kielletyt safkat: älkää ottako niitä niin vakavasti.

Alkuperäinen kirjoittaja Merle:
Äippä 84, mä mietin syömisiä terveellä järjellä myös muulloin, en esim. syö/laita lastani syömään silakkaa (dioksiineja) taikka elohopeapitoisuudeltaan korkeita kaloja liian usein. Enkä syötä muksuille liikaa rasvaliukoisia vitamiineja, tai keinomakeutettuja tuotteita. jne. Mutta, täytyy muistaa että suositukset ovat huimasti lievempiä aikuisilla, joten eipä niitä tarvitse liiemmin terveen ihmisen miettiä. Eri asia toki on, jos sattuu kärsimään vaikkapa korkeasta kolesterolista.

Mutta jokainen tekee tosiaan päätöksensä itse (paitsi lapset tietenkin syövät mitä vanhemmat eteen laittaa), niin raskausaikana kuin muulloinkin. Ketjun aloitus tosiaan on vähän provosoiva; sitäpaitsi, neuvola tuskin "suosittelee" maksatuotteiden syöntiä, pikemminkin on kyse että kieltoa on lievennetty. Onhan tutkimuksia, joissa todetaan että alkoholi vähäisissä määrin ei ole vaarallista sikiölle, mutta tuskinpa neuvola tällä perusteella viinanjuontiakaan "suosittelee"... :)
Toki tuon verran varmasti jokainen miettii.. tarkoitinkin lähinnä kaikenmaailman tautien varalta.. onhan niitä vaikka ja kuinka, mutta niistä ei puhuta koskaan muulloin kuin raskaana ollessa... sitä ihmettelen! Ja meillä neuvola ei suosittele, eikä ole myöskään maksansyöntiä vastaan....maalaisjärjellä mennään...
 
Raffaella
Maalaisjärkeä varmasti kannattaa käyttää suositusten suhteen mutta kannattaa myös olla tarkkana sen suhteen kenen neuvoja kuuntelee... Kuten joku jo aiemmin sanoikin raskaus lisää listerioosiin sairastumisen riskiä alentuneen vastustuskyvyn vuoksi ja koska listerioosi voi olla sikiölle hengenvaarallinen ei varmaan ole pahaksi olla 9 kk:n ajan varovainen tiettyjen ruoka-aineiden suhteen.

"Terveet lapset ja aikuiset sairastuvat kuitenkin listerioosiin äärimmäisen harvoin. Sairastumisen vaaraa lisäävät syöpä, elinsiirrot, immunosuppressiivinen lääkitys, HIV, korkea ikä, alkoholismi, diabetes, maksakirroosi, krooninen munuaissairaus ja raskaus." Tämä Terveyskirjaston sivulta (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=sae07110). Sama tieto löytyy monesta eri lähteestä.
 

Yhteistyössä