Laihdutus imettäessä?

Onko kukaan laihduttanut imetyksen aikana. Mulle on poika 5 kk ja paino ei ole tippunut yhtään. On niin lihava olo ja ois kiva saada pois painoa. Vielä kuitenkin täysimetän. Onko muilla vaikuttanut laihdutus maidonmäärään?
 
mie imetän ja no.. en kyllä oikeastaan lahduta. en siis näe nälkää ja pidän huolen kans siitä, että verensokeri pysyy kunnossa. mutta noudatan diabetes-ruokavaliota ja paino kyllä laskee. mutta johtunee siis siitä, että sen aiemman ylipainon eteen mie söin liikaa (herkkuja; pitsaa ja suklaata kaiket illat) ja nyt syön vaan normaalisti.
anoreksiasta ei ole viel kymmeneen kiloon ainakaan pelkoa, mutta normaalipaino alkaa iloisesti lähestyä. vauva kasvaa ja komistuu yläkäyrää pitkin.

ja ruokavalio on sokeriklubin ekalla sivulla.

mutta oikeastaan miullekin olisi tervetulleita asialliset neuvot imetysajan ruokavaliosta. kun en mitään voi, että se paino laskee, enkä kyllä ala jälleen syömään epäterveellisesti. ei kai se haittaa, jos ei ala paastoamaan (mene hapoille) tai syömään yksipuolisesti?
 
tämmöinen löytyi Kotilääkäristä vastuaksena jollekin samoja miettivälle:

Imetys lisää energiankulutusta noin 600 kcal päivässä, joten kovin tiukkaa laihdutuskuuria ei todellakaan ole järkevää aloittaa. Imetysaikana myös vitamiinien, kivennäisaineiden ja proteiinin tarve kasvaa, joten tarvitset monipuolista hyvää ruokaa. Erityisesti kalsiumin ja talvikuukausina D-vitamiinin riittävästä saannista on tärkeää huolehtia. Ravinnosta saamasi rasva vaikuttaa äidinmaidon rasvan laatuun. Vauva tarvitsee hermostonsa ja näkökyvyn kehittymiseksi välttämättömiä omega-3 ja omega-6 rasvahappoja, joita voit saada syömällä kalaa pari kertaa viikossa ja käyttämällä leivällä kasvimargariinia sekä rypsiöljyä salaatinkastikkeessa. Sen sijaan tyydyttynyt kova rasva, jota on esimerkiksi maidossa, useimmissa juustoissa ja rasvaisissa lihaleikkeleissä sekä monissa leivonnaisissa on tarpeetonta sinulle ja vauvalle. Kannattaa siis juoda rasvatonta maitoa tai piimää, kalsiumin saannin kannalta sopiva määrä on 4-5 lasillista päivässä. Myös vähärasvaista juustoa tai kasvirasvajuustoa syömällä saa kalsiumia.

Painonhallinnan ja selkeän päivärytmin säilyttämisen kannalta sinun on hyvä pyrkiä syömään normaaleina ateria-aikoina, siis aamupala, lounas, välipala iltapäivällä ja päivällinen sekä iltapala. Ateriarytmi on sitten valmiiksi lapsellesikin sopiva, kun hän tulee leikki-ikäiseksi. Pääaterioilla aterian koostamisessa voit käyttää esimerkiksi lautasmallia: puolet lautasen pinta-alasta kasviksia, neljännes perunaa, pastaa tai riisiä ja neljännes liha-, kala- tai broileriruokaa. Aterialle kuuluu lisäksi viipale täysjyväleipää, jolla kasvimargariinia ja lasillinen rasvatonta piimää tai maitoa. Aamulla, iltapäivällä ja iltapalalla voit syödä puuroa, mysliä, vähärasvaista ja -sokerista jogurttia, leipää, hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Päivän mittaan voit syödä 8-10 viipaletta leipää, joista muutamia voit halutessasi korvata puurolla tai myslillä.

Imetyksen aikana joudut juomaan runsaasti. Nestemäisten maitovalmisteiden lisäksi voit juoda teetä, kahviakin 2-3 kupillista päivän mittaan, ei kuitenkaan enempää, ettei vauva virkisty kofeiinin vaikutuksesta liiaksi. Vesi on aina hyvä ja turvallinen janojuoma, voit maustaa sitä halutessasi hiukan sitruunalla (ellei vauva ole sitrushedelmille allerginen). Alkoholijuomat eivät juuri sovi imetyksen aikana, alkoholi erittyy maitoon, eikä vauvan maksa kykene sitä vielä poistamaan verenkierrostaan. 2-3 tuntia ennen seuraavaa imetyskertaa voit joskus halutessasi juoda pullollisen ykkös- tai kolmosolutta, sen sisältämän alkoholi ehtii poistua verestä ennen seuraavaa imetystä.

Kerrot käveleväsi päivittäin noin puoli tuntia. Lastenvaunujen työntäminen on tehokasta liikuntaa. Voisit varmaan kävellä enemmänkin, ehkä kokonaisen tunnin päivässä, jolloin se auttaisi kuluttamaan varastoitunutta rasvaa. Myös voimistelu kotona kiinteyttää vartaloa ja parantaa notkeutta ja lihaskuntoa. Kysy neuvolasta, onko paikkakunnalla tarjolla ohjattua äiti-lapsijumppaa.

Sopivin ajankohta varsinaiselle laihdutukselle on imetysajan jälkeen, mikäli laihdutettavaa vielä siinä vaiheessa on. Huolehdi silloinkin ruokavalion monipuolisuudesta, jotta annat kehollesi mahdollisuuden täysin toipua raskaus- ja imetysajasta. Iloitse ajasta pienen lapsesi kanssa!


Kirsti Mäki Ravitsemusterapeutti
 

Yhteistyössä