Onko ketään taloustieteilijää, joka näkisi puolueettomasti kokonaisuuden, mikä Suomen ja maailman taloudessa mättää, ja mitä tulisi tehdä?

Tai jos on yli puoluerajojen menevä konsensus siitä että

-hyvinä aikoina ja nousukautena leikataan/kiristetään verotusta
-huonoina aikoina elvytetään jotta ihmisten ostovoima säilyisi...

...niin meillähän on jatkuvasti huonot ajat nykyisin? Ei kai jatkuvasti voi elvyttää, vaikka tiedetään että leikkaukset/veronkorotukset kostautuvat myöhemmin kalliiksi tulevana syrjäytymiskierteenä?
 
Eli jotenki haluisin myös tarkastelua sieltä tehtaanpampun vinkkelistä kans.

Jos se tehdaspamppu Gubbe von Ährensburg suostuu työntekijöidensä vaatimuksiin, niin onko sen seurauksena Guben pakko laittaa aina YT:t, lappu luukulle ja tuotanto Aasiaan?

Vai pitääkö Gubbe aina viime kädessä osakkaista ja itsestään liian kovan huolen, vaikka työväki kärsisi?

Kumpi osapuoli sen tehtaan Kiinaan siirtämisen aiheuttaa, vaativat duunarit vai Guben kaverit eli kieli pitkällä osinkoja odottavat porvarit?
 
Viimeksi muokattu:
Eli, summa summarum.

Sodille ja koronalle ei aina mitään voi, ja maailmassa on kurjat ajat yleisempiä kuin vauraus. Sit eletään sen mukaisesti.

Mutta. Mä olen valmis leikkauksiin ja ankeuteen, JOS kapitalisti-johto- puoleen voi luottaa, eli he höllentävät kukkaronnyörejään huonoina aikoina myös, työntekijöiden hyväksi

Eli jos on kaikilla lama, niin siinä ei sitten Ehrensvärditkään varaa 2 viikon luksusmatkaa yksityiskoneella Malediiveille, jos firmassaan on YT:t.

Voiko kaveri-kapitalistiin luottaa? Reagoivatko he ihmisten köyhyyteen?

Tosin, eiväthän he mikään Kela ja sossu ole, vaikka antavat ihmisille töitä. Mutta jotenkin sellainen oikeudenmukaisuuden taju istuu ihmisissä.
 
Ja yks yhteiskunnan hulluuksia on joidenki menestyjien palkat ja korvaukset TYÖPANOKSEEN nähden vain sen takia, kun kaupallisuuden pyörät ja mainossopimukset pyörivät.

Jos mä vertaan vaikka ensihoitajan/kätilön kiirettä sairaalassa, niin tekevät töitä sata lasissa. Tai se päivystysvuoron lääkäri tekee isoja päätöksiä.
Hoitsulle vois bruttopalkka olla 4000 ja lääkärille 5000.

Mutta näiden maksimi-kuukausipalkat...
-Kimi Räikkönen: max 15 000/kk tai 3000 e/kisa
-Hyvinvointialueiden pomot: 8000
-Tehtaanjohtaja: 8 000
-Monikansallisen firman tj/CEO: 25 000
-Sanna Marinin puhujakorvaus: 500 e/tunti, ei se niin ihmeellisiä löpise
-Hollywood-filmitähti: 50 000/leffa
 
Siis saa menestyjälläkin olla kivaa. Ovat sen menestyksen kovalla työllä tehneet.

Mutta ei ne niin pää märkänä raada tai ole 100 vuotta opiskelleita, että mitään miljoonia vuodessa tarvitsisivat.

Jos ihmisellä on vaikka 30 miljoonaa tilillä niin sillä saa kivan kämpän, kohtalaisen auton, viinipullon ja suklaata takkatulen ääressä, mitä muuta voi ihminen toivoa? :unsure: Sit käydä pari kertaa vuoteen vaikka Karibialla.
 
vierailija
Mutta...jos pärjättiin 70-luvun lopulla kurjuuden kanssa, niin....oliko kapitalistit viemässä osinkoja silloin, niin paljon kuin nyt?

Eli vaikka kansa säästäisi kuinka niin jos porvarit eivät kidu myös, nii...?
Bkt:stä menee omistavalle luokalle koko ajan suurempi osuus.
Omistava porukka vie valuuttaa maasta joka vuosi enemmän.

Periaatteessa se on niin, että jos annat rahaa köyhälle, niin se on heti paikallisessa kierrossa. Jos annat rikkaalle, niin se menee maasta ulos. Raha ei katoa liikkuessaan, vaan se monistuu liikkuessaan. Liikkeen hidastuminen poistaa rahaa markkinoilta
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
Bkt:stä menee omistavalle luokalle koko ajan suurempi osuus.
Omistava porukka vie valuuttaa maasta joka vuosi enemmän.

Periaatteessa se on niin, että jos annat rahaa köyhälle, niin se on heti paikallisessa kierrossa. Jos annat rikkaalle, niin se menee maasta ulos. Raha ei katoa liikkuessaan, vaan se monistuu liikkuessaan. Liikkeen hidastuminen poistaa rahaa markkinoilta
Vaikka kyllä köyhätkin nykyään lykkäävät rahaa ulkomaille: ostavat Lidlistä.
 

Eu:ssa oltiin sitä mieltä, että Suomen hallituksen päätös lisätä rikkaiden tuloa velkarahalla ajaa niin paljon valuttaa ulos maasta, että suomi joutuu lamaan vuoden 2024 loppupuolella.

Olivat väärässä, sillä markkinat reakoivat nopeammin ja ollaan jo lamassa.
Tyhmä kysymys, mutta miks juuri rikkaat sitä rahaa kyöräisivät ulkomaille?
Heillä on köyhiä enemmän rahaa ostaa suomalaista.
 

Yhteistyössä