5kk vauvan pituuskasvu hidastunut

Eli siis eilen käytiin tytön kanssa neuvolassa ja pituuskasvu oli pudonnut -3 käyrälle. Viidessä viikossa pituutta oli tullut lisää vain 1,5cm. Muutenkin tyttö ollut pieni koko ajan menty -2 käyrällä tasaisesti mut nyt oli sitten tuo tipahdus. Paino oli ihan ok. Mitat olivat nyt siis 6085g ja 60,3cm. Mistähän tällainen pituuskasvun romahdus vois johtua? Huomenna on lääkäri, mut huolestuttaa vähän ja ois kiva kuulla jos jollain on vastaavia kokemuksia ja syitä sille. Kiitos jo etukäteen :)
 
NAJ
Imetätkö vielä? Täysimetetyillä kasvu notkahtaa 5-6kk ikäisenä, se on ihan normaalia. Vauva alkaa touhottaa enemmän ja energiaa kuluu siihen. Ihan hyvänkokoinen vauva on. Meillä tytön pituuskasvu hidastui tuossa 5 kk ikäisenä eikä toivoakaan että olisi 1,5 cm tullut kuukaudessa, 1 cm oli jo hyvä saavutus, nyt tyttö kasvaa -19 käyrällä, hiiiiitaasti mutta varmasti, 11kk mitat 70 cm ja 6,9 kg (5kk 5,9 kg ja 63 cm) ja syntyessään typy oli 3,9 kg ja 51 cm.
 
Meillä oli pojalla 5kk iässä pituuskasvu pudonnut -3 käyrälle. Silloin mitat oli 61.2cm ja 6100g. Saatiin kans lääkäriaika silloin. Lääkäri teki vauvalle perustutkimuksen ja totesi, et näyttää voivan ihan hyvin. Oli meidän tapauksessa sitä mieltä, ettei ole kovin huolissaan kasvusta, koska syntymäpituus on ollut jo -1 käyrällä ja näin ollen pituus oli pudonnut vaan kaks pykälää. Jotenkin rivienvälistä ymmärsin, et -3 käyrä olis se jolloin kasvua alettais tutkimaan. Voin olla väärässäkin. Määräs otettavaksi sitten verikokeita, ja jos niissä ei olis mitään ollu niiin normaali neuvolaseurannalla olis menty 1v:ki jolloin lääkäri halus kontrollin.

Meillä kuitenki verikokeissa oli joku arvo koholla, jonka takia piti ottaa uudet näytteet. Näissä tää kohonnut arvo oli laskenut normaaliksi, mut hb oli laskenu liian alas. Siksi otettiin taas uudet verikokeet, joiden tuloksia tässä odottelen.
 
Meillä poika kävi just 5 kk neuvolassa ja paino/pituussuhde -6 käyrällä. Oli 4kk -3käyrällä. Joten ihan normaalia on,että menee sinne. Jotkut lapset sitten nostaa itsnsä takaisin + tai +/- käyrälle ja toiset jatkaa siellä - käyrällä. On niin yksilöllistä mitenne jakautuu.Nimenomaan tätä kysyin juuri kun tätsky sanoiettä on menny käyrällä alemmas.
Meillä poika kyl paljo isompi mutta sillä ei olemitään väliä minkä kokoinen on vaan siläettä kasvu on tasaista ja tuolloin se vielä on.
Vanhemmalla lapsella oli käyrä aina -20 ja silloinkaa ei oltu huolssaan kun kulki tasaisesti siellä koko ajan ja kulkee edelleen.
 
Mitenkäs teillä kathie nyt menee? Mitä lääkärissä selvisi vai selvisikö mitään? Onko pituuskasvu normalisoitunut?

Meillä on nyt 7,5 kuukauden ikäinen tyttövauva, jonka pituuskasvu hidastui kanssa viiden kuukauden iästä alkaen. Nyt pituutta on 64,3 cm kun 2,5 kuukautta sitten sitä oli 62,5 cm. Eli siinä ajassa on tullut alle kaksi senttiä! Painoa on kuitenkin tullut ihan kohtalaisesti. Eli painon ja pituuden suhde on käyrällä ollut nyt jonkin aikaa laskeva. Verikokeita on tehty (en ihan tarkalleen edes tiedä mitä kaikkea), mutta ainakaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta ei pitäisi olla kyse. Saatiin lähete lastenpolille. Vielä ei ole kutsua saatu ja sitä nyt odotellaan että päästäisiin jatkotutkimuksiin.

"Omituista" on se, että vauva on oikein hyväntuulinen ja hyvinvoiva kaikin puolin. Ja kehittyykin hyvin. Tosin liikkeelle ei olla vielä lähdetty, mutta senhän nyt kaikki tekevät muutenkin omassa tahdissaan, joten siitä en ole huolissani. Ainoita muita "oireita" on nenän tukkoisuus etenkin öisin, ja nyt hän on alkanut jonkin verran yskiä.

Imetyksen lopetin terveydenhoitajan suosituksesta pari viikkoa sitten ja siirryimme korvikkeeseen. Ensin Tutteliin, mutta vaihdoimme sen viiden päivän jälkeen, koska ne viisi päivää vauva oli huomattavasti itkuisempi ja ilmavaivainen. Nyt hän saa NANnia. Muuten hän saa yhden aterian, yhden välipalan ja yhden kaurapuuron päivässä. Muita viljoja ei olla vielä kokeiltu. Tarkoitus on piakkoin lisätä ruokailukertojen määrää. Tosin on vaikeuksia saada edes minimi 600 ml korviketta päivässä menemään... tuntuu siis olevan ihan riittävällä ravinnolla. Ja paino kuitenkin siis nousee. Neuvolalääkärikin totesi, että ruoan turha tuputtaminen voi vain pulskistaa turhaan.

Nyt toiveissa on että painon hidastuminen olisi vain jonkinlaista "normaalia notkahtamista" ja pituus lähtisi pian taas nousuun. Tosin lääkärissä pitää varmasti ottaa puheeksi allergioiden mahdollisuus. Aloitettiinhan meillä kiinteiden kokeilut myös tuolloin 5 kk:n iässä, joten jos jokin sopimaton ruoka-aine aiheuttaisi pituuskasvun hidastumisen??? Tosin kaipa silloin jotain vatsa- tai iho-oireitakin olisi.
 
Täällä on myös hitaasti kasvava vauva.
Me ollaan polin asiakkaita jo entuudestaan, joten soittivat heti lisätutkimuksiin, kun saivat neuvolasta 6kk käyrät ja pituutta oli tullut vain puoli senttiä kuussa.

Muutama päivä sitten oltiin taas polilla, verikokeet olivat hyvät ja kaikki niinkuin pitää. Kehoittivat vaan antamaan enemmän soseita ja toinen liha-ateria heti päivään. Lapsi ei ryömi vielä, mutta peruuttaa ja touhottaa muuten kovasti lattialla.

Laitan tähän tuoreet 7kk mitat ja sulkuihin 4kk mitat vertailun vuoksi:
Pituus 66,9cm (65cm)
Paino 7070g (6648g)

ELi hidasta on kasvu täälläkin, soseita on syöty 1,5kk ja rintamaitoa saa lisäksi. Painoa tulee tasaisesti, vaikkakin hitaasti (100-200g kuussa). Pituutta on nyt tullut puoli senttiä kuussa, kun ennen tuota 4kk ikää tuli 2-3cm kuukaudessa.
Vauva voi kuitenkin hyvin, on aktiivinen, pirteä, nukkuu hienosti, touhuaa, syö ja vatsakin toimii päivittäin. En aio stressata tuosta painosta sen enempää. Lisään joskus polin ohjeiden mukaan öljyä ruokaan, mutta eiköhän se kasva ihan omaa tahtiaan vaan. Kaikki eivät mahdu käyrille mitenkään (vaikka siis käyrillä mennään, mutta pituuden suhteen "väärään" suuntaan..)
 
Viimeksi muokattu:
tip
Olisi kiva kuulla, miten tilanne on kelläkin ratkennut. Onko kasvu ottanut spurtin myöhemmin vai jatkanut omaa hidasta etenemistään?

Meillä nyt 7kk poika, jonka pituutta seurattu 4kk neuvolasta lähtien. Pituutta tullut 1cm kuukaudessa viimeiset 4kk, sitä ennen kasvoi reippaasti 3-4cm/kk. Verikokeet on otettu ja mitään häikkää ei ole löytynyt. Ruoka maistuu välillä huonosti, välillä jopa melkein loistavasti. :) Aktiivinen kaveri, kontannut 5kk alkaen ja nyt kävelee tukia pitkin (tää ei lääkärien mukaan asiaan vaikuta). Alkuun en ollut kovin huolissani, mutta nyt on jatkuva neuvolassa/lääkärissä ravaaminen saanut tän äipän pään ihan sekaisin... :( Kaikki aika menee vaan miettien, että syökö varmasti tarpeeksi. Itku tulee jo pojan lisäksi äidiltäkin, jos ei "tarvittava" määrä ruokaa uppoa kerralla. Välillä on päiviä, jolloin haistatan mielessäni pitkät lääkärien ohjeille ja silloin kaikki sujuu hyvin, mutta... Alkaa jo niin ahdistaa koko neuvolan olemassa olo :( Poika on iloinen ja kerrassaan ihana pakkaus, enkä haluaisi koko vauva-aikaa käyttää murehtien ja etsien syitä kasvuhidastumaan.
 
Mä tossa yllä kirjottelinkin syksyllä meidän tilanteesta. Tyttö on nyt ihan kohta 11kk ja pituuskasvu on edelleen hidasta, paino on noussut hiukan parempaa tahtia. Pääasiallisesti kasvaa kuitenkin ihan siinä omalla käyrällään, välillä pituus on "spurtannut" ja välillä on menty rimaa hipoen.

Lapsi on edelleen tyytyväinen, iloinen, ikätasollaan hyvin kehittyvä ja muutenkin kaikinpuolin hyvinvoiva ja terve, ei yhtä flunssaa olla edes sairastettu. Meidän lastenpoli on erittäin imetysvastainen ja olen saanut kuulla lisämaidosta, korvikkeista, tuttipulloista ja viimeisimpänä tuttelipuurosta siitä saakka, kun tyttö oli 3kk ikäinen. Täysimetin terkkarin tuella melkein sinne 6kk ikään asti ja imetän edelleen kiinteiden ohella monta kertaa päivässä. Ruokahalua tytöllä on vaikka muille jakaa, syö hirveitä määriä öljyllä kyllästettyä ruokaa jatkuvasti.

Verikokeet on otettu syksyllä 7kk iässä ja nyt ennen joulua 10,5kk iässä ja molemmissa kokeissa kaikki ok. Polikontrollit on lopetettu toistaiseksi, halusivat 3kk päästä neuvolasta mitat tietoonsa, siinä kaikki tällä erää.

Vähän mittoja tähän loppuun =)

syntymä 4080g ja 53cm
4kk 6648g ja 65cm
6kk 6942g ja 66,5cm
8kk 7334g ja 67,7cm
10kk 7984g ja 70,6cm


tipille voimia :hug: Me ollaan tosiaan ravattu jo 1kk ikäisestä asti kontrollissa milloin mistäkin syystä. Pää kasvaa liian nopeasti tai paino liian hitaasti tai pituus jätättää ja mitä vielä.. Karaistuu kummasti.
Ja kun itse näkee, että lapsi on tyytyväinen, kasvaa hyvin ja kehittyy, niin jotenkin sitä ei vaan jaksa kamalasti enää huolehtia.
Mulla toki bonuksena ihana terkkari (joka valitettavasti on ollut nyt taas 2kk poissa ja tilalla tarkempi sijainen), joka on monesti ihmetellyt polin kutsuja, kun hänen mukaansa aivan normaali imetetyn lapsen kasvukäyrä meillä oli ja on tukenut meitä tosi paljon. Mutta olen antanut polin väen tutkia tietenkin, ettei tarvitse sitten itseään syyttää JOS jotain olisikin ollut vialla.
 
tip
Kiitti vastauksesta Pikkuperho!!! Teillä tuntuu olleen vielä enemmän jaksamista näiden kontrollien kanssa... :(

Meille on nyt annettu "päätös", että annetaan kasvaa rauhassa vuoden ikään asti ja katsotaan sitten uudelleen, jos kasvu edelleen hidasta. Hiukan on isomman kokoinen meidän poika, mutta pojiltahan tuota kokoa vaaditaan hieman enemmän.

Mä oon myös kohdannu ton imetysvastaisuuden ja aloitinkin painostuksesta kiinteät haluamaani aiemmin. Mitään vaikutusta sillä ei tuohon kasvuun kuitenkaan ollut, joten hiukan harmittaa asia. Tietenkään tuota ei voinut tietää ilman kokeilua, joten... Mä oisin jotenkin toivonut enemmän tukea siihen imetykseen, mutta sitä ei tullut mistään. :( Eipä taida olla toi imetys tämän hetken trendejä... :D

Mä yritän nyt itse päästä samaan tilaan, ku säkin, eli lakata turhan murehtimisen. Poika kun on niin tyytyväinen ja hyvin kehittynyt muuten, että ei tässä varmaan kannata huolestua. Vaihdoin nyt itse terkkaria ja tuntu, että vihdoin löysin ihmisen, jonka kanssa olen "samalla linjalla" ja joka saa mut rauhoittumaan tässä asiassa. Hän oli heti sitä mieltä, ettei näe kasvussa mitään ongelmaa! Normaalisti kasvava lapsi, joka on ehkä hieman normaalia vilkkaampi... :D

Voimia sinnekkin, ei tää kivaa oo, vaikka sä osaatkin ottaa asiat rennommin! :)
 

Yhteistyössä