Perussuomalaiset yrittivät varata tilaa vaalikampanjointiin, kauppakeskus kiinnitti politiikan kieltävät kyltit
Periaatepäätös poliittisen toiminnan kiellosta on ollut voimassa oulunkyläläisessä Ogelissa jo vuosia, sanoo kauppakeskusta hallinnoivan Inno Isännöinnin liiketoimintajohtaja.
”Sehän olisi keskeinen ja hyvä paikka olla, kun ihmisiä kulkee”, sanoo kokoomuksen alueyhdistyksen Oulunkylän Kansallisseuran puheenjohtaja
Kimmo Jäppinen.
Puolueilla ei kuitenkaan ole asiaa oulunkyläläisen Ogelin kauppakeskukseen, minkä myös Jäppinen kertoo tietävänsä.
”Poliittinen toiminta kauppakeskuksessa kielletty”, todetaan pääoviin sijoitetuissa kylteissä. Miten kylttiratkaisuun päädyttiin?
Ratkaisu juontaa juurensa eduskuntavaalikeväästä.
Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen Perussuomalaisen Helsingin toiminnanjohtaja ja piirisihteeri
Anne Vuori kertoo yrittäneensä helmikuussa varata kauppakeskuksesta pöytä- tai telttapaikkaa puolueen eduskuntavaaliehdokkaiden esittäytymiseen.
”Näin paikallislehdestä ja sosiaalisesta mediasta, että Sdp:n ehdokkaalla oli ollut siellä tilaa. Ajattelin, että no miksi emme mekin voisi, niin tuli heti vastaus, että ei, ei missään tapauksessa.”
Oulunkyläläinen-lehden helmikuun numerossa mainosti 9. helmikuuta järjestettävää tapahtumaansa Sdp:n eduskuntavaaliehdokas
Tiina Rytky.
Helsingin perussuomalaisilta eduskuntavaaliehdokkaiden esittäytymispaikka kuitenkin evättiin. Kun yhdistys tiedusteli asiaa, Vuoren mukaan kauppakeskuksen politiikkakiellosta luvattiin tiedottaa jatkossa kyltein.
Vuori pitää kauppakeskuksen linjausta pettymyksenä.
”Totta kai olen pettynyt, jos rajataan sen takia, että olet jostain tietystä puolueesta etkä pääse osallistumaan. Kannatan tasa-arvoa ja sitä, että jokaisella olisi mahdollisuus osallistua.”
Tapahtuneen jälkeen Vuori ei ole havainnut Ogelissa poliittista toimintaa.
Periaatepäätös poliittisen toiminnan kiellosta Ogelissa on ollut voimassa jo vuosia, sanoo kauppakeskusta hallinnoivan Inno Isännöinnin liiketoimintajohtaja
Heidi Kjellman.
”Kiinteistöyhtiön linjaus on, että kauppakeskus pidetään puhtaasti kaupallista tarkoitusta palvelevana tilana.”
Kjellmanin mukaan Sdp:n ehdokkaan tilaisuuteen ei ollut pyydetty lupaa kauppakeskuksen johdolta eikä isännöinniltä ja tapahtuma oli tullut heidän tietoonsa vasta jälkikäteen.
Kjellman kertoo olevansa pahoillaan siitä, että perussuomalaisten edustaja on kokenut tilanteen epäreiluna, ja on yrittänyt selvittää asiaa puolueelle.
”Meidän näkemyksemme mukaan epäreilua toimintaa ei ole tapahtunut, koska lupaa kampanjointiin kauppakeskuksen alueella ei ole myönnetty millekään toimijalle. Kielto koskee kaikkia puolueita, liikkeitä ja järjestöjä.”
Poliittisen toiminnan kiellosta muistuttavat kyltit päädyttiin kiinnittämään helmikuussa 2019, Kjellman kertoo.
”Tiedossani ei ole häätötilanteita.”
Kauppakeskusten suhtautuminen poliittiseen toimintaan vaihtelee,
HS kertoi keväällä.
Esimerkiksi Ainoan ja Entressen omistamissa kauppakeskuksissa vaalikampanjointi ei ole sallittua. Isossa Omenassa ja Sellossa kampanjoimaan pääsee rahaa vastaan.
Ison Omenan lisäksi muun muassa Columbuksen ja Myyrmannin omistavan Cityconin liiketoimintajohtaja
Mari Laaksonen kertoo, että lentolehtisten jakaminen yhtiön kauppakeskusten yleisissä tiloissa on kielletty mutta käytävä- tai liiketoimintatiloja vuokrataan vaalien yhteydessä ”mille puolueelle vain”.
Vaalikauden ulkopuolella tilojen vuokraus puolueille arvioidaan tapauskohtaisesti, Laaksonen sanoo.
”Jos vaikkapa jollain pienpuolueella olisi lainvastaista agendaa tai syrjintää, se ei ole sallittua. Tasapuolisuus on meille tärkeää.”
Yksitoista vuotta Cityconilla toiminut Laaksonen ei muista, että tilojen vuokrausta olisi koskaan evätty poliittista asiaa ajavilta.
Sen sijaan tilojen vuokraus on hänen mukaansa joskus evätty ”asiaansa voimallisesti etukäteen julistaneiden” uskonnollisilta tahoilta.