tästä vielä apua teille toivottavasti!
:hug:
Vauva ei huoli rintaa - rintaraivarit
KYSYMYS: Kuusiviikkoinen vauvani saa ihmeellisiä raivareita rinnalla. En ymmärrä miksi! Hän aloittaa imetyksen tavalliseen tapaan, mutta ennen kuin pääsee kunnolla vauhtiin alkaa rimpuilla, huitoa, pyrkiä pois nännin läheltä ja itkee tai oikein kirkuu raivoissaan. Näyttää kuin hän haluaisi sitten taas jatkaa imemistä, mutta rinnalle tuominen aiheuttaa uuden huudon ja huitomisen. Olen hädissäni tarjonnut hänelle myös lypsämääni maitoa pullosta ja sen hän on juonut halukkaasti ja ilman ongelmia, mutta tämä huolestuttaa koska olen kuullut, että pullon käyttäminen voi pahentaa rinnalla lakkoilua. Rehellisesti sanoen minun on jo monta kertaa viikon aikana tehnyt mieli luovuttaa ja siirtyä pulloon kokonaan, niin vaikealta imetys nyt tuntuu. Vauva on terve - ei korvatulehduksia tai ihottumia tai kuumetta tms, hän ei myöskään oksenna satunnaista pulauttelua enemmän, tai näytä kärsivän normaalia kummemmista vatsavaivoista. Hän on kyllä usein kärttyisä muutenkin kuin imetyksen yhteydessä, mutta nukkuu kuitenkin aika hyvät yöunet ja on hänellä valoisia ja ihaniakin hetkiä. Mistä on kyse, mitä voin tehdä?
VASTAUS: Ensinnäkin: ansaitset selkään taputukset ja halauksenkin. On tosiaan kurja tunne, kun haluaa tarjota vauvalleen parasta ja tämä kirkuu kuin kauhusta rinnan nähdessään. Toiseksi lohdutusta: luultavasti olet jo - tai ainakin melkein - voiton puolella imetyksessäsi, hyvin pian alkaa helpottaa huomattavasti.
Monet vauvat saavat tuollaisia huitomis- ja huutokohtauksia rinnalla. Joillakin se äityy ihan tavaksi ja imetys voi jonkin aikaa olla vähemmän seesteistä ja mukavaa hommaa! Syitä näihin "rintaraivareihin" voi olla monia.
Maitoa tulee liian nopeasti. Vauva ei vielä oikein osaa käsitellä maitosuihkua, joka rinnasta tulee kun heruminen käynnistyy. Heruminen käynnistyy yleensä - noin nuoren vauvan kanssa - muutaman sekunnin päästä imetyksen alkamisesta. Sitä nopeammin mitä täydempi ja pinkeämpi rinta on. Voisiko kyse olla tästä?
Jos kyse on tästä, kannattaa pyrkiä vähentämään "suihkutissisyyttä". Ohjeita löytyy sen otsikon alta näiltä samoilta sivuilta. Pähkinänkuoressa: imetä jos mahdollista entistä useammin, mutta imetä usean tunnin ajan samasta rinnasta ja vasta sitten vaihda muutamaksi seuraavaksi tunniksi toiseen rintaan. Jos "lepovuorossa" oleva rinta tulee epämukavan täyteen, lypsä sitä mutta vain sen verran kuin on ihan pakko. Mieluummin lypsä kuin imetä, koska lypsäminen ei houkuttele maitoa erittymään yhtä hyvin kuin vauvan suu.
Maitoa tulee liian hitaasti. Ehkäpä maidon tulo on tasaantunut alkuajoista ja ero on niin suuri, että vauva "suuttuu" rinnalle joka ei enää virtaa yhtä vuolaasti kuin ennen. Vauva ehkä imee jonkin aikaa (enemmän kuin muutaman sekuntin) tyytyväisenä mutta sitten alkaa protestoida. Voisiko tästä olla kyse teillä?
Jos kyse on tästä, vauvaa voi auttaa jos heti hänen alkaessaan rimpuilla vaihdat hänet toiselle rinnalle - johon on kertynyt pieni määrä helposti saatavaa etumaitoa sillä aikaa kun toisesta on imetetty. Rintaa voi vaihtaa vaikka kuinka monta kertaa.
Huomaa, että jos vauvan vain saa jatkamaan imetystä, maitoa kyllä tulee hänelle tarpeeksi, jos sitä on tullut ennenkin. Jos maidon riittävyyden kanssa olisi oikeasti ongelmia, vauva ei oireilisi rintaraivareilla. Maidon vähäisyyden merkkejä ovat pissan väheneminen ja ettei vauva kasva. Nälkäinen vauva ei tuhlaa energiaa rimpuiluun ja huutoon vaan päinvastoin oikein takertuu rintaan.
Heruminen käynnistyy liian hitaasti, ja vauva suuttuu kun maitoa ei tule HETI (!!!) runsaasti. Joskus vauvat ovat esimerkiksi tiettyyn vuorokauden aikaan, tai kun nälkä on oikein kova, tavallista ärtyisempiä ja krsimättömämpiä. Heruminenhan käynnistyy pienen vauvan kanssa yleensä 5-20 sekunnissa imetyksen alkamisen jälkeen, mutta joskus sekin on -vauvan temperamentistakin riippuen - liikaa. Joskus heruminen voi vaikka äidin väsymyksen tai stressin takia olla hitaampaa.
Jos rintaraivareita tulee tästä syystä, auttaa jos imetysvälejä (ja vauvan nälkää) ei päästä liian suureksi. Herumista voi myös auttaa alkuun ennen imetystä lämmittämällä rintoja, hieromalla niitä tai pyytämällä vaikka puolisolta hierontaa alaselkään, kumartumalla eteenpäin ja ravistelemalla rintoja, syömällä hyvin ja muistamalla juoda päivän mittaan. Myös tähän pulmaan voi auttaa, että heti kun vauva hermostuu, tarjoaa hänelle toista rintaa ja vaihtelee niin kauan kuin tarvitsee.
Maitoa tulee ja tulee, vaikka vauva haluaisi vain "nautiskella" eikä syödä. Tämä on runsasmaitoisten äitien vauvojen ongelma. Suihkutissiohjeet sopivat tähänkin (ks. yllä) ja joskus voi olla apua tutin säännöstellystä tarjoilusta vauvan imuhaluja helpottamaan. Maidon liikatuotanto voi rauhoittua nopeastikin, ja tutista voi sitten ehkä luopuakin.
Vauva on muuttanut imetysrytmiään, mutta äiti ei ole pysynyt perässä vaan tarjoaa "väärään aikaan ja väärällä tavalla". Varsinkin noin kolmen kuukauden iässä on todella yleistä, että vauva vähentää imemisaikojaan ja voipa harventaa imetyskertojakin, todella paljon. Vauvan imetystekniikka on kehittynyt, hän voi nyt saada tarpeeksi esimerkiksi kahdessa minuutissa vaikka aiemmin imetyskerrat kestivät aina vähintään varttitunnin! Jos äiti nyt yrittää tyrkyttää rintaa varttitunnin ajan , onko ihme jos vauvaa alkaa harmittaa koko homma.
Jos tästä voisi olla kyse juuri teillä, yritä jonkin aikaa tsempata kuuntelemaan ja "tottelemaan" vauvan viestejä ilman ennakko-odotuksia ja pelkoja. Luota vauvaasi. Ole herkkä tarjoamaan rintaa pienestäkin vihjeestä, mutta vielä vikkelämmin unohda koko homma jos vauva ei haluakaan. Apua voisi olla parin "pesimispäivän" pitämisestä, jolloin rauhoitat aikaa vauvalle ja itsellesi, olette paljon lähekkäin, vaikka ihan paidatta - ilman paineita ja imetyksen kummempaa tarkkailua. Näin saatte taas toistenne juonesta kiinni.
Tai ehkä kyse onkin asentorajoitteisuudesta. Tätä termiä käytämme niiden vauvojen kohdalla, jotka alkavat vaatia aivan tiettyjä olosuhteita imetykselle. Esimerkiksi että äiti makaa, tai että on pimeää eikä ääniä kuulu mistään! Kokeile, onnistuuko imetys helpommin aivan rauhoitetuissa oloissa. Jos, niin yritä järjestää niitä. "Asentorajoitteisuus" menee yleensä ohi itsestään ajan myötä, muutamassa viikossa. Jotkut vauvat kärsivät siitä jos imetysasento sylissä ei ole täysin tukeva ja rento. Hyvä imetystyyny tai muu korkea tyyny äidin sylissä voi auttaa saamaan aikaan, että vauva itse voi maata rentona, vaikka äiti istuukin.
Jokin maidossa ei sovi vauvalle ja aiheuttaa esim. vatsakipuja. Allergiat eivät aina näy päällepäin, varsinkaan varhaisessa vaiheessa. Syömishaluttomuus voi olla ainoa oire. Kokemus on osoittanut, että äidin maidoton dieetti (ei mitään maitotuotteita) viikon - kahden ajan on auttanut joissain rintaraivareistä kärsineissä perheissä. Voit lukea jutun imetyksestä ja allergioista näiltä samoilta sivuilta. Älä kuitenkaan liikaa huolestu, tämä on melko harvinainen syy, yllämainitut ovat paljon, paljon tavallisempia. Äidinmaidon välityksellä oireilevat allergiat eivät yleensä koskaan puhkea ennen kahden kuukauden ikää, joten nuoremmilla lapsilla tästä tuskin on kyse.
Jos rintaraivareihin ei tunnu olevan mitään selkeää syytä, kannattaa muistaa, että joskus jokin vauvan sairaus voi aiheuttaa lakkoilua. Esimerkiksi korvatulehdus, flunssan aiheuttama nenän tukkoisuus, kurkkukipu tai sammas vauvan suussa voivat tehdä imemisestä epämiellyttävää tai kivuliasta, eikä vauva siksi halua imeä tai kiukustuu yrittäessään. Korvatulehduksesta kärsivälle lapelle makuuasento voi tehdä ikävän olon, silloin yleensä myös yöt muuttuvat levottomammiksi. Joskus korvatelehdus ei oireile mitenkään muuten kuin rinnalla kiukutteluna. Jos raivarit eivät selity selkeästi jollain muulla, rintaraivareista kärsivää lasta kannattaa käydä ainakin varmuudeksi näyttämässä lääkärissä, jotta sairaus voidaan sulkea syynä pois tai hoitaa kuntoon.
Toisinaan rintaraivarointi on vain selittämätön "vauvojen juttu". Kaikkiin rintaraivarikausiin ei löydy koskaan selitystä. Mitä tehdä jos mikään yllä olevista ei tunnu sopivan, eivätkä mainitut vinkit auta?
Monet vauvat imevät helpommin unisina - ja yllättävän monet osaavat sen ihan unessakin! Satsaa siis imetyksiin, jotka onnistuvat helpommin. Jos vauva on nukahtanut päiväunilleen vaunuihin, imetä hänet nyt uneen - jos se onnistuu. Tai nosta hänet rinnalle vielä unisena. Satsaa yöimetyksiin, jos ne sujuvat.
Yritä pitää pää kylmänä. Tämä menee varmasti ohi. Vauva ei hylkää rintaa kokonaan, jos hänellä ei ole vaihtoehtoja, eli pulloa ei tarjota. Jos vauva ei ota rintaa, vaikka selvästi haluaa, tee jotain muuta vähän aikaa, vaihda vaikka hänen vaippansa ja yritä uudestaan. Monenlaisia hämäyskikkoja ja vauvan auttamiskeinoja löytyy näiden sivujen jutusta "imetyslakkoilusta". Muista kuitenkin, että tyrkyttämisen ja houkuttelun raja on hiuksenhieno - tyrkyttämällä luultavasti vain pahennat rintaraivareita tai lakkoilua. Jos olet oikein huolissasi saako vauva tarpeeksi maitoa, tarkkaile hänen pissavaippojensa kastumista. Jos pissan määrä vähenee tai pissa muuttuu voimakkaamman väriseksi/hajuiseksi, hän ei ehkä saa tarpeeksi nestettä.
Kun tuntuu pahalta ja suututtaa, ettei rintasi kelpaa ja imetysyrityksesi torjutaan, tiedä, että lukemattomat muut naiset ovat tunteneet samoin samanlaisessa tilanteessa. Tunteesi ovat hyvin luonnollisia. Toisaalta voit muistuttaa itseäsi, että oikeasti sinä ja vauva olette aina samalla puolella. Te ette ole ongelma toisillenne, vaan teillä on nyt tämä yhteinen pikku ongelma - joka nostattaa vahvoja tunteita puolin ja toisin.
Jotkut vauvat rauhoittuvat rinnalle, jos heidät kapaloi. Joitakin auttaa, jos heitä ensin heijaa kevyesti mutta reippaasti esimerkiksi hypähtelevän kävelyn tahdissa sylissä pitäen. (Pienen vauvan päätä pitää muistaa varoa, lyhytkin raju ravistus voi olla hengenvaarallista, joten otteissa tulee olla varma, mutta hellä.)
Joskus kesken imetyksen alkavaan rimpuiluun ja huutoon auttaa röyhtäytys. Monia imetettyjä lapsia ei tarvitse röyhtäyttää koskaan, mutta joitakin tarvitsee.
Rintaraivareita saavat lapset ovat usein muutenkin eläväisiä ja herkkiä lapsia. Eivät kuitenkaan ollenkaan välttämättä mitään koliikkivauvoja.
Rintaraivariselityksiä kokosi Karla Loppi, tietoja päivitti Rikka K-R
http://www.imetystukilista.net/faq/rintaraivarit.php