En minäkään erityisemmin tunne amerikkalaista adoptiokäytäntöä, mutta olen seurannut useamman vuoden keskustelupalstoja, esim chinaadopttalk.com antaa kattavaa kuvaa jenkkiadoptioista. Kyllä sielläkin kotiselvitysprosessi tarvitaan, mutta kestoltaan prosessit ovat lyhyitä, mitään neuvontajonoja tai neuvonnan minimikestoa ei ole. On käytännössä sosiaalityöntekijästä kiinni, monellako tapaamisella selvitys saadaan tehtyä, sosiaalityöntekijän voi usein valita itse. Amerikkalaisten Kiina- adoptiot ovat kyllä hidastuneet nyt Haagin vaatimusten myötä, mutta tällä hetkellä siellä tehdään vielä vanhoja "nopeita" adoptioita. Haagin vaatimuksiin kuuluu adoptiokurssitusta, sen moni palveluntarjoaja hoitaa osin internet- kursseina. Palvelunantajan valinnassa on sitten paljon enemmän mahdollisuuksia ja palvelunantajilla on hyvin erilaisia käytäntöjä ja vaatimuksia. Käytännössä joittenkin toimistojen kautta on esim CCAA:n listalta voinut valita lapsen jo ennen kuin kotiselvitysprosessi on edes alkanut. Tämä käytääntö on nyt muuttumassa ja vaatimus Kiinalta on että hakijalla olisi LID- päivä ennen kuin uusimpia lapsia saisi hakea. Sinänsä Kiinan ohjelma on tasa-arvoinen, vaatimukset Kiinasta ovat kaikille maille samat. Suomella on sitten omia, tiukempia vaatimuksia, esimerkiksi hakijoiden yläikäraja ja lasten perheeseentulojärjestys (adoptoitava on aina nuorin). SN- adoptioissa Kiina ei aseta myöskään rajoituksia kuinka nopeasti voi adoptoida seuraavan lapsen, Suomessa joka tapauksessa adoptioiden väli on vuosia. Moni amerikkalainen on onnistunut adoptoimaan useita kiinalaisia SN-lapsia vaikkapa vuoden välein, jopa nopeammin. Amerikassa on myös erilaisia osavaltiokohtaisia määräyksiä adoptiossa.
Nuo kuvasivut ovat usein lähinnä toimistojen mainoksia, mutta kyllä niitten kiistaton hyvä puoli lasten kannalta on se, että vanhempia ja vaikeasti erityistarpeisia lapsia pääsee perheisiin. Yksi ihan hyvä sivusto on myös www.rainbowkids.com . Siellä on koottuna eri amerikkalaisten palveluntarjoajien perhettä odottavia lapsia (vaatii rekisteröitymisen, mutta ei tuonne tarvita kuin nimi ja sähköpostiosoite). Minun käsittääkseni tuolla listalla ei kohta enää voisi olla CCAA- lapsia, koska toimistojen omia listoja ei kai pian enää Kiinan kohdalla ole.
Suomalaiset toimivat yhden palveluntarjoajan kanssa, yhdellä adoptioluvalla kerrallaan. Amerikkalaiset voivat adoptioida "mistä saavat" ja olla useamman toimiston asiakkaita yhtä aikaa. Ihan villiä ei amerikkalaistenkaan adoptiotoiminta ole, yhdysvallat ei myönnä tietyistä maista tehtyjen adoptioiden kohdalla lapselle maahantuloviisumia. (Vietnam, Guatemala ovat jenkeillekin tällä hetkellä kiinni, lapsikauppariskin vuoksi)