Jännämies...

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Iltalehti
UutisetKotimaa
Mustasukkainen mies salakuvasi ex-puolisoaan, pahoinpiteli, uhkaili, seurasi ja valmistautui taisteluveitsellä iskuun – poliisi pelasti perheenäidin viime hetkellä

Tänään klo 21:25
Pienten lasten äiti pelkää, ettei edes vankilatuomio estä ex-miestä toteuttamasta uhkauksiaan.
Vainottu perheenäiti haki hädissään uutta lähestymiskieltoa vankilassa istuvaa ex-miestään vastaan. MOSTPHOTOS
Helsinkiläisnaisen vuosia jatkunut alisteinen parisuhde kärjistyi loppuvaiheessa väkivaltaiseksi mustasukkaisen miehen ulotettua uhkauksensa myös vaimon sukulaisiin.
Mies ei hyväksynyt puolisonsa lähtöä, vaan yritti kaikin tavoin painostaa ja uhkailla tätä palaamaan luokseen.
– Mieluummin näen sinut kuolleena kuin seurustelemassa suomalaisen miehen kanssa, ulkomaalaistaustainen mies ilmoitti.
Lapsi löysi salakameran
Mies alisti puolisoaan muun muassa pakottamalla tämän käyttämään huivia aina ulkona ollessa. Asiakaspalvelussa työskennelleellä vaimolla ei ollut myöskään lupaa hymyillä kenellekään vastaan tulevalle miehelle. Mustasukkainen puoliso piti pahana jo sitä, että vaimolla oli myös miespuolisia työkavereita.
Nainen joutui hoitamaan kodin ja lapset yksin. Mies vietti ison osan ajasta muualla. Selvisi, että hän kulutti valtaosan perheen tuloista pelaamalla.
Kun mies viime syksynä oli tapansa mukaan lähdössä käymään Egyptissä, hän halusi ottaa perheen lapset mukaansa. Lasten äiti ei kuitenkaan tähän suostunut.
Isän matkan aikana yksi lapsista löysi sohvan jalkaan asennetun kameran, jonka isä oli salaa asentanut sinne. Isä seurasi Egyptistä käsin kameralla puolisonsa ja perheensä tekemisiä.
Kun asia selvisi puolisolle, hän aikoi kytkeä kameran pois päältä. Mies kuitenkin uhkasi tappaa hänet, mikäli kamera ei saa jäädä paikalleen. Nainen ei uskaltanut muuta kuin totella.
Mies myös määräsi, että puolison oli pidettävä öisin puhelinta auki yöpöydällä, jotta hän kuulisi, mitä kotona tapahtui.
Uhkasi katkoa jalat
Mies uhkaili puolisoaan videopuheluissa tappamisella myös jalkojen katkaisemisella, kasvojen polttamisella ja hiusten repimisellä.
Mustasukkainen mies ei malttanut viipyä matkalla suunnitellusti, vaan palasi etuajassa Suomeen. Paluun jälkeen tilanne kärjistyi entisestään.
Viime marraskuussa mies otti riidan päätteeksi keittiökaapista kaksi isoa veistä. Nainen yritti turhaan pakoon. Mies sai otteen hänen kaulastaan ja hiuksistaan, raahasi hänet takaisin keittiöön ja nosti veitsen uhrin rintaa vasten.
Nainen ymmärsi, että hänen oli muutettava lasten kanssa pois kotoa. Hätämajoitus löytyi sekä siskon luota että turvakodista. Tämä ei kuitenkaan rauhoittanut miestä, päin vastoin.
Mies ilmoitti, että mikäli nainen ei palaisi hänen luokseen, tämän siskolle kävisi huonosti. Mies pommitti uhriaan soitoin ja viestein. Runsaan kuukauden aikana mies soitti puolisolleen noin 3000 puhelua.
Mies myös tiesi, missä turvakodissa nainen oli. Hän lähetti tälle sijaintitietojaan turvakodin pihalta. Kerran hän tunkeutui puolisonsa siskon kotiin hakemaan tätä. Myös naisen työpaikalla pelättiin miestä, joka oli tullut sinne vihoissaan etsimään karkuun lähtenyttä naista.
Partio seurasi epäiltyä, otti hänet kiinni ja toi Pasilan poliisiasemalle vakavasta rikoksesta epäiltynä. JUHA RAHKONEN
Poliisit perässä
Epätoivoinen nainen tukeutui siskoonsa. Mies tiesi tämän ja asensi ex-kälynsä autoon seurantalaitteen. Vasta myöhemmin selvisi, miksi mies osasi usein ilmestyä sinne, missä hänen exänsä ja tämän sisko olivat.
Kun nainen meni serkkunsa kanssa entiseen kotiinsa hakemaan tavaroitaan, paljastui, että mies oli hävittänyt kaikki hänen vaatteensa ja perintökorunsa. Kesken etsinnän mies ilmestyi paikalle, mutta poliisien nopea saapuminen rauhoitti tilanteen sillä kertaa.
Poliisi otti vihdoin uhkaukset tosissaan. Sen lähisuhdeväkivaltayksikkö ryhtyi seuraamaan miestä.
Tammikuun alussa 2019 poliisipartio meni asemiin miehen kodin lähelle ja toinen partio tämän arveltuun määränpäähän. Kun mies lähti liikkeelle, poliisit huomasivat pian, että tämä seurasi ex-kälynsä autoa.
Poliisit olivat perässä, kun seurattava ja seuraaja ajoivat Pasilan urheilutalon parkkipaikalle. Siviiliasuiset poliisit olivat noin 30 metrin päässä, kun mies meni ex-kälynsä autolle olettaen ex-vaimonsa olevan siellä.
Tämä ei kuitenkaan sillä kertaa ollut siskonsa kyydissä, joten mies käveli lähitalon pihalle odottamaan. Poliisit menivät perässä.
– Asutko tässä talossa? he kysyivät.
– Miksi te minulta tällaista kysytte? mies vastasi.
Pitkä veitsi piilossa
Tässä vaiheessa poliisit esittivät virkamerkkinsä, kertoivat mistä miestä epäillään ja käskivät häntä pitämään kädet esillä. Läheisen poliisitalon turvatarkastuksessa miehen vyöltä otettiin talteen vasara ja pitkä taisteluveitsi.
– Olin menossa myymään veistä remonttia tekevälle tuttavalleni. Ajattelin hänen ottavan myös vasaran, mies yritti selittää.
Tosin mitään etukäteen sovittua tapaamista esittämänsä tuttavan kanssa mies ei ollut sopinut.
Poliisin keräämä näyttö oli kaikkiaan niin vahva, että sen turvin mies saatiin pidätettyä ja vangittua. Näin poliisi sai pelastettua perheenäidin - edes väliaikaisesti.
Miestä syytettiin käräjillä kaikkiaan kymmenestä entiseen puolisoonsa ja tämän siskoon kohdistuneista rikoksista. Vakavin teoista oli se, mistä poliisit olivat ottaneet hänet verekseltään kiinni: Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.
Oikeus katsoi miehen syylliseksi kaikkiin syytekohtiin, kuten vainoamisiin, laittomiin uhkauksiin, salakatseluun ja pahoinpitelyyn. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1984 syntyneen miehen kahden vuoden ja 7 kuukauden vankeuteen ja määräsi hänet edelleen pidettäväksi vankeudessa.
Poliisi löysi tämän pitkän taisteluveitsen epäillyn vyöltä, vaatteisiin kätkettynä. POLIISI
Painosti vankilasta
Tuomitulle ei kuitenkaan ole määrätty yhteydenpitokieltoa, joten hän on vankilasta soittanut ex-vaimolleen ja painostanut tätä perumaan sen, mitä ex-puoliso ja hänen siskonsa ”ovat hänelle tehneet”.
Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen, joka alkaa käsitellä asiaa ensi vuoden maaliskuussa, Nyt nainen pelkää, että mies voi vapautua vankilasta ennen hovin päätöstä ja jatkaa vainoamista. Hän on hakenut ja saanut miestä vastaa uuden, laajennetun lähestymiskiellon, jonka hovioikeus hiljattain vahvisti.
Miestä vastaan on käräjäoikeudessa parhaillaan vireillä uusi syyte. Kysymys on raiskauksesta. Jutun käsittelyä ei ole vielä aloitettu, sillä sitä on jouduttu lykkäämään koronarajoitusten vuoksi.
Iltalehti ei poikkeuksellisesti julkaise tuomitun nimeä uhrin ja tämän lasten suojelemiseksi.
RISTO KUNNAS
[email protected]
 

Yhteistyössä