Lainaus osoitteesta http://www.helistin.fi/?page=3105479&id=8360715:
"Raskaudenaikaiset ruokavaliosuositukset - mitä tulisi välttää?
Hyvä ravitsemus raskauden aikana ylläpitää äidin terveyttä, turvaa sikiön kasvua ja kehitystä sekä ehkäisee mahdollisten ravitsemusongelmien syntymistä. Hyvä ravitsemus edesauttaa myös synnytyksestä toipumista ja tukee imetyksen onnistumista.
Monipuolisesti syövä, terve äiti ei tarvitse erityisiä muutoksia ruokavalioonsa. Koko perheen ruokasuositus sopii myös odottavalle äidille (ja imettävälle): Täysjyväviljavalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät muodostavat ruokavalion perustan. Liha ja kala sekä maitovalmisteet täydentävät kokonaisuutta. Kasvimargariinia ja öljyä käytetään kohtuullisesti.
Monipuolinen ruokavalio turvaa myös vitamiinien ja kivennäisaineiden luonnollisen saannin. Suomessa tarvitaan D-vitamiinilisää pimeinä talviaikoina, rauta- ja foolihappovalmisteita suositellaan yksilöllisesti niitä tarvitseville.
Erityissuositukset
Sikiön kasvun ja kehityksen turvallisuuden takaamiseksi eräiden ruoka-aineiden käyttöä suositellaan rajoitettavan raskauden aikana. Alkoholin käyttöä ja tupakointia tulee välttää koko raskauden ja imetyksen ajan.
Maksa
Naudan, sian ja broilerin maksa sisältää erittäin runsaasti A-vitamiinia ja raskasmetalleja. Maksaruokien syömiseen (runsain määrin) raskauden aikana saattaa liittyä epämuodostuma- ja keskenmenoriski.
Sen sijaan kasviksista ja hedelmistä saatava A-vitamiinin esiaste, beetakaroteeni, on haitaton runsainakin kasvis- ja hedelmäannoksina.
Uusissa suosituksissa todetaan, että maksamakkaraa ja maksapasteijaa voi käyttää raskauden aikana enintään 200 grammaa viikossa. Kerralla ei tulisi syödä enempää kuin 100 grammaa. Mikäli maksamakkaran tai maksapasteijan käyttö on päivittäistä, sitä tulisi käyttää enintään 30 g päivässä. Tämä vastaa noin 2 viipaletta maksamakkaraa tai 2 ruokalusikallista maksapasteijaa.
Kala
Ruokavalioon suositellaan ainakin kahta kala-ateriaa viikossa. Kala-aterioille on hyvä valita monipuolisesti eri kaloja kuten kirjolohta, taimenta, muikkua, siikaa, puna-ahventa tai seitiä.
Raskauden ja imetyksen aikana tulisi välttää kokonaan hauen syöntiä (kerää elohopeaa). Samoin tulisi välttää sisävesialueiden isokokoisen ahvenen, kuhan tai mateen runsasta ja yksipuolista syöntiä (näissä kaloissa on todettu korkeita saastepitoisuuksia). Itämeren alueen isoa silakkaa (yli 17 cm) tai lohta voi syödä 1-2 kertaa kuukaudessa.
Listeriaa?
Tyhjiöpakattujen graavisuolattujen ja kylmäsavustettujen kalavalmisteiden, mädin, pateiden, pastöroimattoman maidon ja siitä valmistettujen juustojen sekä pehmeiden juustojen (esim. home- ja tuorejuustot) käyttöä, ilman kuumennusta, ei suositella listeriavaaran vuoksi.
Raakana syötävät vihannekset kannattaa pestä ja kuoria huolella ennen käyttöä. Pakastevihannekset
ja valmisruuat tulee kuumentaa ennen syöntiä. Myös liha kypsennetään huolellisesti ennen syöntiä (kauttaaltaan >70 astetta).
Energiattomat makeutusaineet
Aspartaami ja asesulfaami ovat tavallisimmin käytettyjä energiattomia makeutusvaihtoehtoja. Aspartaamin turvalliseksi arvioitu enimmäiskäyttömäärä ei tavanomaisessa ruokavaliossa ylity. Asesulfaamin käytölle ei ole asetettu erityisrajoituksia.
Sakariinin ja syklamaatin enimmäiskäyttömäärät ovat huomattavasti aspartaamia pienempiä. Sakariinin tai syklamaatin käyttöä ei suositella raskaus- tai imetysaikana.
Lakritsi ja salmiakki
Odottaville äideille ei suositella säännöllistä lakritsin tai salmiakin käyttöä ja kerta-annokset kannattaa pitää kohtuullisina (alle 50 g päivässä). Lakritsin ja salmiakin sisältämä glykyrritsiini voi aiheuttaa mm. turvotusta ja verenpaineen nousua. Lisäksi on mahdollista, että äidin runsas lakritsin syönti voisi olla yhteydessä lapsen ennenaikaiseen syntymään.
Kahvi ja muut kofeiinijuomat
Odottavien äitien on hyvä rajoittaa kofeiinin saantia noin kolmeen kupilliseen (1,5 dl) kahvia. Monet äidit tuntevat vastenmielisyyttä kahviin raskauden aikana, mikä luonnostaan vähentää kahvin juontia. Kahvi aiheuttaa usein myös närästystä. Raskauden aikana tulee välttää myös muiden runsaasti kofeiinia sisältävien juomien, kuten kola- ja energiajuomien käyttöä.
Suola
Suolan käytön vähentäminen on raskauden aikana suositeltavaa. Runsas suolan käyttö lisää raskauden loppupuolella nesteen kertymistä elimistöön, kuormittaa munuaisia ja nostaa verenpainetta.
Rohdosvalmisteet
Erilaisten rohdosvalmisteiden (paitsi lääkkeiksi rekisteröidyt vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet) koostumuksesta, vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ole tarpeeksi tietoa. Ko. valmisteiden vaikutuksista sikiöön ja raskauden kulkuun on tutkittu erittäin vähän ja siksi niiden käyttöä on syytä välttää kokonaan raskausaikana. "