Adoptiota harkitsevien/alkutaipaleella olevien oma topic.

Meillä käytiin viimeisessä neuvonnassa ja nyt pitäisi alkaa miettiä maata tai lähinnä sitä, löytyykö meille ylipäätään sopivaa maata. Syksillä sitten kotiselvityksen luku. Eli kesä menee pähkäillessä ja arpoessa palvelun tarjoajaa.´
Hyvää kesää kaikille palstalaisille! :heart:
 
Huomasin omaa tuota listaa päivittäessäni, että vaikka olin tehnyt omaan tilaani päivityksen 23.3.2010, niin joku oli kuitenkin jälkeeni kopioinut jonkun vanhan listapäivityksen jostain ihmeen syystä ja vanhat tiedot olivat taas kopioituneet listalle. Mitä järkeä näitä listoja on päivittää, jos jokainen päivittelee listojaan miten sattuu :headwall:
Tarkistakaa ovatko kaikkien tiedot tuossa tekemässäni päivityksessä oikein, koska MINÄ OTIN KOPION VIIMEISIMMÄSTÄ PÄIVITYKSESTÄ. :attn: :attn: :attn: :attn:
 
Lueskelin tuossa äsken Interpedian uusia nettisivuja (joista en tykkää yhtään ) ja huomasin, ettei niissä puhuta enää mitään Intian FFC:stä ja Thaimaan FFAC:stä (vai mikä se nyt olikaan ). Tietääkö joku, eikö niitten kanssa enää tehdä yhteistyötä vai miksi ne ovat joukosta poissa?
 
Thaimaa hakijana tiedän vain FFAC:stä. Eli heidän yhteistyönsä on lopetettu, sieltä ei enää tule lapsia Suomeen. Eivät päässeet yhteisymmärrykseen uusista käytännöistä mm. lasten terveystietojen suhteen ja luottamuspula johti valitettavasti kontaktin katkeamiseen.
 
Meillä on nyt lähdössä kesäkuunaikana paperit Kolumbiaa kohti. Esihyväksynnän saamiseen voi kulua puolisen vuotta. Odotusaika noin 3.5 - 4 vuotta. Ihan hyvällä fiiliksellä tässä siis mennään eteenpäin. Papereiden keräysvaihe oli yllättävän raskas vaihe! Mukavaa kesää siis kaikille ja toivotaan paljon lapsitietoja!
 
Mekin olemme nyt edenneet ja päässeet lautakuntajonoon asti. Kuulin joskus jonkin huhun, että jos jommallakummalla hakijoista on erikoislääkärin lausunto, asia pitää käsitellä suuren kokoonpanon kokouksessa. Tietääkö kukaan, onko tuo totta? Viimeksi meidän asia käsiteltiin suurella kokoonpanolla, mutta en tiedä, oliko se vaan sattumaa... Minä siis olen sairastanut lievän masennuksen vuosina X ja Y, eli jotain kymmenen vuotta sitten, joten minulla on tuo erikoislääkärin paperi.

Yritän tässä laskeskella, koska meillä voisi tuo lupakäsittely olla... :D Onko täällä muuten muita, jotka ovat lupajonossa tai hiljattain luvan saaneet? Mietin vain tuon jonon nykypituutta, ilmeisesti jotain 3 kk:n kieppeillä. Loma tietenkin pitentää ihan kohta kuukaudella.
 
=)

eli me olisimme palailemassa listoille. vuoden kypsyttelyn ja pyörittelyn jälkeen syntyi lopullinen päätös, että kyllä me tähän rumbaan lähdetään. kävimme viimesyksynä sen ensimmäisen pelan infosyteemin ja nyt täyttelemme perhelomaketta.
 
Erittäin varovasti ja hämilläni kyselen, miten olette valinneet palveluntarjoajan ja mistä olette saaneet siihen valintaan apuja? Te, jotka olette Pelan neuvonnassa, oletteko saaneet tietoa kaikista palveluntarjoajista? Vai kuuluuko maavalintaa edes käsitellä neuvonnassa?

Meillä on vähän sellaisia kokemuksia, että puhelimessa ja sähköpostivastauksissa palveluntarjoajat sanovat suunnilleen samaa kuin nettisivut, mutta kun menemme käymään palveluntarjoajien kanssa juttelemassa, niin me kelpaisimmekin juuri heille siihen ja siihen maahan hyvin, odotusajatkin ovat lyhyemmät kuin puhelimessa/nettisivuilla ja ikärajatkaan eivät ole välttämättä niin tiukat. Onko tämä palveluntarjoajilla yleistä ja miten kova "kilpailu" niillä keskenään on? Vastaukset myös saman maan osalta ovat erilaisia riippuen siitä, kenelle palveluntarjoajalle soittaa ja taas vielä hieman erilaisia, kun menee paikan päällä käymään.

Teilatkaa, jos tämä on aiheeton ja turha kysymys, mutta me koemme, että mistään emme saa rehellisiä ja puolueettomia vastauksia maiden todellisesta tilanteesta ja meidän mahdollisuuksista kelvata sinne. Voin keskustella myös anonyymisti yksäreillä. Ymmärrän myös, että aiheesta voi olla hankalaa keskustella, kun pitäisi olla kiltti ja suostuvainen, jotta ei saisi hankalan hakijan leimaa.

Millaisia ajatuksia ja kokemuksia?
 
onko pienillä paikkakunnilla aina samat ongelmat, viime syksynä olin yhteydessä paikalliseen sosiaalitoimeen, sanoivat että tottakai adoptiot hoituu ja tietämystä on, no talven aikana kun mietimme asiaa niin sosiaalityöntekijä oli lähteny ja uutta ei tulossa joka tietäs adoptiosta jotain, sosiaalijohtajan kans kun puhuin niin se sano että ota kokeeksi yhteyttä vaasaan ja jos sieltä ei voida auttaa niin sitte uudelleen yhteys ja katotaan joskos ostettas palvelu jyväskylästä.adoptiosta tuo sosiaalijohtajakaan ei tienny mitään muuta kun että pari muksua on tullu tännekkin paikkakunnalle ja tuolloin palvelu on ostettu jyväskylästä eli reilun 280 km:n päästä.
 
Meillä oli pari kohdemaata omassa mielessä ensisijaisina, joista sitten kyselimme kaikilta mahdollisilta palvelunantajilta. Palvelunantaja valikoitui sillä perusteella, minkä kautta näytettiin heti vihreää valoa meidän toiveelle. Toinen palvelunantaja ei olisi ottanut meitä lainkaan saman kohteen hakijoiksi! Että on niissä eroja, paljonkin.
 
KukaAuttaisiNyytiä (pitkä nimimerkki!): samoja kokemuksia meilläkin. Toki palvelunantajat kertovat asioita siitä näkökulmasta, että olette tulossa juuri heidän asiakkaakseen. Meillä esim. Pelasta annettiin aikanaan ymmärtää, että Kiinan tilanne voisi muuttua hyväänkin suuntaan (oli silloin ollut jo kauan jumissa). Kiina oli heidän ainoa meille sopiva kontakti. Ip:sta taas sanottiin, että juu, Kiina on jumissa ja pysyy jumissa vielä kauan!

Adoptioneuvojamme myöskin tekivät selväksi, että he eivät voi neuvoa maavalinnassa millään tavalla. Loppujen lopuksi valittiin Interpedia ihan sen takia, että heillä oli meille sopivia maita useampia.

Oma kokemukseni on ollut, että tieto on adoptiomaailmassa tuskan ja hampaiden kiristyksen takana. Kukaan ei halua sanoa mistään mitään, kun ei voi olla 100% varma, tai byrokratian, tai jonkun osapuolen yksityisyydensuojan takia. Tämä on tällä hetkellä ehkä rasittavinta. :attn:
 
Palveluntarjoajavalinnasta: Tärkeintä on valita sopiva maa/kontakti, mieluiten niin että täytätte reilusti maan kriteerit. Aina se ei tietenkään ole mahdollista mutta käytännössä säännöt tuppaavat vain kiristymään. Jos kelpaaminen on tällä hetkellä kiikun kaakun voi käydä niin että vuoden päästä ei homma enää toimikaan. Jos valinnanvaraa on paljon niin sitten pääsee paremmin punnitsemaan eri vaihtoehtoja. Osa maista on tällä hetkellä kerta kaikkiaan jumissa. Kiinan NSN- jonoon en esimerkiksi nyt lähtisi vaikka palveluntarjoaja kuinka houkuttelisi, vastuutonta on nopeutumista lupaillakaan. Mutta arvata vaan voi että kumpi toimija saa Kiinan SN:n nopeammin ja paremmin toimimaan. Näitä suunnitelmia kannattaisikin kunnolla tentata.

Jos sama kontakti on useammalla palveluntarjoajalla, kannattaa miettiä sitten varamaa, että keneltä palveluntarjoajalta se löytyisi, mieluiten tietysti samalta. Ei ole myöskään tavatonta että palveluntarjoajaa joutuu vaihtamaan kesken prosessin, siinäkin vaiheessa kun paperit ovat jo lähteneet. Asiasta aiheutuu rahanmenoa ja pahaa mieltä, mutta ratkaisu saattaa kuitenkin olla paras siinä tilanteessa.

Yleisesti ottaen PeLa on byrokraattinen, niukasti tiedottava ja kankea järjestö. Interpedia on palvelualttiimpi mutta aika pahoissa rahavaikeuksissa, tämä on heijastunut tiedottamiseen ja myös kontaktien tilanteen ajantasaiseen ymmärtämiseen ja viestimiseen. Hesa on pieni ja yksilöllisesti, ystävällisesti palveleva, mutta Hesan ainoa tällä hetkellä hyvin toimiva kontakti alkaa olla pahasti ruuhkaantunut. Että valitse siinä sitten...?

Loppujen lopuksi adoption onnistuminen on aika paljon ajoituksesta ja tuurista kiinni. Suomen pää ei voi paljoakaan vaikuttaa siihen miten ulkomainen kumppani toimii. Tiedottamismielessä vähiten infoa tilanteen kehittymisestä taitaa tällä hetkellä tulla Kiinasta ja Thaimaasta. Pienten kumppanijärjestöjen ja suomen palveluntarjoajan väliset suhteet saattavat olla paremmat ja keskusteluyhteys avoimempi. Mutta paha tätäkään on yleistää.
 
Kiitoksia vastaajille! Tämä keskusteluhan selvensi jo suuntia. Keskitymme niihin maihin, jotka kiinnostavat, joille me reilusti kelpaamme ja valitsemme niistä. Haluaisimme myöhemmin mahdollisesti toisen lapsen, eli siinä mielessä jonotusajoilla ja ikärajoituksilla on meille merkitystä.
Ja sikäli mikäli emme osaa päättää, niin käytämme kivi-paperi-sakset -menetelmää ja luotamme kohtalon sormeen. =) Kai sitäkin voisi perhesuunnitteluksi sanoa...
Luen edelleen mielelläni keskustelua aiheesta ja yksäreissä voidaan keskustella.
 
neuvonnan aloitus ja jonot..
perhelomaketta täytellään. soitin pelaan ja kuulin, että neuvonnan aloittamisessakin on puolen vuoden jono. voi hitsi. siis ensi vuoden puolelle menee ennen kuin edes alkaa. :/

onko tämä tilanne ollut jo pitkään vai onko tämä uutta? jäin miettimään myös, että voidaanko jotain erikoislääkärin lausuntoja kysellä jo tässä alkuvaiheessa vai sästelläänkö ne myöhemmäksi?

 
Olin Interpedian maainfossa. Oikein mielenkiintoinen luento tai paremminkin keskustelutilaisuus. Päällimmäisenä sieltä jäi mieleen että Thaimaa tosiaan tuntuu olevan aika tukossa eikä suuria toiveita sen aukeamisen suhteen ole lähiaikoina. Harmi. se juuri kiinnosti meitä.

Muista kontakteista kuuntelin juttua hieman valikoiden. Osa ei sovellu meille lainkaan, koska niissä toivotaan uskonnollisuutta. Mielenkiintoista oli kuulla myös eri maiden adoptioiden laillistamismenetelmistä. Periaattessa tuntuisi mielenkiintoiselta viettää ensimmäiset puoli vuotta tai kauemminkin lapsen kotimaassa (kuten Kenian kohdalla). Tuo kontakti on ilmeisesti nopea, mutta meille tuo pitkä poissaolo taitaa olla kynnyskysymys lemmikien ja asunnon kannalta.
 
Alkuperäinen kirjoittaja li55:
Kiinan NSN- jonoon en esimerkiksi nyt lähtisi vaikka palveluntarjoaja kuinka houkuttelisi, vastuutonta on nopeutumista lupaillakaan. Mutta arvata vaan voi että kumpi toimija saa Kiinan SN:n nopeammin ja paremmin toimimaan. Näitä suunnitelmia kannattaisikin kunnolla tentata.

Hesa on pieni ja yksilöllisesti, ystävällisesti palveleva, mutta Hesan ainoa tällä hetkellä hyvin toimiva kontakti alkaa olla pahasti ruuhkaantunut. Että valitse siinä sitten...?
Tosi mielenkiintoisia pointteja palveluntarjoajan valintaan.

Lainasin li55:tä valikoiden niiltä osin, jotka minua kiinnostavat. Kertoisitko, miksi et lähtisi Kiinan SN-ohjelmaan? Ja että mikä on se Hesan hyvin toimiva nyt pahasti ruuhkautunut kontakti?

Trallallaan kanntattaa tsekata yksärit ;)
 

Yhteistyössä