45.v.

  • Viestiketjun aloittaja Onko tämä villitystä?
  • Ensimmäinen viesti
peruskaura
Ihminen tarvitsee SIIS mielihyvää: ruokaa, seksiä, rakastumisen tunnetta, rakkautta tai hyvän tuottamista (hoivaamista) elääkseen. Luonto lienee järjestänyt jo varhain aivot sellaiseen itsesäätelyyn ja itseohjautuvuuteen, että mielihyvän vaje laukaisee jonkin em. viettitoiminnoista - ehkä tilanteeseen sopivimman tarjolla olevan.
Jos ajatellaan vietin synnyttävän tarpeita ja olevan vasta yllykkeitä eli motiivi toiminnalle, suonet anteeksi että vaihdan termin vaistotoiminnaksi, ihmisille yhteiseksi käyttäytymiskaavaksi, jolla rakastumisen ilmiö olisi loogisesti selitettävissä, melko hyvin ja pätevän oloisesti.

Altruismi, toiselle hyvän tuottaminen (rakkaus) olipa syy siihenkin egoistinen tai ei, toimii siis aivoissa samoin mielihyvää aktivoiden kuten ruoka ja seksi, siis ne tärkeimmät elämän ylläpitäjät. Ihmisen aivot ovat siten mitä ilmeisemmin koodattu reagoimaan mielihyvälle, kaikelle mielihyvää aikaan saavalle, joka pitää ihmislajin elossa.
Jos rakastuminen on vaistotoiminta, niin miten sitä voisi arvostella? Tavallisesti luonnonilmiöitä jätetään eettisen arvojärjestelmän ulkopuolelle, syystä ettei niitä voi järjellä muuttaa, ja etiikka on järjelliseen ajatteluun perustuvaa.

Ruoka, seksi, ihastumine, rakastuminen, rakkaus, toiselle hyvän tuottaminen, hoiva (altruismi) aktivoivat siis aivojen mielihyväalueita ja varmaan fysiologisena ilmiönä elimistö aktivoituu jatkamaan elämää, kokemaan sen mielekkäänä ja tarpeellisena.
Ilmiön ymmärtäminen ja mielekkyyden löytäminen tuntuu tärkeältä, vaikka sitä ei arvottaisikaan.
Ilmiötä voi osittain kuitenkin arvostella siitä aiheutuvien seurausten perusteella, koska ihminen voi jossain määrin vaikuttaa järkevällä ajattelulla tekoihinsa ja sitä kautta koituviin seurauksiin.
 
Viimeksi muokattu:
Toisinaan
Onneksi ihmiselle on luotu ihanat aivot. Vaikka tunnemme itsemme saamattomaksi, mitättömäksi ja uupuneeksi nahjukseksi, niin silti aivomme aktivoituvat turvaksemme ja suuntaavat meidät kohti mielihyvää. Eli siihen, mikä on tärkeintä elämän ylläpitämiseksi, kuten ruokaan ja seksiin. Toki muitakin on, mutta ei aina tule mieleen. Ajattelen, että mikään ei saisi estää tätä aktivoitumista - sehän on elämisenhalun ja jatkumisen ehto. Elämä ilman mielihyvää passivoi ja hiivuttaa, sekä viimein kuolettaa elämän. Tätä siis pitäisi ennaltaehkäistä turvaten säännöllinen tarpeenmukaisten nautintojen kohtuullinen määrä.

Mutta olisipa kaikki yhtä helppoa kuin heinänteko helteellä. Ikävää pukkaa, mikäli aivot laukaisevat viettitoimintomme, mutta sitä vastaavaa mielihyvän tuottajaa ei ole tarjolla. On siis tyydyttävä siihen, mitä on / ei ole - itsessä tai toisessa. Vai onko? Keskeinen kysymys on, mihin tyydymme? Esimerkiksi minä olen aika kronkeli, mutta silti minulle kelpaisi seisova vesi. Ehkä siksi olen niin saamaton. Toinen ydinkysymys on, mihin kohtuudella tyydymme? Esimerkiksi, jos en olisi syönyt pitään aikaan, niin vetäisin kunnon puurot naamaan - ihan mielelläni. Toisaalta raja-arvoja kohtuudelle on vaikea laskea kun on kyse mielihyvän laadusta ja määrästä.

Lääkityksellä ei varmasti saada aikaan elämään passivoituneelle luontaista elämän viettiä. Ihmisen paras lääke on omat aivot ja siksi niitä tulisi ravita ja antaa toimia luontaisesti.

Jotta en mene liian pitkälle, niin lopetan kohtuudella tähän. Sen olen oppinut "Kantapää high schoolista".
 
peruskaura
Jotta en mene liian pitkälle, niin lopetan kohtuudella tähän. Sen olen oppinut "Kantapää high schoolista".
Uskoisin että ap ja kuka tahansa voi hyötyä tästä merkityksen pohdinnasta.
"Onko tämä villitystä?", ketjun otsikosta päätellen ilmiölle haeskellaan 'kuumeisesti' merkitystä ja mieltä, mutta olisiko ilmiön arviointi liian paha asia?
 
Viimeksi muokattu:
45.v.
Mä mietin mitkä on mun seuraamukset seuraavalla kerralla jos näen hänet ehkäpä ja toivottavasti samassa baarissa,huh mä en voi vannoa ettenkö tekisi jotain mitä ei missään nimessä saisi avovaimo tehdä. Seuraukset voivat olla sellaiset että oma suhde on koetuksella mutta kun en voi tälle "mielentilalle" mitään. Jotain mun on pakko tälle mielenmyllerrykselle tehdä koska muuten pää hajoaa täysin. Töissä ajatukset on välillä muualla kuin työmaailmassa. Harmittaa viikonlopputyöt siinä mielessä että ei ole mitään asiaa silloin lähteä "etsimään" häntä.
 
Toisinaan
Hui kauheus!
Ja nytpä ne altruismiviestit tulivat(kin) pötkössä, mitkä olivat jääneet "viestioperaattorin" tarkastukeen. Anteeksi siis tautologiasta usean lähes identtisen viestin muodossa. Tätä ei voinut tietää ennakkoon, kun viestit eivät tahtoneet koneelta lähteä, mutta olivat jemmaantuneet viestin välittäjälle. Huomasin nyt, että viestien joukossa oli yksi käsittämätön virhelinkki, minkä kautta löytää itsensä jostakin: American Anus Societystä…, mihin en kuulu ja mikä ei siis "kuulu joukkoon". Kaikkea sitä huomaa osaavansa...Voi sentään!

Uskoisin että ap ja kuka tahansa voi hyötyä tästä merkityksen pohdinnasta.
Jokainen ihan varmasti!

"Onko tämä villitystä?"
Voisin sanoa, että ei. Lainaten erästä siteerauksen siteerausta aiemmin. ”Tämä tilanne on määrätyn henkilön olemuksen ja käyttäytymisen aikaan saama prosessi, mikä alkaa, kehittyy ja loppuu tunnistettavien ja yleispätevien sääntöjen mukaan”. (Tennov)

Tämä on Tennovilta upea monisäikeinen kuvaus. Sanomasta tulee kauniisti esille, että itse henkilöllä on suuri merkitys rakkaudessa, mikä ehkä toisinaan arjessa unohtuu. Vastavuoroisuuden merkitystä Tennov ei pohdi, mutta ottaa siihen epäsuorasti kantaa ”tunnistettavien ja yleispätevien” sääntöjen kautta. Ajattelen niin, että hän tarkoittaa henkilöiden yhteensopivuutta toisilleen, mikä sitten tapahtuu näiden yleispätevien sääntöjen kautta. Sitä ei lienee kiistäminen.

ketjun otsikosta päätellen ilmiölle haeskellaan 'kuumeisesti' merkitystä ja mieltä, mutta olisiko ilmiön arviointi liian paha asia?
Ei ilmiön arviointi missään nimessä paha asia ole. Ehkä olen nyt liian väsynyt ja tulkitsen kaikki niin ja näin, siis väärinpäin. Kuukauden aikakin voi olla väärä. Mielestäni, mitä laajempaa ja syvällisempää arviointi on, niin sitä suurempi merkitys sillä on arvioiville osapuolille ja muillekin, mistä sitten syntyy uutta. Merkitykset viesteihin kumpuavat meiltä monen tekijän summana. Oma höpötykseni oli niistä vain yksi merkitys ”tässä ja nyt”.

Minulta jäi vahingossa lukematta kahden edeltävän viestini välisssä olleet upeat analyysit ja arvioinnit rakkauden olemuksesta. Ehkä ne olisivat johdattaneet minua arvioivampaan suuntaan, jos siis olisin ne hoksannut työväsymykseltäni lukea. Eli, aina ei jaksa ja joskus näkee vain pintaa siellä, missä ei pitäisi. Lopun annan hoitaa jonkun muu yleispätevien sääntöjen mukaan.

Olen kuitenkin sanojeni ja näkemysteni takana, sekä oikaisen mielelläni jos tarve vaatii!
 
Viimeksi muokattu:
peruskaura
Mä mietin mitkä on mun seuraamukset
Miksi keskustelua mielettömästä rakastumisesta vältellään:
Suhtautuminen rakastumiseen määräytyy henkilökohtaisten elämysten pohjalta, siis onko sitä joskus kokenut vai ei. Ainut yhteinen piirre on, että kukaan ei tunne oloaan miellyttäväksi puhuttaessa intohimoisesta rakastumisesta henkilökohtaisella tasolla, aihe on jokaiselle piinallinen. Ne jotka ovat joskus käyneet rakastumisen läpi, kokevat sen jälkeenpäin heikkoutensa osoituksena. He halveksivat itseään ja käyttäytymistään, sitä miten järjettömiä ovat olleet. He haluaisivat unohtaa ne tunnit, kuukaudet ja vuodet, jotka ovat tuhlanneet ajattelemalla jotain henkilöä, jota he loppujen lopuksi eivät edes halunneet, ja jota kohtaan heillä ei rakastumisen ohimentyä ole ehkä mitään positiivisia tunteita. (Tennov)

seuraavalla kerralla jos näen hänet ehkäpä ja toivottavasti samassa baarissa,
Ajatukset ovat mitättömyydessään realistisia ja niiden toivotaan toteutuvan. (Tennov)

huh mä en voi vannoa ettenkö tekisi jotain mitä ei missään nimessä saisi avovaimo tehdä.
Erityisesti halu täyttää rakastumisen kohteen ajatusmaailma. (Tennov)

Seuraukset voivat olla sellaiset että oma suhde on koetuksella mutta kun en voi tälle "mielentilalle" mitään.
Sitä mielettömyyden tilaa Tennov nimittää limerenssiksi.
Se on kausi, jonka aikana ihmisen tahdonvoima ei riitä hänen omien ajatustensa hallitsemiseen. (Tennov)

Jotain mun on pakko tälle mielenmyllerrykselle tehdä koska muuten pää hajoaa täysin.
– yleinen tunteiden intensivoituminen, mistä seuraa muiden tarpeiden työntyminen taka-alalle. (Tennov)

Tuntuu: PAKKO TEHDÄ, TAI MUUTEN ??? Aivot rankaisevat -> paha olo -> tuska ja kärsimys (passion). Vaistokäyttäytyminen on lauennut ja sen kokee pakolliseksi.

Töissä ajatukset on välillä muualla kuin työmaailmassa.
– ajatusten pyöriminen alituisesti rakastumisen kohteen ympärillä. (Tennov)

Harmittaa viikonlopputyöt siinä mielessä että ei ole mitään asiaa silloin lähteä "etsimään" häntä.
saattaa hän uskoa löytäneensä rakastumisen kohteessa merkityksen olemassaololleen. Siksi hän on valmis tekemään radikaaleja päätöksiä ja suunnittelemaan tulevaisuutta rakastumisen pohjalla. Avioliitto kahden rakastuneen henkilön välillä on avioliitto ilman pienintäkään realiteettipohjaa. (Tennov)

Vaikka tutkimusten avulla ei ole tarkoitus riistää ihmiseltä hänen intohimoisia tunteitaan, voidaan niiden avulla kuitenkin auttaa häntä hyväksymään itsensä heikkouksistaan ja hairahduksistaan huolimatta. Ennen kaikkea niiden tarkoitus on kuitenkin estää rakastumisen vaikutuksia tahtomattaan tai tietämättään seuraavien perheenjäsenten neuvottomuus. Joku "ottaa jalat käteensä ja juoksee", kun vaistoaa mahdollisen rakastumisen kohteen läsnäolon. Joskus se on liian myöhäistä ja seurauksena saattaa olla katkeroituminen. Joku on tietämättään tai tiedostaen valmis ottamaan selvää oudoista tunteistaan. Ratkaisun tekeminen ja sen seurauksista vastaaminen muodustunnee helpommaksi, jos hän on perehtynyt teoriaan rakastumisesta, limerenssistä. (Tennov)
 
Viimeksi muokattu:
peruskaura
Tämä on Tennovilta upea monisäikeinen kuvaus. Sanomasta tulee kauniisti esille, että itse henkilöllä on suuri merkitys rakkaudessa, mikä ehkä toisinaan arjessa unohtuu. Vastavuoroisuuden merkitystä Tennov ei pohdi, mutta ottaa siihen epäsuorasti kantaa ”tunnistettavien ja yleispätevien” sääntöjen kautta. Ajattelen niin, että hän tarkoittaa henkilöiden yhteensopivuutta toisilleen, mikä sitten tapahtuu näiden yleispätevien sääntöjen kautta. Sitä ei lienee kiistäminen.
Ajattelen tylsän tympeästi että hän tarkoittaa rakastumisen sääntöjä ja yleipätevyydellä sitä että säännöt pätevät samanlaisina ja poikkeuksetta jokaiseen yksilöön (Vrt. Alberoni - joukkoliike).
Mitä erilaisimmat henkilöt kuvasivat hänelle täsmälleen samanlaisia subjektiivisia kokemuksia. (Tennov)

Yhteensopivuudesta hän puhuu negatiiviseen sävyyn:
Prof. Tennovin mukaan rakastuminen on lajin kehitykselle vieras järjettömyyden tila - Kaipuu kohdistuu selittämättömään – merkillinen kyky ihailla rakastumisen kohteen hyviä puolia ja vähätellä heikkoja ominaisuuksia. - Hänen virheensä kyllä tiedostetaan, mutta ne kuitenkin aistitaan positiivisina. - Vaikka rakastumisessa tiedostetaan rakastumisen kohteen heikkoudet, ne eivät kuitenkaan aiheuta siinä tilassa epämiellyttävää tunnereaktiota. - Puutteisiinkin suhtaudutaan "järjettömän" positiivisesti. (Tennov)

Kun rakastuneen toiveet ovat täyttyneet, muuttuu ekstaasi joko "todelliseksi rakkaudeksi" tai sen korvaavat vähemmän positiiviset tunteet. - He halveksivat itseään ja käyttäytymistään, sitä miten järjettömiä ovat olleet. - He haluaisivat unohtaa ne tunnit, kuukaudet ja vuodet, jotka ovat tuhlanneet ajattelemalla jotain henkilöä, jota he loppujen lopuksi eivät edes halunneet, ja jota kohtaan heillä ei rakastumisen ohimentyä ole ehkä mitään positiivisia tunteita. - Hän on ollut epäjohdonmukainen ja itsekäs, avuton ja riipuvainen ja hän on tuhlannut elämänsä tuottoisimmat vuodet ajatellen henkilöä, joka ei ollenkaan hänelle sopinut. - Rakastumisen ohimentyä ihminen vihaa itseään. (Tennov)

Psykologit ja sosiologit ovat rakastumisen tunnetta käsitellessään nimittäneet sitä kypsymättömäksl rakkaudeksi, vastuuntunnottomaksi, alentavaksi, tuhoavaksi, sairaalloiseksi, näennäiseksi, itsekkääksi. Sitä on pidetty emotionaalisena manipulaationa, tuhoavana himona, sairaalloisena riippuvuutena. Nämä käsitteet on asetettu vastakohdaksi kypsälle, aidolle, tulokselliselle, todelliselle rakkaudelle. (Tennov)
 
Viimeksi muokattu:
Toisinaan
Miksi keskustelua mielettömästä rakastumisesta vältellään:
Syy voi varmasti löytyä monesta elämän realiteetista. Ajattelen, että molemminpuolinen mieletön rakkaus on niin harvinaista, että jopa sen kohtaaminen voi olla pelottavaa. Siten se voi olla myös pelottavaa kohdata keskustelussa. Samasta harvinaisesta syystä mieletön rakkaus voi olla myös kateuden kohde, mikäli sitä ei ole kokenut omassa elämässään. Siten siitä voi olla myös vaikeaa keskustella ”järkevästi”. Aihe on varmasti ainakin tunteita herättävä.

Jos rakastaminen on eri asia kuin rakastuminen, mutta molemmat ovat kiintymisen malleja ts. rakkautta. Edelleen rakastaminen ei voi tapahtua itsestään, tahtomatta, ja rakastuminen ei voi tapahtua tahtoen, vaan se tapahtuu hallitsemattomasti, itsestään, niin minkä merkityksen ja arvon olemme valmiita niille antamaan?
Aula ym. ajattelevat, että jos rakkaus keksittäisiin nykypäivänä, se luultavasti kiellettäisiin, koska onhan se selvästi koko tajunnan lamaava huume. Tällä kuitenkin tarkoitetaan lähinnä kait rakastumista, sillä jos rakastuminen on kuin raivokas myrsky, on rakkaus puolestaan se raikas ja tyyni ilma, jota myrskyn laannuttua on hyvä hengittää.

Masentunut ahdistava olotila, ilon ja merkityksen katoaminen elämästä, yhden yksilön identiteettikriisi. Ongelmatilanne jonka rakastuminen tuntuisi ratkaisevan. Aina täsmälleen samanlaisia subjektiivisia kokemuksia, selkeä ja todellinen, elämän merkityksellisyys.
G. de Purucker`n mukaan jokaisen ihmisen sydämessä on nälkä, mitä mikään ei voi tyydyttää tai sammuttaa, — kaipaus johonkin todellisempaan kuin mitä tavallinen ihminen ymmärtää, todellisuuden kaipuu, ylevän kaipuu. Se on sielun koti-ikävää, ihmisen henkisielun koti-ikävää. Tämän kaipauksen lähteenä on sielun meitä kaikkialle seuraava muisto henkisestä kotimaastamme, josta olemme lähteneet ja jota kohti nyt olemme paluumatkalla.

Rakastuminen rakentuu todellisuuden jatkuvasti ylittävistä ikuisuushetkistä. Rakastuminen on myös uskomista, luottamista ja toiselle luottavaisesti antautumista.

Tuntuu: PAKKO TEHDÄ, TAI MUUTEN ??? Aivot rankaisevat -> paha olo -> tuska ja kärsimys (passion). Vaistokäyttäytyminen on lauennut ja sen kokee pakolliseksi.
Tennovin mukaan jos heiltä kysytään syytä mielettömään rakastumiseen, on vastaus epämääräinen: Ikään kuin maagisia tai yliluonnollisia voimia olisi ollut liikkeellä. Yhtäkkiä pystyi viestittämään toiselle jotain erittäin henkilökohtaista. Tuntee lähestyneensä vierasta kenttää, jota ei voi saavuttaa, mutta jonka vaikutuspiiristä ei pääse pois.

Ajattelen tylsän tympeästi että hän tarkoittaa rakastumisen sääntöjä ja yleipätevyydellä sitä että säännöt pätevät samanlaisina ja poikkeuksetta jokaiseen yksilöön (Vrt. Alberoni - joukkoliike).
Tennovin mukaan ekstaasiseen yhdessäoloonkin johtava tie on kivinen. Jos vaikeuksia ei aiheuteta ulkoapäin, luovat rakastavaiset niitä itse. Limerenssin strategiaan kuuluvat kujeet, hätävalheet, mustasukkaisuuskohtaukset, monimerkityksekkäät sanat ja käyttäytyminen, jotka LO:n reaktiosta riippuen voi jälkeenpäin selittää ilmaisuksi välinpitämättömyydestä tai intohimosta

Siispä Aula ym. lisäävät, että jokainen ihminen on oma ainutlaatuinen persoonallisuutensa, ja siten myös jokainen kahden ihmisen välinen suhde on erilainen. Miten sitten voi edes yrittää kuvata rakkautta tai rakkaussuhdetta, kun mitään yhtä tiettyä oikeaa mallia ei edes ole olemassa?

Joten on syytä korostaa, että:

Ilmiön ymmärtäminen ja mielekkyyden löytäminen tuntuu tärkeältä, vaikka sitä ei arvottaisikaan. Ilmiötä voi osittain kuitenkin arvostella siitä aiheutuvien seurausten perusteella, koska ihminen voi jossain määrin vaikuttaa järkevällä ajattelulla tekoihinsa ja sitä kautta koituviin seurauksiin.
Alberonin mukaan ehtona rakastumisen synnylle on toive tai kokemus jostakin paremmasta toisen avulla. Oma minuus tai elämäntilanne tuntuu puutteelliselta. Rakkauden avulla se näyttäisi täydentyvän. Paratiisin kokeminen mahdollistuu, jos osapuolilla on vastavuoroisesti kykyä regression symbioottisiin muotoihin. Tasapainoisessa persoonallisuudessa regression osuus ei kuitenkaan ole alati hallitseva. Rakkaussuhteessa tapahtuu monipuolistumista ja kehitystä, kuten persoonallisuudessa yleensäkin. Rakkaussuhde on yksi keskeinen persoonallisuuden kehityksen paikka ja mahdollisuus.

Hän lisää, että rakastuminen on monogaamista. Se vaatii yksinoikeutta: se joka on epätavanomainen tahtoo tulla valituksi ja hyväksytyksi ja haluaa antautua kokonaan sille ainoalle joka voi suoda nautinnon, ilon ja elämän. Jokainen yksityiskohta, kaikki pienet piirteet hänen äänessään, eleissään ja olemuksessaan symbolisoivat tätä ainutlaatuisuutta. Rakkauden ihme onkin, että saa osakseen vastarakkautta tuolta olennolta, joka on niin ihmeellinen. Arvostus jonka tunnemme saavamme rakastetulta saa meidät arvostamaan itseämme ja omaa minäämme. Tämä on yksilöllistymistä. Rakastuminen siis johtaa samanaikaisesti sekä yksilöllistymiseen että yhteensulautumiseen.

Lisäksi Alberoni tiivistää, että rakastuminen voidaan ajatella myös tauottomaksi signaalien vaihdoksi. Rakkaus luo oman pyhän maantieteensä. Tietty paikka muuttuu rakastuneelle pyhäksi. Pyhiä niistä tulee siksi, että ne ovat olleet rakkauden ikuisuushetken tai ennusmerkin tyyssijana. Samoin kuin pyhitetään tila, pyhitetään myös aika. Joskus rakastuneet, jotka ovat olleet erossa jo vuosia, eivät voi olla tuntematta yhä uudelleen ja uudelleen mielenliikutusta vuoden tiettyinä päivinä eivätkä voi palata tietyille paikoille tuntematta nostalgiaa. Alberoni katsookin, että vain uusi rakastuminen voi pyyhkiä ne pois luomalla uuden tilan ja ajan.

G. de Purucker`n mukaan Rakkaus on maailmankaikkeutta koossapitävä voima; se asettaa kaiken paikoilleen ja pitää kaikkea paikoilleen. Se on hänen mukaansa myös viehättävä voima, joka liittää olennon olentoon, ihmissydämen ihmissydämeen.
 
Viimeksi muokattu:
peruskaura
G. de Purucker`n mukaan Rakkaus on maailmankaikkeutta koossapitävä voima; se asettaa kaiken paikoilleen ja pitää kaikkea paikoilleen. Se on hänen mukaansa myös viehättävä voima, joka liittää olennon olentoon, ihmissydämen ihmissydämeen.
Gravitaatiosta fysiikan yhtenäisyysteoriaan? Et ole ensimmäinen joka antaa rakastumiselle jumalallisia ominaisuuksia. Alberonikin rinnastaa sen yhteneväksi uskonnollisen kokemuksen, uskoontulon, herätyksen kanssa.

G. de Purucker`n mukaan jokaisen ihmisen sydämessä on nälkä, mitä mikään ei voi tyydyttää tai sammuttaa, — kaipaus johonkin todellisempaan kuin mitä tavallinen ihminen ymmärtää, todellisuuden kaipuu, ylevän kaipuu. Se on sielun koti-ikävää, ihmisen henkisielun koti-ikävää.
Jokin mitä ihminen ei voi ymmärtää ei auta ihmisiä ymmärtämään. Herääkö tarve ylläpitää rakastumisen mystisyyttä, vaikka se ei olisi välttämätöntä muutakuin ehkä ihanteen raadollistumisen ehkäisemiseksi?

Tämän kaipauksen lähteenä on sielun meitä kaikkialle seuraava muisto henkisestä kotimaastamme, josta olemme lähteneet ja jota kohti nyt olemme paluumatkalla.
"Ja hän karkotti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä." Näin sanoo luomiskertomus. Rakastumisessa ihminen tempaa leimuavan miekan enkelin kädestä ja astuu Eedenin puutarhaan. Pian ihminen kuitenkin huomaa, ettei voi jäädä sinne, eikä liioin tehdä siitä kotiaan ja maataan. (Alberoni 1984)
 
Viimeksi muokattu:
45.v.
Ohoh nimimerkki "peruskaura" tuota noi....mistä nämä sun jutut on peräisin? ihan loogisilta kuulostaa sen mitä voi "ymmärtää" mutta.....mutta... oispa kiva tietää ammattisi?? nyt parantelen maailmaa kun on vapaata mutta eipä tässä mitään baariin lähdetä. Toivon mukaan en juo itseäni tänään niin hiprakkaan että voisin ajatella jotain tuhmia juttuja puhelimella viitaten rakkauden kohteeseeni. On kärsimystä ajatella koko ajan sellaista mikä on haavetta vain tai ei välttämättä,jos en itse haluaisi. Miten voi olla näin tuskainen olotila,en voi olla kahden miehen kanssa. Ajattelen koko ajan että jospa ihastus löytää toisen naisen. Tietäisinpä hänenkin tunteensa. Viimeistään juhannuksena minun on PAKKO nähdä hänet..tiedän että petän koko ajan ainakin henkisesti avokkiani. Ihastuminen/rakastuminen on enemmän kärsimystä (varsinkin kun on parisuhteessa) kuin nautintoa tällä hetkellä. Nyt toivon että en olisi ikinä tavannut häntä baarissa..(
 
peruskaura
Aula ym. ajattelevat, että jos rakkaus keksittäisiin nykypäivänä, se luultavasti kiellettäisiin, koska onhan se selvästi koko tajunnan lamaava huume. Tällä kuitenkin tarkoitetaan lähinnä kait rakastumista, sillä jos rakastuminen on kuin raivokas myrsky, on rakkaus puolestaan se raikas ja tyyni ilma, jota myrskyn laannuttua on hyvä hengittää.
Mikä niistä monista jäljelle jäävistä rakkauksista? Kieltolaeille on taipumus käydä nolosti, kuten rakastuneillekin. Ei voi kieltää eikä se ole keksintökään.

"Avioliitto pitäisi kieltää rakastuneilta ja nuorilta siinä kuin autolla-ajo juopuneilta." – Somerset Maughan

Siispä Aula ym. lisäävät, että jokainen ihminen on oma ainutlaatuinen persoonallisuutensa, ja siten myös jokainen kahden ihmisen välinen suhde on erilainen. Miten sitten voi edes yrittää kuvata rakkautta tai rakkaussuhdetta, kun mitään yhtä tiettyä oikeaa mallia ei edes ole olemassa?
Kysyisitkö miten voi edes yrittää kuvata haukotusta, aivastusta tai orgasmia kun jokainen on ainutlaatuinen persoonallisuutensa? En puhu kahden suhteesta, enkä rakkaussuhteesta. Käsittelen rakastumista kokemuksena ja ilmiönä yhdessä ihmisessä. Sille on olemassa yksi tietty ja se oikea malli kuvaamaan rakastumista.
 
Viimeksi muokattu:
Toisinaan
Et ole ensimmäinen joka antaa rakastumiselle jumalallisia ominaisuuksia.
Merkitystä on haettava joka suunnalta. Jospa etsivä löytää.


Jokin mitä ihminen ei voi ymmärtää ei auta ihmisiä ymmärtämään..
Ymmärrys on siis rajallista.


"Ja hän karkotti ihmisen ja asetti Eedenin paratiisin itäpuolelle kerubit ynnä välkkyvän, leimuavan miekan vartioitsemaan elämän puun tietä." Näin sanoo luomiskertomus. Rakastumisessa ihminen tempaa leimuavan miekan enkelin kädestä ja astuu Eedenin puutarhaan. Pian ihminen kuitenkin huomaa, ettei voi jäädä sinne, eikä liioin tehdä siitä kotiaan ja maataan. (Alberoni 1984)[/QUOTE]

Hyvin sanottu on jokseenkin puoleksi paketissa.
 
Viimeksi muokattu:
peruskaura
Ohoh nimimerkki "peruskaura" tuota noi....mistä nämä sun jutut on peräisin? ihan loogisilta kuulostaa sen mitä voi "ymmärtää" mutta.....mutta... oispa kiva tietää ammattisi??
Alan kirjallisuudesta. Enimmäkseen viittaan henkilöiden teoksiin: Sosiologi Francesco Alberoni (Italia), käyttäytymispsykologian professori Dorothy Tennov (USA), ja heidän juttuihinsa. Ei siis juurikaan omaa tai varsinaisesti ammatteihini liittyvää.

nyt parantelen maailmaa kun on vapaata mutta eipä tässä mitään baariin lähdetä. Toivon mukaan en juo itseäni tänään niin hiprakkaan että voisin ajatella jotain tuhmia juttuja puhelimella viitaten rakkauden kohteeseeni.
Se on oma idikseni kun sanon että rakastuneen tahto ja halu eivät kohtaa, että tahtoo (toivoo) eri asiaa kuin haluaa (ajatella), mutta sekin vain vanhan tunne/järki -ristiriidan yksi uusi versio.

On kärsimystä ajatella koko ajan sellaista mikä on haavetta vain tai ei välttämättä, jos en itse haluaisi. Miten voi olla näin tuskainen olotila, en voi olla kahden miehen kanssa.
Intohimoon kuuluu kärsimys. Ahdistus ei synny miesten lukumäärästä, joista toinen ei ole tärkeä. Se ei tule siitäkään että tunnet tekeväsi ehkä mahdollisesti jotain väärää (petos).

Ajattelen koko ajan että jospa ihastus löytää toisen naisen. Tietäisinpä hänenkin tunteensa. Viimeistään juhannuksena minun on PAKKO nähdä hänet..
Mielipahan, ahdistavan pahan olon lähde liittyy rakastumisen kohteeseen. Tunnet menettämisen pelkoa (mustasukkaisuus). Ei voi jäädä rauhallisesti odottamaan sillä pelko jäytää sisuksia, polttaa vatsanpohjassa ja tuska on todellinen, vaikka kaikki muu olisi kuvittelua.

Ihastuminen/rakastuminen on enemmän kärsimystä (varsinkin kun on parisuhteessa) kuin nautintoa tällä hetkellä. Nyt toivon että en olisi ikinä tavannut häntä baarissa..(
Parisuhteella ei ole merkitystä, se on 'kyllästynyt' aikoja sitten, mutta omatuntosi ja häpeän pelko estää ryntäämästä suinpäin, kuin ammus tykin suusta, rakastumisen kohteen iholle. Silläkään ei ole merkitystä missä on tavannut, vain sillä että on tavannut ja valinnut ainutlaatuisen kohteen rakastumiselleen. Hänessä on nyt toivo paremmasta ja täydemmästä elämästä, ei missään muualla, ehdottomasti ei. Vain yksi ainoa oikea ja ainutkertainen HÄN!.
 
Viimeksi muokattu:
Toisinaan
Mikä niistä monista jäljelle jäävistä rakkauksista? Kieltolaeille on taipumus käydä nolosti, kuten rakastuneillekin. Ei voi kieltää eikä se ole keksintökään.
Sanopa se.

"Avioliitto pitäisi kieltää rakastuneilta ja nuorilta siinä kuin autolla-ajo juopuneilta." – Somerset Maughan

Onneksi rakastumista ei ole kielletty.

Kysyisitkö miten voi edes yrittää kuvata haukotusta, aivastusta tai orgasmia kun jokainen on ainutlaatuinen persoonallisuutensa? En puhu kahden suhteesta, enkä rakkaussuhteesta. Käsittelen rakastumista kokemuksena ja ilmiönä yhdessä ihmisessä. Sille on olemassa yksi tietty ja se oikea malli kuvaamaan rakastumista.
En kysynyt. Jälkimmäistäkään en ole käsittänyt, siten kuin luulit. Eli saanen tehdä pari reklamaatiota. Ensin lälkimmäisen osalta, eli ymmärsin alunperinkin - kuten sinäkin, että Tennov käsittelee rakkauden prosesin kehittymistä yhden ihmisen näkökulmasta. Parisen muutakin vastaavaa tulkintakorjausta voisin tehdä aiemmasta, mutta eipä tämä maailma niihin kaadu. Minulla on tapana liittää näihin merkityksiin omaa ajatusta, joten esitän asiat siten `takaisin´hieman uudessa muodossa. On siten ymmärrärrettävää, jos toiselle tulee vaikeutta tulkita mikä on ollut alkuperäinen ymmärrykseni. Mutta jatkossa tarve siis oikaista "suorilta".

Sitten toinen reklamaatio. En siis kysynyt miten kuvata haukotusta tai orgasmia kun jokainen on ainutkertainen ihminen. Ymmärsin kyllä ettei ainutkertaisuus liity mitenkään rakastamisen ja rakastumisen eroavuuden tarkasteluun, kuten olit tarkoittanut. Heitin Aulan ym. esityksen tähän ihan "tsoukkina", kun se oli minusta niin "pölhön" ristiriitainen / omanlainen näkemys kuin mitä toit esille. Olen kyllä edelleenkin kanssasi samaa mieltä, että rakastaminen vaatii tahtoa ja rakastuminen voi tapahtua tahtomatta / itsestään, mille sitten ihminen pohtii, minkä merkityksen sille antaa? Näin ajattelen, vaikka kaikesta ei samaa mieltä tarvitse ollakaan. En siis välttämättä ole samaa mieltä siteeramieni lähteiden kanssa, mistä voi ymmärrettävästi myös tulla irhetulkintoja. Olenpa siten tarkempi "heittojeni" kanssa jatkossa.
 
Viimeksi muokattu:
peruskaura
Mutta jatkossa tarve siis oikaista "suorilta".
Juu mielellään ja reklamaatioita kaivataan. Tekstimuotoisessa viestinnässä on vaikeutensa. Taisi tulla jonkin sortin sesonkibuumi.

Onneksi rakastumista ei ole kielletty.
Miksi? Eli mitä merkityksiä sille annat, joiden vuoksi kokonaisuudesta tulee positiivinen?

Heitin Aulan ym. esityksen tähän ihan "tsoukkina", kun se oli minusta niin "pölhön" ristiriitainen / omanlainen näkemys kuin mitä toit esille.
Selviö oli huumori, piti viitata ja palata asiaan vaistotoimintana. Toisaalta se ydinajatus kieltämisestä on totinen tosi. Itseltään sen voi kieltää, jotkut niin tekevät ja siitä on laulukin: "I'll never fall in love again".

Toiset saattavat kuitenkin rohkaista rakastumaan tai jopa protestoida jonkun omaa kieltoa. Miksi? Mikä onni siihen kätkeytyy että voi vapaasti rakastua? Kylmäksihän ei saa jäädä kukaan?

Olenpa siten tarkempi "heittojeni" kanssa jatkossa.
Merkityksiä koitin kovasti löytää. Kieltämättä vaikea pala oli.
 
Viimeksi muokattu:
rakkaus vs. rakastuminen
Sanopa se.

["Avioliitto pitäisi kieltää rakastuneilta ja nuorilta siinä kuin autolla-ajo juopuneilta." – Somerset Maughan

Onneksi rakastumista ei ole kielletty. ]

Viisas, viisaan kirjailijan aforismi, kypsällä, aikuisen, kokemuksella lausuttu, mutta olisi elämän vietin vastaista kieltää rakastuminen eikä lausumassa sellaista ollutkaan. Ohjattiin vain ottamaan järki käteen elämän eri vaaratilanteissa.

[Olen kyllä edelleenkin kanssasi samaa mieltä, että rakastaminen vaatii tahtoa ja rakastuminen voi tapahtua tahtomatta / itsestään, mille sitten ihminen pohtii, minkä merkityksen sille antaa? Näin ajattelen, vaikka kaikesta ei samaa mieltä tarvitse ollakaan.]

Kognitiivinen dissonanssi käsitteenä ja ilmiönä vaikuttaa siihen, että alkaa hakemaan merkitystä myös oudoille ilmiöille ja sattumuksille, varsinkin jos ilmiö koskettaa syvältä tunne- ja ajatustasolla kuten rakastuessa tapahtuu. Ihminen ei siedä omien ajatustensa ristiriitaa, vaan kokoaa mielellään kaiken vastaamaan omaa todellisuuttaan ja aiempia kokemuksiaan ja tietoaan. Merkityksen (suuremman merkityksen) kuten tarkoituksen tai johdatuksen ajatus voi viime kädessä palvella mielen harmoniaa, jos ajatustaan ei muutoin saa järjestykseen. Aivoissa moni juttu tukee ja tukeutuu vanhaan ja tuttuun ja turvalliseen. Tasapainon hakemine ja löytäminen on perustavoite.
 
Viimeksi muokattu:
no
Rakastuminen on tunne ja ketjusta jo selviää, että usein rakastumiseen ajaa muutoksen halu. Mutta jos lähtökohta on tämä, niin rakastumisen jatkuminen voi olla aivan mitä tahansa, koska lähtökohtakin on epävarma. Rakastuminen varattuna, stressaantuneena, väsyneenä, varattomana, sairaana.

Minua aina ottaa päähän rakastumisen käyttäminen väärin, vai onko se väärin. Voiko ongelmistaan selvitä toisen avulla? Johtaako se kestävään?

Minua ottaa päähän seurustelu, jossa puheenaiheet liikkuvat tasolla, mistä saan rahaa ja taas se sanoi sitä ja tätä. Vai onko sekään niin huono puheenaihe?

Minusta ihmisen elämän pitää olla järjestyksessä ennen kuin hän voi seurustella vakavasti; vasta silloin voi nauttia toistensa seurasta ilman rasitteita ja huolia?
 
rakkaus vs. rakastuminen
QUOTE=peruskaura
[Se on oma idikseni kun sanon että rakastuneen tahto ja halu eivät kohtaa, että tahtoo (toivoo) eri asiaa kuin haluaa (ajatella), mutta sekin vain vanhan tunne/järki -ristiriidan yksi uusi versio.

Intohimoon kuuluu kärsimys. Ahdistus ei synny miesten lukumäärästä, joista toinen ei ole tärkeä. Se ei tule siitäkään että tunnet tekeväsi ehkä mahdollisesti jotain väärää (petos).

Mielipahan, ahdistavan pahan olon lähde liittyy rakastumisen kohteeseen. Tunnet menettämisen pelkoa (mustasukkaisuus). Ei voi jäädä rauhallisesti odottamaan sillä pelko jäytää sisuksia, polttaa vatsanpohjassa ja tuska on todellinen, vaikka kaikki muu olisi kuvittelua.]

Laittaako rakastuminen ihmisen aivoissa kaikki tunteet ja ajatukset sellaiseen mylläkkään, että on pakkoa aktivoitua, pistää "päänsä uuteen uskoon". Ehkäpä ihminenkin ajoittain tarvitsee levykkeensä uudelleen järjestämistä ja merkityksettömästä luopumista.

[Parisuhteella ei ole merkitystä, se on 'kyllästynyt' aikoja sitten, mutta omatuntosi ja häpeän pelko estää ryntäämästä suinpäin, kuin ammus tykin suusta, rakastumisen kohteen iholle. Silläkään ei ole merkitystä missä on tavannut, vain sillä että on tavannut ja valinnut ainutlaatuisen kohteen rakastumiselleen. Hänessä on nyt toivo paremmasta ja täydemmästä elämästä, ei missään muualla, ehdottomasti ei. Vain yksi ainoa oikea ja ainutkertainen HÄN!]

Valinnut täi löytänyt sattumalta ainutlaatuisen ja tarkoituksenmukaisen kohteen rakastumiselle. Ehkäpä rakastuminenkaan ei kuitenkaan ole täysin sattumanvaraista. rakastumisen kohteesta tulee löytyä mahdollisuus toivoon "jostain paremmasta" ja itseä täydentävästä. Ihminen on yleensä kuitenkin jollain tavoin harkintakykyinen kaikesta tunnekaaoksestaan huolimatta. Ahdistus aktivoi pistämään tunteet ja ajatuksen oikeille paikoilleen merkityksen palapelissä.

Ajatus siitä, että elän vietti olisi kaiken taustalla aina, voisi saada tukea jopa siitä, että on jossain vaiheessa tarve puhua rahasta, millä tule toimeen, miten syö, asuu, pysyy elossa. On ehkä arkipäiväistä puhua ja keskustella rahasta, mutta muutoinhan rakastavaiset mieluusti vaihtavat ajatuksia ruuasta, yhteisitä nautinnoista materiaalinen hyvä olo mukaan lukien, kun mikään ympärillä ja toisessakaan ei kuitenkaan ole itsestäänselvyyttä.
 
Toisinaan
Eli mitä merkityksiä sille annat, joiden vuoksi kokonaisuudesta tulee positiivinen?.
Mielestäni rakastumisen tekee positiiviseksi se, että saa tuntea sen molemminpuolisena. Se on varma tunne siitä, että toinenkin tuntee samoin. Jos molemmilla ei ole tätä samaa tunnetta, niin kyse ei ole rakastumisesta, vaan esim. ihastumisesta. Näin ajattelen, vaikka tiedän ettei mikään ole niin varmaa kuin epävarma.

Kahden ihmisen rakastuminen on yhtä arvokasta kuin rakastaminen, koska rakastuminen on rakastamisen käytännön toteutumisen yksi ehto tahdon ohella. Näistä muodostuu rakkaus toiseen tunteina ja tekoina.

Mitä itse ajattelet rakastumisesta? Mitä merkityksiä sille annat?

Itseltään sen voi kieltää, jotkut niin tekevät ja siitä on laulukin: "I'll never fall in love again".
Jotkut eivät voi sitä kieltää itseltään millään, mistä on myös laulu: "I can`t stop loving you".

Eli mitä merkityksiä sille annat, joiden vuoksi kokonaisuudesta tulee positiivinen?.
Milestäni rakastumisesta tekee positiivisen se, että saa tuntea sen molemminpuolisena. Se on varma tunne siitä, että toinenkin tuntee samoin. Jos molemmilla ei ole tätä samaa tunnetta, niin kyse ei ole rakastumisesta, vaan esim. ihastumisesta. Näin ajattelen, vaikka tiedän ettei mikään ole niin varmaa kuin epävarma.

Kahden ihmisen rakastuminen on yhtä arvokasta kuin rakastaminen, koska rakastuminen on rakastamisen käytännön toteutumisen yksi ehto tahdon ohella. Näistä muodostuu rakkaus toiseen tunteina ja tekoina.

Mitä itse ajattelet rakastumisesta? Mitä merkityksiä sille annat?

Itseltään sen voi kieltää, jotkut niin tekevät ja siitä on laulukin: "I'll never fall in love again".
Jotkut eivät voi sitä kieltää itseltään millään, mistä on myös laulu: "I can`t stop loving you".

Toiset saattavat kuitenkin rohkaista rakastumaan tai jopa protestoida jonkun omaa kieltoa. Miksi? Mikä onni siihen kätkeytyy että voi vapaasti rakastua? Kylmäksihän ei saa jäädä kukaan?
Niin. Olisihan se kovin julmaa, jos toinen toiselle rakastumisen "pajun köyttä" syöttäisi ilman vastavuoroisuutta, vain sillä ajatuksella, ettei toinen muka kylmäksi jäisi.

Tässä merkityksiä, mitä koitin löytää. Muuta en nyt keksinyt.
 
Viimeksi muokattu:
Toisinaan
Eli mitä merkityksiä sille annat, joiden vuoksi kokonaisuudesta tulee positiivinen?.
Mielestäni rakastumisen tekee positiiviseksi se, että saa tuntea sen molemminpuolisena. Se on varma tunne siitä, että toinenkin tuntee samoin. Jos molemmilla ei ole tätä samaa tunnetta, niin kyse ei ole rakastumisesta, vaan esim. ihastumisesta. Näin ajattelen, vaikka tiedän ettei mikään ole niin varmaa kuin epävarma.

Kahden ihmisen rakastuminen on yhtä arvokasta kuin rakastaminen, koska rakastuminen on rakastamisen käytännön toteutumisen yksi ehto tahdon ohella. Näistä muodostuu rakkaus toiseen tunteina ja tekoina.

Mitä itse ajattelet rakastumisesta? Mitä merkityksiä sille annat?

Itseltään sen voi kieltää, jotkut niin tekevät ja siitä on laulukin: "I'll never fall in love again".
Jotkut eivät voi sitä kieltää itseltään millään, mistä on myös laulu: "I can`t stop loving you".

Toiset saattavat kuitenkin rohkaista rakastumaan tai jopa protestoida jonkun omaa kieltoa. Miksi? Mikä onni siihen kätkeytyy että voi vapaasti rakastua? Kylmäksihän ei saa jäädä kukaan?
Niin. Olisihan se kovin julmaa, jos toinen toiselle rakastumisen "pajun köyttä" syöttäisi ilman vastavuoroisuutta, vain sillä ajatuksella, ettei toinen muka kylmäksi jäisi.

Tässä merkityksiä, mitä koitin löytää. Muuta en nyt keksinyt.
 
Viimeksi muokattu:
peruskaura
Mielestäni rakastumisen tekee positiiviseksi se, että saa tuntea sen molemminpuolisena. Se on varma tunne siitä, että toinenkin tuntee samoin.
Olen käsittänyt että se ei olisi mahdollista:
Rakastuminen loppuu alkuunsa, jos rakastumisen kohteen havaitaan vastaavan tunteisiin. (Tennov)

Jos molemmilla ei ole tätä samaa tunnetta, niin kyse ei ole rakastumisesta, vaan esim. ihastumisesta. Näin ajattelen, vaikka tiedän ettei mikään ole niin varmaa kuin epävarma.
Olen käsittänyt että epävarmuus mahdollistaa sitä, pitää rakastumista yllä:
Hylätyksi tulemisen pelko aiheuttaa tuskaa, mutta kasvattaa myös intohimoa. Joskus oikea toivon ja epävarmuuden koostumus pitää sitä yllä vuosikymmeniä. (Tennov)

Kahden ihmisen rakastuminen on yhtä arvokasta kuin rakastaminen, koska rakastuminen on rakastamisen käytännön toteutumisen yksi ehto tahdon ohella. Näistä muodostuu rakkaus toiseen tunteina ja tekoina.
Olen käsittänyt että seuraukset vaihtelevat äärimmäisyydestä toiseen:
Kun rakastuneen toiveet ovat täyttyneet, muuttuu ekstaasi joko "todelliseksi rakkaudeksi" tai sen korvaavat vähemmän positiiviset tunteet. Ei ole harvinaista, että alkoholin ja huumeiden käytön syyksi ilmoitetaan epätoivoinen, vastakaikua saavuttamaton rakkaus. (Tennov)

Mitä itse ajattelet rakastumisesta?
Että se on vaistotoiminta, vähän niinkuin oksentaminenkin, se voi pelastaa hengen tai tuottaa vain kamalan sotkun, mitä saa hävetä loppuelämänsä. Minkä arvon sille ylen antaisi?

Vaisto on käyttäytymisenä "tyhmän" yksinkertainen ja "idioottimaisen" kaavamainen. Sen toiminta laukeaa tietyissä olosuhteissa, ja siitä mitä silloin tapahtuu, seuraa jotain, riippuen siitä miten sitä tekee. Siihen ei voi vaikuttaa mitä tapahtuu, mutta siihen voi miten, minkä tyylin valitsee järjellään, jos ehtii ja tajuaa mitä on tapahtumassa.

Mitä merkityksiä sille annat?
Että se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja avutonta itsekyyttä. Että se on evoluution kannalta tarkoituksenmukaista, mutta kulttuurin kannalta epäjohdonmukaista. Että on hyvin mahdollista ettei sen tarkoituksena ole tuottaa mitään muuta kestävää kuin jälkeläisiä. Että on myös mahdollista että kestämättömänä sen tarkoituskin on tuottaa kestämätöntä (muuntelua).

En näe mielekkääksi antaa rakastumiselle pysyvää tai millään tavoin kiinteää arvoa.
 
Viimeksi muokattu:
Toisinaan
Olen käsittänyt että se ei olisi mahdollista:
Rakastuminen loppuu alkuunsa, jos rakastumisen kohteen havaitaan vastaavan tunteisiin. (Tennov)
Ajattelen, että kun tunteiden on katsottu vastaavan, niin sen jälkeen rakastuminen muuntautuu rakastamiseksi, missä perimmäinen tarkoitus on TEHDÄ toiselle hyvää.

Olen käsittänyt että epävarmuus mahdollistaa sitä, pitää rakastumista yllä: Hylätyksi tulemisen pelko aiheuttaa tuskaa, mutta kasvattaa myös intohimoa. Joskus oikea toivon ja epävarmuuden koostumus pitää sitä yllä vuosikymmeniä. (Tennov)
Kyllä. Tässä epävarmuuden suhde toivoon on merkitsevä. Sitä ei saisi olla liikaa, ettei se lamauta tai liian vähän, ettei se latista. Ajattelen näin.

Olen käsittänyt että seuraukset vaihtelevat äärimmäisyydestä toiseen: Kun rakastuneen toiveet ovat täyttyneet, muuttuu ekstaasi joko "todelliseksi rakkaudeksi" tai sen korvaavat vähemmän positiiviset tunteet. Ei ole harvinaista, että alkoholin ja huumeiden käytön syyksi ilmoitetaan epätoivoinen, vastakaikua saavuttamaton rakkaus. (Tennov)
Näin voi käydä. Näen, että todellinen rakkaus voi syntyä vasta, jos rakastumisen on mahdollista muodostua luontaiseksi toiminnaksi rakastuneiden välillä. Muutoin hyvin todennäköinen vaihtoehto on se, että ajatukset ennen pitkää kuin pakosta kehittävät jonkilaisia negaatioita rakastetusta, jotta ihminen voi hallita paremmin rakastumisen pyörremyrkyä aivoissa. Tähän sitten kehittelemme kukin omat virkkauksemme, mitkä ovat korvikkeena rakastamiselle, mikäli emme voi sitä käytännössä tehdä.

Että se on vaistotoiminta, vähän niinkuin oksentaminenkin, se voi pelastaa hengen tai tuottaa vain kamalan sotkun, mitä saa hävetä loppuelämänsä. Minkä arvon sille ylen antaisi?
Niin, ei sille todellakaan aina mitään mahda, jos oksennus tulee. Pidän sitä kuitenkin hieman eri asiana kuin rakkaus, vaikka se tuleekin yhtä tahtomatta ja roiskeitakin tulee. Sotkut voi aina siivota. Rättejäkin on eri kokoja. Häpeä tulee siitä, että häpeämme itsessämme olevaa puutetta ja sen näkyväksi tulemista. Katson, että rakastetun silmissä meidän ei kuitenkaan tarvitse hävetä mitään. Muuten hän ei ole ainakaan minun rakastettu.

Vaisto on käyttäytymisenä "tyhmän" yksinkertainen ja "idioottimaisen" kaavamainen. Sen toiminta laukeaa tietyissä olosuhteissa, ja siitä mitä silloin tapahtuu, seuraa jotain, riippuen siitä miten sitä tekee. Siihen ei voi vaikuttaa mitä tapahtuu, mutta siihen voi miten, minkä tyylin valitsee järjellään, jos ehtii ja tajuaa mitä on tapahtumassa.
Niinpä taitaa olla. Voi ainakin itse yrittää toimia parhain päin, vaikka seurauksista ei voi tietää mitä tapahtuu. Kärryllä pysymiseen voi mielestäni kuitenkin vaikutta, jos vain haluaa, jaksaa ja uskaltaa.

Että se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja avutonta itsekyyttä... Että on hyvin mahdollista ettei sen tarkoituksena ole tuottaa mitään muuta kestävää kuin jälkeläisiä. Että on myös mahdollista että kestämättömänä sen tarkoituskin on tuottaa kestämätöntä (muuntelua).
Varmasti se valtaa ajatukset ja piinaa, sekä saa olon tuntumaan onnettomaksi. Luonto on lienee ratkaissut asian niin, että jos jälkeläisiä ei tule, niin sitten saa koko homma olla.

Ja mikäänhän ei kestä ikuisesti. Siis oksentelukin loppuu joskus.

En näe mielekkääksi antaa rakastumiselle pysyvää tai millään tavoin kiinteää arvoa.
...koska se ei ole tahdon asia.
 
Viimeksi muokattu:
peruskaura
Ajattelen, että kun tunteiden on katsottu vastaavan, niin sen jälkeen rakastuminen muuntautuu rakastamiseksi, missä perimmäinen tarkoitus on TEHDÄ toiselle hyvää.
Muuntautuu? Itsestäänkö, vai kuka sen tekee? Entä jos kumppani ärsyttää tai inhottaa, tahtooko rakastaa? Rakastamisen tarkoitukseen ja realisointiin en tässä puutu.

Niin, ei sille todellakaan aina mitään mahda, jos oksennus tulee. Pidän sitä kuitenkin hieman eri asiana kuin rakkaus, vaikka se tuleekin yhtä tahtomatta ja roiskeitakin tulee. Sotkut voi aina siivota. Rättejäkin on eri kokoja.
Ja vaippoja.

Häpeä tulee siitä, että häpeämme itsessämme olevaa puutetta ja sen näkyväksi tulemista. Katson, että rakastetun silmissä meidän ei kuitenkaan tarvitse hävetä mitään. Muuten hän ei ole ainakaan minun rakastettu.
Katsot tai muuten… eikös tämän pitänyt olla niitä "can't stop / can't help" -asioita.
Tuollaiselle TAIalle olisi mahtava sosiaalinen tilaus.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä