Kesä, hyttyset ja korona

Koronavirustauti tarttuu hengitystie-elimistössä, ei veritartuntana.
SPR ei ole asiasta ihan varma:
Koronaviruksen epidemia-alueiden määrittely on poistunut, joten maakohtaisia verenluovutusrajoituksia ei tule enää Euroopan-matkoista keskiviikosta 18.3. lähtien. Sen sijaan kaikille Euroopan alueelta Suomeen palanneille asetetaan 14 vuorokauden mittainen varoaika, jonka aikana ei saa käydä luovuttamassa verta. Matkailu tai oleskelu Euroopan ulkopuolella aiheuttaa aina vähintään 28 vuorokauden varoajan luovuttamiseen.

Veripalvelun mukaan lähikontakti esimerkiksi perheenjäsenen tai samassa taloudessa asuvan henkilön kanssa, jolla on koronavirustartunta aiheuttaa kahden viikon verenluovutusesteen.

Hengitystievirukset eivät ole vakavimpia uhkia verivalmisteiden turvallisuuden näkökulmasta. Koronaviruksen tartuntoja veriteitse oireettomasta henkilöstä ei ole todettu, eikä sitä ole tarkoituksenmukaista tutkia luovutetusta verestä. Muutkaan vastaavat hengitystieinfektiot, kuten SARS, eivät ole aiheuttaneet aiemmin tartuntoja veren välityksellä.

Kuitenkin, mikäli luovuttaja sairastuu verenluovutuksen jälkeen muutaman päivän sisällä, tulee hänen välittömästi soittaa verenluovuttajien maksuttomaan infopuhelimeen 0800 0 5801.