Neitsytoliiviöljy vai rypsiöljy

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Ihminen tuottaa glukoosinkin ihan itse, et tarvitse hiilareita.
Mutta osa kolesterolista on tultava ravinnosta, elimistö ei kykene tuottamaan itse koko settiä.
"Luonto on ilmeisesti alun perin tarkoittanut, että elimistö tulisi pääasiallisesti toimeen oman kolesterolisynteesinsä avulla."


Ja jos jaksat lukea lisää ni samasta artikkelista heti tuon aiemman lauseen perään;
Jos ravinnon kolesterolin tai tyydyttyneiden rasvahappojen tai molempien määrä suurenee, kolesterolin imeytyminen suolistosta lisääntyy, endogeeninen synteesi vähentyy ja LDL-reseptorien aktiivisuus vähenee (Gylling ja Miettinen 1992, Nissinen ym. 2008). Nämä muutokset johtavat seerumin kolesterolipitoisuuden ja erityisesti LDL-kolesterolin määrän suurentumiseen. Tämän vuoksi ravitsemussuosituksissa otetaan kantaa ravinnon kolesterolin ja tyydyttyneiden rasvahappojen suositeltaviin määriin. Ravinnon aiheuttamaa hyperkolesterolemiaa pidetään tärkeimpänä ateromatoottisen valtimotaudin syynä länsimaisissa populaatioissa. Väestöissä, joissa ravinnon tyydyttyneen rasvan ja usein samalla kolesterolin saanti on korostunut, seerumin kolesterolipitoisuus on suurentunut ja kliiniset valtimotautitapaukset, sydäninfarkti, aivohalvaus ja perifeeriset verenkiertohäiriöt ovat lisääntyneet. Käsityksemme on, että kuta tehokkaampi on normaalipainoisen ihmisen kolesterolin endogeeninen tuotanto imeytymiseen verrattuna, sitä harvemmin esiintyy hyperkolesterolemiaa ja ahtauttavaa valtimotautia. Luonnon käytettävissä olevat aineenvaihdunnan keinot eivät kuitenkaan kykene poistamaan ravinnon aiheuttamaa hyperkolesterolemiaa ilman, että elintapoja muutetaan. Vuoden 1970 tienoilta nykypäiviin tapahtunut elintapojen muutos, ravinnon kolesterolin ja tyydyttyneen rasvan määrän vähentäminen on johtanut samanaikaisesti veren kolesterolipitoisuuden ja valtimotautitapahtumien huomattavaan pienentymiseen työikäisillä.
 
Voi automode. Kiertotie, taas. @Lispetti


-ROOSARUUSA-
2 min sitten
Tämä viesti odottaa moderaattorin hyväksyntää, eikä näy tavallisille kävijöille.
Alkuperäinen kirjoittaja Lispetti: Näytä alkuperäinen viesti
Ihminen tuottaa glukoosinkin ihan itse, et tarvitse hiilareita.
Mutta osa kolesterolista on tultava ravinnosta, elimistö ei kykene tuottamaan itse koko settiä.
"Luonto on ilmeisesti alun perin tarkoittanut, että elimistö tulisi pääasiallisesti toimeen oman kolesterolisynteesinsä avulla."

https://www.duodecimlehti.fi/duo97616
Ja jos jaksat lukea lisää ni samasta artikkelista heti tuon aiemman lauseen perään;
Jos ravinnon kolesterolin tai tyydyttyneiden rasvahappojen tai molempien määrä suurenee, kolesterolin imeytyminen suolistosta lisääntyy, endogeeninen synteesi vähentyy ja LDL-reseptorien aktiivisuus vähenee (Gylling ja Miettinen 1992, Nissinen ym. 2008). Nämä muutokset johtavat seerumin kolesterolipitoisuuden ja erityisesti LDL-kolesterolin määrän suurentumiseen. Tämän vuoksi ravitsemussuosituksissa otetaan kantaa ravinnon kolesterolin ja tyydyttyneiden rasvahappojen suositeltaviin määriin. Ravinnon aiheuttamaa hyperkolesterolemiaa pidetään tärkeimpänä ateromatoottisen valtimotaudin syynä länsimaisissa populaatioissa. Väestöissä, joissa ravinnon tyydyttyneen rasvan ja usein samalla kolesterolin saanti on korostunut, seerumin kolesterolipitoisuus on suurentunut ja kliiniset valtimotautitapaukset, sydäninfarkti, aivohalvaus ja perifeeriset verenkiertohäiriöt ovat lisääntyneet. Käsityksemme on, että kuta tehokkaampi on normaalipainoisen ihmisen kolesterolin endogeeninen tuotanto imeytymiseen verrattuna, sitä harvemmin esiintyy hyperkolesterolemiaa ja ahtauttavaa valtimotautia. Luonnon käytettävissä olevat aineenvaihdunnan keinot eivät kuitenkaan kykene poistamaan ravinnon aiheuttamaa hyperkolesterolemiaa ilman, että elintapoja muutetaan. Vuoden 1970 tienoilta nykypäiviin tapahtunut elintapojen muutos, ravinnon kolesterolin ja tyydyttyneen rasvan määrän vähentäminen on johtanut samanaikaisesti veren kolesterolipitoisuuden ja valtimotautitapahtumien huomattavaan pienentymiseen työikäisillä.
 
vierailija
Kolesterolimyytti murtuu USA:ssa
”Nyt uskotaan, ettei kolesterolin alentaminen olekaan tie onneen, tasapainoon ja terveyteen. Myös Merck ja Schering-Plough ovat joutuneet tunnustamaan, ettei LDL-kolesterolin alentaminen johda aina terveyshyötyihin. Näin ainakin amerikkalainen media raportoi, alkuperäisiä raportteja en ole nähnyt.

Nyt moni amerikkalainen kardiologi sanoo, että teoria LDL-kolesterolin (sen huonon) alentamisen tehosta on aivan liian yksioikoinen. Korkean LDL-kolesterolin ja sydäntautien välistä yhteyttä pidetään kiveen hakattuna totuutena, jota ainakin yhden totuuden Suomessa ei edes saa kyseenalaistaa. Korkea kolesteroli voi kuitenkin olla jopa hyvästä, amerikkalainen media on viime päivinä maininnut.

Ainakaan lääkeyhtiöt eivät tiedosta pidä, koska Zetia- ja Vytorin-kolesterolilääkkeet ovat rahasampoja. Pfizerin Lipitor taitaa olla maailman myydyin lääke, ja kolesterolilääkkeiden vuosimyynnin arvo on noin 40 miljardia dollaria. Ja onhan meillä näitä kymmenen euron ravintorasvojakin, joiden syöminen tiettävästi alentaa kolesterolia.”
Hyvä ruokavalio on tässäkin olennainen ja se EI tarkoita yksinomaan eläinperäistä ravintoa.
 
  • Tykkää
Reactions: -riivinrauta-
vierailija
Itse suosin oliiviöljyä, kylmäpuristettua ei kannata käyttää paistamiseen. Silloin tällöin rypsiöljyäkin, jos on hintsusti rahaa, mutta useimmiten satsaan oliiviöljyyn ja tilaan ulkomailta myös.

Tietoa molemmista:

Neitsytoliiviöljy sopii myös paistamiseen toisin kuin on väitetty:

Suomalaisilla väärä uskomus oliiviöljystä – Sillä on iso ero kumman valitset
Oliiviöljy sopii öljymestarin mukaan myös paistamiseen.

Pilaako kuumennus oliiviöljyn? Tähän kysymykseen moni suomalainen vastaa kyllä.

Tiettävästi Suomen ensimmäisen oliiviöljymestari Laura Valvanne toivookin muutosta oliiviöljytietämykseemme. Hänen mukaansa oliiviöljy sopii loistavasti myös paistamiseen.

– Suomessa uskotaan vahvasti, että oliiviöljyä voi käyttää ainoastaan kylmänä ja että on paha asia, jos sillä paistaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä uusimmat tutkimukset osoittavat selkeästi, että extra virgin -oliiviöljy kestää kaikkein parhaiten paistamista, Valvanne kommentoi.
 
vierailija
Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on terveellisemmät rasvat.

Hyvin sitä voi käyttää paistamiseen, se vaan ei ole sitten enää lämmittämätöntä. Pääasia että mikään rasva ei savua, silloin muodostuu transrasvoja.

Eläinrasvoissa on transrasvoja ja tyydyttynyttä rasvaa, eikä laiduntavan naudankaan 3:6 oleellisesti eroa rypsiöljystä. Näitä voi etsiä netistä, lähteitä on monenlaisia ja jokaisessa vähän eri arvot.

Eli jos nyt jäi epäselväksi vielä: mä käytän kylmäpuristettua suomalaista rypsiöljyä 😂
(ja syön myös hirveä, nautaa, kaloja, oivariinia, voita, vähärasvaista juustoa, ja suklaata)
Oivariini on margariinia eikä se sovi nikkeliallergiselle. Joskus siis allergia suojelee altistumista sairauksille😉
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
vierailija
Oliiviöljy nostaa testosteronitasoa ja vähentää matala-asteista tulehdusta. Tietenkin neitsytoliiviöljyä.

Oliiviöljyssä on laaja kirjo luontaisia, terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja, jotka suojaavat veren lipidejä hapettumiselta. Oliiviöljy ei siis suotta kuulu sydänystävälliseksi todettuun Välimeren ruokavalioon. Fenolisten yhdisteiden ja antioksidanttien pitoisuudet vaihtelevat kuitenkin maaperästä, kasvupaikasta ja tuotantotavasta riippuen.
 
vierailija
Oliiviöljy nostaa testosteronitasoa ja vähentää matala-asteista tulehdusta. Tietenkin neitsytoliiviöljyä.

Oliiviöljyssä on laaja kirjo luontaisia, terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja, jotka suojaavat veren lipidejä hapettumiselta. Oliiviöljy ei siis suotta kuulu sydänystävälliseksi todettuun Välimeren ruokavalioon. Fenolisten yhdisteiden ja antioksidanttien pitoisuudet vaihtelevat kuitenkin maaperästä, kasvupaikasta ja tuotantotavasta riippuen.
Huoh. Suurin osa myytävästä neitsytoliiviöljystä ei ole neitsytoliiviöljyä vaan ihan tavallista. Välimeren ruokavalioon kuuluu muutakin kuin öljy.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
vierailija
Mahtava, terveellinen ja maukas oliiviöljy
Oliiviöljy sisältää tyydyttyneitä ja monityydyttyneitä rasvoja ja näin ollen oliiviöljy kestää enemmän kuumentamista ja on paistamisessa maltillisempi ja vähemmän hapettuva rasva kuin rypsiöljy. Neitsytoliiviöljyssä on hyvin paljon antioksidantteja. Oliiviöljy sisältää myös skualeeni- antioksidanttia, joka on hyvä suoja vapaita radikaaleja vastaan. Lisäksi oliiviöljy sisältää E-vitamiinia ja fenoleja, jotka ovat terveydelle hyödyllisiä.
 
vierailija
Kylmäpuristettu oliiviöljy on terveellistä, ei rasvahappokoostumuksensa takia, vaan koska se sisältää polyfenoleja, jotka vähentävät inflammaatiota ja siten myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Otan omega-3 rasvahapot (EPA&DHA) kalasta ja omega3-kalaöljystä.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
vierailija
Vegaanit B12- ja D-vitamiinia, riboflaviinia, kalsiomia, rautaa, sinkkiä, jodia, seleeniä ja proteiinia. Ravitsemussuositukset s. 32.
D-vitamiinia suositellaan kaikille, etenkin näillä leveysasteilla.

Muilta osin voit lukea esim. täältä ja ottaa selvää esim. mistä vegaani saa rautaa.

 
vierailija
Tässä muutamia tutkimuksia kasvis/siemenöljyistä:


On ihan yleisessä tiedossa nykyään, että siemen- ja kasvisöljyt eivät ole terveellisiä?

Osaatko muuten arvioida yleisesti suomalaisten omega 6&3 suhdetta?
Jenkkilässä tais olla O6&3 26:1…(voi olla että muistan väärin mutta tuohon suuntaan oli)
Neitsytoliiviöljy on tunnetusti terveellistä se onkin hedelmäöljy.
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
Kylmäpuristettu oliiviöljy on terveellistä, ei rasvahappokoostumuksensa takia, vaan koska se sisältää polyfenoleja, jotka vähentävät inflammaatiota ja siten myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Otan omega-3 rasvahapot (EPA&DHA) kalasta ja omega3-kalaöljystä.
Vaikka syön eläinperäistä ravintoa pääosin niin toki laadukasta oliiviöljyäkin käytän joskus.
Ja se on myös hyvä energian
lähde.👍

Syön kalan maksaa, mä tykkään siitä. Moni inhoaa.😁
Ja syön paljon erilaisia kaloja makrillista muikkuun.

En oikein luota lisäravinteisiin. Eikä siihen vaikuta välttämättä tutkimukset niiden kyseenalaisesta tehosta vaan luotan jotenkin enemmän oikeaan ravintoon.🤷‍♀️
En oikein ymmärrä miksi ei söisi niin, että saa kaiken tarvitseman ravinnosta.🤷‍♀️
 
Huoh. Suurin osa myytävästä neitsytoliiviöljystä ei ole neitsytoliiviöljyä vaan ihan tavallista. Välimeren ruokavalioon kuuluu muutakin kuin öljy.
On valtavasti mukalaadukkaita tarjolla, silkkaa huijausta. Ja jos jossain säilykkeissä on oliiviöljyä mukana (esim. tonnikala/sardiinit jne.) niin voidaan olla satavarmoja, että on sitä halvinta kuraa.
Oletko sinä se jonka ystävät tekivät itse laadukasta oliiviöljyä?

Itse olen Välimerellä käydessä törmännyt myös siihen, että kyllä siellä punaista lihaakin syödään melko runsaasti. Paikasta riippuen.
 

Yhteistyössä