Finlandia 'Suomi herää' soi Bidenin virkaanastujaisissa - Suuri herääminen 'The Great Awakening'

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Finlandia 'Suomi herää' soi Bidenin virkaanastujaisissa - Suuri herääminen 'The Great Awakening'
Sibeliuksen Finlandia soi Joe Bidenin virkaanastujaisissa, mutta sävellys oli merkitty merijalkaväen majurin nimiin

Moni höristi korviaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisissa keskiviikkona, kun merijalkaväen U.S Marine Band soitti pätkän Jean Sibeliuksen Finlandiaa.

U.S Marine Bandin virkaanastujaisjuhlan ohjelmassa kyseinen teos oli kylmän rauhallisesti merkitty merijalkaväen majurin Ryan J. Nowlinin sävellykseksi nimeltä Godspeed.

Sävellyksessä oli tietysti muitakin aineksia, mutta Sibeliuksen Finlandia oli siinä hyvin keskeisessä roolissa.

Nowlinin Godspeed löytyy oheiselta videolta ja Finlandia-lainaus huipentaa sen suunnilleen puolivälin kohdalta.

Godspeed on reilusti tiivistetty versio majuri Nowlinin aikaisemmasta teoksesta Godspeed, John Glenn WB507. Nimensä mukaisesti sävellys kunnioittaa merijalkaväestä astronautiksi ja myöhemmin poliitikoksi päätynyttä John Glenniä.

Kustantaja Kjos Music Publishing ilmoittaa Youtube-saatetekstissään, että teos huipentuu ”lainaukseen Be Still My Soul -hymnistä”, mutta ei kerro säveltäjäksi Jean Sibeliusta eikä alkuperäisversioksi Finlandiaa.

Tässä pidemmässä versiossa on paljon enemmän majuri Nowlinin musiikkia. Virkaanastujaisten Godspeed-tiivistelmässä lainaus tuntui röyhkeämmältä, koska Finlandia oli siinä niin keskeinen.


Finlandia alkuperäiseltä nimeltään Suomi herää - Suuri herääminen "The Great Awakening"

Sibelius teki sävellyksensä Sanomalehdistön päivien musiikin huipennukseksi vuonna 1899 nimellä Suomi herää. [Suuri herääminen "The Great Awakening"] Kantaesityksellä kerättiin rahaa journalistien eläkekassaan tilanteessa, jossa Helsingin Sanomien edeltäjä Päivälehti oli lakkautettu määräajaksi kenraalikuvernööri Bobrikovin määräyksellä helmikuun manifestia ja muita venäläistämistoimia vastustavan linjansa vuoksi.

Kyseessä oli siis protestisävellys sananvapauden puolesta.

Suomi herää -päätöksen hittiaines huomattiin nopeasti ja sitä ryhdyttiin esittämään erikseen esimerkiksi nimillä Finale, Vaterland ja La Patrie.

Marraskuussa 1900 nimeksi vakiintui Finlandia ja kustannussopimuksen solmimisen jälkeen parannellusta versiosta tuli nopeasti maailmanlaajuinen hitti.

Ensilevytyksen teki Robert Landon jo vuonna 1909, tosin vain katkelmasta. Samana vuonna julkaistiin ensimmäinen sotilasorkesterisovitus.

Sibelius ei tehnyt teoksen keskiosan hymniä laulettavaksi, mutta mainittujen virsien lisäksi siihen tehtiin pelkästään englanniksi sanoituksia kuten At the table (Pöydän ääressä), Dear Friend of Mine (Rakas ystäväni), Land of the Pine (Mäntyjen maa), Christian Life (Kristillinen elämä) ja Our Farewell Song (Jäähyväislaulumme).

”Sitä ei ole tarkoitettu laulettavaksi”, Sibelius harmitteli. ”Sehän on tehty orkesteria varten. Mutta jos maailma tahtoo laulaa, niin ei sille mitään mahda”, hän päätteli.

Lopulta Sibelius antoi luvan Yrjö Sjöblomille virallisestikin Finlandian laulamiseen ja muokkasi Wäinö Solan tekstistä version mieskuorolle vapaamuurarikäyttöä varten. Myös nykyisin tunnetuin V. A. Koskenniemen vuoden 1940 sanoitus kelpasi hänelle.

Finlandia soi, kun valta oli vaihtumassa Yhdysvalloissa – ”lumoava hymni” kiinnitti huomion: ”Tuntui tosi hienolta”
Valta vaihtui Yhdysvalloissa. Juhlallisuuksissa kuultiin myös pieni osa Jean Sibeliuksen Finlandiasta.

Finlandia kuuluu Youtubessa julkaistulla virkaanastujaisvideolla kohdassa 12:55.
 

Yhteistyössä