Päiväkodeissa luovutaan sikasovinistisesta isänpäivästä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Isänpäivä korvataan neutraalimmalla läheisenpäivällä osassa Helsingin päiväkodeista - ”Päiväkodin johtaja päättää”

Torstai 2.11.2017 klo 06.14
Helsingissä osa päiväkodeista luopuu isänpäivän vietosta. Tilalle tulee neutraalimpi läheisenpäivä.

Isän- tai äitienpäiväkorttien askartelu voi olla traumaattista, jos isää tai äitiä ei ole. (AOP)
Perinteikäs isänpäivä korvataan läheisenpäivällä ainakin Yliskylän ja Kulosaaren päiväkodeissa, apulaispormestari Pia Pakarisen (kok) erityisavustaja Pirre Seppänen vahvistaa Iltalehdelle.

Kulosaaren päiväkodissa päätöstä perustellaan lapsen edulla.

- Helsingissä on paljon erilaisia perheitä. Tässä lapsi on keskiössä. Lapselle on tärkeää, että meidän aamupaloille tulee aina joku läheinen. Katsomme nyt, miten tämä otetaan vastaan, päiväkodin johtaja Ria Sotka kertoo.

Kulosaaressa läheisenpäivää vietetään aamupalan merkeissä ensi viikon torstaina.

- Tavoitteena on kohdella kaikkia perheitä tasapuolisesti ja kaikki kokisivat olevansa tervetulleita.

Sotkan mukaan palautetta on jo tullut puolesta ja vastaan. Negatiivisia palautteita hän ei suostu kommentoimaan.

- Tätä on pidetty hyvänä juttuna.

Joissakin Helsingin päiväkodeissa korvataan isänpäivä läheisenpäivällä.
Joissakin Helsingin päiväkodeissa korvataan isänpäivä läheisenpäivällä. (AOP)
Yksikin lapsi riittää”

Helsingin apulaispormestarin Pia Pakarisen mukaan päiväkotien johtajat voivat päättää asiasta itsenäisesti.

- Jos vanhemmilta tulee pyyntöjä. Päätös voidaan tehdä, vaikka vain yhden lapsen traumaattisten kokemusten vuoksi. Toisaalta lapsella voi olla kaksi isää tai äitiä.

Pakarinen tietää, että perinteistä luopuminen voi herättää myös vastareaktioita.

- En halua tästä yleisesti luopua perhetilanteiden vuoksi, mutta olin juuri päiväkodissa, jossa vietettiin juutalaisten lehtimajajuhlaa. Tehdään eri kulttuureja tutuksi.

Pakarinen muistuttaa, että kouluissakin rehtorit voivat päättää esimerkiksi joulujuhlien sisällöstä.

- Mitään yleistä ohjeistusta ei ole, eikä tule. Minusta on ihan hyvä, että tätä harkitaan päiväkotikohtaisesti.

Isänpäivää vietetään 12. marraskuuta. Isänpäivä merkittiin almanakkoihin vuonna 1970. Virallinen liputuspäivä siitä tuli vuonna 1987.

- Ymmärrän, että jossain päiväkodissa tulee hankalia tilanteita, jos lapsella ei ole isää tai äitiä. Silloin päiväkodissa voidaan tätä muuttaa. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, Pakarinen linjaa.

Hän muistelee omaa lapsuuttaan. Isän- ja äitienpäiväkorttien askartelu oli traumaattista, jos isä tai äiti puuttui.

- Itsekin olen tuntenut sääliä, jos korteille ei ole ollut kohdetta. Ainahan on tietysti ollut tilanteita, että kortteja tehdäänkin esimerkiksi isovanhemmille.

Pakarinen myöntää, että tapauskohtaisesti perinteistä luopuminen voi liittyä sukupuolineutraaliin ajatteluun tai uusiin perhemuotoihin.

Helsingissä on lähes 330 kunnallista päiväkotia.
 
vierailija
Mielestäni tämä on erittäin hyvä. Ensimmät isänpäivät isäni kuoleman jälkeen olivat karseita kun maitoakaan ei voinut käydä hakemassa, etteikö joka hyllyväli olisi kiljunut usänpäivää. Voipahan edes keskittyä koulutyöhön kaikessa rauhassa.
 
vierailija
Lapselle kuuluu Äiti & Isä, mutta nuo kaikki päivät on ihan turhia. Tehty vain kaupallisessa tarkoituksessa. Kyllä joka pv on Isänpäivä ja Äitienpäivä. Lisäksi ärsytystä on todellakin aiheuttanut nämä päivät, jolloin järkätään päiväkodissa jokin typerä aamupala. Meitä kumpaakaan vanhempaa ei kiinnosta yhtään hengailla aamupalalla jossain päiväkodissa. Sinne sitten vähän niin kuin pitää mennä, koska muidenkin lasten vanhemmat menevät, joten olisiko omasta lapsesta erikoista, jos juuri hänen vanhempansa puuttuisivat. Koko tällaisesta typerästä hössötyksestä pitäisi luopua kertaheitolla!
 
vierailija
Meidän päiväkotiin sai kyllä mennä äiti isänpäivänä ja toistepäin. Ei tarvitse olla niin tiukkapipoista touhua.
Itse muistan askarrelleeni koulussa isänpäivän kortteja vaikka isää ei perheessämme ollutkaan. Annoin ne äidille.
 
vierailija
Kun päiväkoti henkilökuntineen keksii järjestää ja ohjelmoida jotain kivaa lapselle ja vanhemmalle/vanhemmille, niin eihän se vanhemma(i)lle tietysti kelpaa vaikka juuri se vanhempi on nurissut ja narissut pitkin matkaa kuinka" siellä ei tehdä mitään, taas väärät hanskatkin PetraMikaelilla, hoitajatkin niin leipääntyneitä ja juoruavat vaan ringissä ja plaaplaaplaa".

Mikään ei kelpaa tässä valitusyhteiskunnassa.


Sinänsä jännä päätös, sillä jos perheessä ei vaikka syystä tai toisesta ole isää, niin paikalle on kuitenkin tätä päätöstä ennen lapsen huoltaja tullut - jos se on ollut ajankohdallisesti hänelle mahdollista - tai joku muu läheinen perheeseen kuuluva henkilö(usein isovanhempi) eikä siitä mitään numeroa ole tehty kuin ei siitäkään onko isänpäivä-/äitienpäiväkortin vastaanottaja juuri isä tai äiti.

Aivan kummallista luimistelua ja kiertelyä nykyään normaalien juhlapäivien suhteen. Mitä ihmeen mielensäpahoittajien hyysäämiskulttuuria tänne ollaan väen vängällä kyhäämässä ja tukemassa?
 
vierailija
Ei lapsi itse koe omaa perhettään, olipa siinä sitten kaksi vanhempaa tai ei -erisukupuolisia tai ei, erikoiseksi vaan hänelle tavalliseksi perheeksi:). Ympäristö on se joka saa venkuloitua normaalinkin asian ihan naurettaviin muotoihin.
 
vierailija
Jee, nyt on ihmishenkilönpäivä, askarrellaan pinkkejä ruusuja, vai sinistä ?
Punaiset/siniset ruusut sukupuolisidonnaistavat (tätä nykyä:cobfused:) liikaa joten noi värit ei käy. Eikä oikein valkoinenkaan sillä siitä leimataan kuitenkin väkisin jotain "kuolemankukkaa", sateenkaarivärityksestä en sano mitään..keltaisestakin heitetään jotain ihme kateusvärikorttia..

Parempi kun ei askartele kukkasia ollenkaan. Korttiin askartelee kännykän kuvan ja näyttöön tekstiksi: Hyvää vanhemmanpäivää!
 
Suolaa haavoihin
Miks ylipäätänsä pitää tehdä tollanen päivä päiväkodissa?? Ei kaikkien isät pääse toiselle puolelle maata arkiaamuna puolen tunnin "kahvitauolle". Riittää, että saavat tehdä värikkäät kortit ja lahjat. Ei tarvitse hieroa asialla haavoja.
 
Mielestäni tämä on erittäin hyvä. Ensimmät isänpäivät isäni kuoleman jälkeen olivat karseita kun maitoakaan ei voinut käydä hakemassa, etteikö joka hyllyväli olisi kiljunut usänpäivää. Voipahan edes keskittyä koulutyöhön kaikessa rauhassa.
Se on semmosta elämä. Maailma jatkaa pyörimistään vaikka sinusta sen pitäisikin pysähtyä.
 
Mä olen niin vitun loputtoman kyllästynyt ja kypsynyt tähän loukkaantujien kulta- aikaan!!!

Meidän Nico- Petterillä on niin iso pää, ettei siihen kertakaikkiaan saa mahtumaan pipoa ja sellaisen teettäminen on aivan liian kallista. Koska Nico- Petteri ei voi käyttää pipoa, ei muutkaan saa käyttää pipoa, ettei Nico- Petterille tule pahamieli. Kyllä kaikkien muiden pitää nyt ajatella Nico- Petteriä....

Ihan oikeasti. On ihanaa, että vähemmistöjen tarpeet otetaan huomioon ja on ihanaa, että pyritään siihen, että kaikki saa rauhassa olla mitä ovat. Asian ei kuitenkaan pitäisi mennä siten, että koko kansa hyppii marginaaliryhmän mielenpahoittamisen mukaan.
 
Viimeksi muokattu:
vierailija
Aika naurettavaa luopua isänpäivästä. Isänpäivä on marraskuun toisena sunnuntaina eikä se siitä muuksi muutu. Mutta askarteluja tehdessä ja kahvituksia järjestäessä kuuluu ottaa huomioon, ettei kaikilla ole sitä isää, toisilla on taas useampi. Silloin voi korostaa, että kuka tahansa läheinen voi olla askartelun/kortin/kahvituksen kohteena, ei sen tarvitse olla isä. Suurimmalla osalla se isä on kuitenkin jossain kuvioissa mukana.

Ei kaikilla ole äitiä tai isovanhempiakaan, heidän päiviäänkin päiväkodeissa yleensä vietetään. Kuuluu ihan perussivistykseen tietää, että on isänpäivä ja äitienpäivä, joulu, juhannus ja pääsiäinen, vapusta puhumattakaan.
 

Yhteistyössä