On kyllä merkillistä miten näistä supisteluista ja miten niihin tulisi suhtautua ei tunnu saavan johdonmukaista ohjeistusta. Minullekin toissapäivänä neuvottiin puhelimitse ä-polilta että jos supistelut jatkuu levossa niin soita synnytysosastolle ohjeita. No, seuraavana yönä nimenomaan levossa oli sitten supisteluita, kipeitäkin, ja soitin sitten aamulla osastolle. Sieltä sitten neuvottiin kuitenkin menemään neuvolaan näytille, josta sitten kuulemma tarvittaessa ohjattaisiin osaston puoleen. Neuvola sattuu olemaan ihan parin minuutin automatkan päässä joten siellä oli kyllä "helppo" käydä, mutta lyhyidenkin matkojen lyllerrys (autolle, autosta neuvolaan ja neuvolassa vastaanottohuoneeseen) alkaa ottamaan voimille. Siinä sitten kuvailtuani supisteluja ja niiden historiaa juurta jaksain sain ohjeiksi "seurailla tilannetta". Ymmärrän että jatkuva kohdunkaulan sisäsorkinta ei ole suositeltavaa, mutta jotenkin mulla ei mene jakeluun että se miten asiaan reagoidaan perustuu nimenomaan omaan arvioon supistusten kivuliaisuudesta. Sehän on täysin subjektiivista! Ja täällä ei ainakaan neuvoloissa ole mitään kunnollisia mittauslaitteita, joita taas sairaalassa on. Ja se että jos on nimenomaan kehotettu välttämään kaikkea turhaa tekemistä niin sitten kyllä lähetetään neuvolaan näytille, jossa ei sitten kuitenkaan voida tehdä muuta kuin kuunnella, ja lähetetään kotiin lepäilemään. Ihan turha käynti, ja illalla sitten supistelinkin enemmän kuin aiemmin tähän mennessä, ja lisäksi vasemmalla puolella tuntui välillä pistävää kipua. Otin illalla sitten jo kellon käteen voidakseni jotenkin kuutioida tuntemuksiani, mutta sitten ei enää supistellutkaan kuin neljä kertaa tunnissa, ja minulle on sanottu moneen kertaan että jos supistelee enemmän kuin viisi kertaa tunnissa niin nou hätä... Päätin että aamulla lähden näytille sinne osastolle jos sama homma jatkuu läpi yön, mutta viime yö olikin miltei supisteluton. Hyvä tietysti niin, mutta ärsyttävää miten ei voi oikein muuta tehdä kuin ottaa kevyesti ja arvioida milloin tilanne vaatii lisäkonsultaatiota. Guuglailin tuossa, ja löysin muutamia lääketieteellisiä artikkeleita aiheesta. Eilenkin kokenut kätilö sanoi vähätellen ettei supistelut ikinä voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen jos ne eivät ole niin kipeitä että itku pääsee, mutta juuri tuosta kivun mittaamisen vaikeudesta oli puhetta parissakin eri paikassa. Lisäksi sanottiin että useimmiten tosiaan kanavat ei lyhene ilman kipeitä supistuksia, mutta se on kyllä mahdollista myös pelkkien harjoitussupisteluiden toimesta, jotka eivät muuta tee kuin hieman hassun tuntuisesti kovettaa mahaa. Alla muutamia pointteja:
-Uhkaava ennenaikainen synnytys tarkoittaa säännöllisiä tai kivuliaita supistuksia tai kohdunkaulan kypsymistä (lyhentyminen, avautuminen, pehmeneminen), jotka saattavat johtaa synnytykseen.
-Euroopan perinataalilääketieteen yhdistyksen mukaan uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen kriteerit ovat: 1) vähintään neljä supistusta 20 minuutin aikana, 2) supistuksen kesto yli 30 sekuntia, 3) supistus on käsin tunnettavissa.
-Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen oireita ovat kivulias supistelu alle 10 minuutin välein, verilimainen vuoto tai lapsiveden tihkuminen. Epäsäännölliset, heikot supistukset kuuluvat normaaliin raskauteen. Tulehdus on yksi tavallisimpia ennenaikaisen synnytyksen syitä.
-Ennenaikaiseen synnytykseen viittaavat oireet, lähinnä kohdun supistelu, ovat yleinen hoitoon hakeutumisen syy raskauden aikana.
Raskausviikoilla 2830 supistuksia esiintyy keskimäärin 45 kertaa vuorokaudessa. Vain 10 %:lla supistuksia ei esiinny lainkaan.
-Supistusten taajuuden perusteella ei kyetä luotettavasti ennustamaan ennenaikaisen synnytyksen riskiä.
-Suomalaisen tutkimuksen mukaan vain 4 % supistusten vuoksi sairaalapäivystykseen raskausviikoilla 2234 lähetetyistä naisista synnytti ennen raskausviikkoa 34+0.
-Meta-analyysin mukaan ennen raskausviikkoa 34 sairaalaan joutuneista supistelevista vain 12 % synnytti viikon kuluessa.
Jaksamisia kaikille ankaraan ankaraan vuodelepoon määrätyille! Yleisohjenuorana lienee kaikkien hyvä tietää mitä seurata, ja miten että osaa tarvittaessa hakeutua tarkempaan syyniin.