Kirjoitin tarkoituksella kärjistäen esim. puoluetuista, kuten sinä kulttuurin rahoittamisesta. Ehkä puolueavustuksistakin voisi leikata, vaikka ei kokonaan poistettaisi. Muutakin leikattavaa varmasti löytyisi sieltä valtionhallinnosta, jos kerran kaikkien on osallistuttava ns. talkoisiin. Näin ei nyt tapahdu ja se on minusta väärin.
Edelleenkin toistan, että kulttuuri tuottaa työpaikkoja ja tuloja, kuten jo aikaisemmin toin esiin aihetta käsittelevän artikkelin kautta. Kulttuuri luo hyvinvointia, tarjoaa hengenravintoa, kuten jo totesin. Se tukee mielenterveyttä ja sitä käytetään jopa terapiana. Mielen häiriöitä on hyvä ennaltaehkäistä ja mm. taide on siinä oiva keino.
Jos kaikki kulttuurin julkinen tukeminen lopetettaisiin, sillä olisi varmasti laajempia vaikutuksia kuin edes osattaisiin kuvitella.
Mitä tulee ilmastoon ja luontoon, Suomi ei valitettavasti tällä hetkellä tee riittävästi. Esim. ympäristöministeri Kai Mykkänen halusi tehdä enemmän, mutta hänen kätensä ovat olleet sidotut eikä asetettuja tavoitteita voida saavuttaa. Alan asiantuntijoita ei ole kuultu.
En kirjoittanut kärjistäen kulttuurin rahoittamisesta. Minusta se ei ole valtion tehtävä tukea ylimäärin kultuuria. Kulttuuri ei kuulu valtion ydintehtäviin.
Yrityksetkin tuottavat tuloja ja työpaikkoja ilman valtion tukea. Jotkin yritykset toki nauttivat yritystuista, mutta ne taitavat olla useimmiten yrityksiä, jotka tuottavat jotain valtiolle korvaamatonta, kuten lentoliikenne, energia, laivaliikenne ym. Työpaikkojen luominen verovaroin ei ole tuottavaa.
Siitä olen toki samaa mieltä, että taide tukee mielenterveyttä ja on erinomainen terapiamuoto. Yleisesti kaikki luova tekeminen tukee mielen hyvinvointia. Se on osa ihmisyyttä. Useimmiten se mielenterveyden tukeminen liittyy nimenomaan siihen itse tekemiseen ja itse luomiseen. Ei niinkään siihen, että joku muu luo. Jos joku pystyy tuottamaan luovuudellaan jotain sellaista, jolla pystyy elättämään itsensä, on se mahtavaa. Valtion tehtävä ei kuitenkaan ole tukea tällaista.
Ehkei kaikkea kultuurin tukemista tarvitse lopettaa. Ymmärrän toki jotkin kansallisesti tuetut kultuurin muodot. siitä huolimatta kultuurin tukeminen ei voi olla itsestäänselvää ja valtion tehtävä. Kultuurin tulee elättää itse itsensä.
Tässä vielä kulttuurista, teattereiden näkökulmasta:
"Valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset uhkaavat suomalaisen teatterin tulevaisuutta. Suomen Teatterit ry haluaa herättää päättäjät ja yleisön ymmärtämään, että näin suurten leikkausten myötä suomalaisille rakas taidemuoto on vaarassa.
Valtiovarainministeriön 9.8. julkaistu budjettiehdotus antoi kylmää kyytiä suomalaiselle esittävän taiteen kentälle. Valtiovarainministeriö esittää, että vakiintuneiden ammattiteattereiden rahoitus vähenisi jopa 13 %, eli suhteessa enemmän kuin monilla muilla aloilla.
– Suuri yleisö ja päättäjät eivät välttämättä hahmota leikkausten mittakaavaa, mutta suomalainen teatteri nykymuodossaan on vaarassa kadota, mikäli suunnitellut leikkaukset toteutuvat, Suomen Teatterit ry:n hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljanen sanoo.
Ylisuuret leikkaukset teatterin, tanssin ja sirkuksen valtionosuusrahoitukseen tarkoittaisivat pahimmillaan useampien ammattiteattereiden alasajoa ja konkursseja. Leikkaukset aiheuttavat teatterikentän näivettymistä ja lisääntyvää työttömyyttä, lasten- ja nuortenteatterin vähentymistä, suomalaisen näytelmäkirjallisuuden vaarantumista sekä kansainvälisen yhteistyön loppumista.
Pitäisikö ammattiteattereiden olla sen verran luovia, että alkaisivat miettiä miten he saavat toiminnastaan kannattavaa? Miten houkutella ihmisiä teatteriin ja miten tehdä siitä tuottavaa? Sensijaan, että vakuutellaan miten valtion on tuettava kaikkia mahdollisia taiteen muotoja ympäri suomen?
Leikkauksilla vaikutuksia myös aluetalouteen
Suomalaiset ovat teatterikansaa. Ammattilaisten tekemä esittävä taide – teatteri, tanssi, sirkus ja ooppera – kerää vuosittain 3–4 miljoonaa katsojaa.
Teatterit ja muut esittävän taiteen toimijat ovat keskeinen osa alueiden elinkeinoelämää ja niiden toiminnalla on positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Valtiovarainministeriön esittämien leikkausten vaikutukset kohdistuisivat siten myös ympäröiville elinkeinoaloille.
– Teatterit toimivat monesti alueensa vetonauloina, joten myös ravintola-, matkailu- ja kuljetuspalvelut hyötyvät teatteritoiminnasta. Teattereihin kohdistuvilla leikkauksilla olisi moninaisia kerrannaisvaikutuksia, Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen kertoo.
Suomalaisella teatterilla, tanssilla ja sirkuksella on tärkeä rooli kansankunnan identiteetin ja vakauden vahvistajana. Epävarmoina aikoina on syytä pitää erityistä huolta kulttuurista, joka on osa suomalaisten henkistä huoltovarmuutta. Taide mahdollistaa uuden ajattelun ja vie yhteiskuntaamme eteenpäin."
Jos suomalaiset ovat teatterikansaa ja katsojia on yllikyllin, niin miten on mahdollista, että ne tarvitsevat niin valtavia määriä valtion tukia?