ensimmäiset sanat

  • Viestiketjun aloittaja evangelina
  • Ensimmäinen viesti
evangelina
poika 1,4v ja on osannut jo vähän aikaa sanoa äiti,kello,hei hei,mamma..ymmärtää paljon puhetta(esim,kun sanoin että mee ratsastamaan hepalla(keinuhepalla)niin menee sinne ja sanoo kii-kaa kii-kaa--ja että hae pullo,niin hakee pöydältä)..yksi tuttavaperheen lapsi 1,6v ei osaa sanoa kuin mamma..joten poika on kyllä sitten kehittynyt paljon.ja höpöttää kokoajan sanoja esim kuulostaa:mitä tuolla on,pappa tuli,tämä laitetaan tuonne :kieh: ihanan kuuloista kun se selittää silmiin katsoen jotain ja ymmärrän useinkin mitä se sanoo :saint: :heart: miten muut osaavat puhua?meidän poika on ihan papupata ja kova tanssimaan :LOL:
 
Anna mamma
Minäkö tuon aikaisemman kirjoitin ;). Meillä sanotaan aika paljon sanoja 1v ja 3 kk, myös omaa kieltä puhutaan. Osataan mm. Anna mamma, äittä, isi, pappa, vettä, napa, heppa, ankka, auto. Ymmärretään kylläkin paljon enemmän tietenkin. Minä olen kova puhumaan ja ei ole omena kauas meillä puusta pudonnut. Mutta kyllähän tuo puhumaan oppiminen on todella vaihtelevaa eri lapsilla. Toiset tarkkailee pidemmän aikaa ja sitten yhtäkkiä aukaisevat suunsa puhuen useita sanoja.
 
dum
Meillä 1.2v ja mieletön sanavarasto,joka päivä jotain uusii sanoja,on jopa yksi kaksitavuinenkin sana:kakkonen eli pikku-kakkonen käännettynä:) eka sana oli äiti ja se tuli 9.5kk iässä.Mutta sit tää papupata ei kävele vieläkään,jouluaattona otti ensiaskeleet ja joka päivä kävelee vähän,mutta vain houkuttelemalla.Onko teillä sama juttu?Ihan kuin ne jotka kävelee ei puhu ja ne jotka puhuu ei kävele!
 
Kaukomaija hamaana
Meilä tulee sanoina tissi, napa=papa, mamma, pappa, nenä, " ha det", takk.Sitten paljon omaa kieltä esim. Bella, jota ei ymmärretä....usein hokee bellaa nähdessään auton =) Tyttö 1v 2kk. Kävelee tukea vasten ja kärryn perässä, muuten konttaa.
 
meillä kans tuli usita sanoja reilun yhden vuoden iässä. Sit ei sanonut mitään moneen kuukauteen (paitsi hauhau ja i-ha-haa). Nyt ikää 1v6kk ja sanoja on alkanut palaamaan höpöttelytuokioihin. Nyt kovassa käytössä ovat istua, kiitti, anna, en anna, en tuu, äiti, aa aa (=nukkua) jne.
 
äiskä 87
meidän tyttö viikon päästä vuoden, pari päivää kävellyt ihan itse hienosti, sanoo äiti, mamma. mau. vauva. ennä=mennään.tutun lapsi 2v eikä sano kuin muutaman sanan enemmän mutta on hurjan fiksu...
 
1v2kk
Meidän poitsu sanoi 10kk.n iässä äiti. Mutta nyt ei puhu mitään, paitsi omia höpinöitään, joita kyllä riittää ;) Jos sanotaan vaikka, että "sano isi", niin poika näyttää kieltä... :p Mutta ymmärtää hyvin puheen, eli varmasti myös puhuu sitten, kun haluaa...
 
Meillä 11½kk niin sanoo äiti, isi, tiitti=kiitti, Sitten kun laittaa pään tyynyyn niin sanoo aijai ja kun huomaa että äiti on vihanen ja tulee sormi pystyssä komentamaan pois niin taapertaa karkuun ja huutelee mennessä että ai ai. :LOL: (osaa jo kävellä)
 
Mii
meillä ensimmäisiä sanoja tuli joskus 10 kk kohdalla (jolloin oppi vasta kontaamaan/ryömimään) mm. äiti, pappa, kukka. sen jälkeen kehitys sekä puheessa että liikkumisessa on mennyt samanaikaisesti eteenpäin. kävely opittiin 13 kk iässä ja silloin sanavarastoa oli jonkin verran mm. pupu, papo (pallo), koi (koira), kakka, kukko. Silloin samaan aikaan kävelyn oppimisen kanssa tuli myös sanavarastoon uusia sanoja mm. kissa, bu (bussi), tyttö, ei.

Sitten onkin ollut jälleen muutaman kuukauden tasainen aika, jolloin uusia sanoja ei ole tullut ja vanhojakin ollut jäähyllä, ehkä siis nyt on keskitytty uuteen kävelytaitoon. Viimeisinä viikoina alkoi jälleen tapahtua nyt uusina ovat tulleet: akka (hakkaa), tutti, oo (joo), ana (anna), oppu (loppu), kato, oho, isi, yppää (hyppää). Ikää nyt 1v4kk.

Hassua on myöskin se että kun kysytään "Mikä tuo on?" tyttö vastaa kuuliaisesti jotakin, vaikka se ei mene ollenkaan sinne päinkään.
 
Meillä tyttö sanoi ekat sanat 9 kk iässä. Sen jälkeen oli pitkä tauko, ettei uusia sanoja tullut vuoden iässä alkoi taas opetella sanoja esim. mummu, pappa, isi jne. 1v3kk lähtien on puhunut joka päivä uusia selviä sanoja ja vain muutamia sanoja "omaa kieltään". Nyt 1,5v puhuu lyhyitä selkeitä lauseita, jotka vieraatkin ymmärtävät heti oikein. Kaverin samanikäisen puheesta en saa yhtään selvää.
 

Yhteistyössä