Kodinhoitohuone erilleen?!

Heippa,
onkos täällä ketään rakentajaa tai ex-rakentajaa, joka olisi laittanut khh:een erilleen sauna-pesu-tiloista? Kun useimmitenhan ne ovat samassa yhteydessä. Olisin kiinnostunut siitä, miten toimii käytännössä. Kun meillä mietitään sellaista vaihtoehtoa, että eteisestä olisi suoraan käynti khh:een. Tällöin olisi helppo hoitaa kuraiset vaatteet ym. sinne. Ongelmana vaan on se, että sauna-pesu-tiloja ei saada sijoitettua samaan (johtuu tontin muodosta ym. vaikea lyhyesti selostaa :D )
 
Meillä on khh tuossa toisessa päädyssä ja siitä menee ovi saunaan, pesutiloihin. Käytämme ihan kokonaan tätä kodinhoitohuoneen ovea itse, emme kulje ns. pääovesta.
En kyllä kodinhoitohuonetta laittais esim. pääoven yhteyteen.. silloin vieraat kulkevat myös siitä ja se ei ole mukavaa mielestäni...!
eikö teilä saa kulkua ulos kodinhoitohuoneesta jos sijoitatte sen pesutilojen kanssa vierekkäin?
 
rakentaneet
Me kans suunniteltiin silloin aluks, et khh olis erillään. Syystä että ei tarttis mennä saunaan pyykkivuoren ja pyykkitelineiden kautta. Mutta käytännön syistä päädyimme kuitenkin siihen perinteiseen malliin. Meillä toinen takaovi tulee kodinhoitohuoneeseen ja kura-aikana etenkin kuljemme lasten kanssa aina takaa. Kuravaatteet jää ulos takaterassille, jossa ne vähän kuivettua on helpompi ravistella ja pyyhkiä. Kuratumput nostan suoraan khh:n altaaseen jossa pesen ne nopsasti. Allas on ihan oven lähellä, joten helppo vaan viskata ne sinne. Altaan yläpuolella on sellanen pieni kuivatusoksa, josta saa tumput pyykkipojilla valumaan ja kuivumaan ja vedet valuu kätetvästi altaaseen.

Lumi- ja pakkaskeleillä lapset puistellaan takaovella pahimmista lumista ja sit kulkevat khh:een läpi suihkuhuoneeseen, jossa riisutaan ja laitetaan vaatteet kuivumaan. Meillä ei ainakaan vielä kuivauskaappia ja minusta on helpompi kuivattaa märät ja valuvat vaatteet suihkuhuoneessa kuin kodinhoitohuoneessa, jolloin khh:n lattia ei ole märkä valuvista vaatteista. Pääsee sinne sitte kuitenkin laittamaan pyykkiä sun muuta ilman että aina on sukat märkänä. Ja myös jos vaatteet valuvat kuraa ja ovat hiekkaisia, niin suihkuhuoneen lattialta on helppo sitte illalla ne kurat suihkutella kun käy itsekin suihkussa. Olis ärsyttävää, jos khh:n lattia olis aina kurassa, siellä kuitenkin laitetaan myös puhdasta pyykkiä ja siitä kuljetaan läpi, jolloin kurat ja hiekat kulkis aina mukana. Tästä syystä en mitään kurasyöppöäkään halunnut. Siitä kuitenkin leviää kuraa ja märkää myös muualle.

Se mikä minusta ollu tosi tärkeää ja mihin olen ollut tyytyväinen, on se että on suuri kodinhoitohuone. Paljon kaappitilaa, pyykkikaappi ja kiinteä tila suurelle pyykkitelineelle. Ei enää sitä pyykkitelineen kuskaamista ympäri taloa. Ja uloskäynti kodinhoitohuoneesta on ehdoton. Khh:n ovelle kannattaa suunnitella kunnon tila myös naulakolle ja kengille. On kiva et kuraisimmat ja likaisimmat vaatteet voi roikkua muualla kuin siellä siistimmän eteisen puolella. ;)
 
Minä taas en missään tapauksessa halunnut uloskulkua/kakkoseteistä kodinhoitohuoneesta. Meillä khh on pyykinhuoltoa, ompelua yms. varten, joten sen kautta ei lampsita ulkovaatteissa yhtään minnekään. Sinne on ovi tilavasta eteisestä, joten pyykin voi kuitenkin helposti kuskata ulos kuivumaan.

Myös sauna on erillään. Siellä on omat pyykkikorit likavaatteille, jotka sitten tyhjennän khh:n pyykkikaappiin tai suoraan pesukoneeseen.
 
lumikko
minäkään en kyllä laittais khh erilleen saunasta ym. Ja ehdottomasti olen sitä mieltä, että khh pitää olla ovi uloskäyntiä varten mistä mies saa tulla sisälle työvaatteillaan sekä harrastuksensa jälkeen. Ja kunhan talo valmistuu kuljemme varmasti koko poppoo sieltä kautta sisälle. Pysyy toinen sisäänkäynti vähän siistimmässä kunnossa. Mutta nämä ovat makukysymyksiä, niinkuin moni muukin asia.
 
meillä khh pääoven lähellä ja halusin ehdottomasti ettei khh:ssa ole ovea ulos. En pitänyt ajatuksesta että aina kuljettaisiin sitä kautta enkä muutenkaan nähnyt ovea kovin tarpeelliseksi. Kuravaatteet riisutaan tilavassa tuulikaapissa ja pestään khh:ssa. Sauna ja kylpyhuone yläkerrassa mistä tulee pyykkikuilu khh:seen. Jos kaikki samassa tasossa tuskin on yhtään hankalaa vaikka eivät olisi vierekkäin.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 17.01.2007 klo 12:19 kiinnostaa kirjoitti:
Missä teillä sitten pestään ja kuivataan kuravaatteita?
Meillä on kurapiste ulkona. Elikkä kurakelillä rapa roiskitaan siellä. Kuravaatteista kuoriudutaan katoksen alla. Muut ulkokamppeet riisutaan sisällä tilavassa eteisessä. Sieltä on käynti sekä ilmastoituun ulkovaatehuoneeseen että kodinhoitohuoneeseen. Pestyt kuravaatteet voin nostaa kuivumaan kumpaan vain. Kunnon pesun tarvitsevat kamppeet pestään khh:ssa koneessa/altaassa. Khh:n ovisyvennyksessä on kuivausnarut ja oskarinoksat "näkymättömissä".

 
Meillä ei ns.kkh ihan sanan varsinaisessa merkityksessä ole lainkaan
Koneet pesuhuoneessa,sen verran tilaa siellä että mahtuvat.
Olen 20 vuotta tullut toimeen ilman khh:ta ja niin varmaan jatkossakin pärjään.
Mutta jos kkh omana tilana olisi ehdottomasti pesuhuoneen yhteyteen.
 
meillä on periaatteessa kaksi "kodinhoitohuonetta".
meillä on tuulikaapista liukuovi kuraeteiseen ja tavallinen ovi sisälle.
kuraeteisessä säilytämme ulkovaatteet ja kengät, näin eteisen naulakkokaan ei ole täynnä vaatteita ja siellä on myös vesipiste ja kuivatuspaikka vaatteille.
varsinainen khh on saunatilojen yhteydessä ja siellä on oma ulos käynti. sitä ei tosin paljoakaan käytetä, koska on pääovesta lyhyempi matka esim. pyykkinaruille ja talvellahan pyykit kuivataan sisällä

 
ainokki
Minusta on ihan hirveää kun suomessa on niin yleistä että suihku-, sauna ym. tilat käytetään pyykkäämiseen! Minulle ne ovat ihmisten pesutiloja ja pyykit ovat asia erikseen. Khh:ssa ihan yhtä hyvin kuivatetaan pyykit ja jos väkisin haluaa viedä ne saunaan kuivumaan niin sinne sitten kipaistaa, mutta rutiiniin en sitä ottaisi.

Ehkä johtuu myös siitä missä kasvaa, meillä 'kotona' ei ikinä ole pyykätty pesutiloissa, vaan khh:ssa. Käy siinä sitten suihkussa ja saunassa kun aina tarvitsee miettiä pyykin sijoittelua ja ylipäätään kylpyhuoneen siisteyttä. En pidä täyteen ahdetuista paikoista.

Itse ostin juuri talon ja maksoin täyden hinnan siitä hyvästä, että juuri khh oli erillään ja saa järjestystä taloon. Ja kyllä oli halukkaita siihen taloon tulijoita niin paljon juuri käytännöllisyyden takia! Jouduin tosiaan pulittamaan pyyntihinnan.
 
ainokki
Lisään vielä äskeiseen, että meillä tosiaan on se khh eteisessä, mutta eihän vierailla ole mitään hajuakaan mitä siellä oven takana on. Piilossa pysyy pyykkivuoret kylpyhuoneesta/saunasta ja eteisestä vieraiden silmistä. En ole koskaan asunut talossa jossa on uloskäynti khh:sta, mutta eikai sekään hullumpi asia ole. Ehkä hyvä, sillä silloin voi viesä pyykkiä suoraan ulos ovesta kesällä kuivamaan ja jos kovin kuraiset lapset tulee sisälle, niin helppo kuoriutua kurasta khh:ssa.


Suosittelen!
 
meillä khh:seen käynti ulkoa, ja sisään tullaan takkahuoneeseen, siitä kulman takaa käynti sitten puku- ja pesuhuoneeseen. nämä tilat ovat alakerrassa, ja talon pääsisäänkäynti on yläkertaan.

näin halusin ensinnäkin siksi, että en ymmärrä miksi khh ja pukuhuone on niin usein talopaketeissa sama tila. en halua mennä saunaan pyykkivuorien ohi.
khh:ssa on kurapiste koiraa ja lapsia varten, siksi uloskäynti pitää olla. alakerrasta pääsee ulos myös takkahuoneesta, ettei saunasta uloskaan tarvitse mennä pyykkien ohi.

näin oli mielestäni paras ja ainut ratkaisu meille. käytännöstä ja toimivuudesta en osaa vielä sanoa, kun alakerta on osittain vielä kesken (takkahuone), niin kaikki tilat ei ole vielä kunnolla käytössä.
 
Kiitoksia kaikille vastauksista. Tarkoitinkin juuri sitä, että jos khh:seen mentäisiin eteisestä, olisi sinne helppo riisua kuravaatteet. Tällöin myöskään khh:ssa ei tarvitsisi olla omaa uloskäyntiä, kun pääulko-ovi kuitenkin siinä vieressä. Niin ja en ymmärtänyt yhtä kommenttia, että miksi vieraat kulkisivat khh:sta sisään, jos khh eteisen vieressä..?! Ja toinen pointti on se ettei aina tarvitse stressata siitä, onko khh:ssa pyykit kasassa ja levällään, kun se on oma erillinen tila, eikä läpikulku esim saunaan. Mutta kiitoksi paljon, varmaan tulee sitten erilleen pesutiloista :)
 
Minulla ollut entisissä taloissa khh sekä saunatilojen yhteydessä, sekä aivan erillään eri kerroksessa kuin saunatilat. Mielestäni on aivan "makukysymys " mihin sen haluaa ja millaisessa käytössä se tulee olemaan! eli kuljetaanko sitä kautta kurakamppeissa vai onko se vain pyykkihuoltoon..nyt rakenteilla olevaa taloa kun suunnittelimme, oli ensimmäisenä mielessä se, että haluan khh erilleen, mutta kun harkkoja ja väliseiniä alakertaan tehtiin mieli muuttui ja väliseinä Ph ja khh väliltä jätettiin pois ja niin iso (16neliön) tila yhtenäinen. yhdelle seinälle tulee laatikosto jonka päällä voipi istua ja kodinhoitohuoneesseen tulee myös jääkaappi (suunnittelijan idea) kaapistoon ja vieressä 1 vaatehuone.. Jos mieli muuttuu saa kevyen väliseinän ph ja khh väliin pienillä muutoksilla. Itsestäni tiedän sen verran,että minun khh:ssa ei tule olemaan pyykkivuoria sitä varten on kaapit ym..ja itsellähän sitä rakennetaan ja jokaisen mietittävä omat tarpeet..
 
mami-03
\
Alkuperäinen kirjoittaja 19.01.2007 klo 23:09 Pilpana kirjoitti:
Kiitoksia kaikille vastauksista. Tarkoitinkin juuri sitä, että jos khh:seen mentäisiin eteisestä, olisi sinne helppo riisua kuravaatteet. Tällöin myöskään khh:ssa ei tarvitsisi olla omaa uloskäyntiä, kun pääulko-ovi kuitenkin siinä vieressä. Niin ja en ymmärtänyt yhtä kommenttia, että miksi vieraat kulkisivat khh:sta sisään, jos khh eteisen vieressä..?! Ja toinen pointti on se ettei aina tarvitse stressata siitä, onko khh:ssa pyykit kasassa ja levällään, kun se on oma erillinen tila, eikä läpikulku esim saunaan. Mutta kiitoksi paljon, varmaan tulee sitten erilleen pesutiloista :)
Meille tulee luultavasti juuri noin.. ollaan rempattu vanhaa taloa ja khh puuttuu myös vielä. Aiotaan luultavasti tehdä se tuonne "laajennuspuolelle" joka on suoraan eteisestä.. elikkä tavallaan "eri osastoon" muun talon kanssa..
Eteisestä pääsee siis suoraan silloin kodinhoitohuoneeseen. Olen juuri ajatellut samaa kuin sinäkin että saa helposti lasten kuravaatteet sinne suoraan ulko ovelta..
saunatilat meillä on sitten vielä kerrosta alempana.
 
vieraana
\
Alkuperäinen kirjoittaja 17.01.2007 klo 17:12 vieras kirjoitti:
Meille tulee kodinhoitohuone ehdottomasti erilleen saunatiloista, ettei tarvi vieraiden kulkea suihkuun pyykkivuorien seassa.
Samaa mieltä ja meillä se on. Eli khh on ihan eripuolella kun pesutilat. Toimii meillä.
 

Yhteistyössä