2-vuotiaan uniongelmia

Hei!

Meidän 2-vuotias neitimme on viikon ajan ottanut tavakseen herätä yöllä valvomaan (1-4h). Ei suostu nukahtamaan itsekseen eikä seurassakaan. On oppinut tulemaan sängystään pois, joten jos jättää yksin sänkyynsä, lähtee heti sängystään pois.

Kysynkin nyt, että onko jollain muulla kokemusta vastaavasta valvomisongelmasta? Oliko/onko ongelma pysyvä vai väliaikainen? Miten sait ongelman ratkaistua eli miten sait lapsen nukkumaan yönsä läpi? Entä miten olette opettaneet taaperonne nukahtamaan itsekseen?

Meillä tosiaan tyttö on aikaisemmin nukkunut heräämättä yöt ja nukahtanut melko helposti. Uni on maittanut aiemmin, mutta ei enää. Mikä neuvoksi??? :'(
 
Meillä oli vastaavaa ongelmaa tuossa talvella ja täytyy sanoa, että välillä meinas usko loppua kun istuin pojan huoneessa sohvalla kolmea tuntia joka ainoa yö... |O Tuota kesti muutaman kuukauden ja sitten alkoi iltanukahtaminenkin venymään yli kahteen tuntiin joka kerta. Lopulta sanoin hoidossa, että päiväunet täytyy rajata korkeintaan puoleentoista tuntiin, koska pahimmat valvomiset seurasivat aina pitkiä, yli 2 h päiväunia ja se valvominen taas väsytti päivällä, jolloin uni maistui päikkäriaikaan - eli tuosta siis seurasi pitkälti itseään ruokkiva kierre.

Nykyään poika nukkuu päiväunet ehkä noin 3-4 kertaa viikossa ja kerrallaan 1-1,5 h ja yöt on huomattavasti rauhallisemmat. Yleensä nukkuu läpi yön ja jos herää niin lähes aina nukahtaa nopeasti uudestaan. Eli meillä ratkaisu ongelmaan oli päiväunien rajoittaminen, koska unta ei pitkien päikkärien aikaan riittänyt enää yöksi ja sen takia valvottiin.

Sängyssä pysymiseen tai itsekseen nukahtamiseen en osaa neuvoja antaa, koska meillä ollaan kaverina huoneessa siihen asti että poika nukahtaa. Ja mulla ei ainakaan ole edes kiirettä opettaa poikaa nukahtamaan yksin itsekseen, koska unta odotellessa voin itse hyvällä omalla tunnolla löhöillä sohvalla lukemassa kirjaa ja unohtaa kaikki kotityöt... :saint:

muoks: Ja meidän pätkä on siis nyt vajaa 2,5 v.
 
Kiitoksia vastauksesta!

Tätä päikkäriäasiaa minäkin aloin viime yönä valvoessani pohtia. Nukkui meinaan eilen 3 h päikkärit ja valvoi sitten klo 01-05! :headwall: Tänään sitten jo rajoitin unien pituutta kahteen tuntiin. Saa nähdä, millainen liskojen yö on tulossa... :( Väsyneen oloinen oli herättäessäni ja on edelleen. Toivottavasti yöuni maistuisi....

Meilläkin ollaan tytön seurana nukahtamiseen asti, mutta yöllä kun saa partioida tytön huoneen sohvalla 1-3h, niin ajattelee monta kertaa, miten helppoa olisi, jos tuo osaisi nukahtaa yksikseen.

Tuntuu vaan jännältä, miten nuo päikkärit ihan kuin ykskaks alkoivat sitten "häiritä". Ennen kun päti sääntö, että mitä paremmin nukkui päikkärit, sen paremmin nukkui myös yöunet. Tää on vissiin tätä kehitystä.... :/
 

Yhteistyössä