No, se että ympäri vuoden olisi pimeämmät illat ei ainakaan kannusta siihen liikkumiseen enemmän. Ja nimenomaan siihen unta edistävään liikuntaan.
Sinulla on myös jännä oletus, että talviajassa oleminen saisi suomalaiset maagisesti nukkumaan paremmin. Pikemminkin tuijottamaan niitä puhelimia ja telkkareita enemmän, mikä heikentää unen laatua.
Ehkä kannattaisi vaan hyväksyä, että Suomessa on joka tapauksessa haastavat olosuhteet valon suhteen, kesällä sitä on liikaa, talvella liian vähän ja syksy ja kevät ovat suhteellisen normaaleita. Ja juurikin syksyyn ja kevääseen se kesäaika tekee paremman rytmin.
Ei varmasti kannusta, mutta aivan turha väittää, että se jatkuva kesäaika jotenkin oleellisesti lisäisi liikunnan määrää. Talvikuukausina ihmisten harvat liikuntaaktiviteetit painottuvat jokatapauksessa sisälajeihin.
Mitä tulee tuohon ”jännään oletukseeni”, niin se ei ole oma oletukseni, vaan useammankin unitutkijan esittämä mielipide.
Tässä esim:
Unitutkija Partonen: Pysyvä kesäaika ei ole hyvä ajatus
Julkaistu: 31.8.2018 13:30 , Päivitetty: 31.8.2018 14:28
Pysyvä talvi- eli normaaliaika miellyttäisi enemmän unitutkijaa.
Pysyvään kesäaikaan siirtyminen ei ole kovin järkevä ehdotus, sanoo tutkimusprofessori
Timo PartonenTerveyden ja hyvinvoinnin laitokselta STT:lle.
Euroopan komissio ehdottaa, että EU-jäsenvaltiot luopuisivat puolivuosittaisesta kellojen siirtämisestä. Euroopan komission puheenjohtaja
Jean-Claude Junckerkertoi asiasta saksalaiskanava ZDF:lle tänään ja komissio vahvisti sen myöhemmin.
Junckerin haastattelusta sai sen kuvan, että komissio suosittaisi kesäaikaa. Tiedottajan mukaan komissio ei kuitenkaan ota vielä kantaa siihen, kumpi olisi parempi, kesä- vai talviaika.
Partonen ei suosittelisi ainakaan pysyvään kesäaikaan siirtymistä, sillä tämä tekisi talvikuukausien aamuista entistä pimeämpiä. Se häiritsee sisäisen kellon eli aivojen hermosolujen toimintaa.
Jos aamut pimenevät, aiheuttaa se Partosen mukaan sisäisen kellon toimintaan niin sanottua lisäjätätystä. Tämä taas lisää tutkimuksien mukaan univaikeuksia, jotka puolestaan kasvattavat riskiä painonnousuun. Ihmiset syövät väsyneenä herkemmin hiilihydraatti- ja rasvapitoisia ruokia ja myös halu harrastaa liikuntaa vähenee.
– Sisäisen jätätyksen voimistuminen näyttää myös muuttavan sokeriaineenvaihduntaa. Sokerin sieto heikkenee ja verenpaine pyrkii nousemaan. Siinä on monia mahdollisia terveyshaittoja, Partonen sanoo.
Partonen kannattaa kellojen siirron lopettamista, mutta hän siirtäisi Suomen pysyvään normaali- eli talviaikaan.
– Esimerkiksi Venäjähän siirtyi pysyvään kesäaikaan, mutta siinä ei mennyt kuin pari kolme vuotta, kun ihmiset alkoivat valittaa pimeistä aamuista, hän sanoo.
Muutos peruttiin Venäjällä myöhemmin ja maa siirtyi pysyvään talviaikaan vuonna 2014.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005810718.html