Gibril Massaquoin kunnostautui

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee Gibril Massaquoin syyllistyneen muun muassa murhiin, törkeisiin sodankäyntirikoksiin ja siviileihin kohdistettuihin törkeisiin ihmisoikeuksien loukkauksiin poikkeusoloissa.

Vuonna 1969 syntynyt Sierra Leonesta kotoisin oleva Gibril Ealoghima Massaquoi on poliisin mukaan toiminut merkittävässä roolissa Revolutionary United Front -kapinallisryhmässä (RUF) vuosina 1999–2003, jolloin käytiin Liberian toista sisällissotaa. KRP:n mukaan epäillyt törkeät rikokset ovat tapahtuneet Liberiassa vuosina 2000–2003.

KRP:n mukaan Massaquoi on ollut kapinallisryhmässä johtavassa asemassa ja hänen epäillään ryhmässä toimiessaan sekä syyllistyneen että toimineen yllyttäjänä lukuisiin törkeisiin rikoksiin. Hän oli päässyt johtavaan asemaan jo vuonna 1997, ja toimi sisällissodan aikaan everstinä.

– Vakavien henkeen, terveyteen, vapauteen ja ruumiilliseen koskemattomuuteen kohdistuneiden epäiltyjen rikosten kirjo on poikkeuksellisen laaja sisältäen muun muassa henkirikoksia, seksuaalista väkivaltaa ja lapsisotilaiden rekrytointia ja käyttöä, tutkintaa johtanut rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista kertoi aiemmin.

Massaquoi on Sierra Leonen kansalainen, mutta on asunut Suomessa vuosia. Hänet otettiin kiinni Tampereelta 10. maaliskuuta viime vuonna. KRP:n tekemän pidätyksen jälkeen Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi hänet maaliskuun puolivälissä.

Poliisi ei ole julkistanut epäillyn nimeä, mutta hänen henkilöllisyytensä selviää käräjäoikeuden vangitsemisasiakirjoista. Iltalehti julkaisee epäillyn nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, koska kyse on yhteiskunnallisesti ja kansainvälisesti merkittävästä rikosasiasta.

Verisiä toimintatapoja
Useita RUF:n kapinallisryhmän sotilasjohtajia tuomittiin aikanaan sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Ylen vuonna 2003 tekemän artikkelin mukaan Massaquoi joutui kiinniotetuksi prosessissa, jossa YK myös perusti sotarikostuomioistuimen Sierra Leonea varten.

Sotarikosoikeudenkäynnissä kerrottiin aikanaan, että Massaquoi toimi muun muassa eräänlaisena kapinallisjohdon sisäisenä tiedottajana. Massaquoita epäiltiin tuolloin osallisuudesta sotarikoksiin, mutta tuomioistuin kuuli häntä todistajana.


RUF kävi sotaa verisellä ja julmalla tavalla. Kapinalliset syyllistyivät muun muassa siviiliväestön joukkoraiskauksiin ja vankien silpomiseen. RUF käytti myös toiminnassaan tuhansia lapsisotilaita, joita turrutettiin kestämään sodan kauhuja. Toimintaan kuului myös, että kapinalliset silpoivat raskaana olleiden naisten vatsoja ja leikkasivat vangeiltaan raajoja irti.

Liberian toisessa sisällissodassa kuoli arviosta riippuen jopa 300 000 ihmistä. Lisäksi noin kaksi miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan.

Tutkittu pitkään
Elfgren kertoi maaliskuussa Iltalehdelle, että KRP:n tutkinta sai pontimensa kansalaisjärjestön vinkistä ja alkoi valtakunnansyyttäjän määräyksestä jo syksyllä 2018. Poliisi oli siten hankkinut näyttöä puolitoista vuotta ennen epäillyn kiinniottoa viime maaliskuussa.

Epäillyt seksuaalirikokset asettuvat osaksi ihmisoikeusloukkausepäilyä, mutta Elfgrenin mukaan ne vastaisivat yksittäisinä tekoina törkeitä raiskauksia. Epäiltyjä murhia on ”useita”. Poliisi on myös pystynyt yksilöimään henkirikosten uhreja.

Epäillyille rikoksille on löytynyt yli 90 todistajaa. Elfgrenin mukaan todistajat ovat osittain silminnäkijöitä, mutta myös ensikäden tiedonantajia. Näyttöä poliisi on kerännyt todistajilta. Lisäksi käytössä on kuvamateriaalia.

Elfgrenin mukaan tutkinnassa on sovellettu tekoaikana voimassa ollutta rikoslakia, koska teot ovat tapahtuneet pitkän aikaa sitten. Nykyisen rikoslain mukaiset nimikkeet, joista Massaquoita epäillään ovat törkeä sotarikos ja törkeä rikos ihmisyyttä vastaan.

Keskusrikospoliisi on nyt saanut mittavan ja työlään kokonaisuuden esitutkinnan valmiiksi.

– Tutkintaprosessi on ollut erittäin laaja ja siihen on sisältynyt paljon kansainvälistä yhteistyötä. Esitutkintaa on tehty pääasiassa Liberiassa ja osittain Sierra Leonessa, joihin suuntautuneilla matkoilla on kuultu todistajia ja asianomistajia. Yhteistyö on ollut toimivaa niin Suomessa kuin kansainvälisten kumppaniemme kesken, Elfgren kertoo.

KRP:n mukaan tapaus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan valtakunnansyyttäjän toimistoon. Mahdolliset syytteet on nostettava 25. tammikuuta mennessä.
 

Yhteistyössä