G:Laps(i)enne lempiruoka?

  • Viestiketjun aloittaja Taaperotar
  • Ensimmäinen viesti
nansa
meillä syötäisiin aina makkaraa... neiti 2-v poimii nätisti kaikista makkararuoista makkaranpalat ja pyytää lisää :LOL:

Muutenkin peruna menee paremmin kuin riisi/spagetti/pasta ja jauheliharuoat ja keitot on myös in.

ei-listalla ovat puurot, raa'at vihannekset ja hedelmät.
 
Kaksi nakkia ja puoli litraa mehua ylittävät lasten turvarajat

Jo muutama nakki ja puolisen litraa kaupan tiivistemehusta tehtyä janojuomaa ylittävät lasten terveydelle haitallisten lisäaineiden turvarajat. Lapset saavat elintarvikkeista lisäaineita eniten 2-4 vuoden ikäisinä. Elintarvikeviraston mukaan leikki-ikäisten saaman lisäaineiden määrän ja laadun jatkuva seuraaminen on tärkeämpää kuin aikuisten lisäainetasojen vahtiminen.

Elintarvikeviraston ja Turun yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 13 kuukautta - 6 vuotta vanhat suomalaislapset eivät keskimäärin saa ruoastaan lisäaineita huolestuttavan runsaasti. Itse asiassa keskiarvoja tarkasteltaessa lasten lisäaineiden saanti on Suomessa kohtuullisella ja turvallisella tasolla.

Tästä huolimatta tutkimustulokset kertovat, että osa lapsista saa muutamia lisäaineita enemmän kuin on turvallista. Tällaisia lisäaineita ovat tiivistemehujen ja hillojen sisältämä bentsoehappo ja nitriitti, jota käytetään lihaleikkeleiden ja makkaroiden säilöntäaineena.

Lapsi, joka painaa 15 kiloa, voi syödä korkeintaan yhden nakin ja juoda enintään 3 desiä mehujuomaa, jotta nitriitin ja bentsoehapon suurin turvalliseksi määritelty saantitaso eli ADI-arvo ei ylittyisi. Toinen nakki ja mehulasi ylittäisivät turvallisena pidetyn rajan.

Leikki-ikäiset saavat eniten

Elintarvikeviraston mukaan pienten leikki-ikäisten lisäaineiden saantia pitäisi seurata jatkuvasti. Lasten seuranta on viraston mukaan jopa tärkeämpää kuin aikuisten, sillä ihminen saavuttaa painokiloon suhteutetun lisäainehuipun 2-4-vuotiaana.

Kaikista ikäryhmistä leikki-ikäiset kuluttavat painokiloaan kohti eniten ruokaa ja juuri niitä elintarvikkeita, jotka sisältävät lisäaineita. Siksi leikki-ikäisten riski saada ruoan sisältämiä lisä- ja vierasaineita yli sallitun määrän on suurin. Leikki-iän jälkeen lisäaineiden määrä elimistössä taittuu yleensä alaspäin.

Lisäainetutkimus paljasti myös, että tytöt saavat vähemmän lisäaineita kuin pojat.

Pakastemehu turvallisinta

Hillojen ja mehujuomien säilöntäaineena käytettyä bentsoehappoa löytyy luonnostaan karpalossa, puolukassa ja lakassa. Lisäaineena bentsoehappo saattaa aiheuttaa yliherkkyys- ja astmaoireita. Joskus bentsoehapolle herkistyneet eivät voi käyttää salisylaattipohjaisia särkylääkkeitä.

Vaikka kaupasta ostetut hillot ja mehujuomat ovat bentsoehapon yleisimmät saantilähteet, myös kotimehujen valmistuksessa käytetyt säilöntäseokset saattavat lisätä lisäaineen saantia leikki-iässä merkittävästi. Elintarvikevirasto muistuttaa, että pakastus on turvallisin lapsiperheen kotimehujen säilöntämuoto.

Makkaraa vain silloin tällöin

Suomalaiset saavat lähes kaiken nitriittinsä lihatuotteista. Nitriitti voi muodostaa haitallisia nitrosoamiineja joko elintarvikkeissa tai mahalaukussa ja suolistossa reagoidessaan amiinien kanssa. Liika nitriitti saattaa aiheuttaa syöpää.

Nitriitin saantia voi vähentää leikkaamalla lihaleikkeleiden ja makkaroiden osuutta ruokavaliossa. Elintarvikevirasto toivoo, että lihateollisuus harkitsisi nitriittipitoisuuksien alentamista tuotteissaan.

© Medixine Oy
 

Yhteistyössä