Ketkä ovat takaamassa lainojanne?

Meillä ei ole, eikä ole ollut takaajia.

Olin asp-säästäjä viimeksi asuntomarkkinoiden hulluina vuosina 1987 alkaen, olin töissä ja samalla opiskelin. Asunnon ostin 1992, kun lama oli syvimmillään. Se myytiin, kun tämä ok-talo ostettiin 1998 ja takaajia ei tarvittu.
 
Meillä takaajina mun vanhemmat ja miehen äiti. Lainaa 105000e (ei siis enää noin paljoa) ja 75% asunto takaa itsensä joten kolmelle jäävä osuus ei ole ihan hirveän iso. Vastaavastio me mentiin takaamaan miehen äidin asunto :) Nyt tehty paljon remonttia ja pitäis pyytää arvioija et saatais takaajat irti lainasta. Kaikki sanoo ettei niitä haittaa olla takaajana mut ittee ahdistaa vaikka tiedän että kyllä me lainamme maksetaan!

Ite en ihan herksäti kyllä lähtis takaamaan (en varmaan menis takaan edes omia sisaruksianikaan) kun on lähipiiristä just hirveitä kokemuksia noista takuksista kuinka koko omaisuus meinaa mennä kun saa niskoilleen toistenkin lainat :(

Samaten tuntuu todella kamalalta kun kaverin vanhemmat pnattas omaisuuttaan et lapset sais taattua sillai lainansa! :eek: Sehän on hirveän iso riski! Oltais mekin saatu enemmän lainaa just jos joku olis omaisuuttaan pantannut mutta sellainen pyyntö tuntuu kohtuuttomalta... Ja hyvä vaan ettei saatu enemmän lainaa koska nyt meillä on todella upea rahatilanne - eli voidaan elää aika leveästi ja asunto on ihan tarpeeksi tilava ja hyvä vaikkei omakotitalo olekkaan :)
 
Joo, täytyy sanoa, että onnellisia ovat ne, jotka onnistuivat ostamaan asunnon lamavuosina, Kun on täällä pääkaupunkiseudulla seurannut tuttujen asuntojen myyntiä, niin on monella ihan eri tilanne lähteä ostaman uutta asuntoa kun ei ole yhtään lainaa, pelkästään voittoa edellisestä asunnosta.

Näistä kirjoituksista huomaa, että moni ei ole täältä päin. Omakotitalot on ihan eri hinnoissa ja tuskin kukaan ensimmäistä asuntoa hakeva sellaista suoraan alkaa tekemään (aina löytyy poikkeuksia).

Kerrostalo- ja rivariasumistahan se täälllä on.

Meillä ei kukaan takaa lainaa. Pankissa laskettiin, että mihin tosi pienet säästöt riittää. Katsottiin, että on lyhennyksissä maksuvaraa vaikka toiselle maksajalle jotain tapahtuis. Otimme kaksi lainaa, toisen muutamaksi vuodeksi jonka maksoimme ensin pois ja toisen "varsinaisen" sekä valtiontakauksen. Ei olla niin kauheesti pihistelty vaan päätettiin alusta saakka, että erät niin kohtuullisiksi, että pystytään "elämään". Mutta tämä on meidän tapa.
 

Yhteistyössä