3vuotias ja ei mene nukkumaan millään,vinkkejä?

  • Viestiketjun aloittaja "mamma86"
  • Ensimmäinen viesti
"mamma86"
3vuotias poikani on jo parisen viikkoa käynyt vihdoin ja viimein nukkumaan klo.
00-01 yöllä ja heräää aamulla klo.08 , päiväunet nukkuu tai ei nuku niin ei
vaikuta yöuniin..

Musiikit kokeiltu,paijaamiset,vierelläolo ei auta...
 
"Jenis"
Semmosta se joskus on. Vinkkejä mulla ei valitettavasti oo antaa, omakin 3-vuotias valvoo vaikka aamuun asti jos sille päälle sattuu. Vähäunista sorttia? Tänään prinsessa suvaitsi nukahtaa jo näillä kieppeillä, klo on 22.30 ja aamulla herää viimeistään 07.45.
 
boing
Mitä tarkoittaa "ei mene nukkumaan", siis ei pysy sängyssä, menee sänkyyn, mutta uni ei vain tule, vaatii esimerkiksi päästä pissalle/juomaan/hakemaan toisenkin nallen tms?
 
"Vieras"
Meillä kolmevuotiaan yöunihankaluudet alko kun aloitti tarhassa syksyllä ja siellä nukkuu 1-2h unet. Iltaunet siirty noin 2130 saakka ja alko nukkua aamulla lähelle kahdeksaa. No tuo aikatauöu oli neille vielä ok, mutta nyt muutamana iltana valvo yli 2230.

Ratkaisu näyttäs olevan se että herättää lapsen ajoissa, tällä viikolla on herätetty ennen klo 7 niin iltanukahtaminen on aikaistunu tunnilla
 
boing
[QUOTE="Jenis";27479754]En ole ap, mutta vastaan silti - kaikkia noita. Ja riippumatta siitä, onko väsynyt, kenen kanssa nukkuu (vai yksin), jne.[/QUOTE]

Se voi olla ihan vain huomion ja rajojen hakua, aikuinen kun mielellään koettaa saada illan rauhalliseksi ja mieluusti antaa periksi pikku toiveille. On leppoisampaa antaa lapsen hakea nalle kuin kieltää ja kuunnella huutoa. Ja kuka muka voi kieltää vesitilkan janoiselta pikku pyjamasankarilta?


Jos kyse ei ole vain siitä, että lapsen on jostain syystä vaikea saada unta, kannattaa kokeilla sitä, että ennen sänkyyn menoa käyttää siellä pissalla, antaa sitten viime tingassa ennen petiin menoa pikkuruisen vesitilkan lähinnä hämäykseksi ja sitten katsotaan, että uninalle on sängyssä. Sitten ei suostuta mihinkään pyyntöihin. Toivotetaan hyvät yöt, annetaan pusut ja halit/luetaan satu/mikä lie on se oma tapa ja sitten nukkumaan. Jos lapsi tulee pois sängystä, hänet kannetaan takaisin ja toivotetaan hyvää yötä. Sen jälkeen hänet viedään aina takaisin eikä puhuta yhtään mitään.

Muksu suuttuu aivan satavarmasti ja ottaa raivarit, kun ei pääsekään juomaan ja hakemaan jotain puuttuvaa tavaraa jne. Mutta kyllä se äkkiä oppii, että sänkyyn mennessä nukutaan, eikä se olekaan sopiva hetki hyppyyttää vanhempaa. Sänky yhdistyy nukkumiseen eikä hauskoihin pikku iltapeleihin.


Jos taas kyse on siitä, ettei uni tule, kannattaa kysellä, pelottaako tai mietityttääkö lasta joku. Tietysti pitää varmistaa, että lapsi edes on väsynyt sänkyyn laitettaessa. Jos lapsella on univelkaa, nukahtamisesta tulee entistä vaikeampaa (mikä on monelle yllätys) ja siksi nukahtaminen onnistuukin ehkä helpommin, kun sitä aikaistetaan vähän. Meillä yömyöhään kukkuminen loppui, kun totesin, että lapsella on jo paljon aiemmin illalla haukotteluvaihe ja ajoitin maatamenon siihen kohtaan. Muksu (3v) ei saanut unta edes puoli yhdentoista aikaan illalla, mutta kuukahti petiin heti, jos hänet vei sinne seitsemän jälkeen. Sitten oli helppo antaa nukkua univelat pois ja sitten maatameno vakiintui noin puoli 9 tietämiin kuin itsestään.
 
"Vieras"
[QUOTE="mamma86";27479778]Siis ei pysy sängyssä,pissaa housuihin TARKOITUKSELLA,kakkahätä,jano,pelottaa,ei jaksa nukkua jnejne..[/QUOTE]

Lapselle voipi selittää ennen nukkumaanmenoa vaikka että klo 21alkaa vanhempien oma aika ja sen jälkeen ei tartte häiritä. Pissallakäynti, juomiset hoidetaan ennen nukkumaanmenoa ja sen jälkeen palveluja ei enää tuu. Jos on kakkahätä niin voitte viedä potsn sinne huoneeseen tai sopia lapsen kanssa että vessahädässä voi ite mennä vessaan kunhan ei häoritse vanhempia, huutaa apua sitte tarvittaessa pyyhkimään.

Pimeänpelko ja monet muutkin pelot on tavallusia kolmevuotiaalla. Ovi kannattaa jättää reilusti auki jotta tulee valoa ja kodin äänet kuuluu huoneeseen. Käytä ennen nukkumaanmenoa aikaa siihen että otat lapsen syliin ja juttelet/ annat lapsen selittää omia juttujaan jotta käy ilmi onko jotain huolia. Selitä lapselle että sängyssä ei tarvi nukkua, voi vaikka leikkiä uniksverirn kanssa, lauleskella tms kunhan ymmärtää että nukkuma-ajan jälkeen siellä sängyssä pysytään.
 
boing
[QUOTE="mamma86";27479778]Siis ei pysy sängyssä,pissaa housuihin TARKOITUKSELLA,kakkahätä,jano,pelottaa,ei jaksa nukkua jnejne..[/QUOTE]

Laittaisin lapselle yövaipan, että pissailulla ei voisi pomottaa. Huoneeseen yövalo mörköjä karkottamaan ja sitten kohtelu, kuin edellä kirjoittamassani pätkässä. Viedään petiin, ensin koko rituaali läpi, sitten tokalla kerralla hyvän yön toivotukset ja sen jälkeen vain viedään petiin, mutta ei sanota sanaakaan. Se raivo vain pitää muutamana iltana sietää, kun lapsi protestoi sitä, ettei saakaan tahtoaan läpi ja palvelua.
 
Meillä on aiemmin ollut apuna kilttipussi (aina, kun nukkumaanmeno onnistuu hyvin, saa ottaa pussista pienen yllätyksen, eli tarran, pienen lelun/karkin tms). Nyt on tarrataulu, johon saa aamulla liimata tarran, jos ilta meni hyvin, ja taulun täyttyessä saa yllätyksen. Ja kohta on joulukalenteriaika, kalenterin avaus siirtyy, jos illalla temppuilee.
 

Yhteistyössä