Ei enään uutta talvivaaraa vaan parempi kaivoslaki!

Kaikki varmaan muistaa talvivaaran katastfrofin jossa kaivoksen jätteitä laskettiin suoraan vesistöön.
Tämän johdosta vedet pilaantuivat laajalta alueelta joidenka seurauksena valtavat määrät kaloja kuolivat myrkkyihin. Ammattikalastajat ja virkistyskalastajat kärsivät kaivoksesta pahasti. Lisäksi rantamökkien arvo romahti reippaasti veden pilaantumisen takia.
Kaivosta vastaan on nostettu korvausvaatimuksia, mutta kaivoksen rahatilanteen takia vaatimuksia tuskin koskaan saadaan.

Tämä ei ole ainoa tapaus: Myös muissa kaivoksissa on tulllut laskettua saasteita veteen, mutta onneksi ei yhtä katastrofaalisin seurauksin.

Mutta pahempaa on myös mahdollisesti tiedossa: Ylläksen seudulle ollaan suunittelemassa Hannukaisen kaivoksen laajentamista jonka seurauksena siitä tulisi euroopan suurin avolouhos. Se ei riitä, että se tuhoaisi luontomatkailun alueelta (matkanvälittäjiä on jo peruuttanut tulemisensa tämän takia) vaan myös saastuttaisi maat ja laskisivat myrkkynsä SUORAAN MUONION/TORNIONJOKEEN JOKA ON MYÖS RUOTSIN JA SUOMEN LOISTAVA LOHIJOKI. Ja kyseisen kaivoksen ympäristöluvat/selvitykset ovat vielä puutteelisemmat kuin se kuuluisa luokan surkein esitelmä.
Tällä hetkellä asia näyttäisi kaatuvan, mutta mikään ei ole varmaa.

Lisäksi käytännössä kaikki kaivokset/ kaivoshankkeet ovat ulkomaalaisten käsialaa. Suomen valtio rakentaa tiet kaivokselle, kaivosyhtiö kaivaa rikkaudet ilman minkäänlaista verotusta ja lisäksi heitä ei velvoiteta maisemoimaan aluetta kaivostoiminnan jälkeen.

Haluammeko siis, että suomen rikkaudet annetaan ilmaiseksi ja saadan itse ympäristöongelmat?

Tuskin kukaan.

Joten kantakaamme kortemme kekoon paremman kaivoslain puolesta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2604
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2604
PS: Kannattaa jakaa eteenpäin.
 
vierailija
Sipilän äpä..lapset on siellä töissä ja serkut ja serkunkaimat:sneaky:
Onko? Entisen ympäristöministerin suku on ollut esillä, mutta... Muistatko?
"helsingin sanomat

Sitran entisten johtajien hallinnoima Terveysrahasto Oy toimii monimutkaisen yhtiöjärjestyksen ja salaisen osakassopimuksen pohjalta. Rahasto on osa Sitran Terveydenhuollon ohjelmaa, joka pantiin käyntiin Sitran uuden yliasiamiehen Esko Ahon (kesk) kaudella pari vuotta sitten.

Rahastoa hoitaa Korona Invest -niminen hallinnointiyhtiö, jonka omistavat Sitran entinen toimialajohtaja Vesa Lehtomäki ja Sitran entinen sijoituspäällikkö Pasi Lehtinen.

Sitran hallintoneuvosto pyysi toissa viikon perjantaina selvityksen Sitran rahastoista, kun kansanedustajat saivat tietää, että osaa niistä hallinnoidaan Sitran entisten johtajien yhtiöissä ilman kilpailutusta ja käytännössä ilman pääomariskiä. Sitran johdolta saamansa selvityksen jälkeen hallintoneuvoston puheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk) sanoi, että "meidän saamamme käsityksen mukaan tässä (rahastojen hoidossa) toimitaan erittäin selvillä pelisäännöillä ja erittäin läpinäkyvästi".

Kesällä 2006 perustettua Terveysrahastoa omistetaan kahden osakesarjan avulla. Sitran entisten johtajien Korona Investin hallussa ovat kaikki A-osakkeet, jotka antavat kymmenkertaisen äänivallan B-osakkeisiin verrattuna.

B-osakkeet taas kuuluvat viidelletoista sijoittajalle, jotka ovat saaneet niitä yhtiöön lupaamansa rahamäärän mukaisesti. Suurin yksittäinen sijoittaja on Sitra, jonka panostukset 29 miljoonan euron yhtiöön ovat kymmenen miljoonaa euroa.

Vähä-äänisillä B-osakkeilla on yhtiökokouksessa äänioikeus vieläpä vain tietyissä asioissa, jotka on listattu yhtiöjärjestykseen.

Yhtiöjärjestyksen ja osakasluetteloiden mukaan näyttäisikin siltä, että Korona Investillä on päätösvalta Terveysrahastossa. Korona Invest omistaa yli 80 prosenttia äänistä ja yli 50 prosenttia Terveysrahaston osakkeista, joten Terveysrahasto on Koronan tytäryhtiö.

Osakkaiden välillä tehty osakassopimus keikauttaa kuitenkin asian päälaelleen.

Korona Investin toimitusjohtaja Vesa Lehtomäki sanoo, että sopimus on salainen. Sen hän kuitenkin kertoo, että sopimuksen perusteella Korona Invest nimittää Terveysrahaston hallitukseen yhden jäsenen ja muut sijoittajat loput.

Korona Investin mandaatilla istuu Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja Jussi Huttunen. Puhetta hallituksessa taas johtaa Sitran terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi.

Lisäksi hallituksessa on kunnallisalan kehittämissäätiön toimitusjohtaja Antti Mykkänen (kesk), joka on ministeri Hannes Mannisen (kesk) entinen valtiosihteeri. Rahaston hallitukseen kuuluvat myös Wihuri-säätiön asiamies Arto Mäenmaa ja Aarni Pursinen, joka on Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian sijoitusjohtaja.

Lehtomäen mukaan osakassopimus takaa sen, että sijoittajat saavat rahansa takaisin. Hänen mukaansa osakassopimuksen voi sanoa irti vuoden 2013 jälkeen, jolloin nykyiset Terveysrahaston omistukset on tarkoitus myydä voitolla.

Tuolloin tapahtuu varsinainen voitonjako, jos toiminta on sujunut suotuisasti. Koko riskin ottaneet sijoittajat saavat ensin pääomansa takaisin.

Sen jälkeen palautetaan sijoittajille niin sanottu aitakorko, joka on yleensä kuudesta kahdeksaan prosenttia sijoitetusta pääomasta. Tämän jälkeen mukaan pääsee myös Korona Invest, joka saa 20 prosenttia voitosta ja sijoittajat jakavat loput.

Terveysrahaston omistusrakenteen monimutkaisuutta lisää se, että sijoittajille on tarjolla myös optio-oikeuksia, joilla osakkeita voi merkitä lisää. Myös optioita on kahta sarjaa, joten omistusrakenne elää koko ajan.

"Olemme erittäin sijoittajaystävällinen rahasto, minkä vuoksi on tarjolla optioitakin", Lehtomäki sanoo."
 
vierailija
Miksei keskustelu voi pysyä aiheessa, vaan aletaan vääntään aiheesta sivuavaa juttua. Hassua muuten, että jonninjoutavat aloitteet saavat kannatusta, mutta oikeasti merkittävät aloitteet taas eivät...
 

Yhteistyössä