*Paulan terveysketju (ja kaiken muunkin mikä häntä kiinnostaa)*

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Lisää töllötystä, mutta ei kiire kuitenkaan:
"Suomalaiset sateenmuokkauksen tutkijat Abu Dhabiin
Ilmatieteenlaitoksen professori Hannele Korhonen johtaa suomalaisten tutkijoiden joukkoa, joka lähtee tekemään sadetta Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin."
Näkyy arenalla.:whistle:
 
vierailija
"3/3. Tuottoisa kauppareitti kulki 13 maan halki ja muutti ihmiskunnan historiaa ikuisiksi ajoiksi. Sarjassa matkataan Xianista Venetsiaan ja tutkitaan Silkkitien alkuvaiheita ja sitä pitkin levinneitä aatteita. T: BBC."
Näkyy arenalla (y)
Todella hyvä sarja, hyvin kuvattu ja kerrottu:)

Keskimmäisessä jaksossa oli mm tällaista:
"...Viiden tunnin ajomatkan päässä Samarkandista on Buhara, "hengen aarreaitta". Buhara sijaitsi yhdessä silkkitien haarojen risteyksessä... Paikka om ihmisen tiedonjanon ja islamin kulta-ajan monumentti. Monet sen ajan suurimmat ajattelijat elivät täällä tai toisissa Silkkitien kaupungeissa matkalla Bagdadiin.

...Ibn Sinan saavutukset Aristoteleen säilyttäjänä ovat vain jäävuoren huippu. Silkkitien filosofit olivat syvällisiä, ja heidän ajattelunsa ytimessä oli matematiikka. Matematiikka näkyi myös taiteessa. Islam paheksui esittävää taidetta, joten rakennusten koristeita reunustivat geometriset ja toistuvat kuviot sekä mosaiikki. Matematiikkaa ja geometriaa oli kaikkialla.---

...-Al-Biruni kirjoitti yli 150 tieteellistä kirjaa....

-Ulugh Beg loi 1400- luvulla tähtitieteen ja matematiikan koulukunnat.

-Muhammad Al- Khwarismi kehitti desimaalilukujärjestelmän ja toi tieteeseen algoritmin ja algebran käsitteet.

...Täällä silkkitiellä matematiikasta kehittyi järjestelmä, johon olemme turvautuneet siitä lähtien. 1100- luvulla Al- Khwarizmin teos saavutti Euroopan latinaksi käännettynä. Teokselle annettiin sen kirjoittajan latinalainen nimi: Algoritmi. Käännösten vyöry arabiasta johti Euroopassa niin sanottuun 1100- luvun renessanssiin. Ilman sen ajan ideoita varsinaista renessanssia ei olisi koskaan tullut.

Kun tajuaa, miten paljon uutta eurooppalaiset omaksuivat, käy selväksi, että että jo sana renessanssi, "uudestisyntyminen", on melkoista epärehellisyyttä. Emme keksineet omia, vaan löysimme toisten ideoita.

Opimme islamilaisilta filosofeilta paljon muutakin, kuin algebran ja algoritmit. Tähtitiede kehittyi täällä. Täällä osoitettiin, että maa kiertää aurinkoa ja pyörii akselinsa ympäri."
 
vierailija
Maa järisee jossakin tämän tästä. Tässä viimeisimpiä tänään. Beaglen matka- kirjassa kerrottiin tsunamista, mutta eipä siitä ole suomalaisissa kouluissa juurikaan mitään kerrottu mummojen lapsuudessa. Miksiköhän?
Eilen tuli dokumentti, missä kerrotiin tsunamista. Siinä oli pitkästi asiaa myös sisäisestä verenvuodosta, minkä säteily aiheutti/aiheuttaa:
"(The day the Sun Fell, Sveitsi & Suomi, 2015) Dokumentaristi Aya Domenigin isoisä työskenteli Punaisen Ristin lääkärinä Hiroshimassa vuonna 1945. Hiroshiman tapahtumien yhä elossa olevat silminnäkijät kertovat muistojaan. (U)"
Näkyy arenalla
 
vierailija
Dokumenttia neljässä osassa. Harvinainen, ehkä ainutlaatuinen, pari jaksoa jo tullut. Niistä ensimmäinen tässä:

"1/4. Tohtori Amanda Foreman esittelee ihmiskunnan historiaan vaikuttaneiden naisten merkittäviä tarinoita 10 000 vuoden ajalta, muinaisista ajoista aina nykypäivään.
Näkyy arenalla(y)
 
vierailija

Siinähän ne ovat, täydenkuun aikaan. Samana päivänä oli myös auringonpimennys, tässä Kuusamosta katsottuna.
Tiede-lehdessä 12/2012 luki, että 1962 ovat olleet konjunktiossa seuraavat: aurinko, merkurius, venus, maa, mars, saturnus, jupiter. Ne "asettuivat vain 16 astetta leveäksi jonoksi, vieläpä auringonpimennyksen ja täydenkuun aikaan". Niin kuin olisi 7 jokaiselle viikonpäivälle omansa:rolleyes:
 
vierailija
http://kirlah-kielet.blogspot.fi/2007/09/viikonpivien-alkuper.html
Kirlahin blogissa lukee niin hyvin viikonpäivistä, ettei kannata selittää uudelleen - voi mennä helposti väärin:D

Tiede-lehden artikkelin alku numerossa 12/2019 oli näin:
"Ainoat taivaankappaleet, joiden vetovoima vaikuttaa vuorovesi-ilmiöön, ovat kuu ja aurinko. Silloin kun ne osuvat linjaan keskenään, ne nostattavat tavallista korkeamman vuoroveden. Näin tapahtuu kahdesti kuukaudessa."
 
vierailija
"Haltiattaria oli kuninkaan valtakunnassa kolmetoista, mutta koska hänellä oli ainoastaan kaksitoista kultaista lautasta, joilta heidän piti saada syödä, oli yksi jätettävä kutsumatta".
- Maailman satuaarteet, Ruususesta-
 
vierailija
Olipa hakemisessa se, mikä näytettiin Lounais-Suomen uutisissa, mutta en onnistunut löytämään klippiä siitä kanalasta. Pelkkää tunnaria liian pitkään jokaisessa jaksossa:confused:

Telkkaria ei viitsi kohta katsoa vitaepro-mainosten takia ollenkaan. Mutta K-raudalla oli kiva, lyhyt mainos, kun autoon oli ahdettu useampi yksimieleinen tyyppi:D:LOL:
 
vierailija
"----eli ongo Jumalan sana teistä tullut? Taicka ongo se ainoastans teidän tygönne tullut?"

Tarkoittaa kuukautista kuunkiertoa, mitä koko luonto noudattaa, uskoit siihen tai et. Sitä voi ymmärtää, mutta ei kannata yrittää muuttaa, kuten ei muitakaan luonnonlakeja. En kuuluu mihinkään lahkoon enkä liity jatkossakaan.
Lue kirja Arkhimedes Syrakusalainen (y)
Omat "rajat" täytyy tuntea, eikä ylittää niitä :cool:
 
vierailija
Perenna tarkoittaa monivuotista kasvia, täytyy mainita vielä. Oli muuten sattumalta kirja "Sattuma ja välttämättömyys" pöydällä eilen, kun sitä olisi jossakin muussa aiheessa tarvinnu. No, kirjastoon: Jacques Monod on kirjoittanut sen.1970. Anto Leikola on suomentanut sen ja siksi sen olen joskus ostanut, divarista. Monenlaista huutomerkkiä ja töherrystä olen sinne merkkaillut - miksiköhän, täytyy lukea uudelleen :D
http://videos.vega.org.uk/monod25fps4x3.mp4
 
vierailija
Kuumavesiämpäreitä yöllä kasvihuoneeseen, niin ei yöpakkanen pilaa satoa liian aikaisin. Kaadan ne sitten mustaan tynnyriin, minkä aurinko lämmittää ja sieltäkin lämpöä nousee ylös, ilma kiertää edes vähän:cool:

"1/8. Pernilla, John ja Tareq nauttivat elokuussa aikaansaannoksistaan puutarhassa. Uutta satoa on jo päästävä maistamaan. Keväällä palsta näytti vielä ihan toiselta.
Näkyy arenalla :love:
 

Yhteistyössä