80-luvun lapset: mitä kirjoja luitte ala-asteiässä?

Varsinaisesti Enid Blytonin vanhat kunnon seikkailukirjat mullistivat maailmani siinä 10-13-vuotiaana. Luin myös hevoskirjoja; muistattekos ruotsalaisen kirjailija Monica Alm`in Ponipoppoo-kirjasarjan? Oranssit kannet kirjoissa :)
Brittiläiset poni-ja hevoskirjat oli ihan ihanii; sellainen kirjailija kuin Christine Pullein-Thompson, hänellä taisi olla siskokin joka kirjoitti hevoskirjoja. Tanskalaisen kirjailijan Kim-kirjasarja; niissä oli punaiset kannet. Tuskin julkaistu enää vuosikymmeniin.
Muita mainitsemisen arvoisia: ranskalaisen kirjailijan hauskat Nikke-kirjat.
Suomalaisia: Ykä yksinäinen ("poikakirja"), Susikoira Roi, Anni Swan...
Jules Vernet jäi aikoinaan väliin, mahtaako ne olla auttamattomasti lasten/nuortenkirjoja? Vai onko ne aikuisille liian lapsellisia?

edit: Jens K. Holm on se joka kirjoitti nuo Kim-kirjat, 70-luvulta.
 
Viimeksi muokattu:
Mä luin ala-asteella pienen kirjaston "nuortenhyllystä" (eli lastenhyllystä) lähes kaiken, mutta en enää muista juurikaan että mitä kirjoja. Muutenkin muistan tosi hämärästi lapsuusajan, joten en oikein koskaan osaa vastata siihen liittyviin kysymyksiin. Mutta ainakin Tiina-sarjaa luin minäkin koko sarjan ja Viisikkoa ja Salaisuus-sarjaa. Neiti Etsivää luin vain pari kirjaa, en oikein tykännyt siitä. Se oli varmaan ainoita joista en tykänyt, outoa. Sitten ainakin Peppi Pitkätossun ja Kymmenen pientä neekeripoikaa. Jotain Mauri Kunnaksen kirjoja. Myös Susikoira Roi-kirjat näyttää tutuilta kun googlasin kuvia. Sarjakuvia oli joukossa myös paljon, mutten muista yhtään että mitä.
 
"Vieras"
Joo, luin joskus jonkun Eeva-kirjan, hyvin kirjoitettu vaikka vanha kirja. Äitini lapsuudesta.
Pääasiassa luin Neiti etsivää, kolmea etsivää, viisikkoa... Edelleen luen rikosjuttuja, mistähän juontaa juurensa...
 
"vihreä"
paljon tullutkin jo ite luin sellaista sarjaa kans kun pipari ja pähkinä ja lotta-kirjat. Nuo Katja kirjat oli mielestäni aika jänniä ja luin niitä vasta vähän myöhemmin.
 
"vieras"
The Babysitters Club, Lasse-kirjat, Bertin päiväkirjat, Lotta-kirjat... Harry Pottereista oli silloin ilmestynyt Viisasten Kivi ja Salaisuuksien kammio. Ne luettiin niin moneen kertaan, että muistin suurinpiirtein ulkoa koko tarinan. Heppakirjoja. Neiti Etsivät olen lukenut kaikki.
 
"yksi"
viisikko-, salaisuus-, sos ja seikkailu-sarjoja, Penny ja seitsemän tassua, Sweet valley-sarjaa, Mirkka-sarjaa, Merja ja Mervi Jalon kirjat (nummela, ratsutyttö), Pappilan ponitytöt-sarjaa + paljon muita heppa-kirjoja , Neiti etsivä, Tiina kirjoja, Tuija Lehtisen kirjoja, Bert kirjoja, Pikku vampyyreja, susikoira Roita, Baby sitter club... ei muista kaikkia :) Olin iha hirviä lukutoukka. 3-5 kirjaa päivässä parhaimmillaan. Nykyisin en ehi juurikaan :/
 
"töttöröö"
Nummelan ponitalli -sarjaa tuli luettua paljon, samoin jotain Nea-sarjaa (hevoskirjoja myös), Laura-kirjat oli kivoja ja sitten muistan lukeneeni jonkun Hevoshoitola Varsanjalka -kirjan. Tuohon Varsanjalka-sarjaan kuului muistaakseni muitakin kirjoja. Pari Tiina-kirjaakin tuli luettua, mutta en niistä oikein tykännyt. Hyvin hevospainotteista kirjallisuutta tuli luettua... Eka kirja jonka olen lukenut oli Melukylän lapset.
 
Luin lähikirjaston kaikki lasten- ja nuortenkirjat jotka vaikutti vähänkään kiinnostavilta, eli melkien kaikki paitsi hevoskirjat. Neiti Etsiviä luin vaan pari, en oikein välittänyt niistä jostain syystä, enkä Mirkka-sarjasta.

Tiina-kirjat, Varjo-trilogia (Salaisuus Varjossa, Varjojen kätkö... jätti vaikutuksen) Anni Swanin kirjat, Pieni Runotyttö. Viisikot, Babysitters club (myöhemmin vähän ajatellut että en ehkä ihan heti palkkaisi 12-vtä vauvaa tai muitakaan lapsia vahtimaan... ;)). Blytonin Salaisuus-sarja oli suosikki, muistan kun olin lukenut kaikki paitsi sarjan viimeisen kirjan joka oli kirjastosta lainassa, ja se istui siinä hyllyssä aika kauan ennen kuin sen luin, kun en halunnut että sarja loppuu! :)

Lyhyempiä sarjoja oli Anastasia, ja sitten oli joku jossa teinipäähenkilö oli mielestään liian lihava ja ruma, isänsä näköinen, ja sisko taas oli kaunis äidin näköinen... Mikähän se oli.

Yksittäisiä on jäänyt mieleen joku ruotsalainen 70-luvulla kirjotettu... Muistan vaan että päähenkilön isällä oli uusi kumppani jonka nimi oli Siv ja jota päählö inhosi... Ja päählö yritti kuluttaa farkujaan että niistä tulisi coolimmat, ja sen kaveri alkoi harrastaa seksiä ja pelkäsi että oli raskaana... Teinimeininkiä oli, se oli jotenkin jännää luettavaa.
Sitten oli yksi todella vaikuttava kirja juutalaisvainoista, olisko nimi ollut Keltainen lintu tms? Ja joku missä päähenkilö oli William jota kiusattiin, olikohan Will, itkupilli nimeltään. Joskus 11- 13-v mua kiinnosti tosi paljon kaikki tommoset vakavat aiheet, etenkin jos aikakausi oli vielä jossain menneisyydessä...

Nuoremmille nopeita luettavia SOS-sarja, Pikkuvampyyrit (ok mutten ihan lämmennyt), Niket, ehkä Bertit, ja oliko Susy tai joku vastaava, tyttö ja sen kaveri ja isoveli, jotka hommaili jotain eräjuttuja? Ei olleet mitään huippuja mutta kyllä niitä ihan luki ja ne oli aika lyhyitä, olin ehkä jo vähän liian vanha niille joskus 12-vnä. Vihreä Varis-sarjassa oli paljon lyhyitä ja ihan hyviä kirjoja myös.

Nykyään en sitten luekaan mitään :D Aika hölmöä oikeestaan. Tosin kirjotan (en kylläkään kirjoja) Melkein tekis mieli lukea joitain noista uudestaan :D Toisaalta pelottaa että ne tuntuisi nyt ihan eriltä ja hohto häviäisi...
 
-.-
1-2-luokalla Tuisku-kirjat (se hevonen siis :D )
3-4-luokalla Neiti Etsivät ja Sweet Valley High
5-6-luokalla Harry Potterin ekat kirjat ja aikuisten kirjoja

Noi nyt on jäänyt mieleen.
 

Yhteistyössä