Kasvisruoka ei kelpaa koululaisille

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kyllä, hyvä on, että tupakointi on vähentynyt, mutta silti monet syövät epäterveellisesti.

"Yksi syy siihen, että kuolleisuus kääntyi 1970-luvulla laskuun, oli Pohjois-Karjala-projekti. Kyseessä oli kansanterveyden edistämishanke, missä sydäntauteja ehkäistiin puuttumalla ihmisten voin ja suolan käyttöön sekä tupakointiin.
Pohjois-Karjala-projekti oli aikoinaan menestys, mutta voisivatko sen opit toimia myös tämän päivän terveyshaasteisiin."

Pohjois-Karjala-Projektista on todettu että suurin vaikutus oli tupakoinnin väheneminen ja appelsiinien ym. tulo kauppoihin. Voin osuuden on todettu olevan mitättöntä.
 
vierailija
"Alkoivat iloisen 1950-luvun vuodet, jolloin Suomi vaurastui. Ruokaa oli taas. Moni söi yhä läskisoosia, mutta pulan ja puutteen jälkeen tuhlattiin surutta myös sokeria, vehnää ja voita.
Kaupunkikoteihin tulivat jääkaapit, säännölliset televisiolähetykset alkoivat Suomessa vuonna 1958.
Väestö kasvoi, sillä lapsia syntyi edelleen vuosittain 90 000 pintaan."


 
vierailija
Täältä muuten löytyy pdf-tiedostosta ihmisten kouluruokamuistoja eri vuosikymmeniltä (vanha artikkeli).

"Kouluruokailua Suomessa jo yli 70 vuotta! Suomalaisella kouluruokailulla on pitkät perinteet. Vuonna 1943 säädettiin laki kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta ja siihen sallittiin viiden vuoden siirtymäaika. Vuotta 1948 pidetään koululaisille suunnatun maksuttoman kouluruokailun alkamisvuotena."

 
vierailija
Täältä muuten löytyy pdf-tiedostosta ihmisten kouluruokamuistoja eri vuosikymmeniltä (vanha artikkeli).

"Kouluruokailua Suomessa jo yli 70 vuotta! Suomalaisella kouluruokailulla on pitkät perinteet. Vuonna 1943 säädettiin laki kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta ja siihen sallittiin viiden vuoden siirtymäaika. Vuotta 1948 pidetään koululaisille suunnatun maksuttoman kouluruokailun alkamisvuotena."

Muistankin, että on kerrottu maitokaalista.

 
ei ne ruuat tainnu sankarillisilla puna-armeijan sotilaillakaan olla kovin ravitsevia, pala leipää ja kualsoppoo

velivenäläinen oli aikaasa edellä kun sotilaille oli vaan vegepaskaa
Näinhän se oli, mutta on kuitenkin otettava huomioon, ettei kukaan siellä niitten musikoitten iän pituudesta ollut huolissaan. Kun yks ammuttiin seulaksi, tuli aina kymmenen uutta tilalle.
Vähän sama juttu oli niitten tankeissa, ei niissäkään ollut moottorissa öljyntyhjennysroppua. Ei oletettu, että ssillä päästäisiinajamaan täyttä öljynvaihtiväliä.
 
  • Haha
Reactions: ruuttis
Näin se olisi ihanteellista. Niillä resursseilla, mitä on, ammattilaiset tekevät ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa, oli se sitten liha-, kala- tai kasvispainotteista. Kaikki kiitos heille siitä. Päättäjille monesti pyyhkeitä, koska siihen voisi satsata enemmän.

MUTTA täytyy tosiaan muistaa, että verovaroin kustannettu kouluruoka on kuitenkin saavutus meillä Suomessa, ja se saatiin aikaan sotien jälkeen.
No, eihän se ihan jokapaikassa noinkaan mennyt. Isäni kävi koulua -30- luvulla, ja kertoi, että jo silloin oli kouluruokailu. Sekin toteutettiin niin, että hänen pappansa, joka oli koululautakunnan puheenjohtaja, oli velvoitettu "verottamaan"pitäjän taloija kerran kuukaudessa. Niistä lähti mukaan perunoita, joskus jotain juureksiakin, herneitä ja lihaa. Näistä aineksista koulun keittäjä, Lempellon Iita nimeltään, sitten keittteli suuhunpantavaa mukuloille. Eikä kukaan sanonut, että se olisi ollut syömäkelvotonta.
Tämä tällainen "verotus" oli paljon nykyistä oikeudenmukaisempaa, sillä tällöin otettiin niiltä, joilla oli jotakin otettavaa, kun nykyään ottaa verottaja etupäässä niiltä, joilla ei muutenkaan ole mitään.
Itse kävin koulua 60-70- luvuilla, kansakoulussa oli kunnan ruoka, joka maistui kyllä ihan kaikille, oppikoulussa sitten oli oppilaitten itsensä (toisinsanoen oppilaitten vanhempien) kustantama ruoka.
Muistaakseni päiväisen ruokailun hinta tuolloin oli 75 penniä, joten ei silläkään kovin ylellistä sapuskaa tehty. Mutta ei kukaan nälkäänkään kuollut.
 
vierailija
No mun 49 syntynyt isä, joka siis juuri tuota kouluruokaa söi, on edelleen elossa ja erittäin terve. Joskus kouluruoasta puhuttiinkin, ja hän sanoi, että siihen aikaan kansakoulussa kyllä kaikki arvostivat sitä puurolautasellista, eikä nirsoiltu yhtään. Nykyään eletään yltäkylläisyyden aikaa ja muksut tietää, että jos kouluruoka ei maistu, voivat hakea kaupan paistopisteeltä kroissantin ja joka tapauksessa kotona on sitten ruokaa. 50-luvulla nöin ei välttämättä ollut. Lapsen ainut lämmin ruoka päivässä saattoi olla se koulun puuro.
En nyt sano, että pitäisi palata takaisin 50-luvulle, mutta kyllä lapsille voisi vähän opettaa, että ruokaa pitäisi arvostaa.
Kotona söivät pottua ja lihaa tai kalaa ja päivittäin munia
 

Yhteistyössä