Pakotetaanko meidät kasvissyöjiksi

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Miksi kahta kolmea eri öljyä? Ei kai sellainen ole välttämätöntä? Naan-leipä, miten liittyy tähän? Yleensä sitä syödään intialaisen ruoan kanssa, ja sitähän on tarjolla niin lihasta kuin kasviksista valmistettuna.

Toki kasvissyöjäkin voi syödä epäterveellisesti, mutta mitä olen seurannut, niin kyllä suurin osa on valveutunutta ja katsoo hyvin tarkkaan, mitä suuhunsa laittaa, noin normiruokana siis, herkuttelu on tietty sit erikseen. Eli väittäisin, että on terveellistä noin yleisesti.

Mä en ole kasvissyöjä, joskin syön vain vähän lihaa, koska se ei vaan ole mun suurta herkkua. Jos esim. teen sukulaisilta saamastani riistasta jonkun lihapadan, syön sitä kerran, mutta seuraavana päivänä ei maistu.

Mutta kasvisruokia valmistan paljon, eivätkä sen suinkaan ole "hifistelyä", vaan tykkään tehdä maukasta ruokaa. Toki tykkään myös kokeilla uusia juttuja. Hifistellä voi sitä paitsi sillä pippuripihvilläkin eikö? Se ei mitään halpaa safkaa nimittäin ravintolassa ole, jos on naudan sisäfileestä valmistettu.

Pullansyöjä en myöskään ole.
Moni joku sekava vege-salaattiresepti sisältää kahta öljyä, tuo soba-nuudelihässäkkä sisälsi rypsiöljyä ja oliiviöljyä, maapähkinävoin lisäksi.

Tosi yleinen on seesamiöljy lisättynä oliivi-tai rypsiöljyllä. Eikä siinä mitä, mutta sitäkin voi lorauttaa aika rennolla kädellä.
 
vierailija
Moni joku sekava vege-salaattiresepti sisältää kahta öljyä, tuo soba-nuudelihässäkkä sisälsi rypsiöljyä ja oliiviöljyä, maapähkinävoin lisäksi.

Tosi yleinen on seesamiöljy lisättynä oliivi-tai rypsiöljyllä.
Ok no mä en kyllä yleensä yhdistele. Suosin oliiviöljyä ja sitten taas jossakin aasialaisessa ruoassa olen käyttänyt seesamiöljyä. Siitä tulee sellainen kiva pähkinämäinen maku.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Kuten sanoin, kotimaisia proteiinivalmisteita on tarjolla vaikka kuinka, vaikka moni valitsee varmasti myös ulkomaisia tuotteita. Mutta tofuakin on jo kotimaista,

Jauheliha on äärimmäisen huonoa ruokaa, vaikka silloin tällöin valmistettuna on ok ja maistuu. Jauheliha kinkkuna pizzaan?

Elän ihan tavallisessa todellisuudessa ja näen myös, miten kulutustottumukset ovat muuttuneet, ja saatanpa joltakin kaupassa vegeosastolla kysyä kokemuksia tai vaikkapa ruokablogia pitävältä, koska nämä asiat kiinnostavat minua ja haluan oppia valmistamaan uusia ruokia. Että ihan todellisuutta sekin.

En asu Kalliossa, vaikka nuorempana kylläkin jonkin aikaa. Miten liittyy tähän? Kalliosta löytyy kyllä kasvissyöjien ohella niitä kebabin purijoita kostean illan ja yön jälkeen ;)
Kotimaisia lihan korvaavia proteiinivalmeisteita löytää vaikka kuinka paljon. Silti et kyennyt nimeämään edes yhtä. Se kertoo aika paljon tuosta totuudesta missä elät. Siis et edes yhtä ainutta! Ja suoraan kysyttäessä.

Se onko jauheliha hyvää vai huonoa ruokaa, on taas keskustelu aivan erikseen. Ei liity varsinaiseen asiaan mitenkään. Mutta sivuraiteellehan tämä sinulla menee, koska varsinainen kysymys on yksinkertaisesti liian vaikea.

Rautalangasta: lautaselle tarvitsee proteiinia. Se ei tule suomalaisista kurkuista ja tomaateista. Sen voi saada kaukomailta lennätetyistä (mistä lienee) kasviksista, mutta ainakaan ekologisempaa se ei missään nimessä ole, kuin se lähitilan possu. Todista jos olen väärässä.
 
vierailija
No sitä se ei ole. Mikä sinua siinä ihmetyttää, se "thai"-etuliitekö? Se on muuten aivan toisenmakuinen kuin tavallinen basilika.
Tässä muuten sinulle Palstapesu, joka kusetusta epäilit:

"Intiasta kotoisin oleva thai-basilika on yksi maailman vanhimmista yrteistä, mutta sitä käytetään tyypillisesti Thaimaassa. Sen mausteisessa maussa on makeutta, anista ja kanelia."

https://jarvikyla.fi/thai-basilika/
 
vierailija
Kotimaisia lihan korvaavia proteiinivalmeisteita löytää vaikka kuinka paljon. Silti et kyennyt nimeämään edes yhtä. Se kertoo aika paljon tuosta totuudesta missä elät. Siis et edes yhtä ainutta! Ja suoraan kysyttäessä.

Se onko jauheliha hyvää vai huonoa ruokaa, on taas keskustelu aivan erikseen. Ei liity varsinaiseen asiaan mitenkään. Mutta sivuraiteellehan tämä sinulla menee, koska varsinainen kysymys on yksinkertaisesti liian vaikea.

Rautalangasta: lautaselle tarvitsee proteiinia. Se ei tule suomalaisista kurkuista ja tomaateista. Sen voi saada kaukomailta lennätetyistä (mistä lienee) kasviksista, mutta ainakaan ekologisempaa se ei missään nimessä ole, kuin se lähitilan possu. Todista jos olen väärässä.
Mene hyvä ihminen kauppaan tutustumaan :D

Just eilen ostin marinoitua Jalotofua ja Beanitia, ihan kotimaisia.

Niin ja myös sitä kotimaista jauhelihaa, josta teen läjän lihapullia vaihteeksi, useimmiten teen kyllä kalkkunan tai broilerin jauhelihasta.

Rautalangasta: proteiinia tosiaankin tarvitaan, eikä yksikään vegaani varmaan väitä saavansa sitä kurkusta ja tomaatista. Tutustu ihmeessä kasviksiin monipuolisemmin, jos kuvittelet noiden olevan ainoita kasviksia, ihan kotimaisia.
 
vierailija
Mene hyvä ihminen kauppaan tutustumaan :D

Just eilen ostin marinoitua Jalotofua ja Beanitia, ihan kotimaisia.

Niin ja myös sitä kotimaista jauhelihaa, josta teen läjän lihapullia vaihteeksi, useimmiten teen kyllä kalkkunan tai broilerin jauhelihasta.

Rautalangasta: proteiinia tosiaankin tarvitaan, eikä yksikään vegaani varmaan väitä saavansa sitä kurkusta ja tomaatista. Tutustu ihmeessä kasviksiin monipuolisemmin, jos kuvittelet noiden olevan ainoita kasviksia, ihan kotimaisia.
En tiedä paljonko proteiinia kyseiset tuotteet sisältävät, mutta olet varma niiden olevan täysin ekologisesti puhtaampia kuin sen Siikajärveläisen sikatuottajan liha? Varma? En tiedä ja en halua lähteä arvuuttelemaan. Puhutaan mieluummin faktapohjalla. Mutta voi olla että olet oikeassa. Ehkä se tuolla tavalla tuotettu proteiini on ainakin inosen verran ekologisempaa sitten.

Hyvältähän tuo nettisivujen perusteella näyttää.... joku muu tästä jatkakoon. Uskotaan sitten. Suomi elää tuolla ja kaikilla on proteiinia lautasella.
 
vierailija
En tiedä paljonko proteiinia kyseiset tuotteet sisältävät, mutta olet varma niiden olevan täysin ekologisesti puhtaampia kuin sen Siikajärveläisen sikatuottajan liha? Varma? En tiedä ja en halua lähteä arvuuttelemaan. Puhutaan mieluummin faktapohjalla. Mutta voi olla että olet oikeassa. Ehkä se tuolla tavalla tuotettu proteiini on ainakin inosen verran ekologisempaa sitten.

Hyvältähän tuo nettisivujen perusteella näyttää.... joku muu tästä jatkakoon. Uskotaan sitten. Suomi elää tuolla ja kaikilla on proteiinia lautasella.
En minä väitä olevani oikeassa muutoin kuin että niitä kotimaisia valmisteita tosiaan on ja vaikuttavat minustakin ravinteikkailta ja maukkailta. Kaikista en pidä, eikä tarvikaan, ja niitä en sitten osta enkä valmista, mutta tosiaan, kotimaisista kasviksistakin proteiinia saa hyvin.

Onko muuten sinun lautasellasi kaikki aina kotimaista?
 
vierailija
En minä väitä olevani oikeassa muutoin kuin että niitä kotimaisia valmisteita tosiaan on ja vaikuttavat minustakin ravinteikkailta ja maukkailta. Kaikista en pidä, eikä tarvikaan, ja niitä en sitten osta enkä valmista, mutta tosiaan, kotimaisista kasviksistakin proteiinia saa hyvin.

Onko muuten sinun lautasellasi kaikki aina kotimaista?
No lähtökohtaisesti on kotimaista. Koska ei Suomessa myydä juuri muuta "tavallista ruokaa". Eli se peruna on kotimaista, jauheliha on kotimaista ja ketsuppikin taidetaan tehdä Ahvenanmaalla kotimaisista tomaateista. Se harva kerta kun ostan valmisruokaakin, on joku Kokkikartanon laatikko, mikä lienee ainakin suurimmaksi osaksi olevan kotimainen.

Se kerran jos ostan sitten kesällä argentiinalaista lihaa, niin sen tunnustan. Silloin olen kyllä yhtä paha kuin se viikottain tofua kiskova kalliolainen.
 
vierailija
No lähtökohtaisesti on kotimaista. Koska ei Suomessa myydä juuri muuta "tavallista ruokaa". Eli se peruna on kotimaista, jauheliha on kotimaista ja ketsuppikin taidetaan tehdä Ahvenanmaalla kotimaisista tomaateista. Se harva kerta kun ostan valmisruokaakin, on joku Kokkikartanon laatikko, mikä lienee ainakin suurimmaksi osaksi olevan kotimainen.

Se kerran jos ostan sitten kesällä argentiinalaista lihaa, niin sen tunnustan. Silloin olen kyllä yhtä paha kuin se viikottain tofua kiskova kalliolainen.
Kuulostaa hyvältä :)

Minäkin mieluiten hankin kyllä kotimaista lihaa silloin, kun sitä hankin. Toki ulkomailla asuessani sitten paikallista, mutta en tuontitavaraa.

Riistaa ja kalaa saan silloin tällöin sukulaisilta Ahvenanmaalta. Kasviksissa suosin kotimaisia aina, kun niitä on hyvin saatavilla ja nykyään onkin.

Tofua en osta kovin usein, silloin tällöin, mutta haluan tarkan reseptin. Nyt osui pari ihan kivalta kuulostavaa, ja valitsen kotimaisen Jalotofun. Heidän käyttämänsä soija tulee toki ulkomailta, mutta on Reilun kaupan tuote. Muuten käsittääkseni suurin osa ravinnoksi käytettävästä soijasta Euroopassa on nimenomaan Euroopassa tuotettua.

"Kotimaisten" valmisruokien valmistusta siirretty Suomesta pois tai raaka-aineet ovat peräisin muualta kuin Suomesta. Esim. jossakin valmiissa broilerisalaatissa.
 
vierailija
Minäkin syön lihan kanssa kasviksia. Lähes tulkoon joka aterialla. Olenko siis kasvissyöjä, joka syö lihaa?

Kasvissyöjät eivät syö eläinperäistä. Vegaanit eivät sen lisäksi pukeudu tai muutenkaan hyväksikäytä eläinperäisiä tuotteita.
 
vierailija
Ja tuon Vege Plus -juuston ainesosat:

Ainesosat
Vesi, kookosöljy 25%, muunnettu tärkkelys, maissitärkkelys, sakeuttamisaine (ksantaamikumi), ravintohiivahiutale, suola, valkoviinietikka, kalsium, D-vitamiini.

- Vertailuna Valion Edamin ja Oltermannin ainesosat: maito, hapate, suola.

Lisäksi Valion Edamissa ja Oltsussa on suomenlippu -merkki, jota ei Vege Plus saa, vaikka valmistetaan Suomessa. Kaipa se kookosöljy on syyllinen, sitä kun ei ihan Mynämäellä tuoteta...:D
Ei tuota maissihiivamönnöä voi edes kuvitella juustoksi:sick::ninja:
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Minäkin syön lihan kanssa kasviksia. Lähes tulkoon joka aterialla. Olenko siis kasvissyöjä, joka syö lihaa?

Kasvissyöjät eivät syö eläinperäistä. Vegaanit eivät sen lisäksi pukeudu tai muutenkaan hyväksikäytä eläinperäisiä tuotteita.
Et. Normaali ihminen syö lihan, kalan tai kanansa kanssa jotain kasviksia. Sen takia meitä kutsutaankin sekasyöjiksi.
 
vierailija
Ei siinä mikään ihmetytä.
No nyt sait kaiketi vastauksen sille, ettei kyse ole mistään "kusetuksesta".

Olen mm. suomalaisen ohjeen mukaan malesialaistyyppistä laksaa, jonka reseptissä on juuri tuota thaibasilikaa. Toimii, kun taas tavallinen ei.

Minusta on ihanaa, kun meillä on Suomessa saatavilla valtavasti täällä kasvatettuja yrttejä, jotka tuovat hyvää makua ruokaan :)
 
vierailija
Minäkin syön lihan kanssa kasviksia. Lähes tulkoon joka aterialla. Olenko siis kasvissyöjä, joka syö lihaa?

Kasvissyöjät eivät syö eläinperäistä. Vegaanit eivät sen lisäksi pukeudu tai muutenkaan hyväksikäytä eläinperäisiä tuotteita.
Ei pidä paikkansa. Vegaanit eivät syö mitään eläinperäistä.

Esim. maitotuotteita, kananmunia ja kalaa syöville on kehitetty melkoinen sanahirviö, mutta tarkoittaa juuri sitä:

lakto ovo pesco vegetaristi

tai sitten käytetään ihan tällaista käsitettä:

"Kasvissyöjä on henkilö, jonka ruokavalio koostuu joko pelkästään kasvikunnan tuotteista tai se sisältää rajatusti eläinkunnan tuotteita ja on kasvisvoittoinen. Kasvissyönti on tietynlainen kattokäsite, jonka alle mahtuu monenlaisia ruokavalioita".
 
No nyt sait kaiketi vastauksen sille, ettei kyse ole mistään "kusetuksesta".

Olen mm. suomalaisen ohjeen mukaan malesialaistyyppistä laksaa, jonka reseptissä on juuri tuota thaibasilikaa. Toimii, kun taas tavallinen ei.

Minusta on ihanaa, kun meillä on Suomessa saatavilla valtavasti täällä kasvatettuja yrttejä, jotka tuovat hyvää makua ruokaan :)
Juu, kasvaa Suomessa, hurjasti kuluttavissa kasvihuoneissa.
 
vierailija
Ei pidä paikkansa. Vegaanit eivät syö mitään eläinperäistä.

Esim. maitotuotteita, kananmunia ja kalaa syöville on kehitetty melkoinen sanahirviö, mutta tarkoittaa juuri sitä:

lakto ovo pesco vegetaristi

tai sitten käytetään ihan tällaista käsitettä:

"Kasvissyöjä on henkilö, jonka ruokavalio koostuu joko pelkästään kasvikunnan tuotteista tai se sisältää rajatusti eläinkunnan tuotteita ja on kasvisvoittoinen. Kasvissyönti on tietynlainen kattokäsite, jonka alle mahtuu monenlaisia ruokavalioita".
Tuo on tätä uudenlaista new age -bullshittiä, jonka minä ainakin henkilökohtaisesti tuomitsen ja jota ihmettelen. Kasvissyöjä ei syö eläinkunnan tuotteita. Vegaani ei syö eläinkunnan tuotteita eikä sen lisäksi käytä muitakaan eläinkunnan tuotteita kuten nahkakenkiä tai shampoota, jossa on jotain eläinperäistä. Ihminen joka syö kalaa on ihan normaali sekaravinnon syöjä, vaikka söisikin kasvispainotteisesti.
 

Yhteistyössä