Raskaana olevalla ei itse asiassa useinkaan ole oireita lainkaan, tai ne muistuttavat tavallista flunssaa (kuume, lihaskivut), ei siis ripulia (tämä lienee enemmänkin ei-raskauden aikainen oire). Listeriatapauksia Suomessa on vuosittain 20-50, ja kyllä niitä raskaana olevillekin sattuu. Äidillehän (terveelle) siitä ei vaaraa ole, sikiölle kylläkin, sillä bakteeri läpäisee istukan eikä sikiö ei pysty infektiolta suojautumaan. Seurauksena voi sitten olla kohtukuolema tai synnytyksen jälkeen aivokalvontulehdus tms. Vilkaiskaapas kansanterveyslaitoksen sivuilta (http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_terveydesta/terveys_ja_sairaudet/infektiotaudit/listeria/).
Vaikka listeriatapaukset Suomessa ovatkin harvinaisia (esim. maito käsittääkseni lakisääteisesti pastöroitava), meille tuodaan silti ulkomaalaisia tuotteita, joissa listeriaa voi esiintyä. Itse katson tarkkaan maitotuotteista onko suomalaista ja onko pastöroitua - jos ei ole, niin jätän hyllyyn. Itse pidän älyttömästi homejuustosta ja vuohenjuustosta, mutta en ole niitä nyt syönyt raskausaikana. Voin kyllä odottaa 9kk.
Toki hysteeriseksi ei pidä alkaa, mutta kyllä suositukset on tehty ihan syystä - vaikka niitä ajan myötä muokattaisikin. Maksatuotteidenkin kohdalla kieltoa vain lievennettiin, ei poistettu.