Ei siinä ole mitään selvää. Esimerkiksi onko mansikkajäätelö tehty samalla tavalla mansikasta kuin soijajäätelö on tehty soijasta? No ei tietenkään ole. Ja sitten joku kasvisrasvajäätelö. Mikä se edes on ja miksi? En tiedä, mutta kerran vahingossa ostin ja se ottaa edelleen päähän. Siitä on vähintään toistakymmentä vuotta.
No, se ei ollut sun juttu. Kermajäätelö taas ei ole jonkun muun juttu syystä tai toisesta. Jos sinä olisit kaupan ainoa asiakas, siellä ei noita kasvirasvajäätelöitä myytäisikään. Mutta nyt kun asiakaskunta on laajempi ja ihmiset haluavat ostaa erilaisia asioita, on tarjontaakin enemmän. Sun kannattaa ostaa jatkossakin kermajäätelöä - joku muu sitten taas ostaa vaikka sitä soijajäätelöä. Harmi, että sulla kestää noin kauan päästä yli jostain pieleen menneestä jätskiostoksesta.
Esimerkkisi mansikkajäätelöstä on ihan hyvä - mutta sehän tarkoittaa sitä, että termi soijajäätelö on perustellumpi kuin termi mansikkajäätelö. Mutta väärinkäsitysten välttämiseksi tuotteissa onkin tarkat tuoteselosteet, josta jokainen voi tarkistaa asiantilan.
Ongelman ytimessä on pyrkimys siihen että kasvisvaihtoehdosta pitää aina saada kaikki samat asiat aikaiseksi. Sehän on ihan älytön lähtökohta.
Ei se ole älytön lähtökohta. Se on erittäin näppärää ja kekseliästä. Samalla lailla kuin tehdään sokerittomia ja gluteenittomia vaihtoehtoja.
Sen sijaan pitäisi todeta, että kinkku on kinkkua eikä jäätelöä voi tehdä ilman maitotuotteita. Sitten keksittäisiin nimet sen mukaan mitä on tehty. Onhan meillä monissa muissakin asioissa monia erilaisia nimiä kuvaamaan periaatteessa aika samanlaisia tuotteita. Perunasta tehdään muussia ja pyreetä, kermasta vaahtoa ja jälkiruokana tarjotaan moussea.
Perunamuusi ja jälkiruokamousse eivät taida olla nyt vertailukelpoisia, eihän se mousse mikään perunamuusin korvike ole. Eivät ole siis lainkaan "periaatteessa samanlaisia tuotteita".
Kuinkahan monta erilaista sanaa pitäisi keksiä maidolla, kun on erikseen homogenoitu maito ja lisäksi vähärasvainen ja rasvaton... Melkoiseksi sotkuksi menisi.
Selvästi tämä kiivas kasvistuotteiden vastustus liittyy siihen, että toivotaan niiden jäävän marginaalisiksi. Joillain on niin kummallinen vastustus toisten kasvissyöntiä kohtaan, ja ilmeisesti nyt taas kasvissyönnin yleistymisen myötä tähän on alkanut liittyä jonkinlaista paniikkia siitä, että lihansyönti ei kohta enää olekaan "normi" (edes maakunnissa!), vaan alkaa saada ilmastonmuutoksen myötä kiusallisia vivahteita. Kun voi kaupassa aina valita sen lihavaihtoehdon sillä verukkeella, että "ei tästä ole kasvisvaihtoehtoa, se kasvisvaihtoehtohan on ihan eri(niminen) tuote", voi ainakin itselleen selittää, että ei ole mitään muuta vaihtoehtoa ja että kasvistuotteet ovat "jotain muita, joillekin muille".