4kk ikäinen nukahtaa vain viereen

  • Viestiketjun aloittaja Liisa.S
  • Ensimmäinen viesti
Liisa.S
Tämän asian kanssa olen jotenkin pärjännyt mutta viime yönä en saanut laitettua tyttöä ollenkaan omaan sänkyyn. Annoin nukahtaa viereen ja kun yritin nostaa omaan sänkyyn niin heräs joka kerta. Puoli kolmelta luovutin ja nukuttiin sitten vierekkäin. Huoh.

Kertokaas viisaammat ja kokeneemmat miten saan tytön nukkumaan omassa sängyssä?
 
ymmärrän
En tiedä vastausta kysymykseesi, mutta ymmärrän kyllä pikkuista. Kukapa pieni ei haluaisi nukahtaa lämpimän, tutuntuoksuisen ja turvallisen emonsa viereen, kun vaihtoehtona on nukahtaa yksin omaan sänkyyn erossa emostaan.
 
"mie"
Mäkin kärsin jossain vaiheessa samasta asiasta, mutta joku täällä hyvin kirjoitti mulle, että vauvat vaan haluaa nukkua vieressä. En muista sanamuotoa, mutta jotenkin tuli siitä hyvä mieli enkä ole sen jälkeen edes yrittänyt siirtää vauvaa sänkyynsä. Saa nukkua mun vieressä niin kauan kun haluaa...
 
"Xxxx"
Miten päivällä nukahtaa?
Meilläkin tuota samaa ongelmaa - tai eihän se ongelma ole, mutta ois kiva että vauva omassa sängyssään nukkuis. Tein itse niin etten antanut nukahtaa rinnalle, kun huomasin että alkoi nukkua irrotin rinnastaa, hyssytin sylissä ja laskin sitten pian sänkyyn. Nyt 6,5 kk ja ryömimisen alettua vaatii taas hieman enemmän rauhoittelua sylissä ennenkuin lasken sänkyyn. Erilaisiavaiheita tulee ja nukahtamiseen se aina vaikuttaa vähän.
 
ei hyvää päivää
EI KUKAAN vanhempi jää vauvan päälle makaamaan unissaan ellei ole humalassa/lääkkeissä tms. ! Turha tekosyy ellet sitten käytä esim. unilääkitystä!
Kyllä se vauvan paikka on vanhemman vieressä.
 
soosoo
Alkuperäinen kirjoittaja ei hyvää päivää;24172227:
EI KUKAAN vanhempi jää vauvan päälle makaamaan unissaan ellei ole humalassa/lääkkeissä tms. ! Turha tekosyy ellet sitten käytä esim. unilääkitystä!
Kyllä se vauvan paikka on vanhemman vieressä.
Tuo oli kyllä ihan tarpeetonta vauhkoomista. Kyllähän sitä päälle kääntymistä PELKÄÄ lähes jokainen täyspäinen äiti. Suotta sinä siitä riehut.
 
"..."
Alkuperäinen kirjoittaja ei hyvää päivää;24172227:
EI KUKAAN vanhempi jää vauvan päälle makaamaan unissaan ellei ole humalassa/lääkkeissä tms. ! Turha tekosyy ellet sitten käytä esim. unilääkitystä!
Kyllä se vauvan paikka on vanhemman vieressä.
jep, pitää ihan oikeesti olla aineitten vaikutuksen alaisena, ettei huomaa, jos meinaa kierähtää päälle.
 
anna nukkua vieressä jos vauva siinä haluaa olla. kyllä mulla ainakin vaistot toimii niin etten kierähdä vauvan päälle yöllä, meillä 6kk nukkunut alusta asti vieressä eikä oo kertaakaan alle jääny. tietty jos teillä on hirveen pieni sänky ni asia voi olla eri.. sitte vaan sivuvaunu tms? vauva selkeesti vaan haluaa nukkua lähellä.
 
Mä pelkäsin myös kääntyväni vauvan päälle mutta eiköhän sitä äidillä oo joku vaisto joka sen estää, jos siis ei ole humalassa / lääkkeissä kuten joku jo mainitsi. Yritin vauvaa ensin nukuttaa omassa sängyssä mutta kun piti imettää 3 tunnin välein (keskonen) ja vauva söi aina pitkään, oli helpompaa nukuttaa vieressä niin sai itse torkkua samalla. Tyttö on nyt 2v. ja edelleen esim. sairaana ollessaan nukkuu isin ja äidin välissä, muuten toki omassa sängyssään.
 
Liisa.S
No päivälläkin nukahtaa lähinnä tissille (tai vaunuihin). Syötän siis makuulla ja jätän vauvan siihen nukkumaan kun nukahtaa. Teen varmaan ihan "väärin" ja oon ite vauvan opettanu nukahtamaan vaan viereen!
 
"hhh"
[QUOTE="...";24172260]jep, pitää ihan oikeesti olla aineitten vaikutuksen alaisena, ettei huomaa, jos meinaa kierähtää päälle.[/QUOTE]

Ei välttämättä kierähdä, mutta vauva voi kierähtää niin, että jää vanhempansa tyynyn alle.
 
"vieras"
Vauvaa pidetään vaikeana, jos viimeistään puolen vuoden iässä yöt eivät mene heräilemättä. Viimeistään yksivuotisneuvolassa saatetaan sanoa, että nyt viimeistään lapsen pitäisi nukkua koko yö heräämättä. Se on lapselle hyväksi. Annetaan ymmärtää, että normaali lapsi nukkuu viimeistään puolivuotiaana läpi yön. Pahimmillaan vanhempia kielletään nukuttamasta lasta rinnalle tai syliin. Pelotellaan, että muuten lapsi ei opi nukahtamaan itsenäisesti.

Länsimaissa ongelmina pidetään yöheräilyä ja nukkumaanmenoon liittyviä taisteluja. Näiden niin sanottujen unihäiriöiden suuri määrä kertoo kulttuuristen tapojen ja vauvan biologian yhteensopimattomuudesta. Esimerkiksi Japanissa yöheräilyjä ei pidetä ongelmana vaan asiaankuuluvana. Tällöin vanhempien suhtautuminen asiaan eroaa länsimaisesta. Nukkumaanmenotaisteluitakaan ei samassa määrin ole, jos lapsi nukutetaan vanhemman läsnä ollessa ja hän saa nukkua vanhemman vieressä. Japanissa muuten suositellaan, että vauvaa ei jätettäisi yksin huoneeseen nukkumaan.

Vauvat eivät kärsi yöheräilystä, vanhemmat kyllä. Ei vauvan kyvyttömyys noudattaa kulttuurisia tapoja ole sairaus eikä ongelma. Lapsi toimii niiden biologisten tarpeiden mukaan, jotka ovat evoluution kuluessa valikoituneet optimaalisiksi toimintatavoiksi. Häiriintymätön uni ei ole ainoa hyvä uni. Vauvan unikäyttäytyminen ei myöskään ole yhteydessä vauvan moraalisiin ominaisuuksiin. Heräilemättä nukkuva vauva on ehkä evoluutiivisesti katsottuna elinkelvottomampi - ei kiltimpi tai helpompi kuin öisin heräilevä ikätoveri. Hiljaa omassa huoneessaan nukkuva vauva ei myöskään kasva yhtään itsenäisemmäksi - päinvastoin.

Lapsen kuuluu heräillä ja syödä äidinmaitoa öisin. Se on normaalia, asiaankuuluvaa ja luonnollista. Lapset lopettavat yöheräilyt yksilöllisesti oman aikataulunsa mukaan. Unikoulut ja muut vastaavat kidutusmenetelmät vain opettavat lapsen nukkumaan liian vähän ja tuovat lapselle hylkäämisen tunteen. Mikäli rintaa ei nukkuessa saa, lapsi voi nukkua vähemmän kuin tarve olisi ja nousta aamulla aikaisin syömään.

"Eikö teillä ole lapselle omaa huonetta? Eikö se ole kauhean hankalaa nukkua lapsen kanssa samassa sängyssä? Missä te harrastatte seksiä? Kyllä lapsen pitäisi nukkua omassa sängyssä. Varo, ettet kieri vauvan päälle ja tukahduta sitä."

Perhepeteilijät saavat kuulla mitä omituisimpia kysymyksiä ja lausahduksia. Siltä varalta, että lukija saa joskus vastailla samanlaisiin kysymyksiin, tässä muutama vastausmalli valmiiksi.

"Ei ole vauvalle omaa huonetta. Emme päivisinkään jätä noin pientä lasta valvomatta." " Eikö sinun ole hankala nukkua puolisosi kanssa? Hän on niin isokin, että valtaa varmasti koko sängyn." "Mikäli seksielämämme teille nyt mitenkään kuuluu, meillä on pari sohvaa, keittiönpöytä, sauna ja keinutuoli. Mitä, teettekö te sitä vain tylsästi sängyssä?"

"Miksi ihmeessä lapsen pitäisi nukkua erillään vanhemmistaan? Sehän on järjetöntä." "Näin äitinä kehoni toimii lasta hoitaakseen, ei tappaakseen. Ei, kehoni ei ole tappava ase, jota nukkuvan lapseni tulisi varoa." Lisäksi voi kysyä, että mikä oikeus aikuisella on toisen ihmisen läheisyyteen,, jos se evätään pieneltä lapselta.

Länsimaisella nukuttamisideologialla on taloudellinen ja uskonnollinen tausta. Samassa sängyssä nukkuvan vauvan uskotaan uhkaavan vanhempien parisuhdetta. Lisäksi länsimaissa arvostetaan itsenäisyyttä ja yksilöllisyyttä enemmän kuin perhekeskeisyyttä. Tähän liittyy väärä luulo siitä, että yksin nukkuminen tukisi lapsen itsenäistymistä.

Tiede on ollut osaltaan mukana vääristämässä käsityksiä lasten nukkumisesta. Monet nukkumistutkijat ovat määritelleet lapsen biologiseksi parhaaksi asioita, jotka oikeasti ovat hyväksi vanhempien sosiaaliselle ja taloudelliselle elämälle. Evolutiivinen näkökulma on unohdettu ja normiksi on asetettu yksin läpi yön nukkuva vauva. Tämä ei kuitenkaan ole ihmislajille biologisesti tai sosiaalisesti normaalia.

Länsimainen kulttuuri on saanut aikaan sen, että biologisesti epänormaali nukkuminen - vauva nukkuu yksin - on tullut normaaliksi, ja biologisesti normaali nukkuminen - perhepeti - on tullut epänormaaliksi.

Toisin kuin kuvitellaan, yksin nukkuminen ei lisää lapsen itsenäisyyttä. Yksin nukkuva kyllä oppii tuudittamaan itsensä uneen ilman aikuisen apua, mutta vauvasta asti äitinsä kanssa nukkuneet lapset ovat taaperoina omatoimisempia ja sosiaalisesti itsenäisempiä. Vanhempiensa kanssa nukkuneet kontrolloivat paremmin tunteitaan ja sietävät paremmin stressiä. Perhepeti edistää turvallisen kiintymyssuhteen syntyä, lisää lapsen turvallisuutta, vähentää yksinäisyyttä ja öisiä pelkoja. Yksinnukkuvia lapsia on vaikeampi kontrolloida, he ovat vähemmän onnellisia ja vähemmän innovatiivisia. Heillä on enemmän kiukunpuuskia ja he ovat pelokkaampia. Tavallisesti vanhempiensa kanssa nukkuvat lapset ovat -yllätys, yllätys- kyvykkäämpiä yksinoloon. Vanhempien kanssa yhdessä nukkumisella on positiivisia ja suotuisia vaikutuksia lapsen koko elämään.

Vaikka lapset nukkuisivat omassa sängyssään, tulisi jokaiselle lapselle suoda oikeus nukkua vanhempiensa kanssa samassa huoneessa niin kauan kuin lapsi sitä haluaa.

Nykyään normaalina pidetty lapsen kiintyminen unileluun voi olla merkki lapsen turvallisuudenkaipuusta. Mihin lapsi, jonka elämässä ei tapahdu suuria muutoksia tai joka nukkuu äitinsä vieressä, tarvitsisi unilelua?

Jotain synnynnäisistä äidinvaistoista kertoo se, että huolimatta kulttuurisista suosituksista useimmat vanhemmat nukkuvat jonkin verran lapsensa kanssa. Tavallista on myös vauvn nostaminen keskellä yötä vanhempien sänkyyn. Lastenhoidon asiantuntijoiden antamat ohjeet tosin saattavat saada vanhemmat salaamaan perhepeteilyn, tai mikä pahinta, tuntemaan siitä syyllisyyttä.

Koko ajan löydetään enemmän todisteita siitä, kuinka yksin nukkumisella on lapselle vakavia fysiologisia ja sosioemotionaallisia seurauksia. Sen sijaan ei ole löydetty yhtään todistetta siitä, että vanhempien kanssa nukkuminen olisi lapselle haitallista.

(lyhentäen sitaatit kirjasta: Luonnollinen lapsuus)

Kirja: Luonnollinen lapsuus
Tiina Kaitaniemi

LUONNOLLINEN LAPSUUS

Miksi vauva itkee – ja muita evoluutiobiologian kysymyksiä

Luonnollinen lapsuus etsii ihmislajille ominaista tapaa lisääntyä, hoitaa vauvaa, imettää ja järjestää perheasiat. Kulttuurimme on monessa suhteessa etäännyttänyt meidät luontaisesta elintavasta.

Kaitaniemi kyseenalaistaa monet lastenhoidon käytännöt.

FM Tiina Kaitaniemi on evoluutio- ja käyttäytymisekologiaan erikoistunut ekologi ja kahden pojan äiti.
 
  • Tykkää
Reactions: BangBang
"..."
[QUOTE="hhh";24172281]Ei välttämättä kierähdä, mutta vauva voi kierähtää niin, että jää vanhempansa tyynyn alle.[/QUOTE]

meillä nyt nukuttu kahta viikkoa vaille vuosi kaikki samassa sängyssä, yleensä neiti on siinä tissin korkeudella, eli ei lähelläkään tyynyä ja en sitten tiedä, liekö meillä niin litteet tyynyt, muttei ikinä ole itseään saanut tyynyn alle, jos itselläni on pää siinä päällä ollut... senhän pitäis kierähtää pään alle?
 
Pettiina
Meijän vauva on nyt 6 kk ja nukkunut aina vieressä. Alkuyön nukahtaa omaan sänkyynsä mutta ekan syötön jälkeen jää mun viereen:) Nukkuu mun ja pinniksen välissä ja kun nostan pojan syömään yöllä niin nostan niin että peitto jää vauvan alle, sitten kun on syönyt niin vedän peitosta pojan ylemmäks minua että varpaat jää suunnilleen mun kasvojen kohdalle. Näin en vahingossakaan voi mennä vauvan päälle kun vauva on ylempänä minua. Sitten jos vauva syö toisenkin kerran yöllä niin vedän hänet peitosta taas rinnalle ja syötön jälkeen taas ylemmäs, ei vauvakaan turhia heräile kun ei tarvi sen kummemminn nostella. Toimii:D
 
"eee"
Alkuperäinen kirjoittaja ei hyvää päivää;24172227:
EI KUKAAN vanhempi jää vauvan päälle makaamaan unissaan ellei ole humalassa/lääkkeissä tms. ! Turha tekosyy ellet sitten käytä esim. unilääkitystä!
Kyllä se vauvan paikka on vanhemman vieressä.
Eikö oikeesti? Onko toi nyt aivan varma tieto?
Miten sit on mahdollista että yön aikana unissaan kierähtelee puolisoaan päin, heittää jalkaa ja kättä puolison päälle heräämättä siihen jne?
 

Yhteistyössä