Karppiruokavalio /rasvat

  • Viestiketjun aloittaja myy
  • Ensimmäinen viesti
myy
Kiinnostaa kovasti vähähiilarinen ruokavalio. Aika paljon olen ottanut asioista selvää, ja monta eri koulukuntaa on, myönnetään.
Osa karppaajista käyttää kuitenkin surutta voita,kermaa ja juustoja. Miten on kolestroliarvojen laita? onko kokemuksia kellään.
Itsellä kohonnut kolestroli, ja eläinrasvoja ja kovia rasvoja olen kovasti vältellyt.
Turhaanko?
Joo, tiedän, että ruokavalio pitää siällään paljon, paljon muutakin, ei päelkkää rasvaa, mutta....
 
myy
Alkuperäinen kirjoittaja primavera:
Miksi kysyt asiaa täällä? Eikös karppaus.info olisi parempi foorumi...
Sieltäpä juuri olen hakenut tietoa.

*karppiyhteisö suosittaa yleensä luonnollisia rasvoja mieluiten suoraan pähkinöistä, kalasta ja lihasta, mutta myös kookosöljynä, voina ja kasviöljyinä.
Ja sekin on tiedossa, että rasiamargariineja vältetään transrasvojen pelossa.

No, eipä auta, täytyy lueskella vielä lisää.

Jotenkin alkaa tuntumaan, että karpit on aika äkäistä porukka , eli lepo vaan :D
 
karppi
Miten sulla sit on korkeet kolesteroliarvot jos et edes eläinrasvaa syö? Kovat rasvat ei kohota kolesterolia. Tai ehkä kohottaa hyvää HDL-kolesterolia.

Mä sain kolesteroliarvot parantumaan karppauksella. Ja syön surutta voita, juustoa ja kermaa! Äskenkin laitoin teehen varmaan desin kuohukermaa :D
 
hmmm
Kolesterolia on huonoa ja hyvää, ja ne pyrkii ns tasapainottumaan 50/50. Kun jätät "huonot" kolesterolit pois niin myös hyvä vähenee, ja siitä vasta ongelmia syntyy. Tiesitkö että millään kokeilla ei olla oikeasti pystytty todistamaan että korkea kolesteroli olisi "siihen liittyvien" sairauksien syy.

Kun syö paljon lihaa, munia jne niin hyvä kolesteroli tasapainoittuu huonon kanssa.
 
Lapin Radion nettisivuillakin kiivaana vellonut keskustelu eläinrasvojen terveellisyydestä on saamassa pisteen. Professori Kari Salminen kirjoittaa Kehittyvä Elintarvike -lehdessä, että eläinrasvat eivät aiheuta sydän- ja verisuonisairauksia.

Suomessa on pitkään kerrottu totuutena, että monityydyttymättömät rasvahapot olisivat terveellisempiä sydämelle ja verisuonille kuin tyydyttyneet rasvahapot. Selkokielellä se tarkoittaa, että öljymäiset kasvisrasvat olisivat terveellisempiä kuin kovat eläinrasvat.

Yhä useampi tutkimustulos kuitenkin tyrmää tämän ajatuksen. Professori Kari Salminen kirjoittaa Kehittyvä Elintarvike -lehdessä, että käsitys luotiin alunperin 1950-luvulla valikoidun tilasto-otoksen perusteella ilman kunnollista analyysiä.

Salmisen mukaan viime aikoina on julkaistu useita merkittäviä yhteenvetoja (ns. meta-analyysejä) vanhoista tutkimustiedoista, jotka kumoavat vanhat uskomukset eläinrasvojen haitallisuudesta.

Erään ison tutkimuksen tuloksena voitiin todeta:

1.Kulutetun rasvan kokonaismäärällä ei ollut yhteyttä sairastumis- tai kuolleisuusriskiin
2.Tyydyttyneillä rasvahapoilla ei ollut yhteyttä sairastumis- tai kuolleisuusriskiin
3.Kertatyydyttymättömillä rasvahapoilla ei ollut yhteyttä sairastumis- tai kuolleisuusriskiin
4.Pitkäketjuiset monityydyttymättömät omega-3-rasvahapot (ja kalan kulutus) vähensivät kuolleisuutta
Huomattavaa tutkimustuloksessa oli, että ns. trans-rasvahapot (eli kemiallisesti kovetetut kasvisrasvat) lisäsivät sekä kuolleisuutta että sairastumista. Professori Salmisen mukaan trans-rasvahapot tuleekin poistaa suomalaisesta ruokavaliosta.

Lisäksi muun muassa monityydyttymättömät rasvahapot lisäsivät kuolleisuutta mutta eivät lisänneet sairastumista. Tällainen vaikutus on esimerkiksi ihmiselle sinänsä välttämättömällä, omega-6-rasvahappohin kuuluvalla linolihapolla.
 
vierailija
Kolesterolin kannalta on oleellista tietää kantaako sitä geenimuunnosta, joka reagoi ruoan kolesteroliin. Ns. normaaleilla ihmisillä ruoan sisältämällä kolesterolilla ei ole mitään yhteyttä veren kolesteroliin. Elimistö valmistaa itse sen kolesterolin mitä se tarvitsee ja ruoan kolesteroli poistuu tavallista reittiä kropasta. Osa ihmisistä (vähemmistö) kantaa kuitenkin geenimuunnosta, joka aiheuttaa ruoan kolesterolin imeytymisen kehoon.

Tämän voi omalta osaltaan selvittää ottamalla kaksi kolesterolitestiä. Ensin pohja-arvot ja sitten seurantatesti kun on esim. kuukauden ajan syönyt runsaasti kananmunia ja muuta paljon kolesterolia sisältävää. Jos henkilöllä on geenimuunnos, kolesterolin lisääminen ruokavalioon nostaa kolesterolitasoja selvästi.

Karppiruokavalioon ei normaalisti tarvitse tai pidä lisätä kovin paljoa rasvaa. Yleensä porukalla menee juuri tässä asiassa pieleen. Tavallisessa karppiruokavaliossa puhutaan yleensä siitä, että energiasta n. 35 prosenttia tulisi rasvasta. Porsaan kasslerpaistin sisältämästä energiasta 64 prosenttia tulee rasvasta. 17 % rasvaa sisältävän naudan jauhelihan kaloreista rasvan osuus on 66 %. Kananmunan energiasta 61 % tulee rasvasta.

Eli jos ei tarkoituksella ostele vähärasvaisia jauhelihoja ja vähärasvaisia uunipaisteja, ei ruokaan tarvitse (tai pidä) tunkea voita ja kermaa vain rasvojen takia. Yletön lisätyn rasvan kanssa läträäminen on juuri se yleisin syy siihen miksi karppiruokavalio ei ehkä sitten toimikaan. Toki maun ja vaihtelun takia voita ja kermaa voi käyttää, mutta se ei suinkaan ole itse tarkoitus. Puhtaat eläinperäiset perusraaka-aineet ovat sellaisenaan toimiva ja terveellinen pohja ruokavaliolle.
 
r0s
Maailman hulluimpia ovat niiden rasvakahvit. :ROFLMAO: Ja fatbombsit. :sick:

Mä saan ainakin ihan tarpeeksi rasvaa lihasta, kalasta, kananmunista, juustosta, voista, oliiviöljystä, kookoskermasta, kermasta ja avokadoista ilman sen kummempia lisäilyjä.

Paistamisessa käytän, soossiin voin lorauttaa kermaa, kookoskermasta saa "jäätelöä" ja salaatin päälle oliiviöljyä. Niijuu ja unohdin pähkinät, kourallinen suolattuja macadamian-moisia taltuttaa sipsinhimon oitis.

Monipuolista ja makoisaa. :p
 
vierailija
Suolatonta luomuvoita, se on parasta eikä pala ruoka pannuun kiinni:)

Nyt olis aika lapinlehmälle🐄
-se on valkoinen eikä tuuperru heinäkuun helteisiin/ aurinkoon.
 
  • Tykkää
Reactions: -roosaruusa-
vierailija
vierailija
Mielenkiintoista.

On. On vaan hiljennetty ne jotka tietävät asioista?
 

Yhteistyössä