Hah... Aina silloin tällöin luen näitä palstoja, mutta tämä viestiketju vetää kyllä taas niin yli, että... Ei jumankauta. Milloin te rakkaat ihmiset oppisitte lukemaan mitä kirjoitetaan, ja toisaalta miettimään sanomaa ja samalla miettimään elämän realiteetteja? Miten olis, jos pikkuisen koitettaisiin ymmärtää toisiamme ja esittää ratkaisuehdotuksia sen sijaan, että huudetaan niin sanottuja moraalisia totuuksia kuorossa? Varsinkin kun tuntuu, että suurin osa näistä moraalihuutelijoista huutelee täysin vailla omakohtaista uusioperhekokemusta.
Ap... Ymmärrän sinua aivan täysin, mitä tulee ajatusmaailmaasi lapsen kasvatuksesta ja teidän tilanteestanne. Ainoa asia mitä en ymmärrä, on miksi ihmeessä sinä haluat rakentaa parisuhdetta saman katon alla, ehkä myös tulevaisuudessa yhteistä jälkikasvua hankkien tuon miehen kanssa? Jos kaksi lapsetonta ihmistä tapaa, seurustelun alkuvaiheessa usein pikkuhiljaa jutellessa tulee esiin myös arvomaailmat sekä lapsiin kohdistuvat ajatukset. Tuskin kovin moni lähtee pykäämään lapsia ihmisen kanssa, jolla on täysin erilainen kasvatusnäkemys kuin itsellään. Joskus näin kuitenkin tapahtuu, sillä eihän niitä asioita täysin koskaan tiedä, ennen kuin lapsi ilmaantuu perheeseen. Ja koska lapsen kasvatus ei ole muutenkaan helppoa, on ihan taatusti edessä parisuhdeongelma, mikäli toinen hokee jatkuvasti "tottakai kulta, saat kaiken kulta, miten vain kulta" ja toinen yrittää vetää tiukempaa linjaa. Kyllä siinä ihan biovanhemmillakin alkaa herne menemään nenään tilanteessa, joskaan silloin se turhautuminen ei kohdistu lapseen, vaan 100% siihen omaan puolisoon.
Uusioperheissä on se hyvä puoli, että sen oman puolison kasvatusperiaatteista näkee ihan 100% varmuudella mitä ne on, jo seurusteluvaiheessa. Jos ei käy yksiin, niin ei käy yksiin. Seurusteluvaiheessa ennen yhteen muuttoa asioista voi toki puhua. Mikäli puoliso on kuvaamasi "itseensä ottaja" ajan kulusta huolimatta (vanhemmalle voi alkuun olla kova pala ottaa kritiikkiä vastaan, mutta rauhallisella juttelulla pitäis porttien jossain vaiheessa aueta), niin ehkä kannattaa kääntyä kannoillaan ja lähteä toiseen suuntaan. Eihän siitä yhteistyöstä mitään muuten tule.
Aivan käsittämättömiä nämä kommentit, että uudella puolisolla ei ole oikeutta siihen ja tähän, pitää hyväksyä sitä ja tätä, otetaan koko paketti. Kyllä uusioperheessä pitää aina ennen yhteenmuuttoa sopia pelisäännöt, joilla UUSIoperhe toimii. Uusi puoliso ei tule vanhaan perheeseen, vaan siinä muodostetaan uusi perhe. Uudet säännöt ja uusi meno. Kaikille huomiota, kaikille aikaa, kaikille rajoja. Ihan kuten ydinperheessäkin, jokainen perheenjäsen ottaa toisensa huomioon ja ymmärtää toistensa tarpeita. Lapset nyt ei tietty ymmärrä aikuisten tarpeita, mutta aikuisten on syytä pitää itsestään ja toisistaan huolta.
Olen siinä ap:n kanssa samaa mieltä, että tuolla miehen kasvatusmetodilla ei kovin kummoisia tuloksia saada. Mutta sen asian paasaaminen täällä, että mikä on oikeanlaista kasvatusta tai ei, ei liity tähän teidän (ap) tapaukseen mitenkään. Jos miehesi on vankkumattomasti sitä mieltä, että hemmottelu ja lellittely, siivoamattomuus ja laiskuus on oikeanlainen tapa elää ja kasvattaa, niin haluatko sinä ihan tosissasi noilla omilla mielipiteilläsi tällaisen miehen kanssa perheessä elää? Olivat ne lapset sitten miehen tai teidän yhteisiä...
Toki sinä voit edelleen asettaa rajoja lapselle, komentaa ja patistaa. Mutta kuten olet jo huomannut, ilman tukea se homma ei pidemmän päälle toimi. Sinä väsyt ja katkeroidut, jolloin valitettavasti tuloksena on negatiiviset tunteet lasta kohtaan. Tämän jälkeen et jaksa enää tehdä niitä kivojakaan juttuja lapsen kanssa, vaan viikonloput ovat pelkkää komentamista ja sättimistä. Lapsikin kehittää negatiivisen asenteen sinuun, ja kierre on valmis. Ja "syypää" istuu sohvalla ja odottelee, että te molemmat käytte välillä häntä halimassa ja pusimassa?
Pikkuisen sairas kuvio... Syypää heittomerkeissä siksi, että toki kaikilla on oikeus omaan näkemykseensä kasvatuksesta kun laillisuuden rajoissa mennään. Tosiasia kuitenkin on, että toiminnallaan hän mahdollistaa pojan huonon käytöksen.
Jos siis tilanne ei keskustelujen kautta mitenkään parane, eikä mies käytöstään muuta, niin miksi sinun pitäisi tuota tilannetta sietää? Pitää muistaa, että vaikka se mies olisi miten ihana kun olette kaksin, niin te ette tule loppuelämäänne olemaan vain kaksin. Lapsi on aina mukana kuvioissa, ja ehkä tosiaan hankitte vielä niitä yhteisiäkin lapsia. On siis kokolailla tärkeää punnita se, miten se teidän arki rullaa kun "koko perhe" on koolla.
Ja ihan vain tiedoksi kaikille parjaajille. Meidän perheessä on 1/3 kuukaudesta minä, mieheni ja tämän lapset. Meillä on ne yhteiset säännöt, jotka eivät ole samat kuin äidin luona. Ja homma pelaa, kun me aikuiset pidämme niistä yhteisistä säännöistä kiinni. Vahempien ero ei millään tavalla poista toisen vanhemman kasvatusvelvollisuutta. Toki eron jälkeen on luonnollista kokea jonkinlainen "hyvittelyvaihe", mutta turvallista arkea ne lapset kuitenkin tarvitsevat myös siellä etäkodissa. Meidän koti ei ole mikään satunnainen huvimaja. Se on lapsille toinen koti, jossa luetaan kokeisiin, tehdään läksyjä, leivotaan, siivotaan, leikitään, ulkoillaan ja välillä riidellään. Minusta tämä on elinehto, mikäli tähän talouteen jossain vaiheessa yhteisiä lapsia tehdään. Mitään "minun lapset" ja "sinun lapset" -sääntöjä on aivan turha kehitellä, joten miksi hemmetissä sen uuden puolison pitäisi vain alistua vanhemman menetelmiin? Ja mitä ihmettä se auttaisi, jos sillä lapsettomalla puolisolla olisi lapsia, mutta kasvatusperiaatteet olisivat kaksi ääripäätä? Sittenhän soppa olisi vain kaksin verroin pahempi, kun lapset olisivat aivan sekaisin jatkuvasta sääntöjen muuttumiseta ja tilanteiden tulkkaamisista.