Ja sitten hieman kakkaan liittyvää asiaa

TERVEYS
TERVEYS
ELINTAVAT
Moni käy aamukakalla – asiantuntija kertoo, onko se paras tapa
Ulostaminen ei aina onnistu, jos sille ei ole juuri sopivaa aikaa ja hetkeä.











0 seconds of 10 secondsVolume 0%





Jos kuulut siihen ihmisjoukkoon, jonka suoli tyhjenee säännöllisesti aina aamulla heti aamiaisen jälkeen, voit olla tyytyväinen.
Jos suolesi ei toimi näin, ei hätää. Suolella voi olla muunkinlainen aikataulu toiminnassaan, mutta aamukakkasuolessa on puolensa.

Normaalin rajoissa suolen toiminta on silloin, kun suoli tyhjenee nopeimmillaan kolme kertaa päivässä tai hitaimmillaan kolmen päivän välein.
Aamulla ulostamista voi vauhdittaa aamiaisen yhteydessä juotu kahvi. Moni voi kokea, että juuri aamulla kotona on myös päivän paras hetki kakata.
– Usein aamulla on mahdollisuus kotona käydä rauhassa ulostamassa, mutta päivän mittaan voi olla vaikeaa päästä vessaan, toteaa Tyksin kolorektaalikirurgi Heikki Huhtinen.
Yksi ulostamiseen liittyvistä hankaluuksista on ulostamisen tyhjenemisvaikeus.
LUE MYÖS
Kuinka usein tai harvoin on normaalia kakata? Tietyt oireet vaativat lääkäriin menoa
Aamu voi olla parasta aikaa tyhjentää suoli. ADOBE STOCK / AOP
Ajalla ei väliä
Ulostamisvaikeus on suolen toimintahäiriö, jossa ulostaminen vaatii pitkittynyttä ponnistelua ja peräsuoli ei tunnu tyhjenevän kokonaan.
– Ulostamisen tyhjenemisvaikeuksista kärsivillä potilailla on tarve saada suoli tyhjäksi ennen kuin he uskaltavat lähteä kotoa pois, koska hädän tullessa uloste voi karata housuun, jos ei pääse nopeasti vessaan, Huhtinen kertoo.
Tällaiset potilaat saavat Huhtisen mukaan yleensä hyvän avun suolihuuhtelulaitteesta, jossa suolen loppuosan saa kunnolla tyhjennetyksi.
– Muutoin näkisin, ettei sillä ole väliä, mihin aikaan käydään ulostamassa, Huhtinen toteaa.
Ruokavaliolla ja kuitulisää syömällä sekä liikunnalla ja riittävällä juomisella voi itse helpottaa ummetusta.
– Lisäksi on paljon erilaisia lääkkeitä ummetuksen hoitoon. Hankalissa tapauksissa asioita käydään läpi hoitajavastaanotolla potilaan kanssa, Huhtinen sanoo.
 

Yhteistyössä