Adoptiota harkitsevien/alkutaipaleella olevien oma topic.

ei tullut lupaa tällä viikolla, tuli lisäselvityspyyntö. Meillä siis menossa toinen prosessi enkä todellakaan ymmärrä lisäselvityspyyntöä tässä kohtaa. Selvitystä pyydetään sellaisesta asiasta joka on mielestämme kattavasti käsitelty kotiselvitys-dokumentissa ja monessa kohdassa ko dokumenttia. Onko muilla kokemuksia tämän uuden lautakunnan toiminnasta? Tuntuu että nyt kiinnitetään huomiota kotiselvityksen sanakäänteisiin, koska asia on kerrottu dokumentissa kyllä ja halutaan simputtaa selvityspyynnöillä. Ketuttaa kyllä aika paljon.
 
Viimeksi muokattu:
Meillekin tosiaan tuli lisäselvityspyyntö jatkolupaa hakiessa. Asia oli myös hyvin kotiselvityksessä käsitelty, mutta silti vain lisää pitää selvittää, oikein pilkkua viilata... Kyllä otti (ja ottaa) päähän, että kaikkiin sanamuotoihin ym siinä tartutaankaan, eikö sos.tt:n puoltava kanta adoptiolle merkise mitään?? Siltä on tuntunut...
Olen saanut sen käsityksen, että lisäselvityksiä tulee Valviralta paljon herkemmin, mitä edelliseltä adoptiolautakunnalta... Ihan kuin prosessi ei muutenkin jo tarpeeksi takkuava ja hidas, niin vielä tällaista selvittelyä.
 
Apua, jatkoluvan jatkolupaa pitäisi ensi keväällä hakea, koska tuskin tulee lapsiesitystä siihen mennessä. Taitaa vaan olla myös näiden kohdalla tilanne se että entistä kattavampi pitää olla kotiselvityksen. Tuntuu kyllä tosi erikoiselta. Jos on jo maassa ollut hyväksytty....tietenkin elämäntilanteet muuttuvat jotka voivat vaikuttaa. Mutta pistää kyllä miettimään että vaikka olis jo jonossa ollut kauan kohdemaassa, ei lupa suomen maassa jatkuisikaan??
 
Mielenkiintoista tämä, onko nyt vaan sattunut palstailijoita normia enemmän lautakunnan käsittelyyn, vai onko uuden lautakunnan linja oikeasti tiukentunut eikä vain tunnu siltä. Olisi hienoa nähdä jossain vaiheessa (vuoden vaihteen jälkeen?) jotain tilastofaktaa asiasta.

Tsemppiä kaikille lupa-asian kanssa odottaville.

SalliSuolle kirjoittelin! :wave:
 
Mielestäni Valviran myötä (ja uuden lautakunnan) linja on tiukentunut. Ilmeisesti viime kokouksesta ei tullut kuin yksi lupa ja kaikille muille selvityspyyntö. Todella kummallinen linjaus. Yritin etsiä tilastotietoja siitä montako lupahakemusta ovat käsitelleet, montako päätöstä tehneet ja montako selvityspyyntöä lähettäneet, mutta näitä tietoja ei löydy mistään (netistä). Meidänkin kotiselvitys oli Valviran sivuilla olleen ohjeistuksen mukainen ja silti piti selvitää eri sanakääntein lisää. Ja edellyttivät vielä että tapaamme sosiaalityöntekijänkin. Viivästystä prosessiin tulee taas ihan "kivasti". On se kumma ettei tämä prosessia saada joustavaksi. Meidän ekassakin prosessissa asioiden pyörittely Suomessa kesti 2 vuotta ja Venäjällä 7 kuukautta. Eli missähän mättää..
 
Ensinnäkin kiitos kaikille onnitteluista <3 Ei ole enää pitkä aika kun päästään matkaan!

Minua myös ihmetyttää tuo nykyisen adoptiolautakunnan touhu lupa-asioissa. Tuntuu että luvan saamiseen vaikuttaa suuresti se miten sossu osaa hoitaa kirjalliset hommansa ja olen kuullu monista tapauksista missä lisäselvityspyyntö on tullut lähinnä sossun sanamuotojen vuoksi asioista jotka on kyllä selvitetty perusteellisesti kotiselvityksessä. Me saatiin ihme kyllä jatkolupa ilman mitään lisäselvityksiä ja täytyy sanoa että tuossa vaiheessa lisäselvityspyyntö olisi kyllä musertanut minut... Niin moneen kertaan noita asioita oli pyöritelty edeltävän vuoden aikana kun hakupapereita lähetettiin kohdemaahan jne.

Aikaisemminhan lautakunnalta on tullut aina vuosikertomus, missä on mainittu hakemusten, lupien ja lisäselvityspyyntöjen määrät että tosiaan olisi mielenkiintoista nähdä nuo tilastot. Myös tämä lautakunnan uusi ilmoitusvelvollisuus on mielestäni melko typerä, koska suuri osa hakijoista joutuu nykyisin hakemaan ainakin sen yhden jatkoluvan ja silloinhan kaikki muutokset tulevat kuitenkin selvitetyiksi ja todella merkittävistä muutoksista hakijat on joka tapauksessa velvollisia palveluntarjoajille kertomaan. Mutta nyt jokainen asia kierrätetään lautakunnan kautta ja luvat on hyllyllä vähän väliä... Tällä systeemillähän jatkoluvat ovat ihan turhia koska kaikki muutokset on jo ilmoitettu lautakuntaan.
 
Tässä noita ohjeita, koskee siis kaikkia uuden lain aikaa luvan (myös jatkoluvan!) saaneita. Tässäkin on mielestäni paljon tulkinnanvaraisuutta, esim. kuolemantapauksessa ketkä lasketaan kuuluvan hakijan perheeseen, myös isovanhemmat? Jos muutat vaikka 2 km päähän eri kuntaan, onko se muutto toiselle paikkakunnalle? Entä jos teet pätkätöitä ja olet vaikka 3 kertaa vuodessa kuukauden työttömänä, ilmoitatko joka kerta eriksen työttömäksi jäämisestä jne...?

Säännöksessä tarkoitettuna olennaisena muutoksena hakijan olosuhteissa voidaan pitää esimerkiksi:

• kuolemantapausta hakijan perheessä,
• avioeroa,
• raskautta,
• vakavaa sairautta,
• syyteharkintaa,
• rikostuomiota,
• lastensuojeluilmoitusta,
• työttömäksi jäämistä,
• muuttoa toiselle paikkakunnalle, sekä
• muuttoa ulkomaille


Myös uuden perheenjäsenen, kuten hakijan parisuhdekumppanin tai perheeseen sijoitetun lapsen muuttoa asumaan hakijan kanssa samaan talouteen on pidettävä olennaisena muutoksena.

Olennaisen muutoksen käsitettä ei ole mahdollista määritellä tyhjentävästi. Näin ollen myös muunlaiset muutokset hakijan olosuhteissa saattavat synnyttää ilmoitusvelvollisuuden.
 
Moi kaikille! Nyt on hakumatkalta palattu ja hetken aikaa kotonakin ehditty olla. Etelä-Afrikan reissu sujui kaikenkaikkiaan oikein hyvin pientä sairastelua lukuunottamatta. Poika otti meidät heti omakseen ja kehitysvauhti oli jo hakumatkan aikana hurja. Kotona hän on selvästi vielä rentoutunut lisää ja "juttua" riittää. Ensimmäisiä oikeita sanoja vielä odotellaan. :) Aivan ihanan lapsen olemme saaneet omaksemme ja nyt on meidän perhe kasassa!

Tsemppiä kaikille odottajille, ja totta se on että nopeasti ne odotusajan tuskat unohtuvat kun lapsen vihdoin saa syliin.
 
Kiva kuulla kuulumisia Trallallaa! Minulla itse asiassa olisi kysymyskin: Onko sinulla tietoa vakuutuksista? Olen huvikseni jo kysellyt parista vakuutusyhtiöstä ja molemmissa lapselle sai hakea vakuutusta vasta kun Suomessa on tutkittu terveydentila tarkasti. Mietin, että onkohan jossain saatavilla parempia ehtoja?

Myrtti-Mannalle olen laittanut yksäriä.

Meidän oma tilanne on nyt se, että lupa on vihdoin saatu.
 
Onnea SalliSuo luvasta!! Mikäs teillä nyt on ajatus tulevaisuuden suhteen? Vakuutusta ei varmasti etukäteen mistään saa, me juuri selvitellään saadaanko edes nyt, joissain paikoissa ainakin edellytetään että on vuosi oltu Suomessa ennen kun vakuutusta saa, mutta aiotaan kyllä kiertää nyt vakuutusyhtiöitä kun ei vielä ole mitään sairauksia ollut niin voisi vielä saada hyvillä ehdoilla...
 
Joku kyseli vakuutuksista. Tapiolasta vaadittiin terveystietolomakkeen täyttäminen ja halusivat nähdä neuvolakortin. Heillä on lisäksi periaate, että vakuutuksen voi saada vasta 6kk kuluttua kotiintulosta. Ilmeisesti odottavat, että kaikki mahdolliset "riskit" olisi ilmennyt siihen mennessä. Ja adoption piti olla lainvoimainen eli kun Filippiinien kohdalla adoptio vahvistetaan vasta Suomessa n. puolen vuoden kuluttua, niin se päätös piti olla.

Kyseltiin vakuutusta etukäteen Tapiolasta ja muista yhtiöistä, mutta mistään sitä ei saanut:(
 
Kiitos vakuutusvastauksista! Eli aika hankalaa on..

Me ei nyt suoraan oikein sovittu mihinkään, Intiakin meni nenän edestä kiinni. Avioliiton kesto ei riitä kaikkiin paikkoihin, eikä oikein ikäkään :) Mutta tässä odotellaan.. Tuttua puuhaa.
 
Taas oli tullut kaksi lapsiesitystä Abban kautta! Toisaalta taas sitten tasapainotukseksi Kiinan SN-systeemi ei pelitä vieläkään. Koko tietokone ohjelmahan on pistetty uusiksi ja ilmeisesti tekniset vaikeudet uuden systeemin suhteen eivät vieläkään ota helpottaakseen.