Jouluna liikaa kuluttamisesta..

Kun joka vuosi tää joulunaika nostaa monet barrikaadeille kuluttamista vastaan, ja mitä hienompia ajatuksia luonnon säästämisen, elämän tarkoituksen ja muun puolesta, niin pistänpä vastavedon :whistle:

miksi noi asiat tulee opettaa lapsille silloin jouluna?Miksi silloin on tärkeää lapsen oppia et kaikkea ei voi saada, pitää oppia olemaan tyytyväinen vähään?

Miten se yksi päivä vuodesta opettaa sen lapsen huonoille tavoille jos lahjoja saa enemmän kuin 3 (ja herran jestas, niistäkin ainakin yhden lahjan on oltava villasukat,tai toivo on mennyttä )

miksei sais sinä yhtenä päivänä heittää ne aivot narikkaan ja nauttia, ja sitten loput 364 päivää kuluttaa siihen lasten kehittämiseen ja neuvomiseen kuluttamista ja törsäilyä vastaan?

:xmas:
 
Ehkä se on enemmänkin muistutus aikuisille, jotka juoksevat tukkaputkella kaupasta toiseen etsimässä tarpeetonta joulukrääsää, ruuhkassa. Ja valittavat sitten miten joulu on kamalaa aikaa. :whistle:

Lapsille on hyvä opettaa joka päivä kestävää kehitystä, mutta kun sitä ei monet vanhemmatkaan osaa, niin kuinka he sitä edes lapsilleen opettaisivat.
 
Mä alan olla pian samaa mieltä, vaikka vastustankin massakulutusta. Mutta juu mä keräilen pitkin vuotta kirppareilta ja alennusmyynneistä kaikkea kivaa ja neulon tai teen muita käsitöitä ja tykkään antaa omien lasten lisäksi myös aikuissukulaisille lahjoja. Kyllä mielestäni joulu on aikuisillekin. Se mitä mistä mä en välitä, on se pakonomainen krääsän ostaminen joulunalla.


Niin ja siis muuten ei meillä lapsillekkaan leluja ym anneta, vaan jouluna ja synttäreillä.
 
On eri asia ostaa 20 kunnollista lahjaa, kuin 20 krääsälahjaa. Usein vain käy niin, että kun mainitsen lahjojemme määrän, niin heti päivitellään sitä turhan tavaran ja krääsän määrää. En kuitenkaan ole ainuttakaan sellaista lahjaa ostanut joka olisi krääsää (tätä kun kartan viimeiseen saakka) tai joka ei olisi tarpeellinen ja toivottu.

Pyrin ostamaan leluja, jotka kestävät lapselta toiselle, kuten esim Legot. Lisäksi ostan lautapelejä, joita pellaamme kyllä useamman vuoden ja kun niihin jokin päivä kyllästymme, viemme ne anoppilaan, jossa niitä pelaavat sitten muut. My little ponyja ja barbeja on paketeissa myös mukana, mutta yhtäkään ei olla jouduttu roskiin heittämään likan eliniän aikana (6v2kk) ja pikkusisko perii ne kun isompi niihin kyllästyy, joten kyllä nämäkin kiertoon menevät.

Lisäksi siellä pukinkontissa on päiväpeitto (jota tytöllä ei ole), pussilakanasetti jolle on tosiaan käyttöä kun peittokoko vaihdettiin isompaan ja jonkin verran vaatteita sillä likka on taas venynyt pituutta.

Meillä siis saadaan lahjaksi myös hyödyllisiä asioita (esim. päiväpeitto) ja toisaalta harvemmin kuitenkaan tulee leluja osteltua muulloin kuin jouluna tai synttäreillä sillä tuolloin niitä tulee niin paljon, ettei niitä hirmuisesti enempää tarvita.

Aikuisille ostamme hemmottelujuttuja tai tarpeelliisia asioita, riippuen lahjan saajan omasta tilanteesta.

Joten jospa jokainen voisi tosiaan hetken pohtia sitä, että ei kaikki ihmiset ostele turhaa krääsää ostamisen ilosta/pakosta vaan jotkut (ja useammat ainakin minun tuntemistani ihmisistä) ostavat ihan totta tarpeellista vaikka pakettien määrä olisikin melkoinen.
 

Yhteistyössä