Akta Graco istuin vaarallinen

  • Viestiketjun aloittaja Pelottaa
  • Ensimmäinen viesti
Hei!
Oisko jollain tarkempaa tietoa tämän hetken (v.2008) Graco Cosmic mallista?

Kävin sitä tänään katsomassa ja se yllättäen olikin ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan (279e) parempi kuin suunnittelemani Britaxin Multi-Tech (lapsen asento oli tosi pysty, 330e) sekä Britaxin Secura (lapsen pään sivuttaistuet olivat tosi leveät, 330e).

Nyt mua epäilyttää vaan tämä Gracon huono maine, onko se totta edelleen vai ei, onko tietoa?

Myyjä kertoi, että ne aikaisemmat testit oli tehty edellisellä mallilla, joten tätä tämän hetkistä istuinta on paranneltu niiden v.2005 testien jälkeen. Lisäksi hän kertoi, että eurooppalaiset testit eivät ole täysin verrattavissa meidän olosuhteisiin, sillä siellä lapsia kuljetetaan kasvot menosuuntaan. Ruotsalaisten testissä hän kertoi istuimen olleen väärin kiinnitetty, siinä oli liian painava lapsi (yli 11kg) laitettu penkkiin, joka oli nostettu kokonaan penkin päälle, vaikka ohjeissa sanotaan että istuimen muotoiltu reunaosa pitää mennä penkin reunan ylitse.

Hmmm...taas meni suunnitelmat uusiksi! Kommentteja?
R
 
Limo
Meillä oli Cosmic XTP vuodelta 2005 (?). Valitettavasti testattiin se tositilanteessa eli oltiin vauhdikkaassa kolarissa, jossa hyvä onni suojeli istuimen lisäksi (vastapuolen auto täysin romuna). Lapselle ei käynyt kuinkaan. Noh, se oli yksi törmäys yhdestä suunnasta, mutta täysin susi istuin ei voi olla.

Suurin turvallisuusriski liittyy minusta väärään kiinnitykseen kuten monissa muissakin istuimissa. Gracossa riski on suurempi kun kiinnitys on monimutkaisempi. Ostohetkellä vertailin istuimia testitulosten lisäksi terveellä järjellä ja minusta Graco vaikutti suojaavammalta kuin monet muut silloiset istuimet esim. Britaxin two-way, joka oli täysin avoin sivuista. Mikään testi ei saa minua uskomaan, että avoin 'reunaton' istuin suojaisi pientä lasta hyvin törmäystilanteessa.

Jos nyt jotain huonoa pitää sanoa niin lapsen vöiden ohjaus oli ärsyttävä, ne olivat aina solmussa. Se on suurin syy, miksen ostaisi istuinta uudelleen (en tiedä onko puute korjattu). Samoin jos tuohon '6-vuotiaaksi asti sopivaan' Gracoon jos saa tungettua 4-vuotiaan niin saa olla reilusti tavallista pienikokoisempi lapsi.

Mutta olen itse alkanut suhtautua kolarin jälkeen vähän skeptisemmin koko testausrumbaan. Pisteytys kummastuttaa eniten, sillä jostakin päällisten pestävyydestä tai lapsen sivuille näkemisestä voi saada yhtä painavat miinukset kuin turvallisuuspuutteista! Pisteytys pitäisi selkeästi liittyä turvallisuuteen ja muut ominaisuudet listata tiedoksi.
 
Meillä on cosmic vm 08 ja laitan kyllä vaihtoon kun esikoinen siitä luopuu. istuin on kovin heilakka, eikä sitä minusta saa mitenkään erityisen tukevasti kiinnitettyä. Lisäksi vyöt kiristyy eri tahtiin niin että toinen jää aina hieman löysälle kun toinen jo meinaa "hirttää" lapsen. Se metalliosa takana, mihin noi olkavyöt kiinnityvät on kaksiosainen ja toinen niistä osista jää löysälle mistä johtuu että vyöt ei kiristy tasaseen. Serkulla sama ongelma samassa istuimessa. Seuraavalle lapselle meille tulee Hts besafe izi combi ja yhtään graco merkkistä tuotetta ei meidän taloon enää tule. 3 kaikenkaikkiaan on (turvakaukalo, turvaistuin ja matkarattaat) ja yhteenkään en oo tyytyväinen ollu.
 

Yhteistyössä