EU aikoo kieltää lihaan viittaavat sanat vegeruoissa.

Jaa-a, mielenkiintoista nähdä saattaako tällainen selkeästi asenteellinen uudistus mennä läpi.

Tosin sitten olisi paikallaan vaihtaa lihapullienkin nimi, ettei tule väärinkäsitystä, kun sana "pulla" tarkoittaa kahvilatuotetta. Tai sitten todetaan, että sanat pulla ja hampurilainen viittaavat enemmän ruuan muotoon kuin ainesosiin. Mutta oli niin tai näin, looginen pitäisi olla. Ja tämä uudistus nimenomaan on epälooginen - ja lisäksi siinä tosiaan yritetään EU-tasolla kirjoittaa uudestaan vähemmistökielten sanastoa, mikä on mielestäni tässä ehkä kaikkein räikein, ja yllättäen täysin huomiotta jäänyt epäkohta asiassa. Näiden syiden vuoksi en usko, että tällaista uudistusta voi ihan ongelmattomasti yrittää viedä läpi.
Maatalousvaliokunta on tätä esittämässä, joten saattaa mennä läpi. Jäätelöt tai karkit eivät kylläkään tähän kuulu, sillä tarkoituksena on kieltää sanat, jotka liitetään liharuokiin.
 
vierailija
Olisipa harhaanjohtavaa. Ei jäädyke tarkoita esim. tuutissa tai jäätelötikussa olevaa tuotetta, vaan ihan toisenlaista tuotetta, jälkiruokaa, joka syödään esim. jälkiruokakupista.

Nykyisin jo erotellaan erilaiset jäätelöt etuliittein, esim. kermajäätelö, kasvisrasvajäätelö, soijajäätelö, kaurajäätelö... Kaikkein selkeintä on tämä.
Ei siinä ole mitään selvää. Esimerkiksi onko mansikkajäätelö tehty samalla tavalla mansikasta kuin soijajäätelö on tehty soijasta? No ei tietenkään ole. Ja sitten joku kasvisrasvajäätelö. Mikä se edes on ja miksi? En tiedä, mutta kerran vahingossa ostin ja se ottaa edelleen päähän. Siitä on vähintään toistakymmentä vuotta.

Ongelman ytimessä on pyrkimys siihen että kasvisvaihtoehdosta pitää aina saada kaikki samat asiat aikaiseksi. Sehän on ihan älytön lähtökohta. Sama kuin joku vääntäisi pakolla lihasta salaattia. Vähän kinkkua ja vihreää elintarvikeväriä ja sitten nimitettäisiin sitä kinkkukaaliksi tai vielä sekavammin vaikka possukaaliksi ja laitettaisiin tuotteen kylkeen kuva porsaasta syömässä kaalia, että maksimoitaisiin se mahdollisuus, että ihminen kuvittelee sen oikeasti olevan kasvista.

Sen sijaan pitäisi todeta, että kinkku on kinkkua eikä jäätelöä voi tehdä ilman maitotuotteita. Sitten keksittäisiin nimet sen mukaan mitä on tehty. Onhan meillä monissa muissakin asioissa monia erilaisia nimiä kuvaamaan periaatteessa aika samanlaisia tuotteita. Perunasta tehdään muussia ja pyreetä, kermasta vaahtoa ja jälkiruokana tarjotaan moussea.
 
vierailija
Ja sitten joku kasvisrasvajäätelö. Mikä se edes on ja miksi? En tiedä, mutta kerran vahingossa ostin ja se ottaa edelleen päähän. Siitä on vähintään toistakymmentä vuotta.

Ongelman ytimessä on pyrkimys siihen että kasvisvaihtoehdosta pitää aina saada kaikki samat asiat aikaiseksi. Sehän on ihan älytön lähtökohta.---
Totta, mutta kun asiat muuttaa muotoaan, kun aina halutaan tehdä enemmän ja mahdollisimman halvalla. Tässä on tulos:(
 
vierailija
Alunperin. Mutta ei enää. Ja jäätelöähän on varioitu ennenkin - hyvä esimerkki se kasvirasvajäätelö. Tuotteet kehittyvät ajan kanssa, sellaista se on.

Ihan yhtä lailla puhutaan juuressipseistä, vaikka sipsit alunperin ovat tarkoittaneet nimenomaan perunalastuja. Ja lisäksi on bataattiranskalaisia, juuresleipää, sokerittomia karkkeja, jne. En nyt itse valitettavasti tiedä, mitä kaikkia variaatioita liharuuista on tehty, mutta kyllä niissäkin takuulla on sellaisia lihaversioita, jotka eivät enää koostumukseltaan vai valmistustavalta vastaa alkuperäistä.
Nuo listaamasi tuotteet ovat eri asia. Yksikään niistä ei ole sellainen sana, joka olisi jollain tavalla sidottu tiettyyn raaka-aineeseen. Kyse on juurikin siitä, että on olemassa perunalastuja ja ranskalaisia perunoita ja kaura- ja ruisleipää jne. Eli vain valmistustapa on "määrätty" ja siihen on alusta asti liittynyt joku lisämääre. Ja sitten on sanoja kuten jäätelö tai kinkku, jotka tarkoittavat muutakin kuin valmistustapaa. Ja ennen vanhaan tämä tajuttiin. Sen takia mehujää on mehujää eikä mehujäätelö niin kuin se nykyään olisi, jos se keksittäisiin nyt.
 
  • Tykkää
Reactions: Palstapesu
vierailija
Kasvirasva on kyllä älyttömin sana, mitä on ikinä markkinoijan pöydältä lähtenyt. Kasveissa ei ole rasvaa, vaan öljyä...
Samaten kasvisten "maidolle" on jo ennestään hyvä suomen kielen sana: mahla. Pitäisi siis puhua kauramahlasta ja soijamahlasta. Tosin myönnetään, että kaura- ja soijamaidon tuotanto on kai veden kanssa läträämistä eli kyseessä ei ole varsinaisesti mahla. Mutta ei ole kyllä maitokaan. Eli kaikkein parasta olisi puhua juomasta tai keksiä parempi tarkenne, jos sellaiselle on tarvetta. Olisiko tuotantoprosessi lähellä mehun tai keiton valmistusta?
 
  • Tykkää
Reactions: Palstapesu
Samaten kasvisten "maidolle" on jo ennestään hyvä suomen kielen sana: mahla. Pitäisi siis puhua kauramahlasta ja soijamahlasta. Tosin myönnetään, että kaura- ja soijamaidon tuotanto on kai veden kanssa läträämistä eli kyseessä ei ole varsinaisesti mahla. Mutta ei ole kyllä maitokaan. Eli kaikkein parasta olisi puhua juomasta tai keksiä parempi tarkenne, jos sellaiselle on tarvetta. Olisiko tuotantoprosessi lähellä mehun tai keiton valmistusta?
Totta! Mahla tai juoma on hyvä sana.
 
Ei siinä mitään vaikeuteta, vaan päinvastoin selkiytetään. Tosin fetajuuston kohdalla on typerää, että sen pitää olla Kreikassa tehty, mutta esim. vaatimus lampaanmaidosta on hyvä ja oikein. Feta on lampaanmaitojuusto eikä sellaista pidä saada tehdä mistään muusta. Samanlaista juustoa voi tehdä muista aineista, mutta ei sitä silloin pidä kutsua lampaanmaitojuustoksi eli fetaksi. Tällaisilla säännöillä soditaan juuri sitä epämiellyttävää kehitystä vastaan, että yritykset yrittävät tehdä mahdollisimman halvalla ja huonolla laadulla asioita hinnalla kilpaillakseen. Kuluttajan on hyvin vaikea taistella sellaista vastaan, jos fetana saa myydä mitä tahansa juustoa ja vaikka joulukinkkuna mitä tahansa lihamaista massaa.
Eikä selkeytetä. Peruspirkolle on ihan sama, missä se fetajuustoksi nimitettävä on tehty, kunhan maistuu fetalle. Sama noiden piirakoiden kanssa. Ihan hullua, että jotain laktoositonta karjalanpiirakkaa ei saa sanoa karjalanpiirakaksi.
 
vierailija
Ai missä? Onhan niitä netti pullollaan.
Itse ruskistan lihat pannulla (koska en jaksa säädellä uunia), viskaan pataan, perään sipuli, pari laakerinlehteä ja pippuria ja siinä paistinpannulla kuumennettua vettä, johon on lisätty suola. Sitten vaan uuniin muutamaksi tunniksi.
ÖH, saako sitä sanoa karjalanpaistiksi, jos muusta aineksista tehdään? Mistä tietää, että siinä on possua puolet, jos ei historiaa tunne?
 
ÖH, saako sitä sanoa karjalanpaistiksi, jos muusta aineksista tehdään? Mistä tietää, että siinä on possua puolet, jos ei historiaa tunne?
Saa sanoa karjalanpaistiksi, jos haluaa. Jokainen saa omassa pöydässään tarjota minkä nimistä ruokaa tahansa.

Ja lapsiperheissä noita nimiä muuten kannattaa keksiäkin oikein huolella. Jälkikasvu vetää ihan täpinöissään avaruuslimalla kuorrutettuja pikkuplaneettoja, mutta ruusukaalit kastikkeella jäävät lautaselle (y)
 
vierailija
Eikä selkeytetä. Peruspirkolle on ihan sama, missä se fetajuustoksi nimitettävä on tehty, kunhan maistuu fetalle. Sama noiden piirakoiden kanssa. Ihan hullua, että jotain laktoositonta karjalanpiirakkaa ei saa sanoa karjalanpiirakaksi.
Myönnän, että maantieteelliset rajaukset ovat typeriä, mutta raaka-ainerajaukset eivät. Ja laktoositon karjalanpiirakka täyttää kyllä EU:n määritelmät. Täyte vain keitetään silloin veteen maidon sijasta. Laktoosittoman maidon käyttö on kiellettyä koska kyseessä on perinteisen tuotteen nimisuoja eikä silloin 1600-luvulla käytetty laktoositonta maitoa. Laktoositon maito ei ole maitoa, vaan maitojuomaa.

En tajua mikä ongelma on kutsua eri reseptillä tehtyä piirakkaa riisipiirakaksi.
 
Myönnän, että maantieteelliset rajaukset ovat typeriä, mutta raaka-ainerajaukset eivät. Ja laktoositon karjalanpiirakka täyttää kyllä EU:n määritelmät. Täyte vain keitetään silloin veteen maidon sijasta. Laktoosittoman maidon käyttö on kiellettyä koska kyseessä on perinteisen tuotteen nimisuoja eikä silloin 1600-luvulla käytetty laktoositonta maitoa. Laktoositon maito ei ole maitoa, vaan maitojuomaa.

En tajua mikä ongelma on kutsua eri reseptillä tehtyä piirakkaa riisipiirakaksi.
No kun sillä ei ole mitään väliä...
Jos teen piirakat normimaitoon, ovat ne karjalanpiirakoita. Jos teen ne laktoosittomaan maitoon, ovat ihan samoja piirakoita, ilman pieruhaittoja.
Ärsyttävää pilkunnussimista käydä miettimään nyt jonkun maidon koostumuksen vaikutusta jonkun helvetin piirakan nimeen.
 
r0s
Oikeasti jotain pitää tehdä ja pian!

Tilannehan ei olisi hankala, jos kaikilla olisi aivot ja edesvähän intoa hankkia ruokatietämystä vaan ku ei.

Joku jossain valitteli, kun oli tilannut parsarisottoa ja ohhoh, siinähän oli riisiä! Ku hän oli ajatellut että se "riisi" on kukkakaalia tai parsaa niinko kukkakaalimuusissakin on vain kukkakaalia eikä perunaa. :confused:

Koht on jossain kaupan halstrattuja silakoita jotka osoittautuvatkin leivitetyiksi purjonroikaleiksi ja ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!

Niinko se porkkana-graavilohi. Mikä vitun lohi? Ja sori kirosana mutku kiukuttaa.
 
Oikeasti jotain pitää tehdä ja pian!

Tilannehan ei olisi hankala, jos kaikilla olisi aivot ja edesvähän intoa hankkia ruokatietämystä vaan ku ei.

Joku jossain valitteli, kun oli tilannut parsarisottoa ja ohhoh, siinähän oli riisiä! Ku hän oli ajatellut että se "riisi" on kukkakaalia tai parsaa niinko kukkakaalimuusissakin on vain kukkakaalia eikä perunaa. :confused:

Koht on jossain kaupan halstrattuja silakoita jotka osoittautuvatkin leivitetyiksi purjonroikaleiksi ja ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!

Niinko se porkkana-graavilohi. Mikä vitun lohi? Ja sori kirosana mutku kiukuttaa.
Se on nimeltään porkkala...
 
vierailija
No kun sillä ei ole mitään väliä...
Jos teen piirakat normimaitoon, ovat ne karjalanpiirakoita. Jos teen ne laktoosittomaan maitoon, ovat ihan samoja piirakoita, ilman pieruhaittoja.
Ärsyttävää pilkunnussimista käydä miettimään nyt jonkun maidon koostumuksen vaikutusta jonkun helvetin piirakan nimeen.
Samalla logiikalla varmaan voisi jättää maininnan siitä laktoosittomuudestakin pois. Sama kai se kuluttajille on mitä maitoa siihen on käytetty. Vai olisiko kuitenkin niin, että tieto on hyvä asia. Nimisuoja varmistaa, että tuote on sitä mitä sillä nimellä on totuttu saamaan. Ja karjalanpiirakan kohdalla se tarkoittaa, että siihen käytetään joko maitoa tai vettä. Jos siihen käytetään maitojuomaa tai kermaa tai piimää tai olutta, niin se on jotain muuta kuin karjalanpiirakka. Ja se on oikeasti hyvä asia, että ihminen voi ostaa sen karjalanpiirakan lukematta tuoteselostetta tai kysymättä myyjältä onko tässä unikonsiemeniä tai mahdollisesti kalaa kun se voisi aiheuttaa allergiaa.
 
Samalla logiikalla varmaan voisi jättää maininnan siitä laktoosittomuudestakin pois. Sama kai se kuluttajille on mitä maitoa siihen on käytetty. Vai olisiko kuitenkin niin, että tieto on hyvä asia. Nimisuoja varmistaa, että tuote on sitä mitä sillä nimellä on totuttu saamaan. Ja karjalanpiirakan kohdalla se tarkoittaa, että siihen käytetään joko maitoa tai vettä. Jos siihen käytetään maitojuomaa tai kermaa tai piimää tai olutta, niin se on jotain muuta kuin karjalanpiirakka. Ja se on oikeasti hyvä asia, että ihminen voi ostaa sen karjalanpiirakan lukematta tuoteselostetta tai kysymättä myyjältä onko tässä unikonsiemeniä tai mahdollisesti kalaa kun se voisi aiheuttaa allergiaa.
No ei se nyt ihan noin mene. Jos maku on ihan sama, ulkonäkö ihan sama, ja koostumus ihan sama, niin ei sillä ole väliä.

Tottakai, jos on jotain allergiaa aiheuttavia aineita pelissä, se pitää mainita. Mutta laktoositon maito ei ole ole kenellekään vaaraksi eikä kukaan ole sille allerginen. Näin ollen nimestä vouhkaaminen on ihan vain nillitystä.
 
vierailija
No ei se nyt ihan noin mene. Jos maku on ihan sama, ulkonäkö ihan sama, ja koostumus ihan sama, niin ei sillä ole väliä.

Tottakai, jos on jotain allergiaa aiheuttavia aineita pelissä, se pitää mainita. Mutta laktoositon maito ei ole ole kenellekään vaaraksi eikä kukaan ole sille allerginen. Näin ollen nimestä vouhkaaminen on ihan vain nillitystä.
Olen eri mieltä.

Lisäksi tässä täytyy ymmärtää laajempi kokonaisuus. Erilaiset EU:n nimi- ja tuotesuojat muodostavat laajan kattauksen erilaisia tapauksia. Jonkinlaiset säännöt pitää olla ja niistä täytyy pitää kiinni, vaikka juuri siinä tietyssä tapauksessa ne eivät osu ihan nappiinsa. Muuten meillä olisi vielä enemmän näitä tapauksia, että keinotekoisesti maustettua sahanpurua myytäisiin parmesanin nimellä.
 
Olen eri mieltä.

Lisäksi tässä täytyy ymmärtää laajempi kokonaisuus. Erilaiset EU:n nimi- ja tuotesuojat muodostavat laajan kattauksen erilaisia tapauksia. Jonkinlaiset säännöt pitää olla ja niistä täytyy pitää kiinni, vaikka juuri siinä tietyssä tapauksessa ne eivät osu ihan nappiinsa. Muuten meillä olisi vielä enemmän näitä tapauksia, että keinotekoisesti maustettua sahanpurua myytäisiin parmesanin nimellä.
No ymmärrän pointin, mutta mielestäni tuo monesti menee holhouksen puolelle. Jos tuote maistuu paskalta, ei sitä osteta, oli nimi mikä hyvänsä.
 
vierailija
Savuaromista siinä... eikä sitä tuotetta ole savustettu!
"Illuusion täydentää ulkonäkö. Siksi on olemassa ruskistusaineita, joilla ruokaan saadaan oikea väri. Ruskistusaineella saadaan aikaan grilliraidat eli luodaan vaikutelma grilliritilällä kypsennetystä lihasta. Halutessaan elintarvikevalmistaja voi valita voimakkaamman mustan sävyn, ikään kuin mustuneen grilliritilän jättämän. Näin on saatu aikaan aidonoloinen maku ja ulkonäkö, ilman että liha on ollut lähelläkään grilliä."
Ja tuollaista tosiaan saa myydä:eek:o_O
 

Yhteistyössä