https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cb972398-d511-480b-97bb-e7c13fbb540e
Syytteitä harkitsevien viranhaltijoiden on pakko huomioida, että Yhdysvallat saattaa kirjaimellisesti leimahtaa tuleen, jos presidenttiehdokas Trump asetetaan rikossyytteeseen.
Eilen klo 6:30
Kommentti: Donald Trump ei välttämättä edes halua presidentiksi
Tuomo HyttinenEntiselle presidentille voi olla tärkeämpää välttää rikossyytteet kuin päästä Valkoiseen taloon, kirjoittaa Yhdysvaltojen politiikkaa seuraava uutispäällikkö Tuomo Hyttinen.
Eilen klo 6:30
Maanantai oli monella tapaa historiallinen päivä.
Kahden vuoden takaista Capitolin valtausta, eli loppiaiskapinaa tutkiva komitea suositteli entiselle Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille kaikkiaan neljää rikossyytettä. Komitean mukaan Trumpia pitäisi syyttää muun muassa maanpetoksesta ja kapinaan lietsomisesta.
Tämä ei tarkoita, että Trumpia vastaan nostettaisiin rikossyytteitä. Komitea voi tehdä vain suosituksen syytteiden nostosta, oikeasti päätösvalta on oikeusministeriöllä.
Ministeriö puolestaan asetti jo aiemmin marraskuussa erikoissyyttäjän pohtimaan, pitäisikö Trumpia syyttää loppiaiskapinasta tai salaisten asiakirjojen pimittämisestä.
On mahdotonta sanoa vielä, saako Trump rikossyytettä mistään. Mutta rikossyytteet voivat kertoa siitä, miksi hän pyrkii jälleen presidentiksi.
Kaikki eivät ehkä muista, mutta Donald Trump tavoittelee republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta syksyn 2024 vaaleihin.
Eikä ihme. Ehdokasjulistuksen jälkeen Trump ei ole pitänyt kampanjatilaisuuksia, tehnyt poliittisia avauksia tai oikeastaan toiminut muutenkaan siten, että mistään tietäisi hänen olevan ehdolla.
Ymmärtäähän sen. Georgiassa pidettiin juuri uusintavaali, johon molempien pääpuolueiden koneistot valjastettiin. Lisäksi Trumpilla ei ole vastaehdokkaita omassa puolueessaan saatikka demokraattipuolueessa.
Kampanjaotsikoinnin sijaan Trumpin nimi on nähty lähinnä hänen yhtiötään koskevien rikostuomioiden yhteydessä sekä kohutusta illallisesta Hitler-sympatisoijan artisti Yen ja uusnatsi Nick Fuentesin kanssa.
Okei, Trump julkaisi viime viikolla omaa nimeään kantavan NFT-kokoelman, mutta tuokaan raha ei mene vaalikassaan, vaan Trumpin henkilökohtaiseen kukkaroon.
Tämä kaikki herättää kysymyksen: haluaako Donald Trump oikeasti presidentiksi?
Ei välttämättä.
Syy on se, että Trumpilla on nyt paljon pelissä politiikan ulkopuolella.
Yrityksen maine on mennyttä, ja sille haetaan liiketoimintakieltoa New Yorkissa, Trumpin aidossa kotikaupungissa. Oikeusministeriön tutkintojen lisäksi Trumpia tutkitaan muun muassa Georgiassa vaalivilpistä ja veronkierrosta Manhattanilla.
Trumpin presidenttiehdokkuus näin aikaisessa vaiheessa saattaa kertoa oman nahkan suojelemisesta. Jos Joe Bidenin nimittämä oikeusministeri Merrick Garland nostaa rikossyytteet Bidenin poliittista pääkilpailijaa vastaan, se näyttää pahalta.
Samoin näyttäisivät mahdolliset rikossyytteet osavaltiotasolla.
Trump tietää, että hänellä on edelleen vahva peruskannatus republikaanipuolueessa. Syytteitä harkitsevat viranhaltijat eivät siksi voi ottaa huomioon pelkkää juridiikkaa ja kohdella Trumpia kuin tavallista siviiliä. Heidän on pakko huomioida, että Yhdysvallat saattaa kirjaimellisesti leimahtaa tuleen, jos presidenttiehdokas Trump asetetaan rikossyytteeseen.
Ja epäilemättä Trump myös laskee sen varaan.