Mun mielestä ap:n oma vertaus siitä, että tilanne oli vastaava kuin lapsen lyöminen, on ihan osuva. On ihan itsestäänselvää, että sekä lyöminen ja tyynyllä painaminen ovat ehdottoman väärin eikä sellaista tulee missään tapauksessa sallia.
On tosiaan todennäköistä, että pitkäaikainen stressi, siitä seuranneet mielialaongelmat jne. liittyvät tapahtuneeseen. Stressi ei kuitenkaan riitä selitykseksi, vaan oire on kuitenkin todella hälyttävä. On hyvä, että ap on sitä mieltä, että tätä ei tulla painamaan villaisella ja terapia on tosiaankin tarpeen. Listaan muutaman ajatukseni ranskalaisilla viivoilla, ettei tekstistä tule kauhean pitkä...
- Kun näin yllättävää oireilua ilmenee (rajua väkivaltaa aivan yllättäen), pitää muistaa, että vastaavia kohtauksia voi tulla piankin uudestaan ja ne voivat olla pahempiakin. Eli koko ajan on läsnä merkittävä vaara, vaikka sitä onkin omasta puolisosta vaikeaa uskoa. Apua tarvitaan äkkiä. Ilmassa voi olla jopa psykoosin vaaraa, olkoonkin epätodennäköistä niin ei olisi ensimmäinen kerta, kun stressi laukaisee psykoottisuutta.
- Koska toistumisen ja pahenemisen vaara on olemassa, miestä ei kannata jättää yksin lapsen kanssa. Kannattaa myös kertoa tapahtuneesta vähintäänkin yhdelle luotettavalle tutulle, se luo turvaa ja auttaa myös siinä, ettet vahingossa lipsu päätöksestäsi (jos mies käyttäytyy jatkossa normaalisti, voi tulla ajatus siitä, ettei avulle olisikaan tarvetta).
- Tilanteessa on mahdollista tehdä lastensuojeluilmoitus, jolloin saa sosiaalitoimen avun puolelleen. Sitä kautta mies voi saada sopivat tukitoimet. Tämä ei välttämättä tunnu perheen sisältä katsottuna kivalta ajatukselta.
- Myös lapsi tarvitsee apua. Vaikka hän käyttäytyy nyt normaalisti miestä kohtaan, tilanne ei unohdu kokonaan. Hän pystyy ohittamaan sen, koska ei sitä ymmärrä eikä osaa ajatella, että isäpuoli teki hänelle jotain pahaa. Tilanne jää kuitenkin muistiin ja siitä voi olla seurauksia loppuelämäksi, jos sitä ei käsitellä lapsen kanssa kunnolla.
Mielestäni huutelut siitä, että mies pitäisi jättää, ovat vähän ylilyöviä. Jos tilanteeseen puututaan nyt hanakasti ja perusteellisesti ja se korjaantuu, mitään ylitsepääsemätöntä vahinkoa ei ole vielä päässyt tapahtumaan. Kuka tahansa voi koska tahansa sairastua ja tehdä samalla tavalla, eli kenen tahansa kanssa riski on aina olemassa, täysin turvallista ihmistä ei ole olemassakaan.