Äkkiä apuja 1-v päivärytmeihin!!!

  • Viestiketjun aloittaja Pauzi
  • Ensimmäinen viesti
Pauzi

Siis millaiset ruokailu- ja unirytmit teidän 1-vuotiailla on? Meillä herätään jo viiden ja kuuden välillä, sit nukuttaa jo kahdeksalta aamulla. Ja seuraavat unet olis klo 13.30-15.00 (15.30.) ja yöunille mentäs jo 19.-19.30. Ei tyttö vaan jaksa valvoa.

Tollasiin rytmeihin en meinaa saada mitenkään kahta lämmintä ruokaa, aamu- ja iltapaloja, sekä välipalaa. Ja muutenkin on ihan älytöntä herätä noin aikasin joka aamu. Miten fiksaisin näitä uni hommia, olisko parempi koittaa saada yksille pitkille unille, vai koittaa venyttää ekoja päikkäreitä esim tohon kymmen-yhdentoista pintaan, ekan lämpöisen ruuan jälkeen, ja toiset sit vaikka klo 16 toisen lämpöisen ruuan jälkeen? Vai miten? Arhg, kun tuntuu et kaikkeni yritän ja mikään ei toimi!!!
 
Meillä tällainen rytmi ja neiti nyt 1v1kk

07-08 herää (yleensä 07.30)
07.45 aamupala
n.11 lounas
11.30 päikkäreille, nukkuu noin 2 tuntia
13.45 välipala
16 päivällinen
19 puuro
20.15 iltamaito ja nukkumassa ollaan noin 20.30

Nyt olen ajatellut että tuosta maito pullosta pikki hiljaa eroon päästäis ennen nukahtamista ja ajattelin kokeilla että kahta viimeistä ruokaa vähän siirtäis myöhäisemmäksi. Saas nähä kuinka käy.

Mitens onko teillä miten valoisaa aamulla sisällä. Meillä pimennys verhot makkarissa ja on mun mielestä tosi oiva apu. Reisussa oltiin ja kovin oli aikaisin valmis nousemaan kun oli valoisaa.

Oletko miettinyt, että onko välipla välttämättä tarpeellinen. Jos saisit vaikka venytettyä nuo aamupäivän unet siihen kymppiin ja siitä sit nukkuis ja herättyään söis lounaan ja sit seuraava oliskin päivällinen? Tai antaisit enen kymppiä lounaan ja sit välipala ja sit päivällinen....

Noi uni jutut on niin henk koht j uttuja että on vaikeeta sanoa, milloin yhdet unet rittää...
Meillä menty jo hyvä tovi yksilä unilla.

Meillä esikko oli kanssa aina ajoissa hereillä ,mutta toisaalta jaksoi sinne 11 asti valvoa...

Jaahas saas nähä oliko tästä mitään apua...
 
Pauzi
No joo, siitä välipalasta ollaanki tingitty, sitä ei oo ollenkaan. Mut mua ihmetyttää et vaikka tyttö nukkus sit iltapäivällä 3-3,5 h, niin on tosi itkunen ja väsyneen oloinen koko illan, enkä saa häntä enää syömään kunnolla koko iltana. Illat menee muutenkin kiukutellessa, ja mun lahkeessa itkien roikkuessa.

Olenkin miettinyt että nälkäkö herättää, mut ei nuku edes maito/vellipullon voimalla aamulla uudestaan. Pimennysverhoa meillä ei ole, mut tummansininen rullaverho kylläkin, et ei kovin valoisaa ole aamuisin. En usko et se vaikuttaa. Noh, täytyy koittaa säätää, tänään jätettiin ekat unet kokonaan pois, ja toivon et nukkuis nyt väh. 3 tunnin unet, ja katotaan sit et miten ilta menee.

Kiitos vastauksesta, lisää vinkkejä otetaan vastaan edelleen.
 
Meillä kyllä poika taisi nukkua jo yhdet päikkärit ja unirytmi oli seuraava
6:30 herätys
8:00 (tai jotain) aamiainen
11:30 ruoka
12:00 päiväunet
14:30 väipala/ruoka
18:00 iltaruoka
19:00 nukkumaan

Tosta puuttuu periaatteessa yksi välipala, koska sai pph:lla ruuan myös iltapäivällä. 10kk ikäisenä nukkui aamupäivällä toiset päikkärit aamiaisen jälkeen.
 
Poika heräilee siinä klo 8-9 tienoilla.
Aamupuuro suunnilleen puol tuntia heräämisestä.
Maito puolisen tuntia ruokailun päättymisestä.
Lounaan syö puolen päivän tienoilla.
Maito puolisen tuntia ruokailun päättymisestä.
Unille klo 13-14, nukkuu 2-3½h.
Päivällinen klo 16-17, riippuen miten nukkuu päikkärit.
Maito puolisen tuntia ruokailun päättymisestä.
Iltapuuro klo 19.30-20.00 kieppeillä.
Iltamaito puolisen tuntia ruokailun päättymisestä.
Nukkuu klo 21-22.

Harjotellaan nyt maidon juomista aterialla eli tarkotus on jättää noi maitoateriat pois. Iltamaidon ajattelin jättää vielä joksikin aikaa. Välipalaa annan satunaisesti eli vain tarvittaessa. Harvoin sellasia tilanteita tosin tulee, että tarvii. Poika syö parin desin annoksia, ja pärjää hyvin niillä, joten en o väkisin viittiny lisätä viidettä ateriaa... Sitä paitsi ruokailujen välit tulis sillon liian lyhkäsiks, eikä annoksia voi pienentää ilman että poika herää kesken päikkäreiden.

Meillä oli kans tollanen aikasen heräämisen kausi, mut onneks sain rytmiä siirrettyä... Itelle kun ei noi aikaset aamut sovi yhtään.
 
Meillä poika 1v2kk ja rytmi suunnilleen näin;
viim. 7.00 herää
7.30-8 aamupala
11 ruoka
12 unet
13-14 välillä välipala
16-17välillä ruoka
19-> iltapala
20.00 nukkuu

päikkäreitä nukkuu n.tunnin max. 1,5tuntia sisällä ja sit saattaa nukahdella autoon tai rattaisiin,jos menos ollaan. muuten mennään yksillä unilla. nälkä tuntuu olevan aina,syö ruokien välissäkin pieniä välipaloja joskus,jos oikein nälkäkiukku yllättää :D
 
Alkuperäinen kirjoittaja Pauzi:
Mut mua ihmetyttää et vaikka tyttö nukkus sit iltapäivällä 3-3,5 h, niin on tosi itkunen ja väsyneen oloinen koko illan, enkä saa häntä enää syömään kunnolla koko iltana. Illat menee muutenkin kiukutellessa, ja mun lahkeessa itkien roikkuessa.

Tuosta tuli mieleeni että olisikohan kiukkuinen siksi, että nukkuu "liian pitkät" päikkärit? Meillä on aina nukuttu 1-2 h päikkärit, jos menee pidemmiksi olen herätellyt varovasti juuri siksi että nukkuu liikaa. Mietipäs, oletko itse koskaan jo tunninkin päiväunien jälkeen vähän sekaisin (jos olet joskus nukkunut päiväunia aikuisiällä)? Kun taas 20 min unien jälkeen pirteä.... Toivottavasti ymmärsit mitä tarkoitin... =)

No tää on vain mun veikkaus, mut jotenkin siltä kuulostais et menee pitkiksi, ja jos saat päikkäreitä vähän lyhennettyä, ehditte syödä ruoatkin kunnolla :)
 
Yksille päikkäreille ehdottomasti, kahdet on jo varmasti liikaa, onhan sitä itsekin ihan pöhnänen illalla jos nukkuu päivällä liian pitkät päikyt. Ja unta ei sitten riitä enää aamulle kun lapsenne nukkuu noin paljon päivällä.

Meillä menty tasan vuoden ikäisestä samalla rytmillä, eli yöunet 19.30-7.00 ja päikyt 11.30-13.30. Välipalakin mahtuu hyvin väliin tuolla rytmillä, syö välipalan heti päikkäreiltä herättyään ja sitten mennään ulos, päivällinen n. 16.30 ja iltapala 19.00 mennessä syötynä. (ei tietenkään noin kellontarkasti mennä, puolella tunnilla heittelee rytmi suuntaan ja toiseen, ja välillä nukkuu vain tunnin päikyt).

Alussa kun rupeat opettamaan yksille päikyille, venytä aamulla päikkyjen alkua klo 11 asti, menkää ulos vaikka että ei lasta nukuta liikaa, pyytäkää joku kylään tvs. Lapsi pitää alussa rytmin muutoksessa auttaa väsymyksen yli. Sitten todennäköisesti nukkuu pitkät päikyt ja älä pistä enää toisille unille vaan auta jaksamaan ainakin 19.00 asti ennenkuin pistät yöunille. Vähitellen se juuri sinun lapsellesi sopiva rytmi muodostuu, mutta todellakin suosittelen siirtymistä yksiin päikkyihin!

Meidän tyttö siis 1v 3kk nyt.
 
Ymmärrän aikaisinheräämisen tuskan; meilläkin tyttö heräsi pitkään 05.15 eikä mitkään temput auttaneet. Vartin kerrallaan olen jossain vaiheessa kokeillut pitkittää unille menemistä ja se saattaa auttaa - tai sitten ei.
Joku nukkuu tässä vaiheessa yhdet, toinen kahdet ja kolmas kolmet unet. Meillä ei tyttö nuku yksillä unilla yhtään sen enempää kuin kaksilla unilla. Kesto on max 1h30 min vaikka nukkuis vaan yhdet unet. Kokeiltu on eikä toimi.

Meidän 1-vuotiaan rytmit on tällaiset.

6.30-7 Herätys ja puuro välittömästi
n. 9-10 aamupäikyille. (kesto 45min - 1h30min)
11-12 lounas
n. 14 toisille unille (kesto sama kuin aamupäivällä)
n. 16.30 päivällinen
19.30 viimeistään puuro
20-20.30 nukkuu jo

Välipala syödään jos se tuntuu järkevältä. Sehän ei ravitsemuksellisesti ole kovin iso ateria, meillä yleensä hedelmää, viiliä, jugurttia tms. ja siksi annankin sen joskus lounaalla jälkiruuaksi tai sitten en.

 
Meillä 1v 2kk tyttö. tyttö heräilee aamull 6-7. Pääasiassa yritän mennä päivän yksillä päiväunilla. Jos tyttö on kuitenkin aamupäivällä 9-10 aikaan väsynyt ja kiukkuaa väsymystään annan hänen nukkua maksimissaa 15 minuutin torkut ja näin ollen tyttö on jo lounaan jälkeen n.12 aikaan valmis pitkille päikkäreille eli nukkuu hyvin 12-15. Ja jaksaa hyvin iltaan n.klo20 saakka. Jos taas aamupäivä menee ilman 15 minuutin torkkuja, laitan tytön nukkumaan päikkäreille jo klo11, mutta sitten heräilee päikkäreiltä jo 13-14 joten vaatii pienet 15 minuutin unet iltpäivästän.18 aikoihin.

Vaikka välillä tuntuu, etten raaskisi herättää 15 minuutin jälkeen tyttöä, niin meillä on oikeastaan pakko, koska olemme painoseurannassa(paino liian alhainen) ja lääkärin määräyksestä tytön on syötävä päivässä 5 ateriaa. Ja tämä käytäntö sopii meille oikein hyvin.
 
Meillä 1 v 1 kk poika, eikä millään jaksa yksillä päikkäreillä! Se on täysin yksilöllistä tarvitseeko yhdet vai kahdet päikkärit.

Jos saisit yhtenä päivänä valvotettua teidän pikkuista muutaman tunnin pidempään, niin rytmi varmasti korjaantuisi. Mahdollisimman paljon vain aktivitteettia ja vaihtelua, niin helpottaa jaksamista.

Meidän päivärytmi:
Herätään 8.00
aamupala 9.00
Nukkuu 11.00-13.00
Lounas 13.15
Välipala 15.00
Nukkuuu 15.30-17.00
Päivällinen 17.30
Iltapala 20.30
Nukkumaan 21.30
 
Pauzi

Kiitos paljon vastauksista, jospa se rytmi meillekin löytyy. Olen myös samaa mieltä et ne iltapäivän 3-3,5 h unet oli jo liian pitkät, mut yksillä ei pärjätä millään. Paras olis kai jos sais nukkuun klo 11-12.30 ja toiset unet sit 15.30-17. Ja illalla petiin klo 20-20.30 ja aamulla olis 7-8 herätys.

Nyt jaksaa kyllä valvoa ekaks tonne yhteentoista, mut ei nuku kun 30min, samoin sit jaksaa tonne 15.30 mut taas jää unet lyhyeks. Ja ilta on sit ihan kauheeta huutoo kahdeksaan asti. Mut aamut on kuitenkin pidentyneet jo niin et ei herää viideltä, vaan seitsemältä!!! :D Elän toivossa, että kun rytmi tästä vakiintuu, näin menty siis vasta alle viikko, niin nuo päiväunetkin pitenee.
 
Meillä mennään tällähetkellä näin (virkkurytmivaihe):
Herätys 5-6
aamupala noin puolen tunnin päästä.
Aamuvälipala 8.30
ulkoilua
Lounas 11.00
päiväunet 11.30-12.30
välipala 13.30
ruoka 16.00
Iltapuuro 19.00
ja sänkyyn 19.30

Vähäset on unet :eek: Aamupäivällä enemmän kiukkuaa väsymystä, mut illalla on sitten isoveikan kanssa hirmu villissä.

Jos ei oo virkkurytmi (niin kun nyt, kestää 1-2vikkoa) niin sit mennään jotakuinkin näin:
Herätys n.7
aamupuuro n.puol tuntia heräämisestä
lounas 11.00
päiväunet 11.30-13.30
välipala heti kun herää eli n.13.30
ruoka 16.00
iltapuuro 19.00
hetki taapertelua ja iltavilliä
sänkyyn n.20.00

Tällästä täällä.
 
Meidän kaksostytöillä oli juuri samanlaista ongelmaa tuossa 11-kuukauden iässä että hirveän aikasin tahtoivat nousta (5-6 aikaan) ja sitten jo klo 19 nukkumaan. Mutta asia korjaantui siten että siirryttiin kaksista päiväunista yksiin. Aamupäivällä saa kyl viihdyttää ihan tosissaan, etteivät ennen 11 mene nukkumaan. Nyt siis rytmi muuttunut tälläiseksi:

7-8: heräävät, aamupala
10: ulkoilua tms.
11: lämmin ruoka
11.30-13: päikkärit
14: välipala
17: 2.lämmin ruoka
19.30: iltapesut ja iltapala
n. klo 20 menevät nukkumaan
 

Yhteistyössä