Saataisiinko uusi julkinen yhteiskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Tiedoksi harmaalle. :p

Asiaa leivästä:

Leivästä luopuminen voi auttaa painonpudotuksessa, jos on tottunut syömään pelkästään vähäkuituista vehnäleipää.

Vähäkuituisesta vehnäleivästä ei ole käytännössä mitään hyötyä, eli se joutaakin jäädä pois ruokavaliosta. Sen sijaan täysjyväviljatuotteet ovat olennainen osa terveyttä edistävää ruokavaliota, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Ilman leipääkin päivittäisen täysjyvä- ja kuituannoksen saaminen on kyllä mahdollista, mutta tarvitaan huolellista suunnittelua, jottei kuitumäärä jäisi liian vähäiseksi.

– Kun vaihtaa täysjyväleivän esimerkiksi täysjyväpuuroon, mysliin ja leseisiin sekä käyttää aterialla täysjyvälisäkkeitä, kuten ohrahelmiä, spelttihelmiä tai täysjyväriisiä, päivittäinen kuitumäärä voi tulla täyteen. Niiden käyttömäärään ja -tiheyteen pitää kuitenkin kiinnittää huomiota, Schwab muistuttaa.



Jos vastaava kuitumäärä pitäisi hankkia kasviksista ja hedelmistä, niitä olisi syötävä kilokaupalla.

Mikäli kuidun saanti jää liian vajaaksi, paksu- ja peräsuolisyöpään sairastumisen riski kasvaa pitkällä aikavälillä. Lyhyemmällä aikavälillä taas rasva- ja sokeriaineenvaihdunta häiriintyy.

Lue lisää: Oletko vähentänyt leivän syömistä? Älä tee yhtä virhettä: ”Aivan suoraan yhteydessä suolistosyöpiin”

– Jos esimerkiksi kolesterolin tai verensokerin kanssa on ongelmaa, viljan kuitu on hyväksi.

Leipä katsotaan runsaskuituiseksi, jos se sisältää kuitua vähintään 6 grammaa 100 grammassa.

Täysjyväleipä pitää tehokkaasti nälkää loitolla

Nainen tarvitsee kuitua vähintään 25 grammaa ja mies vähintään 35 grammaa päivässä. Määrä tulee täyteen 6–9 täysjyvävilja-annoksesta. Esimerkiksi täysjyvärukiista valmistettu jälkiuunileipäsiivu sisältää 4,5 grammaa kuitua, mikä tarkoittaa, että päivittäisen vähimmäiskuitumäärän täyttyy naisella kuudesta siivusta ja miehellä noin kahdeksasta.

Jos vastaava kuitumäärä pitäisi hankkia kasviksista ja hedelmistä, niitä olisi syötävä kilokaupalla.

Painonhallinnassa täysjyväleipä toimii hyvin, sillä hitaasti imeytyvien hiilihydraattien ansiosta se pitää tehokkaasti nälkää loitolla.

– Kylläisyysvaikutusta lisää myös se, että täysjyväleipää täytyy pureskella. Täysjyvä myös tyhjenee mahalaukusta hitaammin kuin vähäkuituinen vilja tai jokin mehu tai jogurtti.

– Jos täysjyväleipä jää ruokavaliosta pois, voikin käydä päinvastoin: energiansaanti ei itse asiassa pienene, vaan lisääntyy, kun ruokamäärä vähentyneen kylläisyysvaikutuksen vuoksi kasvaa.

Leipäkeskustelussa on ongelmana se, etteivät ihmiset usein hahmota, minkä verran sitä suositellaan syötävän.

Mitä leivän päälle laitetaan?

Jos pitää leipämäärän sallituissa rajoissa ja valitsee vain runsaskuituisia leipiä, paino pysyy kurissa.

Jos taas on tottunut puputtamaan leipää isoja määriä, ”ylimääräisen” leivän jättäminen pois voi pudottaa painoa.

– Kukaan ei tarvitse kahtakymmentä siivua leipää päivässä. Leipäkeskustelussa on ongelmana se, etteivät ihmiset ihan hahmota, minkä verran sitä suositellaan syötävän. Kuvitelmat ovat monesti paljon suosituksia suuremmat.



Joko käytetään juustoa tai leikettä, ei molempia.

Eikä ongelma ole pelkästään leipä, vaan myös se, mitä leivän päälle laitetaan. Ravitsemussuositusten mukaan leipärasvoista tulisi valita margariineja, joissa on sydänmerkki ja vähintään 60 prosenttia rasvaa. Leikkeleistäkin suositellaan sydänmerkittyjä tuotteita.

– Ja joko käytetään juustoa tai leikettä, ei molempia, Schwab neuvoo.

Suosi vähäsuolaista leipää

Huono puoli täysjyväleivässä ja ylipäätään leivässä on sen korkea suolapitoisuus. Leipä on yksittäisistä elintarvikkeista suurin suolan lähde. Schwab toivookin, että vähäsuolaisten leipien valikoima kaupoissa laajenisi.

Potilastyössään hän tapaa esimerkiksi verenpainepotilaita, joiden olisi vähennettävä suolan käyttöä. Suolamäärä vähenisi vähäsuolaisia leipiä käyttämällä.

– Olen tavannut myös äitejä, jotka eivät halua antaa pienelle lapselleen leipää suolan vuoksi, vaan antavat mieluummin suolatonta puuroa.

Näin käy, jos lopetat leivänsyönnin

Jos olet syönyt runsaskuituista täysjyväleipää, vastaavan kuitumäärän saaminen muusta ruoasta vaikeutuu.

Painosi voi pudota, jos lopetat vähäkuituisen leivän syömisen. Se voi pudota nopeastikin, jos olet syönyt leipää paljon.

Kun runsaskuituinen leipä jää pois tai vähenee, paino voi alkaa nousta. Helposti käy nimittäin niin, että alat korvata hiilihydraattivajetta epäterveellisellä ravinnolla.

Tunnet itsesi nälkäiseksi, sillä varsinkin täysjyväleipä pitää kylläisenä ja nälkää loitolla pitkään. Nälässä voi syöminen muuttua hallitsemattomaksi.

Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, suolistosyöpiin ja sydänsairauksiin kasvaa, jos kuidun määrä ruokavaliossasi vähenee. Ravintokuidulla on monia vakavia sairauksia estäviä ominaisuuksia.

Suolen toiminta voi häiriintyä. Saatat kärsiä ummetuksesta, koska suolen toiminnan kannalta välttämätöntä kuitua ei tule tarpeeksi.

Joillakin vatsavaivat voivat myös helpottaa, sillä esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivillä osa viljatuotteista voi aiheuttaa turvotusta ja kipuja.

Sokeri- ja rasva-aineenvaihduntasi voi häiriintyä. Varsinkin kauran ja ohran liukenematon kuitu, eli beetaglukaani on hyväksi sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnalle ja veren kolesterolipitoisuuksille.

Saat vähemmän suolaa, mikä on hyvä asia ja auttaa pitämään verenpaineen kurissa. Suolan käytön vähentämisellä vähennät myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Pirjo Latva-Mantila
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
Tutkijat sanovat: Älykkyys peritään äidiltä
Kaikkien meidän viisaiden ihmisten tulisi kiittää äitejämme, koska he ovat pääosin vastuussa älykkyysgeenien siirtymisestä lapselle, kirjoittaa Psychology Spot.

Aikaisemmin tutkijat ovat todenneet hiirikokeiden avulla, että nisäkkäät muistuttavat enemmän isäänsä kuin äitiään. Nyt uusissa tutkimuksissa todetaan, että älykkyys peritään nimenomaan äideiltä.

Naisten X-kromosomit vaikuttavat älykkyyteen
Kuten me kaikki olemme koulussa oppineet, lapsille periytyy ominaisuuksia sekä iskältä että äiskältä. Nyt tutkijat ovat kuitenkin todenneet älykkyyden periytyvän äidiltä.



Tämä on tietenkin musertavaa tietoa suomalaisille isukeille, joten ehdotus Isänpäivän korvaamisesta Läheisenpäivällä oli kuin suora isku munille.

Toisaalta, tämä löytöhän tarkoittaa käytännössä myös sitä, että sinkkunaisten ei enää tarvitse etsiä lapselleen Nobelin tasoista laatua keskustan spermapankeista. Samalla suomalaisten perusperttien osakearvo nousee huomattavasti.

Äidit, kaikessa viisaudessanne, olkaa armollisia miehille. Vaikka he eivät toisi leipää tai älykkyyttä pöytään, ovat he silti edelleen mukana keskustelussa siitä, kumpi tuli ensin: muna vai kana. Kunnes siihen löytyy ratkaisu, miehillekin on rooli yhteiskunnassa.



:rolleyes:
 

Yhteistyössä