Kummit ristiäisissä!?!?!

Eli meis ristiäiset eessä päin ja kummit mietiskelyn alla.
yksi vaihtoehto olisi, mutta hän asuu miehensä kanssa New Yorkissa (nainen on miehen sisko!)
Onko mahdollista että hän/he tulisivat kummeiksi vaikka eivät asukaan suomessa???He eivät pääsisi paikalle,mutta kummeiksi haluaisivat...
Ja jos toiset kummit saadaan lähempää ja jotka olisivat paikalla ristiäisissä.

Onko kellää kokemusta vastaavasta tilanteesta!?!? kertokaahan ihmeessä!!
 
jostain lukeneeni että kummin ei ole välttämättä oltava paikalla päästäkseen kummiksi.. ennenmmin ajattelisin uskonnon olevan esteenä. mikä mies on uskonnollisuudeltaan.. soittaa kirkkoherran virastoon ja kysyy sieltä vielä varmistus.
 
Alkuperäinen kirjoittaja keltainenaurinko:
jostain lukeneeni että kummin ei ole välttämättä oltava paikalla päästäkseen kummiksi.. ennenmmin ajattelisin uskonnon olevan esteenä. mikä mies on uskonnollisuudeltaan.. soittaa kirkkoherran virastoon ja kysyy sieltä vielä varmistus.

Uskonnolla ei pitäisi olla nykypäivänä enää väliä. Itse emme kuulu mieheni kanssa kirkkoon ollenkaan ja meillä silti 4 kummilasta. Muutama pappi ollut hiukan nihkeä asian suhteen, mutta vanhempien toiveesta näin.
 
Jos pappi kieltäytyy hyväksymästä kummiksi kirkkoon kuulumatonta, kannatttaa ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja keskustella asiasta tai vaihtaa suoraan pappia. Eihän kirkkoon kuulumaton kummi ole tietysti kirkon silmissä "virallinen", mutta voi osallistua muiden kummien tavoin seremoniaan saaden kummitodistuksen ja jatkossa toimia lapsen elämässä aivan "virallisen" kummin tavoin. Jos ehdottomasti haluaa kummiksi tietyn tärkeän ihmisen, kannattaa siitä pitää kiinni ja olla tiukka kirkon suhteen. Kummityttöni isä sanoi papille, että jos kummien suhteen on jotain ongelmaa, niin lasta ei kasteta :) ...ja kaikki toimi hyvin...
 
sylikummi nimikettä ei ole koskaan ollut olemassakaan.. tämä tuli meille aivan yllätyksenä kun tammikuussa syntynyt tyttäremme kastettiin.. löydettiin 2 kummi ehdokasta mutta halusimme että ne ovat samassa asemassa.. kysyimme papilta.. onko mahdollista että jompi kumpi meistä pitää lasta kun haluttaisiin että molemmat kummit on yhtä arvokkaita eikä toinen olisi ns ylempänä. tähän pappi vastasi että sylikummi on ihmisten itse keksimä titteli. kirkon silmissä kaikki kummit on saman arvosia. äimistyimme tästä kyllä melkoisesti. kukaan ei ole koskaa sanonut aikaisemmin meille tätä. esikoisemme on jo sentään 9v.
 
Alkuperäinen kirjoittaja keltainenaurinko:
sylikummi nimikettä ei ole koskaan ollut olemassakaan.. tämä tuli meille aivan yllätyksenä kun tammikuussa syntynyt tyttäremme kastettiin..
:eek: Mie olen aina luullut että sylikummi on se "virallisempi" kummi :ashamed: No, mie en olekaan kristitty :D
 
Kummithan ovat vanhempien rinnalla niitä ihmisiä jotka lupaavat kasteen yhteydessä huolehtia kastettavan lapsen kristillisestä kasvatuksesta. Tätähän kysytään kasteella niin kummeilta kuin vanhemmilta.
Kasteessahan lapsi kastetaan kristilliseen uskoon.

Oman ymmärrykseni mukaan kaikkien kummien ei pidä olla paikalla, ainoastaan kahden (todistajat). Ja juu sylikummi-titteli ei ole mikään virallinnen vaan kaikki kummit ovat tasavertaisia...ainakin kirkon silmissä.
 
Meillä oli tänään tytön kastajaiset. Kummeina oli 2 ev.lut-kirkkoon kuuluvaa, 1 ortodoksi ja 1 siviilikummi. Kaikki kummit saivat seistä samassa rivissä seremonian ajan, mutta siviilikummi ei saanut pitää lasta toimituksen ajan, hän ei siunannut lasta eikä hän saanut virallista kummitodistusta. Me kuitenkin teimme siviilikummille oman todistuksen.
 
Jos pappi kieltäytyy hyväksymästä kummiksi kirkkoon kuulumatonta, kannatttaa ottaa yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja keskustella asiasta tai vaihtaa suoraan pappia. Eihän kirkkoon kuulumaton kummi ole tietysti kirkon silmissä "virallinen", mutta voi osallistua muiden kummien tavoin seremoniaan saaden kummitodistuksen ja jatkossa toimia lapsen elämässä aivan "virallisen" kummin tavoin. Jos ehdottomasti haluaa kummiksi tietyn tärkeän ihmisen, kannattaa siitä pitää kiinni ja olla tiukka kirkon suhteen.
Tässä evl.fi eli Suomen evankelisluterilaisen kirkon kotisivuilta poimittua virallista tietoa:

"Kastettavalla tulee olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat joko luterilaisen kirkon tai niin sanotun Porvoon yhteisön jäsenkirkon konfirmoituja jäseniä.

Porvoon yhteisöön kuuluvat Suomen, Ruotsin, Norjan, Islannin, Viron ja Liettuan luterilaiset kirkot. Porvoon yhteisön muita kuin luterilaisia jäsenkirkkoja ovat Englannin, Irlannin ja Walesin anglikaaniset kirkot sekä Skotlannin episkopaalinen kirkko.

Näiden lisäksi Porvoon yhteisöön kuuluu vielä kaksi pientä anglikaanista kirkkoa, Espanjan episkopaalis-reformoitu kirkko ja Lusitanian kirkko Portugalista.

Tämän lisäksi kummina voi toimia evankelis-luterilaisen kirkon toimittaman kasteen (lapsikasteen) hyväksyvään kristilliseen kirkkoon tai uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluva konfirmoitu henkilö, esimerkiksi ortodoksi tai katolilainen. Kirkkoon kuulumaton henkilö ei voi toimia kummina."

Eli kristilliseen kirkkokuntaan kuulumaton ei voi toimia kummina. Pappi tekee täysin oikein, kun ei hyväksy kummiksi kirkkoon kuulumatonta.
Kummin tehtävähän on auttaa vanhempia huolehtimaan lapsen kristillisestä kasvatuksesta. Miten henkilö, joka ei kuulu kirkkoon, eikä siis pidä kristinuskoa tärkeänä tai ei usko, voi tässä tehtävässä auttaa?
 
Kummien ei tarvitse olla paikalla ristiäisissä, mutta kummien on pakko kuulua kirkkoon. On ihan turha itkeä kirkkoherranvirastoon, ettei pappi huoli kirkkoon kuulumatonta kummiksi, kun se on ihan laki. Jos vanhemmat haluavat satuilla, voivat tietenkin lisätä epä-kummeja, jotka eivät kuulu kirkkoon. Heille ei kuulu todistuksia, kastejuhlassa voivat toki olla mukana. uskonnonvapauslailla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä.

Lain mukaan (ev.lut kirkkoon kastettavalla) lapsella pitää olla kaksi ev.lut. kirkkoon kuuluvaa kummia, lisäksi voi olla muihin hyväksyttyihinuskontokuntiin kuuluvia kummeja (kyseiset kirkkokunnat hyväksyvät meidän kirkon kasteen) esim. katolisia tai ortodokseja.

Sylikummi nimitys ei ole virallinen, lapsi voi olla kenen tahansa sylissä kastehetkellä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Meirami:
Meillä päin ei ainakaan hyväksytä virallisiksi kummeiksi kirkkoon kuulumattomia. Ennen esikoisen kastetta pappi tarkisti kummien seurakunnat.
Meilläkin näin. Ja kummien oli oltava ristiäisissä. Kannattaa kysyä omasta kirkkoherranvirastosta että miten toimitaan niin saa selvyyden.
 
Onko teillä kenelläkään tietoa, onko mahdollista käydä kastamassa lasta kirkkoherran virastossa ns virka-aikaan?Ollaan seuraavaan kohdalla harkittu kyseistä toimintamallia,kaksi kummia mukana.Ehkä sitten vietämme kotona jonkinlaista nimijuhlaa, jonne kutsumme lapsen kolme siviilikummia ja EHKÄ sukulaisia.Esikoisen kastajaiset olivat sen verran raskas kokemus, etten välittäisi enää kokea samaa,eikä mieheni.Jälkeenpäin tuli pyyntö läheiseltä sukulaiselta, ettei hänen tarvitse olla enää koskaan lapsen äidin ystävättären kanssa samoissa juhlissa ja nyt olemme valinneet ko ystävättären seuraavan lapsen kummiksi.Kuinka toimisitte vastaavassa tilanteessa?Läheinen sukulainen kutsumatta? Erilliset juhlat kaikille, että varmasti vanhemmat ovat poikki.Ystävättärellä ei ole vaikeuksia olla sukulaisemme kanssa samassa tilassa.Mikä soppa.
 
Vastaus ensin alkup. kysymykseen: kummien ei tarvitse olla läsnä kastetilaisuudessa, mutta siis niinkuin moni on jo edellä maininnut, on kuuluttava ev.lut kirkkoon tai vastaavaan.

Hemuselle: kyllä lapsen voi kastaa kirkkoherran virastossa virka-aikaankin. Minä jättäisin sukulaisen kutsumatta, jos ei voi sietää lapsen vanhempien ystäviä. Ystävät kun sentään voi itse valita:)
 

Yhteistyössä