• Palvelimen ylläpitotöiden johdosta Kaksplussan keskustelut ovat pois käytöstä aamulla 8.10. n. klo 6.00-7.00. Pahoittelemme tästä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

    Kaksplus-toimitus

The ketju

Status
Viestiketju on suljettu.
vierailija
Tulli löysi juuri kurkumasta ja muistakin aineista syöpää aiheuttavaa kemikaalia.
Minähän en kurkumaakaan käytä jatkuvasti, vaan ainoastaan kipuun, jos sellaista ilmenee joskus.
Tuohän onkin osoitus siitä, että luomua tutkitaan, mutta niitä muita ei välttämättä ollenkaan, koskaan. Luomua pitää tutkia!
Uutisessa oli näin:
"– Päätimme Suomessa kohdentaa operaation erityisesti mauste-eriin. Tutkimistamme eristä löydettiin virheellisiä tuoteselosteita. Esimerkiksi yhdestä luomutuotteeksi väitetystä kurkumaerästä löydettiin luomutuotannossa kiellettyjä kasvinsuojeluaineiden jäämiä, selvittää valvontajohtaja Petri Lounatmaa Tullista.

Lounatmaa ei kerro tarkemmin, miksi mausteita tiedettiin tarkastaa, mutta yleensä viranomaiset seuraavat muun muassa sellaisia tuote-eriä, joissa on kansainvälisesti on havaittu laatuongelmia.

Myynnistä poistettu kurkuma ja chili Intiasta
Kahdesta chili- ja kurkumamauste-erästä löytyi kiellettyä Sudan-elintarvikeväriä. Mauste-erän alkuperämaa oli Intia.

Suomen tulli tutki kaikkiaan 16 eri tavaraerää. Näytteitä otettiin 21. Näytteitä tutkivat tullin lisäksi kuntien viranomaiset. Näytteitä otettiin esimerkiksi kaupoissa.

– Sudan-elintarvikevärinäytteet löytyivät pienestä aasialaisiin elintarvikkeisiin keskittyneestä myymälästä Helsingissä. He eivät itse olleet tuoneet mausteita maahan, kertoo Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg.

Åbergin mukaan maahantuoja on jäljitetty ja tuote-erä vedetty pois myynnistä.

Mausteisiin liittyvät väärennökset houkuttelevat kovan katteen vuoksi. The Nation-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi maanantaina, että Pakistanissa chiliin on jauhettu tiilimurskaa painon lisäämiseksi.

Kielletty väriaine lisää chilin punaisuutta
Sudan-värien käyttö on kielletty elintarvikkeissa, sillä ne voivat aiheuttaa syöpää.

– Sudan-väri ei elintarvikkeisiin kuulu. Muun muassa Intiassa sitä kuitenkin käytetään värin vahvistamiseksi, sanoo elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg."
Mutta kun kasvatat itse kurkumat ja inkiväärit, osta valvottu luomumulta kaupasta(y)
 
Pesukone pitää vedenpoiston aikana outoa kurluttavaa ääntä. Ei nyt jaksais enää. Pitäiskö säästää miehelle tuo homma :D
Koneet on värikoodattu. Naisilla hääpuku on valkoinen, joten myöskin naisille kuuluvat koneet ovat valkoisia. Miehen hääpuku on muun värinen, yleensä musta joten mustat ja muut kuin valkoiset koneet kuuluvat miehille.

Ja sit joku nainen meni keksimään ulkopinnaltaan rosteriset kodinkoneet ja sai niistä aikaan muoti- ilmiön. Meit miehiä ottaa päähän vieläkin.
 
vierailija
Paulan ajattelu on näköjään vaarallista..just tänään mietin että onkohan paula jossain kun ei oo näkynyt mutt vielä mitä ...:cry::cry::cry::cry::cry::cry::notworthy:
Laitanpa lopunkin uutisen tuosta, kun oli aika harvinainen. Sudan- jauheesta olen kuullut kyllä kauan sitten enkä käytä chiliä - paitsi sitä omakasvattamaa, mikä oli niin ihanaa:)

"– Ylivoimaisesti väärennetyin tuote oli alkoholi. Sitä löytyi lähes 26 miljoonaa litraa, kertoo Françoise Dorcier Interpolista puhelinhaastattelussa. Hän toimii Lyonissa Interpolin päämajassa laittomien hyödykkeiden tuotteiden ja terveysohjelman koordinaattorina.

Dorcierin mukaan väärennetyn alkoholin suuri takavarikkomäärä kertoo myös siitä, että väärennetyn alkoholin haitoista ollaan yhä tietoisempia ja eriä tiedetään etsiä.

Takavarikoitujen tuotteiden kirjo on valtaisa.

Argentiinassa löydettiin linja-autoasemalta viidessä laatikossa rasvanpolttopillereitä. 1 300 pullon laihdutusvalmisteen määränpäätä ei kerrottu, mutta ainakin Yhdysvalloissa kyseinen tuote on kielletty.

Ranskassa Pariisin lähistöltä tukusta löydettiin 180 000 väärennettyä lihaliemikuutiota.

Koko operaation takavarikoiden arvo on jopa 230 miljoonaa euroa.

Mineraalivesi on väärentäjien uusi suosikki
– Mineraaliveden väärentäminen on uusi trendi. Huijausta on vaikea todeta. Tänä vuonna tapauksia löytyi useita, mutta aivan ainutlaatuisia vesihuijaukset eivät ole. Jo kaksi vuotta sitten suuri takavarikko tehtiin Argentiinassa, kertoo Françoise Dorcier.

Alkuperäistä tuotetta ei aina tunnisteta aistinvaraisesti. Mineraalivettä voidaan markkinoida Evianin tai Perrierin nimissä, vaikka se ei ole alkuperäisten valmistajien pullottamaa.

Tämänkertaisessa Opson-operaatiossa oli mukana kaikkiaan 61 valtiota. Ratsiasta kertoi ensimmäiseksi Helsingin Sanomat(siirryt toiseen palveluun).

Ruokahuijauksista on tullut miljardibisnes. Tästä pääset lukemaan, miten ruokahuijauksia tehdään ja miten niitä yritetään torjua.

Ylen Prisma-studio on puolestaan testannut oliiviöljyn väärentämistä. Siitä kertovaan juttuun pääset tästä."
 
Status
Viestiketju on suljettu.

Yhteistyössä