Kuivuuko pyykki pakkasella?

  • Viestiketjun aloittaja urpå
  • Ensimmäinen viesti
fys
Pyykki kuivuu, mutta hitaammin. Pyykeissä olevan veden jää muuttuu suoraan vesihöyryksi, kutsutaan sublimoitumiseksi. Aika hidasta, mutta jos pyykin antaa riittävän kauan olla, se kyllä kuivuu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sublimoituminen
 
fys
Ei ole omaa kokemusta, mutta muistan lapsuudessani, että ihmiset kuivasivat pyykkiä ulkona ihan yleisesti pakkasilla. Joten ei siinä taida kuukausia mennä, kun eivät ne pyykit siellä ulkona viikko- saati kuukausikaupalla olleet.
 
Uuuno
Se kuivumisen nopeus riippuu ilan suhteelisesta kosteudesta , ei niikaan ilman lampotilasta.
Lammin ,ilma sitoo enemman kosteutta kuin kylma ilma.
Tuuli auttaa kuivumisnopeutta myos.
 
"jenna"
Kyllä, kuivuu. Vesi jäätyy ensiksi, siitä haihtuu ilmaan aivan kuten sula vesi, mutta hitaammin. Ja jos sataa lunta päälle niin prosessi alkaa alusta taas. Mutta kuulemma pakkasilla kuivattaminen tekee pyyhkeistä ja lakanoista pehmeitä ja raikkaita.
 
"kolmen äiti"
Pakkasilma on rutikuivaa, eli kuivuu kyllä. Ovat viikossa kuivia, tosin ihan kankeita, kun haet sisälle, mutta hetkessä "sulahtavat" ja kuivahtavat ja saa viikattua.. ihania ovat, tuoksuvia ja pehmeitä.
 
jennanen
En kyllä ymmärrä miksi pyykit täytyy kuivattaa tuolla ulkona pakkasella. Vaikka viikkoja siellä kuivattelet niin sisälle tuotaessa ne vaan homehtuvat sinne kaappiinn
 
"pyykkäri"
No kuulkaapa urpot! Pyykkeihin tulee aivan ihana tuoksu kun viet pakkasella ulos ja annat muutaman päivän olla pakkasessa. Ihan sama kuivuuko vai ei mutta ihana tuoksu tulee sisälle ja samoin sitten vaatehuoneessen. Senkin urpot :)
 
"Aku"
Ettekö te ole lukeneet Aku Ankkaa? Siinähän Mummo Ankka vei lakanat aina talvella ulos kuivumaan ja jossain lehdessä kysymyspalstalla vastattiinkiin siihen, kuivuvatko lakanat kun on pakkasta :)
 

Yhteistyössä