Haluaisin varmistaa onko normaalia...

Hei!

Meidän pikku poika on 3 viikkoa vanha ja meillä on ongelmia imettämisen kanssa. Nyt haluaisin tietää onko muilla samanlaisia ongelmia ja että mistä tämä voi johtua. Tässä otin ylös yhden esimerkin syötöstä tältä aamulta:

Klo 12.45. vauva herää ja alkaa imeä, hän imee vajaa puoli tuntia ja nukahtaa.
Vien hänet sänkyyn, nukkuu siellä 5 min ja herää huutaen. Sitten syö n. 5 min ja nukahtaa. Sama juttu, vien hänet sänkyyn ja parin minuutin jälkeen herää taas ja huutaa. Sitten taas syö n. 15 min. välillä torkahdellen ja sen jälkeen syöminen alkaa muuttua taas vaikeammaksi. Vauva venkoilee tissillä, kitisee, ottaa sen suuhunsa ja imee hetken, mutta päästää jälleen irti ja hermostuu ja itkee. Kello oli 14.25. kun luovutin melkein kahden tunnin jälkeen ja annoimme sitten vielä 40 ml Tuttelia ja sekin upposi.

Näin se tissistä syöminen menee useimmiten. Päivin ja öin. Ja usein vauva kiukkuaa vielä enemmän ja irrottelee otettaan tissistä hanakasti.
Mietin tässä että mikähän on normaali/keskimääräinen vauvan imemisaika rinnalla jotta hän on kylläinen? Voikohan tuttipullosta syöttäminen vaikeuttaa imetystä? Ja onkohan vika minussa vai onko vauvalla ongelmia saada hyvää otetta. Nänni on kyllä ainakin tiukasti suussa ja tyytyväisenä aina ensin nukahtaakin rinnalle, mutta sitten...

Jos joillain olis ollut saman tyyppisiä ongelmia niin näkökulmat on erittäin tervetulleita :)

Ps. ja toki aion ottaa neuvolassa puheeksi tän asian, mutta haluan vain tietää muidenkin kokemuksia asiaan.
 
Yeb
Onnittelut pikkupojasta :)

Mun mielestä toi kuulostaa jumissa olevilta röyhtäyksiltä, sopisi kuvaan toi että herää vähän ajan päästä itkien ja riuhtoilee tissillä. Meillä tyttö teki ihan samaa (edellinen myös mutta silloin en tätä tajunnut, imetin ja imetin ja imetin vaan ja ihmettelin miksi kiukkuaa.. sitten pulautteli myös kamalasti) kunnes ymmärsin nostaa röyhtäsemään myös kesken syötön, ja syötön jälkeen :) Kokeilen nyt myös ennen syöttämistä kaikki muut ongelmat oikeastaan järjestyksessä: vauva pystyasentoon-kävelyä-vaipanvaihto-seurusteluyritys-sitten vasta maitoa jos ei mikään muu auttanut.

Keskimääräistä imemisaikaa ei varmastikaan ole. Meillä tämä kakkonen syö nopeasti, noin viidestä kymmeneen minuuttia. Esikoinen saattoi roikkua tissillä ja torkahdella tuntikausiakin. Tuttipullo voi helpostikin vaikeuttaa imetystä.. omakohtaista kokemusta ei ole mutta olen lähipiirissä nähnyt niin monta tapausta joissa satunnainen pullottelu onkin muuttunut ihan kokopäiväiseksi kun vauvalle ei ole enää tisu kelvannut :(

Toivottavasti tästä olisi apua, mikään ekspertti en ole mutta meillä tämä on auttanut paljon =)
 
...ihan hyvin mahdollista että se johtuu osittain tuosta röyhti-jutusta. Tää poika myös pulauttelee nimittäin hirveesti!! :eek:

Täytyy tästä lähin nostaa aina tissiltä kun nukahtaa ja röyhtäyttää. JA vähentää myös pulloa, että vauva saa tehdä vähän töitä ruokansa eteen :D Kärsivällisyyttä koetellaan varmaan molemmin (myös isin) puolin, mut toivotaan parasta.

Kiitos neuvoista ja onnitteluista, nyt vaan odottamaan et pikkuinen herää ja on taas nälkäinen ja äkäinen. Ja unohtaa suosiolla noi kaapissa olevat Tuttelit!
 
Mulla oli sairaalassa aivan sama homma..
Imetin 5min -> poika nukahti -> itku -> lisää tissillä imemistä -> nukahti -> samaa rataa kunnes oli valvonu jo niin kauan että nukahti..
Sain rintakumin käyttöön kun nänniä alko aristaa ja vuotaa verta...
Olisin päässyt kolmantena päivänä jo kotiin, mutta hoitajat ihmettelivät miksi pojan paino nousee mutta ei pissaa tarpeeks päivän aikana...
Kysyin hoitajalta että voisiko mahdollisesti olla siitä kiinni ettei multa vaa tuu yksinkertaisesti tarpeeks maitoo hänen tarpeisiinsa..Tokaisi että kerta rintakumiin jäi maitoo, niin kyllä multa sitä maitoo sieltä tissistä tuli...

Onneks sit 4päivänä tuli kiva hoitaja ja antoi meille sähköisen rintapumpun käyttöön jotta nähtäis paljon sielt oikee ees tulee maitoo...kone pumppas 15min ja sitten vasta alkoi tulemaan maitoo ja poitsu pissaamaan...

Eli meillä poju turhautu tissille sen takia kun ei yksinkertaisesti saanu tarpeeks maitoo ja joutu tekee niin paljon töitä että aina nukahti ja heräsi melkee heti kun nälkä kurni mahassa..

Voi että kiukutti sitten ku saatiin syy selville, ettei sitä maitoo vaa tullu tarpeeks...
Lastenlääkäri oli meinannu jo kirurgin kanssa keskustella!!! (Oltii käyty ultraäänessä jo tarkastaa munuaiset ja verikokeitakin oli mut kaikki oli ok)

Mikähä ihme niillä on sitä vastaan ettei suostu kunnolla antaa Nan maitoo ku kerran minä sitä lapselleni pyysin...

Loppujen lopuks se meni siihen kotonakin, että sai tissistä 20-50ml ja loput annoin maitoo, joten suoraan korvikkeelle ja imetykseni jäi siihen paikkaan....
 
mut joo, meillä poika syö 120ml nii röyhtäytän aina puolessa välissä ja sit syömisen päätteeks..
vaikka tulee kunnon röyhtäsyt nii silti venkuilee hetken unissaan ku sänkyyn laitan mut nukahtaa lopuks syvään uneen.
 
Meidän neidille on annettu ihan melkein vastasyntyneestä asti pullosta lisämaitoa ja meillä ei ole imetystä haitannut.
Nyt on siis neidillä ikää 10,5 kk ja edelleen imetän.
Mutta siis useimpina päivinä pullottelu oli vähäistä ( 1-2 kertaa vuorokaudessa ) ja nykyään annan illaan viimeisen maidon pullosta kun koitan lopetella imetystä.
Pointtina siis että AINA ei pullottelu mitenkään vaikeuta imetystä, tietysti varmasti riippuu lapsestakin paljon.
 
Alkuperäinen kirjoittaja kikka89:
Meidän neidille on annettu ihan melkein vastasyntyneestä asti pullosta lisämaitoa ja meillä ei ole imetystä haitannut.
Nyt on siis neidillä ikää 10,5 kk ja edelleen imetän.
Mutta siis useimpina päivinä pullottelu oli vähäistä ( 1-2 kertaa vuorokaudessa ) ja nykyään annan illaan viimeisen maidon pullosta kun koitan lopetella imetystä.
Pointtina siis että AINA ei pullottelu mitenkään vaikeuta imetystä, tietysti varmasti riippuu lapsestakin paljon.
Jep, esim. Aventin tuttipullon pää on suhtkoht yhtä levee kun rintakin, että mun mielest se imemisotekaan ei periaatteessa muutu mikskää.
 
...se voi olla siitä kiinni että maidontulon määrä ei vastaa poitsun tarpeita :/ Voikohan maidontuloa vielä lisätä vaikka prosessi olisi kääntynyt vähenemään päin??

Hitto, olikohan toi tuttipullo/korvike nyt sitte virhe. Oon nyt yrittäny tässä imettää viimeiset 2 pv pelkästää, pullo ollaan unohdettu kokonaan. Oon huomannu että nyt hän nukkuu lyhyempiä pätkiä päivällä sekä yöllä ja syö useammin. Tosin nyt on se aika kun olisi yksi tiheän imemisen kausista. Nukkuu pieniä pätkiä ja taas tissille.

Ja voikohan olla niin että vauvan mahan pistää sekaisin minkä tahansa merkkinen korvike? Oon tässä kuullu että Tutteli on monen masulle liian äreää, mut Nan kävis useimmille.
 
meidänki pojun masulle Tutteli oli liian kovaa kamaa ja oksensi heti kaikki pois...ja Nannia ollaan juotu..

Ehdottomasti kannattaa sun imettää..ite jätin pois imetyksen koska se oli aikamoista säätämistä että tissiltä saa 50ml korkeintaa ja sit kuitenki viel joutuu antaa korviketta..
Kätsymmin menee ku laittaa kerralla koko ruokatarpeen puteliin ja puteli suuhun :)

Ja muutekin alkuajasta oli "rankkaa" ja väsymys iski pahasti päälle ja kotihommissaki oli nii paljo tekemistä että vähennän ainakin sillä omaa stressiäni ja en malttanu odottaa montaa kuukautta ennen ku tulee se "nyt se lähti onnistumaan" -päivä..
 
Kirjoitit, että pulauttelee paljon. Pulautteleeko kesken syömisenkin? Voisiko mahdollisesti olla ruuan ylösnousua? Meillä kaksospojalla on lieviä refluksiin viittavia oireita ja hää saattaa reuhtoa syödessä (rinta tai pullo), kun ruoka meinaa nousta ylös ja toisaalta tekisi mieli kauheasti syödä :/ Samaten heräsi itkuisena syömisen jälkeen.

Nukkuminen rauhoittui, kun nostettiin sängynpääty ylös ja nukutetaan kyljellään. Näin ei niin pahasti haittaa se nouseva ruoka. Röyhtäyttämisen kanssa saa olla myös tarkkana, jopa kesken syömisen tarvii röyhytellä, muuten röyhy nostaa ruuat ylös. Ja jos röyhy 'jää maidon alle' ei poika meinaa asettua millään, eikä röyhykään tule silloin helposti.

Meillä nuo refluksi oireet helpotti kasvun myötä ja siinä vaiheessa kun siirryttiin syömään enempi kiinteitä. Tosin teillä voi ihan muustakin syystä johtua kaikki :)
 
...kesken syömisen pulauttele... Mut usein vaikuttaa kyllä et ois röyhti jumissa. Mut aina sit kun aikansa häntä pyörittelee niin se kyllä tulee. Ja sitten taas loppuu tissillä riuhtominen ja levoton vääntyileminen. Että tuskin on kuitenkaan ihan tota refluksia. Mut toisaalta usein vaikuttaa siltä (kun siis vääntyilee tissillä) että tekis kauheesti mieli syödä mut ei pysty. Joko se on vaan sitä että röyhti estää sen tai sit se ruoka yrittää nousta... vaikea sanoa. Pitää tarkkailla enemmän sitä nyt :/

Ja tosta pelkällä putelilla ruokkimisesta; se on jotenki hankalaa antaa pullosta kun ei ikinä tiedä paljon pitää syödä että on kylläinen. Kun tuntuu et välil menis 200 ml ja välil vaan joku 80 ml. Et sen puolee tissistä on helpompikin antaa (vaikkei tiedä paljon se syö) kun se ite lopettaa/nukahtaa silloin kun on valmis. Ois kiva kylläkin tietää paljon söis pullosta et vois ottaa sit matkalle mukaa pullossa jos ei pysty/voi imettää just silloin... tai jos vaikka polttaa tupakkia/juo vähä alkomahoolia...
 
Moikka ja onnittelut ihanasta pojasta :hug:

Meillä on nyt 4kk ikäinen tyttö. Alku sujui hyvin, mut n. 2 viikon iässä alkoi itkeskelemään syönnin jälkeen. Pulautteli reilusti, eikä nukkunut päivisin kuin lyhyitä pätkiä. Ajattelin heti että koliikki (isosikollaan oli), mut kun noin viikko oli mennyt näin, niin tajusin kokeilla konstia, että annoin vain yhdestä rinnasta kerralla. Näin saatiin pulauttelu vähenemään ja oli syöttövälit tyytyväinen. Ei siis välttämättä johdu nälästä itkuisuus. Pienillä vauvoillahan on imemistarve valtava ja meillä ainakin molemmat tytöt on tarttuneet aina tissiin kiinni kun on tarjottu. Onko pojallasi tutti käytössä? Toivottavasti huolisi sitä. Kun syötät ja röyhtäytät niin koita laittaa tutti rinnan sijasta suuhun, jos ei ala itkemään, niin on kylläinen. Näin meillä tytön kanssa päästiin eteenpäin ja päiväunetkin löytyivät.
Se on kyllä hankalaa noin pienen kanssa, kun ei tiedä, että paljonko maitoa kerralla saa. Itse tiesin, että maito nousee rintoihin, kun imetyksen alettua tuntui kihelmöintiä rinnoissa. Lisäksi se rinta, josta vauva ei imenyt herutti maitoa eli liivinsuoja kastui.
Tämmöinen neuvo minulta =) Voi tietenkin olla tiheän imemisen kausi, ja meilläkin on vaihdellut nuo imemiset. Välillä tarvitsee molemmista rinnoista. Lisäruokana sai vauva NANia ekan viikon ajan iltaisin n.30ml rinnan lisäksi. Luota itseesi ja imetyksen onnistumiseen. itse tykkään imettää, kun maito on aina mukana ja sopivan lämpöistä. Tsemppiä. Alussa imetys tuottaa kaikille jonkinlaista päänvaivaa, mutta hymy lapsen huulilla syönnin päälle palkitsee kaikki hankaluudet :heart:
 

Yhteistyössä