Linssit raakana

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Tein kasviskiusausta ja laitoin punaiset linssit raakana ruokaan, menikö pilalle voiko syödä? Yli tunnin ruoka oli uunissa, joten oisko linssitkin kuitenkin kypsyneet, eikä saataisi hirveitä mahakipuja.
 
Oliko ne kovia pureksittaessa? Miten linssejä sitten kuuluu tehä? Miksei niitä voisi syödä raakana?
Ei linssejäkään kannata raakana syödä, tuosta porukasta vain herne on raakana hyvää ravintoa (ei kikherne!) Linssejä ei kuitenkaan tarvitse liottaa toisin kuin useimpia papuja, joitá liottamisen jälkeen pitää vielä keittää pitkään.

Pavut sisältävät lektiinejä, jotka Suomessakin ovat vieneet ihmisiä jopa sairaalaan.

Useat pavut sisältävät vaihtelevan määrän lektiiniä eli fytohemagglutiniinia, joka aiheuttaa äkillisen ruokamyrkytyksen. Suurin lektiinipitoisuus on punaisissa kidneypavuissa (Phaseosus vulgaris, red kidney bean). Jo parin riittämättömästi esikäsitellyn pavun nauttiminen voi johtaa myrkytykseen.Valkoisissa kidneypavuissa lektiiniä on noin kolmannes punaisten papujen lektiinimääristä, kun taas härkäpavuissa on noin 5-10 % punaisten papujen sisältämästä lektiinistä. Myrkytys seuraa, mikäli papuja syödään raakoina, pelkästään liotettuina ja/tai riittämättömästi kuumennettuina. Riittävä liotus ja sen jälkeinen kuumennus tuhoaa lektiinin täysin. Sen sijaan kuumentaminen ainoastaan noin +80 C:een voi lisätä myrkyllisyyttä jopa viisinkertaiseksi. Huonosti kuumennetut pavut ovat siis huomattavasti myrkyllisempiä kuin raakoina nautitut.

 
vierailija
Ei linssejäkään kannata raakana syödä, tuosta porukasta vain herne on raakana hyvää ravintoa (ei kikherne!) Linssejä ei kuitenkaan tarvitse liottaa toisin kuin useimpia papuja, joitá liottamisen jälkeen pitää vielä keittää pitkään.

Pavut sisältävät lektiinejä, jotka Suomessakin ovat vieneet ihmisiä jopa sairaalaan.

Useat pavut sisältävät vaihtelevan määrän lektiiniä eli fytohemagglutiniinia, joka aiheuttaa äkillisen ruokamyrkytyksen. Suurin lektiinipitoisuus on punaisissa kidneypavuissa (Phaseosus vulgaris, red kidney bean). Jo parin riittämättömästi esikäsitellyn pavun nauttiminen voi johtaa myrkytykseen.Valkoisissa kidneypavuissa lektiiniä on noin kolmannes punaisten papujen lektiinimääristä, kun taas härkäpavuissa on noin 5-10 % punaisten papujen sisältämästä lektiinistä. Myrkytys seuraa, mikäli papuja syödään raakoina, pelkästään liotettuina ja/tai riittämättömästi kuumennettuina. Riittävä liotus ja sen jälkeinen kuumennus tuhoaa lektiinin täysin. Sen sijaan kuumentaminen ainoastaan noin +80 C:een voi lisätä myrkyllisyyttä jopa viisinkertaiseksi. Huonosti kuumennetut pavut ovat siis huomattavasti myrkyllisempiä kuin raakoina nautitut.

Mites se kikherne eroaa normi herneestä? Mitkä on pavun hyödyt rìskiin nähden? Ja voiko pavun terveysvaikutukset korvata jollain muulla? Vai onko sillä mitään terveysvaikutusta?
 
vierailija
Linssit tarvitsee vettä kypsyäkseen. Jos ruuassasi oli riittävästi nestettä että linssi pystyi imemään sitä itseensä, niin kyllä ne kypsyi. Jos ne on kovia, niin nestettä ei ehkä ollut riittävästi ja saatte mahanpuruja.

Ite liotan linssejä vartin, ne turpoaa siinä, eikä ime enää ruuasta niin paljon nestettä. (huutelen ne liotuksen jälkeen, ja huuhteluvesi kaadetaan pois. Samoin teen riisille että arseeni liukenee)
 
vierailija
Linssit tarvitsee vettä kypsyäkseen. Jos ruuassasi oli riittävästi nestettä että linssi pystyi imemään sitä itseensä, niin kyllä ne kypsyi. Jos ne on kovia, niin nestettä ei ehkä ollut riittävästi ja saatte mahanpuruja.

Ite liotan linssejä vartin, ne turpoaa siinä, eikä ime enää ruuasta niin paljon nestettä. (huutelen ne liotuksen jälkeen, ja huuhteluvesi kaadetaan pois. Samoin teen riisille että arseeni liukenee)
Siis saako riisistä arseenia ja miten se vaikuttaa ihmiseen?
 
vierailija
Laitoin aika paljon nestettä ja vielä sekoitin kypsymisen aikana. Ihan pehmeitä olivat linssit, paitsi ne mitkä olivat pinnassa. Syötiin, eikä kukaan ole ainakaan vielä kipeä.
 

Yhteistyössä