Leivästä, pastasta ym hötöstä niitä hiilareita vaan kertyy aikalailla äkempää kuin jos syö kasviksia ja lihaa. Nuo viralliset suositukset on jotakuinkin sikojen ruokintaprosenteilla, ja tunnollisimmat oikeesti koittaa niitä noudattaa.
Kolesterolista valtaosan tuottaa ihmisen oma maksa, ruoalla voi vaikutta lähinnä niihin suhteisiin.
Öö, niin? Missä väitin että leivästä ei kerry enempää hiilareita kuin kasviksista? En missään. Hiilarit kuuluu nekin ruokavalioon ja oleellista on vaan syödä niitä kohtuullinen määrä ja oikeanlaista - mikä tuntuu monelle olevan täysin käsittämätön ajatus.
Syöttösioille taidetaan syöttää vähän eri tapaa hiilaria kuin meille ihmisille... Hiilihydraatteja saadaan kuitenkin pääasiassa kasvikunnan tuotteista sekä maidosta, tai siis pitäisi saada suositusten mukaan. Tärkeimpiä lähteitä hiilareille on vilja (huom. suositukset täysjyvästä! ei valkoista höttöä!), peruna (jonka kokonaan poisjättö ei ole maailmanloppu), juurekset, vihannekset, hedelmät, marjat.. Tehotuotetuille syöttöpossuille taidetaan syöttää lähinnä pelkkää viljaa, eli ainakin neljä viimeksi mainittua voi jättää sikojen ruokavaliosta pois. Melkoinen ero sisällössä verrattuna meidän suosituksiin, vaikka prosenttimäärä sinällään olisi sama.
Ihmisen oma maksa joo tuottaa kolesterolia, mutta ruokavaliolla voi vaikuttaa veren kolesterolin määrään jopa 40% ja etenkin siihen huonon kolesterolin määrään. Meidän elimistö tuottaa itse tarpeeksi kolesterolia meidän tarpeisiin, joten ruokavaliosta sitä ei tarvita. Ei ole mitään syytä vetää esim. jotain kookosrasvoja. Pahiten veren kolesteroliarvoja nostaa kovat rasvat, sokeri, alkoholi, transrasvahapot... Siinä sitten odottaa sydän- ja verisuonitaudit, 2-tyypin diabetes jne. Kolesterolin kertyminen elimistöön alkaa jo lapsuusaikana ja se kerääntyy pikkuhiljaa. Sitä kerääntyy kun huonon kolesterolin määrä alkaa ylittää hyvän kolesterolin määrät. Siksi se ei välttämättä testeissäkään esim. kaikilla karppaajilla kovinkaan heti näy mutta yllätys saattaa olla melkoinen jo seuraavana vuonna.. Ja onhan ihmisten kolesteroliarvot tutkimusten mukaan pompanneet aikapian sen jälkeen kun karppaus tuli muotiin. Toki karppaajien mielestä sekin on vain viranomaisten vääristelty salaliitto
Huonoja hiilareita monen olisikin hyvä vähentää, mutta ei niitä pidä mennä _korvaamaan_ kovilla rasvoilla. Mutta tuohan liittyy taas vaan siihen että ensin ollaan totutettu elimistö ja vatsalaukku isoihin hiilarimättömääriin. Kun ne jätetään pois ei tyydytystä enää saa ns. kevyestä ruuasta vaan aivot ja mahalaukku vaatii jotain lisää, aiheuttamalla hillittömän nälän tunteen. Ja sitä poisjätettyä hiilaria aletaan sitten paikkaamaan kovalla rasvalla, koska kova rasva vie näläntunnetta pois aika tehokkaasti.
Hyvä karppaus siis sinällään kuulostaa ihan hyvältä, kunhan ei mene haksahtamaan siihen kovaan rasvaan.